Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-20-17, 02:03 PM   #12051
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
講開又講
剛入手$1100 (九龍灣係貴d,費事出去行),本身PS4 用緊2T 外置
而家真係未來十年都唔怕唔夠位了。

Sent from my iPhone using Gaforum
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-17, 02:33 PM   #12052
hitsu
Senior Gamer
Sony Fans

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDHitsu
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
講開又講
剛入手$1100 (九龍灣係貴d,費事出去行),本身PS4 用緊2T 外置

Sent from my iPhone using Gaforum
我係旺電買同系列3TB$800,4TB就$980
hitsu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-17, 02:36 PM   #12053
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: hitsu 查看文章
我係旺電買同系列3TB$800,4TB就$980

無計,本身想出去 SSP
又嚟場無情的雨
隻Media player 又到了
要拿林過隻2TB 比個盒用

所以喺偉倫快執算

而家又唔係好捨得比PS4 用

舊 04-20-17, 03:07 PM   #12054
風間鈴木仁
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
SONY HONG KONG WEB : https://asia.playstation.com/hk/cht/regional

終於整好了 !

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-17, 03:15 PM   #12055
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
咁不如好似以前XBOX 360推KINECT果期出部得4GB的XBOX 360主機,
咁出部無內置HDD的PS4主機,反正佢宜家都容許你自己安裝HDD或USB駁外置HDD了~!

PS4安裝GAME快呢樣真喎,
亦係我由XBOX ONE轉過嚟玩PS4時第一樣覺得正的事~!
但其實佢係一次安裝晒碟版GAME的內容,
定係每次玩緊的時候都繼續分批安裝緊?

總之PS4入碟拎完更新一陣就玩得係方便的~!
PS4呢...其實你睇到佢係咪安裝緊..."最新資訊"有寫..
就算係下載版...佢都有分本體和內容...
裝左本體就已經入到GAME, 可以玩住先,
但其實後面仲下載緊...

但PS3真係惡夢...個HDD幾大都沒用..我裝一次已經好驚...唔會DEL 隻GAME...
因為再下載又要等...怕怕...
死人都係實體碟....
咁當然有D PS3 GAME就算實體碟...佢都要你安裝入HDD先比玩..
隻碟就純係識別啟動用...我記得"大神"就係後者...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-17, 03:18 PM   #12056
charcsc2000
J神哥

引用:
OIC,咁我清晒手上堆17年新GAME先考慮買返…
其實Batman: Arkham Knight的SEASON PASS多咗D乜?
值得玩嗎?

可能PS系的獎盃系統係玩晒碟版內容就有個白金盃,
無必會癲到好似玩XBOX系GAME咁好玩就買齊DLC儲1000G+100%成就…

其實最主要係無咁多時間玩同一款遊戲太耐…

之前剛買PS4時個清GAME進度都OK,就係清一隻自己比錢買的GAME,再清一隻PS+送的GAME,
但我遇到了"大佬" PERSONA 5及仁王中文版…
我諗要好好利用雨季少戶外活動的時間清咗先…
其實你有需要可以買住先...
今時今日好多實體GAME已經買少見少...
我仲玩緊PS3 GAME添...
PS4放埋左一邊....

講返BATMAN....SEASON PASS就係有DLC, 衫...車等...講真315就肯定貴....
人地US平時都只賣US$19.9...
計返HKD都係$155...
明明係PSN HK個價錢有問題, 又唔肯改返...
舊 04-20-17, 03:21 PM   #12057
charcsc2000
J神哥

引用:
剷game 就係
實體唔實體,安裝容量無分別。

但重新安裝時,如果隻game 多patch 就慘了。
近呢年psn download 慢左好多。
你係講緊PS3???
因為PS3要睇咩GAME...有D GAME真係不用安裝, 另外更新PATCH就玩得...
但有D就真係要你安裝入部機度...咁就死得...慢到HIHI...
有時唔記得安裝先..已經沒哂MOOD玩啦...

