Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 07-28-05, 11:24 PM   #26
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: NAR
Benz..
只係硬d,靜,穩,名牌...低cc既Benz同隻龜無分別
係好唔夠力...同其他同cc唔同類既車差一大節
要買Benz就要買s-class
不過食油食到你窮
買得起S-CLASS...
窮得去那裡耶... a

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 12:02 AM   #27
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: Busconcamp
窮得去那裡耶... a
不一定!!!
有D人就算當埋老底, 都要架車有頭有面~~~!

我有D玩街車的朋友, 架車有粒塵都唔得, 但個人就幾日唔洗頭~~~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 01:16 AM   #28
NAR
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
首先唔理佢加速同起步
佢大唔大食我係比較出黎
因為日日都要行吐露港,要計用乜易

我唔明點解唔計起步
香港又唔係好多地方可以飛車
紅燈又多,唔計起步..唔係嗎?
你意思係咪benz起步慢但係中段加速先快?
講真..一d都唔覺..因為車重既關係中段一樣唔覺佢有突出既表現
van仔同私家車就話唔好比姐
同cc既車都話唔好比...咁比咩好?

引用:
作者: RS 200
我冇牌就唔會同你講咁耐啦~

我之前都講過,benz引擎係講求加速o既線性,而唔係爆發力.....同埋你所講o既o個兩架車o既引擎唔同性質,唔同o既引擎,轉數輸出最高扭力o既輸出點都唔同,跟本唔可以比較.....唔係起步慢,加速唔夠快就等如大食冇力......講真,我未見過有人用benz講話要比較起步囉.....
NAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 01:24 AM   #29
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
Benz 保值過 BMW

Benz 名氣大過 BMW, Benz 車主更有身份象徵 (我個人認為)

BMW 引擎效能高過 Benz

BMW 電子設備先進過 Benz

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 01:27 AM   #30
NAR

3000-4000蚊一個月油錢貴唔貴?計你日日渣
有錢俾首期供唔起車既人大有人在
引用:
窮得去那裡耶... a
舊 07-29-05, 09:39 AM   #31
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
我諗佢係想講引擎輸出平衡,轉數吾會突然間暴升掛,arm 晒追求舒適性同安全性ge Benz啦........
為左快D人就吾會渣Benz 啦,(AMG, SLR除外 )
你都係快D買部九代啦.........

舊 07-29-05, 11:11 AM   #32
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
首先唔理佢加速同起步
佢大唔大食我係比較出黎
因為日日都要行吐露港,要計用乜易

我唔明點解唔計起步
香港又唔係好多地方可以飛車
紅燈又多,唔計起步..唔係嗎?
講真..一d都唔覺..因為車重既關係中段一樣唔覺佢有突出既表現
van仔同私家車就話唔好比姐
同cc既車都話唔好比...咁比咩好?
其實你知唔知我對上一個post講o個d野係咩??
每幅引擎都有唔同o既特性(睇我上面個post有講,你唔識唔明就算),你硬係要個起步慢就,加速唔快就係大食冇力,我都冇野好講...大家level唔同...
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 01:28 PM   #33
NAR

唔係下嗎...一句唔同level就想走人...對我唔work喎
benz引擎係講求加速o既線性,而唔係爆發力<=你咁講我只能咁解:benz係每一個段數都有良好而平均既加速力....乜呢個唔係每一架車基本性能咩?係優點黎架咩?
算啦..你實話我唔明架啦..咁你解釋下..唔講當你唔識
你硬係要個起步慢就,加速唔快就係大食冇力<=重有呢句都唔係好明..有d矛盾..
其實我個point好簡單, 就係買benz唔好買低cc尤其係呢兩架e-240,e-280,
因為副engine根本負荷唔起架車重
又大食又無力,得個樣,講多無謂呢d野真係渣過先感受到

引用:
其實你知唔知我對上一個post講o個d野係咩??
每幅引擎都有唔同o既特性(睇我上面個post有講,你唔識唔明就算),你硬係要個起步慢就,加速唔快就係大食冇力,我都冇野好講...大家level唔同...
舊 07-29-05, 01:32 PM   #34
NAR

我依家部dreamcar係rx-8
不過..都係諗下先...好遙遠...
引用:
作者: sgouki
我諗佢係想講引擎輸出平衡,轉數吾會突然間暴升掛,arm 晒追求舒適性同安全性ge Benz啦........
為左快D人就吾會渣Benz 啦,(AMG, SLR除外 )
你都係快D買部九代啦.........
舊 07-29-05, 09:34 PM   #35
RS 200

