Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-10-13, 11:29 AM   #676
是但啦
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
以時間黎計, 無話唔成立.
你覺得唔合理? 我都覺得你話我"強盜邏輯" 更唔合理.

我搭地鐵為左坐等左5分鐘, 唔讓座你覺得好冇道德.
有人搭小巴等多3分鐘都唔肯, 要老人家企係度等下班車,就好有道德.

同樣比咁多錢 + 時間仲花長左 & 一樣係無讓座要個老人家企.
前者, 千夫所指;後者,理所當然.
又嚟多一次,你要話成立之前,唔該先證明一下,企喺小巴上面係唔係犯法。

搭地鐵 = 有座位 + 有企位
搭小巴 = 有座位 + 無企位

你要將個焦點放喺老人家身上,咁睇嚟你搭交通工具既時候,到底係唔識得/唔記得/唔想去睇咩叫"讓座予有需要人士"?

我可唔可以向你請教下,你咁鍾意坐,有無考慮過好似某其他國家人仕咁坐喺地下呢?反正你搭地鐵喺為咗坐嘛,咁咪你又可以坐同時又能夠讓座予有需要人仕,真係一家便宜兩家著。

另外提醒你一下你用緊既強盜邏輯除咗係企喺小巴上面有無犯法以外,唔成立既仲有以下論點:

搭地鐵 = 老人家排隊(守規矩)上車後唔一定有位坐
搭小巴 = 老人家排隊(守規矩)上車後有位坐

拎住強盜邏輯去做人,受到千夫所指又怪得邊個呢?
是但啦 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 11:43 AM   #677
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDKILLUAJP1986
XBox Live Gamertag窮到喊,就黎訓街
搭的士咪得LOR....講咁多做乜

舊 06-10-13, 11:44 AM   #678
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
不如你地約個繁忙時段去M記傾讓座啦
由手機版發出
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 11:44 AM   #679
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 是但啦 查看文章

第2格
我錯了

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 11:46 AM   #680
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
第一格系咪紳士 a

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 11:56 AM   #681
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
又嚟多一次,你要話成立之前,唔該先證明一下,企喺小巴上面係唔係犯法。

搭地鐵 = 有座位 + 有企位
搭小巴 = 有座位 + 無企位

你要將個焦點放喺老人家身上,咁睇嚟你搭交通工具既時候,到底係唔識得/唔記得/唔想去睇咩叫"讓座予有需要人士"?

我可唔可以向你請教下,你咁鍾意坐,有無考慮過好似某其他國家人仕咁坐喺地下呢?反正你搭地鐵喺為咗坐嘛,咁咪你又可以坐同時又能夠讓座予有需要人仕,真係一家便宜兩家著。

另外提醒你一下你用緊既強盜邏輯除咗係企喺小巴上面有無犯法以外,唔成立既仲有以下論點:

搭地鐵 = 老人家排隊(守規矩)上車後唔一定有位坐
搭小巴 = 老人家排隊(守規矩)上車後有位坐

拎住強盜邏輯去做人,受到千夫所指又怪得邊個呢?
貼咁大篇野都指證唔到我既論點有咩錯.

同樣比咁多錢 + 時間仲花長左 & 一樣係無讓座要個老人家企.

小巴無企位係理由, 咪等下架.
當時人浪費左既時間係無變.
只不過, 搭小巴係之後付出.搭地鐵係之前付出.

以你既理論, 搭倒頭車唔讓座已經係錯.
咁我咪引用翻一開始果句: 搭倒頭車唔讓座, 香港人冷漠無公德.

拉埋強國人黎講就擺明係引用1d 大家都覺得憤怒既例子黎攻擊敵人既論點.
基本上,一枝竹打一船人. 對於某1d 人點衰點衰, 唔係我回依個post既重點, 上列已經寫得好清楚.

反而,你見人唔讓座(唔理原因).
一味話:你咁鍾意咪好似強國人咁坐地下嚕.
依種行為就真係極度反感.

