Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
照相館研習區>Poor man's light box... ha ha ha...
ビスケット 08:02 PM 07-24-06
材料買齊~
一陣食飽飽就開始砌新玩具~
\ /
九等天使 08:14 PM 07-24-06
作者: 奸詐餅:
材料買齊~
一陣食飽飽就開始砌新玩具~
\ /
好期待!~加油呀~~~
我要睇製作過程
ビスケット 01:06 AM 07-25-06
工事現場~
功課Post在人造人間耶邊~

作者: 九等天使:
好期待!~加油呀~~~
我要睇製作過程
其實都係響紙箱開個洞,貼錫紙而已~
沒什麼好看的~

seetold 01:29 AM 08-01-06

近日終於有心機整左個橙箱...
原來搵一個arm用既盒係咁難既...
mikemike 02:58 AM 08-07-06

KKH 09:44 PM 08-07-06
PMLB 需要再放近一點啊.
另外最好買一塊 2'x3' 的珍珠板蓋在上面, 會光好多. (可參考 p.9 最底)
Hidekii 03:07 PM 08-24-06
小弟都整左兩個黎玩(模型會萬歲 ) 借問聲點樣set到全黑背景

熄曬d燈都會照到dd,做唔到全黑效果..
KKH 11:49 PM 08-24-06
黑色背景紙 + 不要太多光打在背景紙上.

只要反差夠高就可以.

即使肉眼覺得背景光, 拍出來都會黑漆漆的.
riceking 12:10 AM 08-25-06
如果想效果好一點, 可使用黑絨布/紙

Rice
Hidekii 10:09 AM 08-25-06
thanks兩位, 昨晚粒左公司一大塊黑絨布返屋企玩
果然唔錯, 不過近鏡既話就出曬黎, 而且仲好食塵
Hidekii 04:50 PM 08-28-06
在下也整了3個玩, 太好玩了
影左好多野, 揀張可以出到街既俾大家插下

p.s. 因為太多塵所以加左少少後制(推高level除塵)

riceking 12:22 AM 08-29-06
作者: Hidekii:

[img]http://photo.gaforum.org/data/500/DSC_0304.jpg[img]
這個是PMLB的東西吧....貼錯Topic了 ~

Rice
KKH 12:29 AM 08-29-06
Moved...

我覺得鎖的身上的反映控制得不錯. 個人覺得 highlight 少了些, shadow 多了些而已. 如果鎖的身上的反映中沒有鎖鏈會比較乾淨?
Rosicky 02:05 AM 08-29-06

明天組裝
Hidekii 09:32 AM 08-29-06
作者: riceking:
這個是PMLB的東西吧....貼錯Topic了 ~

Rice
其實我都唔知應該擺嚮邊樹好 ..
thanks 米大

作者: KKH:
Moved...

我覺得鎖的身上的反映控制得不錯. 個人覺得 highlight 少了些, shadow 多了些而已. 如果鎖的身上的反映中沒有鎖鏈會比較乾淨?
謝k大指教!!

光源真係要慢慢試

加左塊反光面膠就比較難控制, 因為好多時LB既光都會被倒影出黎, 只能影矮小既東東..可能係因為我既LB比較細(MG模型盒)
一小英口 07:41 AM 10-04-06
冇燈箱, 用反光板頂住先得唔得呢?
riceking 08:33 AM 10-04-06
作者: 紫亞:
冇燈箱, 用反光板頂住先得唔得呢?
當然可以, 不過光源控制會比較麻煩

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=156

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=171

Rice
一小英口 10:44 AM 10-04-06
作者: riceking:
當然可以, 不過光源控制會比較麻煩

Rice
個位係唔係同燈箱一樣咁擺
riceking 10:57 AM 10-04-06
作者: 紫亞:
個位係唔係同燈箱一樣咁擺
當然不同啦, 要因應現場光線作出配合才成 ~

Rice
KKH 01:37 PM 10-04-06
其實說到怎樣擺燈之類的, 最好的方法永遠是多實驗, 多看, 多討論.

理論方面網上多的是, 要不然找書本也多得很.

我想強調多看十分重要, 看多了才知道什麼叫做好! Good Smile Company 的官圖質素很高, 不妨看看人家怎樣 light (Tomytech 反而是十分之好反面教材). Photo sites 如 photosig 等都有不少 macro, still life 值得參考.

個人覺得自家拍玩偶, 就不要拍得像 product shot, 感覺不得那份愛, 那份又萌又燃的怨念.

每個玩偶都有一個最好的角度, 把這個找出來是你的義務, 之後, 攝影的基本, 拍什麼都一樣, 不外乎採光, 構圖, 曝光. 跟不跟那些理論其實不重要, 創作才重要. (雖然不可忽視的是, 多看多閱讀去認識基本理論, 認識有什麼可能性也十分重要)
一小英口 05:18 PM 10-04-06
作者: KKH:
-skip-
.... 了解

頭先去左買材料....

共4蚊 (張黑色紙遲下先用得著

由於一切都黎得太快, 仲有成大堆功課要做, 冇時間研究了 ....

反而攝左兩張, 睇到分別, 原來真係好有用
九等天使 03:40 PM 10-09-06

好靚
可唔可以貼個遠觀出黎?
Hidekii 04:59 PM 10-09-06
好靚
可唔可以貼個遠觀出黎?
師兄你意思係連埋LB一齊入鏡?
九等天使 05:14 PM 10-09-06
師兄你意思係連埋LB一齊入鏡?
係呀,想睇下個setting
我唔係師兄呀......都係新手...
Hidekii 11:43 AM 10-10-06
係呀,想睇下個setting
我唔係師兄呀......都係新手...
冇影到呀..

大概係左右兩邊各一LB,頂再擺多隻,然後加塊黑布就完成!
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 

返回主題版面