引用:
唔係下嗎...一句唔同level就想走人...對我唔work喎
benz引擎係講求加速o既線性,而唔係爆發力<=你咁講我只能咁解:benz係每一個段數都有良好而平均既加速力....乜呢個唔係每一架車基本性能咩?係優點黎架咩?
算啦..你實話我唔明架啦..咁你解釋下..唔講當你唔識
你硬係要個起步慢就,加速唔快就係大食冇力<=重有呢句都唔係好明..有d矛盾..
其實我個point好簡單, 就係買benz唔好買低cc尤其係呢兩架e-240,e-280,
因為副engine根本負荷唔起架車重
又大食又無力,得個樣,講多無謂呢d野真係渣過先感受到
咁啦.....簡單d啦,我學你做過比喻:1500cc o既corolla同1500cc 細tec...
學你話比起步,細tec會快過corolla,比加速,細tec會快過corolla...
當兩架車o既平均油錢係一樣,咁而家細tec起步同加速都好過corolla,
咁代唔代表呢部corolla就係大食冇力??
上面o既比較就解釋左我之前所講o既野,引擎唔同性質就算係同cc都好難作比較,你唔認同o既話就當我唔識啦

加上E280呢部3000 V6 engine o既車,我未聽過人話佢冇力推唔郁架車(起碼我個親戚用家冇投訴,仲要成日讚好),我自己揸過亦唔覺有咁o既問題....可能我只係揸過幾次啦...

"乜呢個唔係每一架車基本性能咩?係優點黎架咩?"<--我好似冇講過呢個係優點喎....佢o既引擎比較柔,加速比較平均,提供唔到一時間o既爆發力比你,你就話佢冇力...好似有點兒那個喎...你要好爆就唔會o係benz度搵啦.....

我講過,大家level唔同(你你鍾意覺得我低level又好,點都好啦),你覺得係我覺得唔係,講落去都係嘥氣,我唔會再回你o係呢一個topic o既post架喇,你唔o岩聽o既話就當我唔識啦~that's all~
舊 07-30-05, 01:57 AM   #36
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
引用:
咁啦.....簡單d啦,我學你做過比喻:1500cc o既corolla同1500cc 細tec...
學你話比起步,細tec會快過corolla,比加速,細tec會快過corolla...
當兩架車o既平均油錢係一樣,咁而家細tec起步同加速都好過corolla,
咁代唔代表呢部corolla就係大食冇力??
上面o既比較就解釋左我之前所講o既野,引擎唔同性質就算係同cc都好難作比較,你唔認同o既話就當我唔識啦
當你係老闆
我人工係$50一個鐘
佢人工又係$50一個鐘
我一個鐘可以搬60件貨
佢一個鐘只可以搬30件貨
咁佢係咪係大食冇力??

另一角度
我: 大佬我老粗黎架, 唔大力點搵食呀?
佢: 大佬我經理黎架, 我係靠腦力搵食架!

level唔同的人
你明唔明我講咩呀?

舊 07-30-05, 02:20 PM   #37
RS 200

引用:
作者: Minga
當你係老闆
我人工係$50一個鐘
佢人工又係$50一個鐘
我一個鐘可以搬60件貨
佢一個鐘只可以搬30件貨
咁佢係咪係大食冇力??

另一角度
我: 大佬我老粗黎架, 唔大力點搵食呀?
佢: 大佬我經理黎架, 我係靠腦力搵食架!

level唔同的人
你明唔明我講咩呀?
我緊係唔明啦,你level高到講講下車變左講另一D野,無啦啦講D咩搬貨,你睇你高到!!
同埋麻煩你追追posts先啦,講D車大食冇力?個好似唔係我喎
舊 08-04-05, 11:26 PM   #38
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

XBox Live GamertagKojiro Fuuma
呢套片除左正版我有整老番同D/L版..

你地個個行開~
等我呢個楂BMW出黎講~!

以同級黎講
3系練贏C仔何止九條街~
I型ENGINE直路加速無敵~!
除左起步..唔知係咪我部野問題..
我試過地板油起步,除左有好HIGH?麊眭祫n就無乜FEEL啦..

5系操控一定好過E仔~
唔係我吹..全球公認的~
肰盤輕而肰感好~
內籠一流有品味~
係唔夠E仔有型..不論新舊我都覺E仔型好多..

7系無得同S鬥..
買得7系唔請埋個司機好似唔知點咁..但7系係一部好玩?黻狗臟甈F坐駕..唔自己黎就晒左..
最大問題係個外型..可能你會話好型..但如果係老細的話就唔夠穩重..
仲有車箱內籠同手工都唔及S..
總合以上問題之後就得出7系絕對唔係老細車,只係一部好大?麰茪H坐駕..
所以試問一個有錢老細又唔多自己楂的話又點會買7系呢~?
如果有人請我做司機楂7系我制架..

之於大唔大油..
我1.3-1.5左右一KILO你話貴唔貴..?
我就話OK啦..

另外點解香港BENZ多過BMW係因為老BEN出名時BMW都未知係邊..
當年BENZ係香港力谷之餘又係貴價R洲車..自自然BENZ=有錢呢個定論就種左係大家心中啦~
但近年因為多左人識其他品種車,BENZ經已唔再一支獨秀~

你話咁多R洲車之中典解BMW可以跑出呢~
都係因為代理做野架姐..好多野都係事在人為~
咁BMW係世上最好車種呢一點更加唔洗講啦~
同埋潮流?屩鉣,近呢一代有D錢人?麉嵽苀控oBENZ比較老套(又其未轉圓燈前)而走去其他牌子中~
過多幾年會多好多波子添..賣到咁平..