舊 06-10-13, 11:57 AM   #682
是但啦

引用:
作者: 魔璃 查看文章
第一格系咪紳士 a

舊 06-10-13, 12:00 PM   #683
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
(一) 低血糖:
通常血糖濃度低於60mg/dl時,會產生一些低血糖的症狀;有些患者的血糖由高濃度急速下降時,

(1) 低血糖發生時有什麼症狀?
初期可能會有飢餓、發抖、冒冷汗、心跳加快、無力、頭暈、嘴唇麻等症狀。
若不立刻服用含糖食品( 如糖果、果汁等),甚至會導致意識不清、抽筋、昏迷等。

死得未? 無需要

引用:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%BE%...90%88%E7%97%87

美尼爾氏綜合症[編輯]

美尼爾氏綜合症(Ménière's disease)也稱為梅尼爾氏症、或俗稱的耳水不平衡。該病是由法國醫生柏斯貝·美尼爾(Prosper Ménière)於1861年首先報告的。
美尼爾氏綜合症是一種內耳病變所導致的平衡功能失調,是一影響聽力及平衡的內耳疾病,以陣發性眩暈、耳鳴為主要特徵性表現,伴隨有進行性聽力喪失。[1]
一般認為是由於內淋巴迴流受阻或吸收障礙,內耳迷路壓力增高而致。好發於30至50歲成年人。

本病的三個典型症狀是:
旋轉性眩暈、
單耳或雙耳耳鳴、
時好時壞的感覺神經性聽力喪失。
在本病初期時,可能只有其中的一項或兩項症狀出現,三分之二的病人以眩暈為主要症狀,本病的診斷不一定需要在三項症狀都出現的條件下才成立。
癥狀[編輯]

著名的日籍醫師切替一郎形容它是「7 points disease」,因為它具有以下特性:[2]
嚴重的眩暈:天旋地轉般地難受,且多持續數小時之久,尤以第一次發作時最厲害。
自發性的眩暈:不須任何誘因,就可突然間發作。
重覆性的眩暈:往往反覆地發作,極少就只發生一次。
間斷性的眩暈:即在發作與發作之間有完全正常的時候,不會持續數天眩暈。
伴有耳蝸神經症狀的眩暈:聽力常呈起伏性,在急性發作時耳鳴得很厲害,而且有時會覺得聽到不同頻率的聲音。
聽力障礙常表現在低頻處。
會有「複響現象」,病人常會抱怨怕聽到吵雜的聲音,在市場或車站等喧嘩公共場所會很不舒服。
logo無,我看來都是無需要了

此篇文章於 06-10-13 12:11 PM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 12:21 PM   #684
是但啦

引用:
貼咁大篇野都指證唔到我既論點有咩錯.

小巴無企位係理由, 咪等下架.
當時人浪費左既時間係無變.

以你既理論, 搭倒頭車唔讓座已經係錯.
咁我咪引用翻一開始果句: 搭倒頭車唔讓座, 香港人冷漠無公德.

拉埋強國人黎講就擺明係引用1d 大家都覺得憤怒既例子黎攻擊敵人既論點.
基本上,一枝竹打一船人. 對於某1d 人點衰點衰, 唔係我回依個post既重點, 上列已經寫得好清楚.

反而,你見人唔讓座(唔理原因).
一味話:你咁鍾意咪好似強國人咁坐地下嚕.
依種行為就真係極度反感.
啱,所以有句話係一個人最錯既時候就係唔認為自己有錯既時候。

小巴無企位,所以小巴滿座時係要等下一架,地鐵座位同企位都滿咗既時候,你係唔係想同我講你仲可以夾硬衝入車廂?然後拖慢架車既行駛進度?

引用:
作者: 忘記密碼
我又想問,請問呢一點想講咩?畀錢前後同讓座有咩關係?你要將個焦點放喺老人家身上,咁睇嚟你搭交通工具既時候,到底係唔識得/唔記得/唔想去睇咩叫"讓座予有需要人士"?