PS4個安裝速度快好多...仲可以外置...唔似得PS3咁要就住...
舊 04-20-17, 03:23 PM   #12058
charcsc2000
J神哥

引用:
講開又講

你敢用SEAGATE, 好勇....我怕怕...BLACKLIST左佢好耐...
話時話...係咪最大SUPPORT 8TB???
舊 04-20-17, 03:25 PM   #12059
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
SONY HONG KONG WEB : https://asia.playstation.com/hk/cht/regional

終於整好了 !

點解仲樣衰過以前???
舊 04-20-17, 03:25 PM   #12060
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
你係講緊PS3???
因為PS3要睇咩GAME...有D GAME真係不用安裝, 另外更新PATCH就玩得...
但有D就真係要你安裝入部機度...咁就死得...慢到HIHI...

PS4個安裝速度快好多...仲可以外置...唔似得PS3咁要就住...
PS4其實係一邊玩一邊裝. 先裝住少少俾你玩, 一路玩一路裝埋其他.

好似the last of us, 佢會問你想玩單機先定mp先.

其實psn download算快了...我dl 隻dishonored2, 三十幾GB, 十幾二十分鐘搞掂.

舊 04-20-17, 03:30 PM   #12061
Hello MiMi
Game Master

引用:
你敢用SEAGATE, 好勇....我怕怕...BLACKLIST左佢好耐...

因為得WD 同Seagate 揀咋嘛 (4TB+)
WD 隻my passport 真係買唔落手

雖然唔會帶出街,但真係好礙眼

其實PS4 唔係store 咩緊要野
全部野可以download過裝過,又有psn+ backup save
所以我先揀seagate

如果NAS 用,我會用番toshiba
舊 04-20-17, 03:32 PM   #12062
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wing 查看文章
PS4其實係一邊玩一邊裝. 先裝住少少俾你玩, 一路玩一路裝埋其他.

好似the last of us, 佢會問你想玩單機先定mp先.

其實psn download算快了...我dl 隻dishonored2, 三十幾GB, 十幾二十分鐘搞掂.
PS4更係快....
我講緊PS3....
舊 04-20-17, 03:34 PM   #12063
charcsc2000
J神哥

引用:

因為得WD 同Seagate 揀咋嘛 (4TB+)
WD 隻my passport 真係買唔落手

雖然唔會帶出街,但真係好礙眼

其實PS4 唔係store 咩緊要野
全部野可以download過裝過,又有psn+ backup save
所以我先揀seagate

如果NAS 用,我會用番toshiba
我自己用buffalo..2TB 3.5吋, 佢話7200rpm...
快過PS4本身個HDD就夠, 哈~
舊 04-20-17, 03:35 PM   #12064
Hello MiMi
Game Master

引用:
你係講緊PS3???

PS4 , PS4 玩碟,都是成隻game 安裝
所以唔存在玩碟500G 都夠
事實係500GB 玩十隻八隻大作就會爆
舊 04-20-17, 03:37 PM   #12065
Hello MiMi
Game Master

引用:
我自己用buffalo..2TB 3.5吋, 佢話7200rpm...
快過PS4本身個HDD就夠, 哈~
3.5 始終要插火牛
無計
用3.5 我會用Nyko databank for PS4 pro
不過佢未出
仲比Sony 快佢一步support external
如何唔係我都會用3.5"
舊 04-20-17, 03:45 PM   #12066
charcsc2000
J神哥

引用:
PS4 , PS4 玩碟,都是成隻game 安裝
所以唔存在玩碟500G 都夠
事實係500GB 玩十隻八隻大作就會爆
我唸今時今日玩PS4, 應該一定要買外置...
我情願PS4 PRO出個500GB, 平D, 我反錢買外置好過, 哈~
舊 04-20-17, 05:26 PM   #12067
charcsc2000
J神哥

引用:
3.5 始終要插火牛
無計
用3.5 我會用Nyko databank for PS4 pro
不過佢未出
仲比Sony 快佢一步support external
如何唔係我都會用3.5"
沒, 我見3.5"價錢低d, 反正ps4專用...唔會沒啦啦拆走佢掛, 哈~
舊 04-21-17, 01:32 AM   #12068
yaya
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
唔係呀...如果下下都實體碟...500gb都夠用喎...
最重要係載入速度....
ps3版夠係500gb啦....但佢下載慢...安裝慢...
我安裝個gt6...要成幾小時....我初初仲以為hang機...
相比起ps4...已經快左好多....
引用:
剷game 就係
實體唔實體,安裝容量無分別。
正正因為PS4同XB1都要強制install...