再講有排講..

以上內容嚴重加入個人感情..大家不喜可以不理~

01。03。11
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-05, 02:43 AM   #39
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
3000-4000蚊一個月油錢貴唔貴?計你日日渣
有錢俾首期供唔起車既人大有人在
咁就係無咁大筆錢養車...
幹嘛買車...

舊 08-05-05, 01:55 PM   #40
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: Kojiro Fuuma
同埋潮流?屩鉣,近呢一代有D錢人?麉嵽苀控oBENZ比較老套(又其未轉圓燈前)而走去其他牌子中~
過多幾年會多好多波子添..賣到咁平..

再講有排講..

以上內容嚴重加入個人感情..大家不喜可以不理~
果人覺得SLK 比 Z4型,Z4果頭好鬼似鯨魚..........
吾知幾時有機會係街見到SLR, M5/M6 呢.................

舊 08-05-05, 04:26 PM   #41
Kojiro Fuuma
Advance Moderator
15202ST

XBox Live GamertagKojiro Fuuma
引用:
果人覺得SLK 比 Z4型,Z4果頭好鬼似鯨魚..........
吾知幾時有機會係街見到SLR, M5/M6 呢.................
如果只計新款的話就各有各靚~
SLK贏左個硬頂..

M5真係唔多人會買的..
主要因為你比得成百萬出黎可以買部純跑..咁何必要買M5呢~?
要玩要型都無M3好..仲要貴過M3..唔買純跑都買M3啦~
而且仲有M6添..所以我都唔係太明M5個定位的..

M6就有幸去BMW個沙田個車廠時睇過同坐過..不過無機會楂姐~

01。03。11
Kojiro Fuuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-05, 01:00 AM   #42
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: Kojiro Fuuma
如果只計新款的話就各有各靚~
SLK贏左個硬頂..

M5真係唔多人會買的..
主要因為你比得成百萬出黎可以買部純跑..咁何必要買M5呢~?
要玩要型都無M3好..仲要貴過M3..唔買純跑都買M3啦~
而且仲有M6添..所以我都唔係太明M5個定位的..

M6就有幸去BMW個沙田個車廠時睇過同坐過..不過無機會楂姐~
今日去左bmw到睇
見到m5
個sale話仲有40張單都仲未出
話果d人多數楂開法記
成150粒買m5我覺好貴=_=
本人對車一d都唔識
所以我覺比成百粒我買法記好過

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-05, 01:11 AM   #43
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: DC 97
今日去左bmw到睇
見到m5
話果d人多數楂開法記
本人對車一d都唔識
150萬...
只夠買2手/舊款法拉利...

舊 08-08-05, 10:47 AM   #44
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
150萬...
只夠買2手/舊款法拉利...
我咁講啫
f50 $???

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-05, 02:51 PM   #45
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
今日去左bmw到睇
見到m5
話果d人多數楂開法記
本人對車一d都唔識
證明左香港人冇乜玩車文化, 街飛就civic,evo,掃把佬,GTR e.g. 有錢佬就波子,林保,發拉利..........

舊 08-08-05, 10:34 PM   #46
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
我咁講啫
f50 $???
F50...係限量款...
個價唔會跌掛... a

舊 08-09-05, 08:54 AM   #47
Kaga

註冊日期: Nov 2002
引用:
證明左香港人冇乜玩車文化, 街飛就civic,evo,掃把佬,GTR e.g. 有錢佬就波子,林保,發拉利..........
你過到黎外國, 周街都係 bm, 就會覺得 bm 好 cheap
唔係價錢 cheap, 係俾 d cheap 友死靚仔靚妹渣 cheap 哂, 正確 d 黎講係撞 cheap 哂
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-05, 12:19 PM   #48
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: Kaga
你過到黎外國, 周街都係 bm, 就會覺得 bm 好 cheap
唔係價錢 cheap, 係俾 d cheap 友死靚仔靚妹渣 cheap 哂, 正確 d 黎講係撞 cheap 哂
BMW都算大路丫,我指特別D ge品牌(對香港人黎講),e.g. ALFA, MARTIN, BENTLEY, MASERATI等等...........

舊 08-15-05, 11:27 PM   #49
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
BMW都算大路丫,我指特別D ge品牌(對香港人黎講),e.g. ALFA, MARTIN, BENTLEY, MASERATI等等...........
近年...返而最少見ALFA...就算見到...都係154之類...
其他3款品牌...返而見得唔少...

舊 08-15-05, 11:32 PM   #50
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
M5...
日前睇報紙,
滕滕抄左架...

原來02年出廠既M5,
2手價都值50幾萬~

論壇跳轉

現在的時間是 08:58 AM

手機版 | APP版