你搭交通工具既時候,係唔係真係唔識得睇呢段字?又或者你有無留意過,地鐵同巴士都有先劃分咗某啲座位係優先座?想要本末倒置之前,不如由最基本既問題重新探討。

坐倒頭車唔係問題,不過就唔好坐喺優先座上面,又或者你所講搭倒頭車唔讓座, 香港人冷漠無公德.,我反問你一句,我搭倒頭車但我會讓座,咁你係唔係可以得出我唔係香港人既結論?

正正就係呢種強盜邏輯,令到你覺得極度反感,咁點解你會睇唔到自己既強盜邏輯?其實一開始嗰句變成"搭倒頭車唔讓座,係冷漠無公德"?唔係更好咩?

不過我可以同你講,我真係未遇過有人唔讓座,因為我每次主動開口問人讓座予有需要人士,啲人都好有公德心會讓座。

此篇文章於 06-10-13 12:35 PM 被 是但啦 編輯。
舊 06-10-13, 12:24 PM   #685
是但啦

引用:
作者: 飛燕 查看文章
死得未? 無需要

病人常會抱怨怕聽到吵雜的聲音,在市場或車站等喧嘩公共場所會很不舒服。

坐港鐵(東鐵線靜音車廂另計)一定會覺得好唔舒服,因為點都會嘈。
舊 06-10-13, 12:34 PM   #686
飛燕
懺悔不用等

引用:
病人常會抱怨怕聽到吵雜的聲音,在市場或車站等喧嘩公共場所會很不舒服。

坐港鐵(東鐵線靜音車廂另計)一定會覺得好唔舒服,因為點都會嘈。
其實最常見會累
因為平衡感好奇怪,身體會主觀性自動花精力去調整身體,但外表在不一定發現出來,也不會特別想睡,又不會突然受傷或死亡。

成個topic見到
大家身體健康,長時間工作、OT幾日無問題,真係好
舊 06-10-13, 12:43 PM   #687
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
唔系老人家就一百億能量戰士, 但唔比後生谷戰鬥力over 9000咩

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 12:46 PM   #688
是但啦

引用:
其實最常見會累
因為平衡感好奇怪,身體會主觀性自動花精力去調整身體,但外表在不一定發現出來,也不會特別想睡,又不會突然受傷或死亡。

成個topic見到
大家身體健康,長時間工作、OT幾日無問題,真係好
講到尾都係將心比己,趁而家仲身體健康既時候讓得就讓,唔通大家都想見到以後既社會風氣,係班身體健康既走去同"年老體衰"既自己或者其他有需要人士去爭咩?
舊 06-10-13, 12:48 PM   #689
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
講到尾都係將心比己,趁而家仲身體健康既時候讓得就讓,唔通大家都想見到以後既社會風氣,係班身體健康既走去同"年老體衰"既自己去爭咩?
其實在下睇死自己命不過40,咁一直以黎讓既座咪白讓

舊 06-10-13, 12:51 PM   #690
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
死得未? 無需要

你咁咪有需要人仕o羅
如果我病緊我都唔會讓(孕婦會考慮)

有人問你你話唔舒服(唔需要交代病歷)要坐
咁人地唔信就係對方問題
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 12:53 PM   #691
是但啦

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實在下睇死自己命不過40,咁一直以黎讓既座咪白讓
咁又唔係啊,至少你既身體力行,已經為一班有需要人士提供咗佢哋需要既座位,將來既嘢無人會知,話唔定會長命百歲呢,唔能夠因為仲未得到自己想要既成果就話咁係"白讓"嘛,有時候身體力行會係一個好榜樣(唔係為咗成為另一個雷鋒同志),真係有機會會感染到其他人。
舊 06-10-13, 12:59 PM   #692
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
冇話白唔白讓
都係同理心啦
自己仲年青力壯企下冇事ge點解遇到更需要坐ge人唔讓比佢?
唔使斤斤計較吧
(以上係針對白唔白讓問題)
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 01:05 PM   #693
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: 真!DC 查看文章
你咁咪有需要人仕o羅
如果我病緊我都唔會讓(孕婦會考慮)

