Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 07-27-19, 07:00 PM   #1
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
<NS> ファイアーエムブレム 風花雪月 攻略討論區

不材小弟開區了,歡迎大家討論心得

老話:劇透勞煩請隱藏

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-19, 07:06 PM   #2
鐵之侍

現在打到初段約5-6章

一周目都不會想怎掘人(反正set定的已夠用)

用皇女組將皇女升做重斧兵還有大少爺做rider除了魔法和重裝敵人幾乎無敵

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 07-28-19, 09:42 AM   #3
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
到呢刻都唔識點玩上堂⋯⋯
有冇人唔跟個角色嘅潛能黎教?
黃色陣營個平民大叔好坦得
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-19, 11:27 AM   #4
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
到呢刻都唔識點玩上堂⋯⋯
有冇人唔跟個角色嘅潛能黎教?
黃色陣營個平民大叔好坦得
由手機版發出
除左主武器技之外,基本上可以feel free去set
視乎你想啲角色做乜職業,
上堂用個人指導可以大幅升各角色數值,
如果散步時善用禮物/失物、交談選項同共餐、吟唱等,
可以提升幹勁值,每個角色最多係4可以最多做4次個人指導,
如果個人指導出現perfect,有褒獎option會bonus加多一次幹勁值。
善用可以短時間提升角色能力。
另外用名聲值升四英雄像可以加全體不同能力值。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-19, 04:11 PM   #5
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
暗殺者系好慘 無最上位職
我隻ぺトラ即刻唔知點好.......sosad

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-19, 04:46 PM   #6
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
暗殺者系好慘 無最上位職
我隻ぺトラ即刻唔知點好.......sosad
我係諗住俾佢做開寶箱役就算
一係做副官?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-19, 06:36 PM   #7
鐵之侍

原來基本相性b就可以掘學員(對目標多送禮,吃飯甚至請求暫時幫手加好感也有用,不過每個月只能找一個人幫手)

我拉了悠木碧入隊(要日程她主動要求轉班才有,發生時間隨機的) ,不過太晚才知有這招大慨未必可多拉幾個女同學,雖然一周目都是打算用自己原先的同學算了

還有老師們都可以請來幫手的,都是加好感度

舊 07-29-19, 12:09 AM   #8
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
重有冇武器相剋呢樣野,劍>斧>槍>劍

舊 07-29-19, 12:20 AM   #9
Eking

註冊日期: Feb 2006
相克係睇技能,你升到c就會有, 弓唔計,天性克飛行

魔法只要職業可以用魔法,你已學魔法都可以用,唔分乜野系

舊 07-29-19, 11:11 AM   #10
iu fu pig
塵埃...

死靈騎士:我企定定喺度你做乜殺我
不過拎過果證得男仔用得,黃組得藍紫毛玩法職⋯⋯
由手機版發出
舊 07-29-19, 11:44 AM   #11
野良猫
肥倫

引用:
由手機版發出
皇女嗰邊好多法職
某蘿莉加入後依家成四個

死神騎士初見冇殺到,隨便走埋去都俾佢秒
lv6打lv16太無理

第二次見一係殺咗佢一係全滅其他人
結果殺剩一個卒,結果佢走去自殺完場
舊 07-29-19, 11:50 AM   #12
野良猫
肥倫

引用:
由手機版發出
皇女嗰邊好多法職
某蘿莉加入後依家成四個

lv6打lv16太無理

結果殺剩一個卒,結果佢走去自殺完場
舊 07-29-19, 11:51 AM   #13
野良猫
肥倫

引用:
由手機版發出
皇女嗰邊好多法職
某蘿莉加入後依家成四個

lv6打lv16太無理

殺剩一個卒,結果佢走去自殺完場
舊 07-29-19, 12:07 PM   #14
鐵之侍

除了第一次遇到之後兩場都ko. 佢,我是給了皇女的副官升做死靈師

舊 07-29-19, 12:15 PM   #15
野良猫
肥倫

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
除了第一次遇到之後兩場都ko. 佢,我是給了皇女的副官升做死靈師
要初見殺堅難

嗰時最高得lv7佢就16,仲要最高難度
埋佢身扣10都冇,唔知點打
舊 07-29-19, 12:20 PM   #16
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

第一次無殺到 第二次其實唔難殺
唔囉武器係佢前面頂 淨係靠計略同槍技騎殺去打
打到20血以下就暗魔法Θ一炮射死佢
[s]貝奧斯坦[/s]ヒューベルト實在太勁......同埋D暗魔法真係好勁

其實亦唔駛特登去殺,叫隻速20既賊埋去偷左佢就得

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 07-29-19 12:42 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 07-29-19, 12:21 PM   #17
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 野良猫 查看文章
皇女嗰邊好多法職
某蘿莉加入後依家成四個

lv6打lv16太無理

殺剩一個卒,結果佢走去自殺完場
其實自殺呢個問題好易搞 你搵個角色除左把武器佢比佢打,搵多隻補師係度補血就得

ペルソナ5

隨時更新
舊 07-29-19, 12:29 PM   #18
Eking

註冊日期: Feb 2006
做死靈係多一個魔法系列定係只係MASTER左會多一個SKILL ?

