Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 03-14-10, 02:55 PM   #51
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
引用:
作者: maik15 查看文章
哈哈!HONDA兄!重有MASSA同阿朗素響前面喎!
不過咁....以BRAWN既能力!我都傷信BENZ同好快可以追到REB BULL同法拉利!
至於MP4-25,咸美頓賽後都驚訝RB6快佢地1秒以上,他亦指出架車下壓力不及對方!
不過以麥記研發能力!我都唔會太擔心!
引用:
作者: Shadow 神 查看文章
佢地唔係已經有隻合法勁 stall 的尾翼黎加強下壓力咩?? 都唔夠?!
0岩0岩相反......
再post一次......
技術講解
附:什么叫失速现象!

失速这一个概念来自航空界,先了解飞机失速现象的形象,F1的失速也就迎刃而解了。我们知道:机翼能够产生升力是因为机翼上下存在着压力差。但是这是有前提条件的,就是要保证上翼面的的气流不分离。

当机翼的迎角较小时,在相同的时间里气流绕过上翼面所通过的路程比流过下翼面的路程长,所以上翼面的气流速度比下翼面的快,由于气流的速度越快压力就越低,因而产生了上下翼面的压力差。

但是如果机翼的迎角大到了一定程度,靠近机翼翼面附近的气流在绕过上翼面时,由于自身粘性的作用,流速会减慢,甚至减慢到零,而上游尚未减速的气流仍然源源不断地流过来,减速了的气流就成为了阻碍,最后气流就不可能再沿着机翼表面流动了,它将从表面抬起进入外层的绕流,这就叫做边界层分离。当气流从机翼表面抬起时,受外层气流的带动,向后下方流动,最后就会卷成一个封闭的涡,叫做分离涡。像这样旋转的涡中的压力是不变的,它的压力等于涡上方的气流的压力。而涡上方的气流流线弯曲程度并不大,所以其压力与下翼面的压力相比小不了多少,这样机翼的升力就比原来减小了,这种情况就叫作失速。

而我们知道,F1赛车需要的是下压力,而不是升力。但其失速现象的形成是一样的,在这个时候,你需要将上面的图示倒过来看。F1的尾翼出现失速后,将使得其下压力生成量骤减,行驶阻力降低,极速提高。

(行云)

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 03:07 PM   #52
maik15
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2009
引用:
作者: Coquelicot 查看文章
尋晚睇未有上年尾既氣勢
紅牛架車睇落好輕盈, Neway真係鬼斧神工
佢既DESIGN係勁呢個係一定啦!(例如鯊魚翼)
不過佢既設計有時亦都太用盡副偈,無論麥記同紅牛年代都係咁

希望架車今年唔好點爆偈啦!因為一爆足足冇咗25分啦!
KEEP偈果度架RB6真係要小心D!
我自己都想紅牛今年更進一步!
同法拉利鬥過!
maik15 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 05:07 PM   #53
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
引用:
作者: 昏迷童子Sleepy 查看文章
0岩0岩相反......
唔好意思,有點混亂,想問賽車要快唔係要下壓力大咩??
如果係咁 stall 隻翼的用意唔係就係想盡量減低 lift,從而增加個 downforce,再繼而加強速度??

但上面個段又話 stall -> downforce 減 -> 加速

先謝過高人指教

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 05:59 PM   #54
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
引用:
唔好意思,有點混亂,想問賽車要快唔係要下壓力大咩??
如果係咁 stall 隻翼的用意唔係就係想盡量減低 lift,從而增加個 downforce,再繼而加強速度??

但上面個段又話 stall -> downforce 減 -> 加速

先謝過高人指教
高downforce壓住架車就唔夠快

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 07:44 PM   #55
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:

先謝過高人指教
係空氣力學黎講

我用d好 Rough 嘅講法解釋,飛機嘅機翼係用黎"撞"空氣用,撞到空氣就會有阻力,而飛機就係靠呢種力黎浮起,其他推進力就係先係用黎推郁整個飛機

Stall 飛機上黎講, 機翼飛緊果時,可以"撞"嘅空氣少左,咁樣飛機就會急降

而車上嘅翼,同飛機果一套,正正就係調轉黎

一架直線快嘅車,其實最好咩翼都無

翼嘅用黎係借空氣黎禁底架車...用黎換轉彎的抓著力

其實F1 嘅力學設計,就係講緊點樣攞最 Extreme 嘅平衡

此篇文章於 03-14-10 07:49 PM 被 TCS_disable 編輯。
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 07:48 PM   #56
maik15
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2009
就來開始!都有單料講下先!今場開賽前法拉利兩位車手都換咗偈!
maik15 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 08:13 PM   #57
anyone
The One
↘嫁

