Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-19-15, 01:30 PM   #176
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
我唔講幾錢同日子係廢事被人起底
只係想知有冇人試過&真係會賠
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 02:02 PM   #177
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: carychow 查看文章
班機 20:55. 我 18:30 到櫃檯未有人, 乘客多人到排到去南韓間公司.
當佢地 18:00 去到都算早掛. 香草太少人分享經驗真係唔知咩事.
我自己一個人拎細喼只有去程有揀, 但發現其實 T2 落仲要轉巴士唔揀都冇所謂.
要等巴士滿左先走, 最多只係可以揀個方便落車位. 改左 T3 後可能先值得揀.
我有交流開果堆blog友中直情未有人坐過香草

引用:
作者: rorimoe 查看文章
叫到hk express 打來話大阪返Hk overbook左
話賠錢轉第二班機(佢賠個數好大有D驚)
有冇人試過?
由手機版發出
佢賠的比我講新年果單更多?
(3千+一晚酒店+回程坐CX)

我妹試過回程遇overbook, 當時去到機場果隻,
不過佢無接受到

Btw, 講左賠唔會最後唔賠掛,

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 02:09 PM   #178
rorimoe
Crazy Gamer

睇Facebook 個苦主Page好似只係想你落搭...
由手機版發出
舊 03-19-15, 02:40 PM   #179
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
睇Facebook 個苦主Page好似只係想你落搭...
由手機版發出
好多時航空公司到你check in果下先至同你講overbook

我有相熟blog友(坐其他公司,唔記得係ANA定JAL)直情no choice要你硬食(已到機場),

宜家你都叫有得預先知道同有得揀?

舊 03-19-15, 02:58 PM   #180
ouki
God of Gamer
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
冇人分享過香草咩?....

我分享少少......
(經驗時點為12月尾至1月頭)

===========================
3個級別的飛有唔同....記得睇清楚
最貴那個包20KG行理同買飛時選位...最頭行比後面位置多成半個位....選位的重點只有這樣
同埋冇記錯最貴那種可以網上再買行理上限....
香港->東京
大約飛前1小時左右先開COUNTER.....香港員工好似未太識做.....如果客人多野搞真係幾廢事.....我前面頂住我GE人搞到我急急腳行去坐車去衛星站....由於係衛星站上機予D時間去好D....要其他人等就唔好....
起飛時可能因1225所以排隊起飛好似大約等左30分鐘(時間不太記得)....大約用左5個小時去到成田T2....DELAY有少少.....行理那D好快就有基本唔洗點等....
東京->香港
可能香草係日本大過香港....起碼有專用COUNTER所以一早就入得去
COUNTER職員識一定程度英文同國語(我聽到JA....我同職員講日語所以唔知得唔得)....有個位俾你CHECK下件行理SIZE同重量....自己去CHECK CHECK先廢事阻到人......行理係可以幾件合計(我聽人講HKE限1...事實不知未坐過HKE)
起飛同到站都冇DELAY....職員服務良好....大至係禁多
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 03:06 PM   #181
rorimoe
Crazy Gamer

我相信Hk express 超賣得好多
佢換機係講緊換4日後的機
所以佢賠個數都幾大
由手機版發出
舊 03-19-15, 03:12 PM   #182
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: ouki 查看文章
冇人分享過香草咩?....

我分享少少......
(經驗時點為12月尾至1月頭)

3個級別的飛有唔同....記得睇清楚
最貴那個包20KG行理同買飛時選位...最頭行比後面位置多成半個位....選位的重點只有這樣
同埋冇記錯最貴那種可以網上再買行理上限....
香港->東京
大約飛前1小時左右先開COUNTER.....香港員工好似未太識做.....如果客人多野搞真係幾廢事.....我前面頂住我GE人搞到我急急腳行去坐車去衛星站....由於係衛星站上機予D時間去好D....要其他人等就唔好....
起飛時可能因1225所以排隊起飛好似大約等左30分鐘(時間不太記得)....大約用左5個小時去到成田T2....DELAY有少少.....行理那D好快就有基本唔洗點等....
東京->香港
可能香草係日本大過香港....起碼有專用COUNTER所以一早就入得去
COUNTER職員識一定程度英文同國語(我聽到JA....我同職員講日語所以唔知得唔得)....有個位俾你CHECK下件行理SIZE同重量....自己去CHECK CHECK先廢事阻到人......行理係可以幾件合計(我聽人講HKE限1...事實不知未坐過HKE)
起飛同到站都冇DELAY....職員服務良好....大至係禁多

香草做promotion唔夠hkexpress積極所以未有機會坐XD
不過飛前一個鐘先開counter咁勇....