舊 07-29-19, 12:43 PM   #19
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Eking 查看文章
做死靈係多一個魔法系列定係只係MASTER左會多一個SKILL ?
Dark Mage應該學D魔法唔同架
Mage升上去係學元素系
Dark Mage升上去係學Death果D....

ペルソナ5

隨時更新
舊 07-29-19, 02:35 PM   #20
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
第一次佢企正係加迴避個格磚係有D難攪
我揀藍色, 有兩件岩岩好轉左中階職, 個兩件先落一刀頂得住唔會被反擊殺死
跟住剩低用軍團扣多佢少少岩岩夠俾主腳尾刀

第二次諗住專登全部人埋位先開打點知兩三下就收工

跟住第三次用一隻上位騎兵打佢就變左切菜

之前返學掛住招人, 無搵其他老師專攻主腳某一兩項,
依家玩到藍隊差唔多個個上晒上位職, 但主腳仲爭好多唔夠技能考上位

此篇文章於 07-29-19 02:39 PM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-19, 07:06 PM   #21
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
原來基本相性b就可以掘學員(對目標多送禮,吃飯甚至請求暫時幫手加好感也有用,不過每個月只能找一個人幫手)

我拉了悠木碧入隊(要日程她主動要求轉班才有,發生時間隨機的) ,不過太晚才知有這招大慨未必可多拉幾個女同學,雖然一周目都是打算用自己原先的同學算了

還有老師們都可以請來幫手的,都是加好感度
老師們係上級職(反觀主角⋯⋯⋯)
其實掘完人都唔夠位出(掘咗個騎兵,黃組最缺嘅人手),不過我都想專心返自己組嘅人
呢家選擇off line玩,開心好多,其他玩家嘅選擇對我無乜大意義

今集啲魔獸好大力,同以前都唔同嘅
舊 07-29-19, 07:18 PM   #22
野良猫
肥倫

引用:
老師們係上級職(反觀主角⋯⋯⋯)
其實掘完人都唔夠位出(掘咗個騎兵,黃組最缺嘅人手),不過我都想專心返自己組嘅人
呢家選擇off line玩,開心好多,其他玩家嘅選擇對我無乜大意義

今集啲魔獸好大力,同以前都唔同嘅
反而暫時覺得魔獸冇威脅可以無傷打贏
計略引佢再打背扣完第一行血,破防眩暈再扣第二行
舊 07-29-19, 08:22 PM   #23
iu fu pig
塵埃...

引用:
反而暫時覺得魔獸冇威脅可以無傷打贏
計略引佢再打背扣完第一行血,破防眩暈再扣第二行
魔獸得兩行血?
咁佢果4個格係做咩
我全軍都有殺魔殺技,用呢扣硬過
舊 07-29-19, 08:29 PM   #24
野良猫
肥倫

引用:
魔獸得兩行血?
咁佢果4個格係做咩
我全軍都有殺魔殺技,用呢扣硬過
防護罩
打爆咗就會進入眩暈狀態

我打咗兩隻一隻故事一隻野外戰鬥打
兩隻都係打兩行血就死

不過我都唔知幾時打爆咗個罩
總之就係用計引佢調頭打背係咁LOOP直到佢暈咗就全員上去輪X佢
舊 07-29-19, 08:31 PM   #25
iu fu pig
塵埃...

引用:
防護罩
打爆咗就會進入眩暈狀態

我打咗兩隻一隻故事一隻野外戰鬥打
兩隻都係打兩行血就死

不過我都唔知幾時打爆咗個罩
總之就係用計引佢調頭打背係咁LOOP直到佢暈咗就全員上去輪X佢
呢家打到野戰有魔獸,一關得四隻,都幾大力
有冇大大等滿職先升,話說滿職啲獎勵其實唔太吸引
下位升中位都好慢長

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ファイアーエムブレム 風花雪月 | Fire Emblem: Three Houses | enishi 電視遊戲討論版 213 01-20-20 12:03 AM
> >> > > 全新未開 XBOX 360 ACTIVISION 行貨 DESTINY < < < < < 已減價$$$180 超合Game魂 買賣專區 5 02-16-15 12:53 AM
[廣告 - CW] [CW32 U9] Sio2 新刊 <<No.6 FANBOOK「たからモノ」>> 與既刊<<慶次日記 バサラ村~!>>等 poyumoz Cosplay同人MIX討論區 0 08-08-11 10:57 PM
@@~~出左啦,最靚呢D GAME~~<<Dungeon Siege II>><< 末日危城2>>!!@@ Squalllg PC電腦遊戲討論版 45 09-10-05 04:52 PM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 11:48 AM

手機版 | APP版