Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-01-17, 10:06 AM   #26
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
畫面可以sharp啲會好啲,尤其啲字化化地

舊 12-01-17, 10:15 AM   #27
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
要blade防就要企近佢地,走位攻擊好多時blade嚟唔切防。
應該只要有連線就可以吧
有另裝備可以加長條線,裝咗佢走遠啲都可以KEEP住連線裝狀態
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 10:16 AM   #28
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
岩岩第三章
雖然無課金, 但有抽蛋抽rare blade

抽中5星仲即出side quest
隻blade發脾氣走左, 我要追返佢

另外, HANA個mini-game有咩方法儲快d?

此篇文章於 12-01-17 10:20 AM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 10:27 AM   #29
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: sonic 查看文章
劇情動畫演出真係好正,我第一章睇左3次....
有D睇到唔想拎手制玩
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 10:30 AM   #30
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 野良猫 查看文章
我勸你去睇下官方放出嚟啲教學片先

Down攻擊係有但要睇招式

防守要睇blade,你見角色前面有罩擋咗招就係防咗
例如白虎,擋會附加回復效果
比人唔知打中幾多次先檔到1次,攻擊同打藥出來食會安全d
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 10:33 AM   #31
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
應該只要有連線就可以吧
有另裝備可以加長條線,裝咗佢走遠啲都可以KEEP住連線裝狀態
我都裝左,不過情況冇太大分別。
唔知加乙太同親密度(英文字母)會唔會有改善?
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 10:37 AM   #32
野良猫
肥倫

引用:
作者: stephen1980 查看文章
比人唔知打中幾多次先檔到1次,攻擊同打藥出來食會安全d
咁當然啦,佢就係咁樣玩嘛
唔係駛乜完場回滿血
舊 12-01-17, 10:41 AM   #33
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
日文版只有日文語音,唔知之後有冇patch追加。
美版有日聲無中文
日板版無英聲有中文

Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 10:44 AM   #34
強殖裝甲加爾巴
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
Nintendo Switch IDSW-1641-9509-2409
PSN  IDtofurugawa
XBox Live Gamertagtofurugawa
引用:
我勸你去睇下官方放出嚟啲教學片先

Down攻擊係有但要睇招式

防守要睇blade,你見角色前面有罩擋咗招就係防咗
例如白虎,擋會附加回復效果
你講的是被動式防守,我想講主動式防守玩過一代應知我講乜

舊 12-01-17, 10:46 AM   #35
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
點解啲神劍好似重好打過劍主既,到抵點解神劍唔自己去打XD
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 11:22 AM   #36
古烈特
Crazy Gamer
Kayser

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code4012 4383 5638
PSN  IDxalexw
其實我有D唔明個LANGUAGE點解要SET做揀好左之後唔俾再轉
古烈特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 11:33 AM   #37
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
反而我想知戰闘中點轉target..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 11:35 AM   #38
野良猫
肥倫

引用:
作者: aquarius 查看文章
R
舊 12-01-17, 11:37 AM   #39
強殖裝甲加爾巴
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
Nintendo Switch IDSW-1641-9509-2409
PSN  IDtofurugawa
XBox Live Gamertagtofurugawa
引用:
作者: aquarius 查看文章
長按R,留意右下有指令,左右轉target,中間納刀

舊 12-01-17, 12:10 PM   #40
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
美版有日聲無中文
日板版無英聲有中文

日版嘅中文只係界面同字幕,語音只有日語。
舊 12-01-17, 12:20 PM   #41
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
第一章最後真係超熱血!!!!!!!!!!!!
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 12:55 PM   #42
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
第一章最後真係超熱血!!!!!!!!!!!!

係啊!焰同滅打到我好 High

Sent from my iPhone using Gaforum
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 01:11 PM   #43
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: 強殖裝甲加爾巴 查看文章
你講的是被動式防守,我想講主動式防守玩過一代應知我講乜
個戰鬥系統同一代唔多同,
自己覺得令即時決定更重要亦更刺激,
睇敵屬性揀啱blade可以break人,
對住高你幾個level嘅怪,
Break到出超必加同伴chain隨時反敗為勝。
第五章玩到出晒汗...
不過個新系統真係要試清楚。
舊 12-01-17, 01:33 PM   #44
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
我自己用32"電視玩覺得畫面合格有餘

反面覺得手提MODE就太蒙... 感覺仲要蒙過WIIU的OFF TV MODE
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 01:37 PM   #45
野良猫
肥倫

引用:
作者: lineage19 查看文章
我自己用32"電視玩覺得畫面合格有餘

反面覺得手提MODE就太蒙... 感覺仲要蒙過WIIU的OFF TV MODE
佢地圖可視範圍又唔可整太窄又要有一定fps,唯有將解像度降低吧,應該得480p
舊 12-01-17, 01:45 PM   #46
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
引用:
條bar係貯嚟救同伴,連同伴必殺用ZL掣。
想問連招後條BAR會吾會扣?

試過儲爆3格, 主角出完超必後禁ZL, 吾覺同平時有咩分別
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-17, 01:51 PM   #47
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
佢地圖可視範圍又唔可整太窄又要有一定fps,唯有將解像度降低吧,應該得480p
你地講到咁, 畫面會唔會差過XBX?
其實XBX畫面係超靚的

舊 12-01-17, 01:55 PM   #48
lineage19
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID8108-0773-7021
引用:
作者: ELT 查看文章
你地講到咁, 畫面會唔會差過XBX?

其實XBX畫面係超靚的

Tv mode畫面一定好過xbx
但手機mode差過xbx的tv off mode(個人感想

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 12-01-17, 01:57 PM   #49
lineage19
Crazy Gamer

引用:

係既,雖然未玩到大地圖,但咁的規模的rpg拎得上手玩已經練足夠了(3ds 版xb未都係咁玩)

舊 12-01-17, 02:03 PM   #50
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: lineage19 查看文章
Tv mode畫面一定好過xbx
但手機mode差過xbx的tv off mode(個人感想

XBX係720畫面壓縮在480p既screen度
XB2相反係720 screen用比原生低既解像度
論畫質一定係後者輸

我未入手,不過我見人cap圖隻game佢手提mode古怪地把sharpness推到好高
即係佢諗住低些解像度但sharpness推高諗住清d,但其實係反效果黎...遲d可能收到意見會調整下
其實keep番原有sharpness應該順眼好多

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 12-01-17 02:13 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 04:37 PM

手機版 | APP版