Vettel走佬

舊 03-14-10, 08:29 PM   #58
scania
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
http://www.hellof1.com/tv/C-starsportpps.html#n7
scania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 08:45 PM   #59
scania
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
係空氣力學黎講

我用d好 Rough 嘅講法解釋,飛機嘅機翼係用黎"撞"空氣用,撞到空氣就會有阻力,而飛機就係靠呢種力黎浮起,其他推進力就係先係用黎推郁整個飛機

Stall 飛機上黎講, 機翼飛緊果時,可以"撞"嘅空氣少左,咁樣飛機就會急降

而車上嘅翼,同飛機果一套,正正就係調轉黎

一架直線快嘅車,其實最好咩翼都無

翼嘅用黎係借空氣黎禁底架車...用黎換轉彎的抓著力

其實F1 嘅力學設計,就係講緊點樣攞最 Extreme 嘅平衡
直路係越小下壓力的越好
scania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 08:59 PM   #60
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
暫時只有前4車手可以2分內跑一圈...

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 09:16 PM   #61
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
Ferrari包了1,2位

舊 03-14-10, 09:17 PM   #62
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
紅牛架車唔掂喎....持久力不足....

舊 03-14-10, 09:17 PM   #63
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
雷諾副偈睇黎都係唔掂...
Vettel唔知保唔保得住前十

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 09:18 PM   #64
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
今年賽事真係"路遙知馬力".....

舊 03-14-10, 09:18 PM   #65
syncmaster
六番隊副隊長

引用:
作者: syncmaster 查看文章
Vettel 今晚要加油呀~

牛牛今年氣勢不俗,希望架車穩定D就Good喇~
衰口

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
舊 03-14-10, 09:18 PM   #66
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
o岩o岩行開o左....vettel咩事@@

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 09:19 PM   #67
Francisau100
Game Master
大名

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: maik15 查看文章
佢既DESIGN係勁呢個係一定啦!(例如鯊魚翼)
不過佢既設計有時亦都太用盡副偈,無論麥記同紅牛年代都係咁

希望架車今年唔好點爆偈啦!因為一爆足足冇咗25分啦!
KEEP偈果度架RB6真係要小心D!
我自己都想紅牛今年更進一步!
同法拉利鬥過!
爆偈....

就講就死火.....

MU GO GO GO!!

學習攝影! A99+2470+50.4+85.4+70300
Francisau100 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 09:19 PM   #68
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
原來唔關引擎事, 還好

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 09:20 PM   #69
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

接下來睇Michael Schumacher點上頭3

舊 03-14-10, 09:30 PM   #70
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
Button

站(2024/05/11,05/12)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 09:45 PM   #71
anyone
The One
↘嫁

引用:
作者: Coquelicot 查看文章
原來唔關引擎事, 還好
exhaust fail
無得整

舊 03-14-10, 09:49 PM   #72
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

Ferrari

結果還是上不到黎

睇黎真係要等多幾站

舊 03-14-10, 09:58 PM   #73
syncmaster
六番隊副隊長

首站big four玩曬~

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
舊 03-14-10, 10:00 PM   #74
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
MGP咩位置
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-10, 10:02 PM   #75
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
MGP 5,6位

站(2024/05/11,05/12)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
F1 2008 史上最年輕的世界冠軍 --- 咸美頓 scania GAF Racing Engine車迷討論區 1124 11-16-08 03:02 PM
F1救經濟!蕭萬長提出驚人構想 scania GAF Racing Engine車迷討論區 7 11-13-08 12:32 PM
本文已吉 scania GAF Racing Engine車迷討論區 0 01-29-08 12:39 PM
F1 2007 Kimi 巴西站反敗為勝 不破大地 GAF Racing Engine車迷討論區 686 12-03-07 12:03 AM
F1為減成本及環保而凍結引擎十年之我見 scania GAF Racing Engine車迷討論區 2 11-29-07 11:17 AM

現在的時間是 12:22 AM

手機版 | APP版