Hkexpress行李只計重量不計件數(網頁寫明),
我自己亦試過寄兩件20kgs,

至於可唔可以與同行的人share重量就睇彩數
試過得亦試過唔得,應該要視乎個地勤有無渣正黎做

舊 03-19-15, 03:24 PM   #183
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
我相信Hk express 超賣得好多
佢換機係講緊換4日後的機
所以佢賠個數都幾大
由手機版發出
如果佢賠得仲狼過新年果下同埋只延一日的話,考慮得過XD

舊 03-19-15, 03:43 PM   #184
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: Hitomi 查看文章
香草做promotion唔夠hkexpress積極所以未有機會坐XD
不過飛前一個鐘先開counter咁勇....

Hkexpress行李只計重量不計件數(網頁寫明),
我自己亦試過寄兩件20kgs,

至於可唔可以與同行的人share重量就睇彩數
試過得亦試過唔得,應該要視乎個地勤有無渣正黎做
我係COUNTER搞完入禁區先發覺得返半個鐘立即面都青埋
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 08:33 PM   #185
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
Day 1
9:30飛
3pm 到步
Pokemon center
Day 2
旭山動物園
Day 3
登別海洋公園
登別第一瀧本館
Day 4
Check out
地獄谷
Day 5
3:55pm 機走
---------
目前計劃

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 08:47 PM   #186
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
快運其實Delay唔嚴重,只要你上得到班飛機其實服務唔錯,
個個話唔再買佢既原因係overbooking同埋機票錯漏百出但又安排不良,
明明俾左錢自選座位去到機場check in時就冇左個位甚至連機位都冇左叫你等下一班機,
但又冇乜補償跟著掉你一二邊等你屈服。(呢個網上睇既),
我自己就試過回程變成消失的航班(係成班機冇左),冇任何通知同補償,
又冇e mail官網又冇講,唔係個個都會上佢個Facebook既。
最後上哂報紙先至免費幫你改航班(之前係要俾手續費&補「差價」,但差價呢度要補千幾蚊,同你買過張機票差不多)
另一次就話我冇買到行李,好彩我有印定份E Mail ,但都係掉我去一二邊等左幾個字,見我企硬先至理我,
明明俾左錢但好似欠左你咁,先至令人反感。
快運既空姐唔係空中服務員,
係空中大小姐黎,
你要服務番佢地架喎

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 11:43 PM   #187
leotam3

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Squaresoft 查看文章
我都知. 但睇好多BLOG 架車真係幾舊下. 官site好多圖都汁過....
我自己就好鍾意Twilight express慢行個感覺.
不過始終都係訂唔到. 找朋友幫手都買唔到.....

你那次點買到的?
使唔使炒價入手?
我果時未話停駛, 而且我果時搵人係日本買....

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 12:46 AM   #188
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
快運其實Delay唔嚴重,只要你上得到班飛機其實服務唔錯,
個個話唔再買佢既原因係overbooking同埋機票錯漏百出但又安排不良,
明明俾左錢自選座位去到機場check in時就冇左個位甚至連機位都冇左叫你等下一班機,
但又冇乜補償跟著掉你一二邊等你屈服。(呢個網上睇既),
我自己就試過回程變成消失的航班(係成班機冇左),冇任何通知同補償,
又冇e mail官網又冇講,唔係個個都會上佢個Facebook既。
最後上哂報紙先至免費幫你改航班(之前係要俾手續費&補「差價」,但差價呢度要補千幾蚊,同你買過張機票差不多)
另一次就話我冇買到行李,好彩我有印定份E Mail ,但都係掉我去一二邊等左幾個字,見我企硬先至理我,
明明俾左錢但好似欠左你咁,先至令人反感。
你都識講搞到咁我寧願俾多千幾蚊

舊 03-20-15, 01:26 AM   #189
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
一分錢一分貨啦,老老實實而家坐飛機又唔係咩新鮮事好威威
廉航簡單黎講就係識飛既長途巴士
你要多多要求既咪坐番full fare lor,無人迫你一路嫌一路坐
有錢唔等於大爺,冇錢都唔等於係乞衣的

個個都話快運delay又盛,我前前後後坐左六程來回都無咩大問題仲成日早到
係有次落福岡丟爛左行李鎖賠得象徵式一舊水,不過丟爛行李其實都唔關航空公司事

講真我覺得真係睇你自已既心態同需要,快運呢d time slot真係唔係人人受得住
但對於我呢d成日要衝event既就可以最大化要請既日數
放工番屋食個飯拖grip上機,落機番屋企眠一眠再返工nice

此篇文章於 03-20-15 01:29 AM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 02:37 AM   #190
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
Day 3
登別海洋公園是否指車站附近果個超迷你動物公園?

如果係,不如去熊牧場同忍者村仲好,果日我朝早札幌去登別09:00,之後去完呢個公園再去埋忍者村,14:00JOIN左LOCAL TOUR行上地獄谷&大湯沼行一圈返落溫泉街才16:30,
(其實條路好好行,我俾份地圖嚇親先至跟團,點知到出發時仲驚,
因為...........全團只有我一個...)
登別第一瀧本館就係溫泉街,行上少少已經係地獄谷,10MIN就行到真係好近.....

Day 4
地獄谷: 如果第一日已經行哂D景點(其實仲有熊牧場,不過我當時纜車停駛冇開門),都冇咩好做,返札幌OR 千歲行吓街仲好....

