Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-25-11, 08:51 PM   #76
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
個班顧主聯會真係唔驚有人癲起上嚟,掟佢汽油彈個喎.
你估係班商人怕俾人掟汽油彈多D?? 定係班蟻民怕無得撈多D 啦??

舊 03-25-11, 08:53 PM   #77
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:

佢就係唔驚
同大家樂一樣,未開波就開定口...唔會唔知咩後果呱

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-11, 08:56 PM   #78
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
你估係班商人怕俾人掟汽油彈多D?? 定係班蟻民怕無得撈多D 啦??
所以我話係癲起上嚟.不過香港好多人未敢發癲.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-11, 10:26 PM   #79
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

香港人敢隨便發爛發癲反抗, 就唔會有咁多被壓榨o既蟻民啦

舊 03-25-11, 10:27 PM   #80
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
所以我話係癲起上嚟.不過香港好多人未敢發癲.
的確係癲,不過係精神病
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-11, 10:50 PM   #81
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
平日拍卡減2雞(放工慳2蚊)...遲早嘔返晒出黎...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-11, 10:57 PM   #82
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
係連發癲的時間都冇
有時覺得香港交通網絡方便過頭
冇左其他交通運輸工具的生存空間

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-11, 10:58 PM   #83
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: jason_kasim 查看文章
係連發癲的時間都冇
有時覺得香港交通網絡方便過頭
冇左其他交通運輸工具的生存空間
十個有一個有精神病,好多人連做野做到連訓都訓唔到
d壓力真係迫死人

去完台灣返黎,發覺香港真係好恐怖
一個鐘賺既錢連一餐飯都唔夠

台灣個邊最低都有100nt /hr
但人地食個飯可能講緊30-50nt
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-11, 11:10 PM   #84
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
佢地點會怕, 因為根本唔會有人掟....
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-11, 11:48 PM   #85
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: POKA 查看文章
十個有一個有精神病,好多人連做野做到連訓都訓唔到
d壓力真係迫死人

去完台灣返黎,發覺香港真係好恐怖
一個鐘賺既錢連一餐飯都唔夠

台灣個邊最低都有100nt /hr
但人地食個飯可能講緊30-50nt
>>>一個鐘賺既錢連一餐飯都唔夠

呢個係重點....
但問題係班傷人同狗官唔覺有問題

傷人: 最低工資? 造型成本壓力, 可能會裁員

財爺: 一個粟米斑腩飯幾錢? 我近期無食

勞工及福利局局長張建宗 : 鼓勵就業交通津貼, 放寬入息上限?? 一個家庭, 2人搵錢月入加埋一萬二, 唔算窮架啦

這就是香港

此篇文章於 03-26-11 12:53 AM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-11, 11:51 PM   #86
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
>>>一個鐘賺既錢連一餐飯都唔夠

呢個係重點....
但問題係班傷人同狗官唔覺有問題

傷人: 最低工資? 造型成本壓力, 可能會裁員

財爺: 一個粟米斑腩飯幾錢? 我近期無食

勞工及福利局局長張建宗 : 鼓勵就業交通津貼, 放寬入息上限?? 一個家庭, 2人搵錢加埋月入一萬二, 唔算窮架啦

這便是香港
再慘係,有人終於肯走出來罷工,然後有其他人話佢地激進,貪得無厭,影響其他人...
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-11, 12:25 AM   #87
Owata
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
罷工呢家野睇下影响邊個啫
1. 我要搭車但你唔肯開車我一定話你激進, 影響到其他人
2. 我唔搭車的話咪食花生
3. 自己罷工就係爭取合理權益
香港人......
Owata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-11, 03:57 AM   #88
Montella
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:

http://www.youtube.com/watch?v=VhpiEzfDJjA
回帶,當年的合拼廣告.
D評語....笑o左.

舊 03-26-11, 03:07 PM   #89
小特特
薔薇騎士団

3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
http://inews.mingpao.com/htm/INews/2...6/gb61338a.htm

錢果豐:檢討乘客優惠 (13:35)
港鐵決定於6月起加票價2.3%,港鐵主席錢果豐表示,他們十分重視對社會的責任,會檢討提供給乘客的優惠。
錢果豐表示,港鐵加價2.3%,低過通脹率。而港鐵一向十分重視社會責任,會檢討提供給乘客的優惠,如一些不會時宜的,會改到合呼市民所需。

被問及可加可減機制的檢討,他回應稱,不能輸打贏要,但如立法會議員需檢討,他們會配合。

錢果豐在一個青年論壇上被問及每年搭多少日地鐵,他回應稱時承認很少搭港鐵,但如要去機場就會乘搭,因這比較環保。

(即時新聞)

=============
哎唷~~~宅心仁厚~~

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-11, 03:59 PM   #90
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

社民連不排除躺路軌抗議港鐵加價

十名社民連成員,下午到旺角 港鐵站外拉起橫額及高舉紙牌,又叫口號,抗議港鐵有巨額盈利下,仍然在六月加價2.3%,代表即場收集市民簽名,要求港鐵在一個月內撤回加價決定,否則不排除隨時躺在港鐵路軌上抗議。他們又要求政府回購港鐵、巴士及兩隧等公共事業,減輕市民交通費負擔。