有人問你你話唔舒服(唔需要交代病歷)要坐
咁人地唔信就係對方問題
由手機版發出
病 和 累的定義

有D病本來無得驗,無菌無感染,醫生都只能斷估,原因可能只是累,完全無定義
有邊個會只是累而睇醫生? 無,有時睇完醫生都只是答你太累

連自已都不了解自己,還要被了解

累,叫人幫手,被人話推捨責任、要被罵又被義憤被了解
前面重有人講"你還有精神用電話和笑即係有力啦,實插爆你" (有人edit post收返)

無精神無表情講野,無報告 > 黑口黑面無禮貌,預左比人鬧
笑容是禮貌基本 > 玩得咁開心一定有力,預左比人鬧
唔眼訓 > 比人鬧
唔眼訓迫自己訓,但又要自已小心保管財物和睇站落車 > 扮訓,預左比人鬧

我都是買車算

此篇文章於 06-10-13 01:09 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-10-13, 01:20 PM   #694
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
以時間黎計, 無話唔成立.
你覺得唔合理? 我都覺得你話我"強盜邏輯" 更唔合理.

我搭地鐵為左坐等左5分鐘, 唔讓座你覺得好冇道德.
有人搭小巴等多3分鐘都唔肯, 要老人家企係度等下班車,就好有道德.

一早回了你
引用:
作者: knight-philip 查看文章
真的要講的話,地鐵就算讓座,都不會對路程/車費有影響,小巴的話要中途讓座不單要重新付錢,而且要中斷路程...
對了,整個topic是在講中途讓座,不要偷換概念成上車前讓座

引用:
原來反對"唔讓座唔=無道德", 就會被攻擊對號入座為"對啊,我就是不會讓啊,吹咩!" 的人.

我覺得借社會道德觀黎作攻擊手段真的非常不要得. (我講緊頭post條link)

好彩一開始已經表明立場. 今獲唔洗又比人屈.

由手機版發出
引用:
直接咁講.可以讓就一定讓
但當有唔關事既第3者係度嘈就一定唔會讓.

所以,我覺得相中人無錯. 影相掉人上網既人非常缺德.
由手機版發出
講了幾多次...有沒有第三者在罵在post上FB什麼的根本不在討論範圍好不好?

>原來反對"唔讓座唔=無道德"
你反對"唔讓座唔=無道德",跟我在講的"沒有過任何想法去讓座=無公德"有什麼關係?
就似我在說"謀殺犯真是無人性",但是你說"殺人可以是自衛殺人何來無人性"
故意放大焦點,偷換概念,老屈人的到底是誰?

舊 06-10-13, 01:27 PM   #695
カガミ

引用:
SKIP
我都是買車算
你有時候太被害妄想...對心理不太好啊
而且既然想別人相信你是有病等等才這樣的話,是不是都應該先相信別人不會認為你是說謊作大?

OT:有這些健康問題的話應該不要自己駕車比較好?

舊 06-10-13, 01:36 PM   #696
飛燕
懺悔不用等

引用:
你有時候太被害妄想...對心理不太好啊
而且既然想別人相信你是有病等等才這樣的話,是不是都應該先相信別人不會認為你是說謊作大?

OT:有這些健康問題的話應該不要自己駕車比較好?
被害妄想?
前面有人加害宣言、不信任聲明都發表了?
狀況跟頭post 被拍照2人完全無分別,叫人點信我?