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 07:47 PM   #191
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: maxwaver 查看文章
一分錢一分貨啦,老老實實而家坐飛機又唔係咩新鮮事好威威
廉航簡單黎講就係識飛既長途巴士
你要多多要求既咪坐番full fare lor,無人迫你一路嫌一路坐
有錢唔等於大爺,冇錢都唔等於係乞衣的

個個都話快運delay又盛,我前前後後坐左六程來回都無咩大問題仲成日早到
係有次落福岡丟爛左行李鎖賠得象徵式一舊水,不過丟爛行李其實都唔關航空公司事

講真我覺得真係睇你自已既心態同需要,快運呢d time slot真係唔係人人受得住
但對於我呢d成日要衝event既就可以最大化要請既日數
放工番屋食個飯拖grip上機,落機番屋企眠一眠再返工nice
其實鬧快運delay果d都唔知係咪道聽途說/打手......
人地有晒數據統計快運準時率仲好過傳統果堆公司...
(雖然有人話CX俾飛大陸果D航點拉低個準時率)

快運呢d time slot都唔係好差丫
我好鐘意凌晨機去
回程羽田朝早6點幾果班無R頭D~~唔想要呢d time slot咁咪俾多少少坐第2個時間囉
羽田+成田話晒都叫有3個時間揀丫

舊 03-20-15, 07:49 PM   #192
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

more : http://hitomi-kong.blogspot.hk/2015/03/day-55_20.html

羨慕有幾位版友可以見到清到離晒譜的富士山

我去富士五湖 3日~只有第3日早上現過身~呢個程度已經係極限~

舊 03-20-15, 10:19 PM   #193
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

訓醒起身坐定定計番原來今次係交通工具入面消耗左成日...
香港>東京 四時間
東京>大阪 七時間
神戸>福岡 八時間
福岡>香港 三時間
地下鉄/電車 約二時間

而next winter可能又要再玩一次命.....

引用:
作者: Hitomi 查看文章

more : http://hitomi-kong.blogspot.hk/2015/03/day-55_20.html

羨慕有幾位版友可以見到清到離晒譜的富士山

我去富士五湖 3日~只有第3日早上現過身~呢個程度已經係極限~

呢張雲海幾有意境丫
再去過咪得lor

此篇文章於 03-21-15 10:12 AM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-15, 11:11 AM   #194
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
香港>東京 四時間
東京>大阪 七時間
神戸>福岡 八時間
福岡>香港 三時間
地下鉄/電車 約二時間

而next winter可能又要再玩一次命.....

呢張雲海幾有意境丫
再去過咪得lor
其實我幾like呢個雲海mod
下星期尾會去箱根~都應該算係叫做去多次

舊 03-21-15, 11:33 AM   #195
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
Day 3
登別海洋公園是否指車站附近果個超迷你動物公園?

如果係,不如去熊牧場同忍者村仲好,果日我朝早札幌去登別09:00,之後去完呢個公園再去埋忍者村,14:00JOIN左LOCAL TOUR行上地獄谷&大湯沼行一圈返落溫泉街才16:30,
(其實條路好好行,我俾份地圖嚇親先至跟團,點知到出發時仲驚,
因為...........全團只有我一個...)
登別第一瀧本館就係溫泉街,行上少少已經係地獄谷,10MIN就行到真係好近.....

Day 4
地獄谷: 如果第一日已經行哂D景點(其實仲有熊牧場,不過我當時纜車停駛冇開門),都冇咩好做,返札幌OR 千歲行吓街仲好....

因為想睇企鵝而去

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-15, 09:32 PM   #196
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

我想問下有無人入過機場個環亞貴賓室

入面係咪有得沖涼??

舊 03-21-15, 10:09 PM   #197
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
香港>東京 四時間
東京>大阪 七時間
神戸>福岡 八時間
福岡>香港 三時間
地下鉄/電車 約二時間
其實交通工具都可以係行程

此篇文章於 03-21-15 10:27 PM 被 rorimoe 編輯。
舊 03-21-15, 10:47 PM   #198
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

引用:
坐寢台火車咪行程,坐夜巴就.....
(星期五下晝落機)>LIVE(allstand)>夜巴>錢湯>Fing>Live>夜巴 咁loop左三日
窮_無錢買JR pass坐新幹線再加兩晚酒店只能玩命

然後星期一晚落機第二朝就返工返足一星期工都無病,只能說社畜體質強健真好

舊 03-21-15, 11:31 PM   #199
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: leotam3 查看文章
我果時未話停駛, 而且我果時搵人係日本買....
真好....

引用:

https://www.facebook.com/video.php?v...type=3&theater

舊 03-21-15, 11:38 PM   #200
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: PTX-003C 查看文章
因為想睇企鵝而去
地方好細下. 而家唔太多企鵝.
二月底先去完. 有好多人(大部份係HK/TW/CN團....)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 03:00 AM

手機版 | APP版