所以500GB真係casual gamer先夠用

因為作為一個普通gamer (甚至hardcore gamer), 剷game之後, 除非係重新由頭開始再玩過

否則, 如果你只係想重玩某part, 但往往都仍然要full install先得, 而唔少game full install講緊係要差唔多成個鐘

等到佢install完, 大概d火都熄熄地

如果只係想online玩一陣 (例如GTA V, 格game) 就仲慘
因為加埋d/l patch時間, 真係唔洗玩lu

除非你個習慣係一次過爆機, 而爆完機後就多數唔會再玩

否則, 加埋會藉所送嘅免費game, 部機真係要起碼1TB

引用:
但重新安裝時,如果隻game 多patch 就慘了。
近呢年psn download 慢左好多。
不過如果係500M/1000M寬頻, 個時間其實都仲可以接受
yaya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-17, 02:31 AM   #12069
Hello MiMi
Game Master

引用:
作者: yaya 查看文章
正正因為PS4同XB1都要強制install...

所以500GB真係casual gamer先夠用

因為作為一個普通gamer (甚至hardcore gamer), 剷game之後, 除非係重新由頭開始再玩過

否則, 如果你只係想重玩某part, 但往往都仍然要full install先得, 而唔少game full install講緊係要差唔多成個鐘

等到佢install完, 大概d火都熄熄地

如果只係想online玩一陣 (例如GTA V, 格game) 就仲慘
因為加埋d/l patch時間, 真係唔洗玩lu

除非你個習慣係一次過爆機, 而爆完機後就多數唔會再玩

否則, 加埋會藉所送嘅免費game, 部機真係要起碼1TB

不過如果係500M/1000M寬頻, 個時間其實都仲可以接受
近呢半年真係慢左好多
我是BB1000
Download game 連patch 無以前咁爽
特別是 d 大patch 例奶FF15 咁
激慢
舊 04-21-17, 06:57 AM   #12070
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
我兩隻死雞2.5吋SLIM 2TB骨子裡都係三叔碟

又話說個個死雞死雞咁叫, 但我一隻雞都未死過

不過最伏死亡率最高既3.5吋 3TB 死雞我無用過
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-17, 09:54 AM   #12071
wing
格鬥低手

引用:
OIC,咁我清晒手上堆17年新GAME先考慮買返…
其實Batman: Arkham Knight的SEASON PASS多咗D乜?
值得玩嗎?
幾個故事DLC, 但只得最後一個好玩.
仲有一堆skin.

舊 04-21-17, 09:57 AM   #12072
wing
格鬥低手

引用:
the war of mine其實好好玩....可惜ps4沒中文版...
我反而去出買ios ipad版...

其實呢d game唔明點解仲要分上架時間....又話遊戲沒分區既

the war of mine我連英文版D字都細到睇唔到, 如果中文, 真係想像唔到了.

唔知sony同D軟件公司點計, 全球發行唔知會唔會上架費貴D. 又或者可能軟件公司冇諗全球發行, 只在某D地區發行. 有D可能因為涉及其他版權, 例如機戰, 或者車game要車廠license之類.

firewatch 好似仲未見影.

舊 04-21-17, 10:25 AM   #12073
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
我想問下PS4 PARAPPA THE RAPPER (REMASTER)有冇出實體版行貨?

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-17, 12:28 PM   #12074
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章

終於整好了 !
PSV被鬼隱了

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-17, 12:38 PM   #12075
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
PSV被鬼隱了
日本都重有show O既...

標籤
PlayStation 4, 綜合情報

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
拳皇02 單眼皮男孩 街機遊戲討論版 1 03-30-05 05:39 AM

現在的時間是 12:01 AM

手機版 | APP版