好彩我現在住日本,大家很好人

甚至有些地區巴士,滿座的話
車長、車站職員或附近店員、或者自行打電話,可以Call多部車過來
舊 06-10-13, 01:46 PM   #697
カガミ

引用:
被害妄想?
前面有人加害宣言、不信任聲明都發表了?
狀況跟頭post 被拍照2人完全無分別,叫人點信我?

好彩我現在住日本,大家很好人

甚至有些地區巴士,滿座的話
車長、車站職員或附近店員、或者自行打電話,可以Call多部車過來
的確很奇怪的...網上見到一堆這些事
但是自己遇到的大多好好人...讓座什麼的大多很自覺,亦不會有人會罵人什麼的

利申:我同意你之前說的要互信/互相體諒...但是自身榜樣都很重要
如果因為被人傷害得多就放棄以自身為榜樣的話,不論對社會還是對自身都太悲哀了...

此篇文章於 06-10-13 01:48 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:03 PM   #698
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
啱,所以有句話係一個人最錯既時候就係唔認為自己有錯既時候。

小巴無企位,所以小巴滿座時係要等下一架,地鐵座位同企位都滿咗既時候,你係唔係想同我講你仲可以夾硬衝入車廂?然後拖慢架車既行駛進度?

我又想問,請問呢一點想講咩?畀錢前後同讓座有咩關係?你要將個焦點放喺老人家身上,咁睇嚟你搭交通工具既時候,到底係唔識得/唔記得/唔想去睇咩叫"讓座予有需要人士"?

你搭交通工具既時候,係唔係真係唔識得睇呢段字?又或者你有無留意過,地鐵同巴士都有先劃分咗某啲座位係優先座?想要本末倒置之前,不如由最基本既問題重新探討。

坐倒頭車唔係問題,不過就唔好坐喺優先座上面,又或者你所講搭倒頭車唔讓座, 香港人冷漠無公德.,我反問你一句,我搭倒頭車但我會讓座,咁你係唔係可以得出我唔係香港人既結論?

正正就係呢種強盜邏輯,令到你覺得極度反感,咁點解你會睇唔到自己既強盜邏輯?其實一開始嗰句變成"搭倒頭車唔讓座,係冷漠無公德"?唔係更好咩?

不過我可以同你講,我真係未遇過有人唔讓座,因為我每次主動開口問人讓座予有需要人士,啲人都好有公德心會讓座。
優先座.

就樓主條link, 何以見得佢坐緊優先座?

https://www.facebook.com/photo.php?f...&type=1&ref=nf

又或者你有無留意過,地鐵同巴士都有先劃分咗某啲座位係優先座? <<<<

真心求問.

此篇文章於 06-10-13 02:05 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:05 PM   #699
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
咁又唔係啊,至少你既身體力行,已經為一班有需要人士提供咗佢哋需要既座位,將來既嘢無人會知,話唔定會長命百歲呢,唔能夠因為仲未得到自己想要既成果就話咁係"白讓"嘛,有時候身體力行會係一個好榜樣(唔係為咗成為另一個雷鋒同志),真係有機會會感染到其他人。
引用:
作者: 真!DC 查看文章
冇話白唔白讓
都係同理心啦
自己仲年青力壯企下冇事ge點解遇到更需要坐ge人唔讓比佢?
唔使斤斤計較吧
(以上係針對白唔白讓問題)
由手機版發出
其實冇目的或成果,話唔埋今日收工一架貨櫃車埋黎,將來係點已經唔再關在下事。
善行本身唔係應該發自內心同不求回報架咩?

舊 06-10-13, 02:18 PM   #700
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
真的要講的話,地鐵就算讓座,都不會對路程/車費有影響,小巴的話要中途讓座不單要重新付錢,而且要中斷路程...
不嬲都唔洗..
不嬲上車拍完百達通先發覺無位..個司機叫你同下轉講翻就ok.
紅van 就直接比翻錢你.

你咁都講得出就好明顯未讓過座比有需要既人仕坐小巴啦.

論壇跳轉

現在的時間是 12:04 PM

手機版 | APP版