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-11, 04:10 PM   #91
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:

http://www.youtube.com/watch?v=VhpiEzfDJjA
回帶,當年的合拼廣告.
當年即減 之後又加番

傷人
Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-11, 04:12 PM   #92
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
原來返工無可能罷坐地鐵
如果坐巴士要早多一個鐘頭出門口

舊 03-26-11, 04:20 PM   #93
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Nelly 查看文章
當年即減 之後又加番

傷人
有無人有當年未合併前車費表
我丫媽話當年過海要$13.x
係唔係真

舊 03-26-11, 04:23 PM   #94
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 小草 查看文章
有無人有當年未合併前車費表
我丫媽話當年過海要$13.x
係唔係真
裹D地方而家過海都係13個幾
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-11, 12:33 PM   #95
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: Busconcamp 查看文章

十名社民連成員,下午到旺角 港鐵站外拉起橫額及高舉紙牌,又叫口號,抗議港鐵有巨額盈利下,仍然在六月加價2.3%,代表即場收集市民簽名,要求港鐵在一個月內撤回加價決定,否則不排除隨時躺在港鐵路軌上抗議。他們又要求政府回購港鐵、巴士及兩隧等公共事業,減輕市民交通費負擔。
輾過去好呀

此篇文章於 03-27-11 12:36 PM 被 怪盜小G 編輯。
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-11, 05:42 PM   #96
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
兩鐵合併時的確係減左, 當時佢地冇坤人
如果唔合併可能當年就唔係減而係兩間一齊申請加埋價啦
而且無論當年係加又好減又好, 今年佢地都係會申請加價架啦
所以合拼果獲佢地都冇問題既,市民的確得左減價的好處
不過俗d 講句:當年同你抗通漲姐唔代表佢一世同你抗通漲wor,大家逢場作戲唔駛做人世化

另加d個人感想~~物價越黎越貴就預左, 幾十年黎都係啦,唔係剩係今時今日既情況,
我做左廿幾年人聽左我老豆老母講左廿幾年d xx又貴左.....d yy又貴左.....loop,
唯一d 野平左咪就係1蚊雞果幾年 不過果陣咪又係全世界叫苦連天既日子,
望政府打救?自求多福好過啦

再另~~~希望大家快d發達,之後做恩實商人大搞良心企業打救一眾水深火熱既黎民百姓啦

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者

此篇文章於 03-27-11 05:44 PM 被 怪人怪人 編輯。
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-11, 05:51 PM   #97
Autumn's Tale
Registered User
半隻CD-Rom

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Busconcamp 查看文章

我支持佢地響大家番工收工果陣做架~

引用:
作者: 怪人怪人 查看文章
兩鐵合併時的確係減左, 當時佢地冇坤人
如果唔合併可能當年就唔係減而係兩間一齊申請加埋價啦
而且無論當年係加又好減又好, 今年佢地都係會申請加價架啦
所以合拼果獲佢地都冇問題既,市民的確得左減價的好處
不過俗d 講句:當年同你抗通漲姐唔代表佢一世同你抗通漲wor,大家逢場作戲唔駛做人世化

另加d個人感想~~物價越黎越貴就預左, 幾十年黎都係啦,唔係剩係今時今日既情況,
我做左廿幾年人聽左我老豆老母講左廿幾年d xx又貴左.....d yy又貴左.....loop,
唯一d 野平左咪就係1蚊雞果幾年 不過果陣咪又係全世界叫苦連天既日子,
望政府打救?自求多福好過啦

再另~~~希望大家快d發達,之後做恩實商人大搞良心企業打救一眾水深火熱既黎民百姓啦
根本上全世界既物價就係越黎越貴,依家又唔係得佢加,人工加左,茶記加左,粉麵舖都加左,交通費加果2.3%就大吵大鬧?

依度唔會有邪惡既商人架,做資本階級仲唔俾人批鬥死?

此篇文章於 03-27-11 05:57 PM 被 Autumn's Tale 編輯。
Autumn's Tale 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-11, 06:08 PM   #98
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Autumn's Tale 查看文章
我支持佢地響大家番工收工果陣做架~

根本上全世界既物價就係越黎越貴,依家又唔係得佢加,人工加左,茶記加左,粉麵舖都加左,交通費加果2.3%就大吵大鬧?

依度唔會有邪惡既商人架,做資本階級仲唔俾人批鬥死?
人工有幾多個加左
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-11, 06:08 PM   #99
Cpato

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDPato-0402
其實當年合併減價都預左之後會不停加返...
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-11, 06:30 PM   #100
Janus
こんにちは

PSN  ID
XBox Live Gamertag
香港一些有自然壟斷性的公共事業
如地鐵及隧道等
正常的政府應該考慮公眾利益多於商業利益
但香港就將之商業化容許不斷加價
殖民地時代電力及煤氣有合理利潤機制
企業籍擴大資產追求合理理潤最大化
現在的鐵路及隧道又祗知加價忘了公眾利益

建議取消港鐵可加可減機制
改為跟貧富懸殊指數掛鉤
貧富越懸殊﹐港鐵越要減價照顧貧苦大眾

此篇文章於 03-27-11 06:32 PM 被 Janus 編輯。
Janus 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:21 PM

手機版 | APP版