Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-05-16, 02:53 PM   #2551
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 風萌翔 查看文章
最大問題係佢地比位人入
如果唔係
人地夾硬黎都做唔到d咩野
fb post 都可以作為法律理據去 DQ 梁天琦, 人地要夾硬黎都真係乜都做得d出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 03:55 PM   #2552
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
無官一身輕
快D 無底線抗爭,起義

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-16, 06:00 PM   #2553
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
中央真係好大反應,洗唔洗呀!!

港獨就你自己生出來,話人港獨又點姐?咁就廿三條上?咁就拉晒D人,咪又係大家一齊死!!!!

舊 11-05-16, 09:28 PM   #2554
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
I told you so , bye

舊 11-05-16, 09:34 PM   #2555
JMi

註冊日期: Feb 2011
i told you熱狗選入到去都係乜都唔做架啦 XD

舊 11-05-16, 10:05 PM   #2556
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 信長 查看文章
無官一身輕
快D 無底線抗爭,起義
有人問我,人大釋法嚴重破壞法治,而家香港係咪要去到人人都要挺身而出嘅危急關頭

我答:當仲有好多人有餘裕去Blame the Victim,證明未有耐去到臨界點
由手機版發出
舊 11-06-16, 02:12 AM   #2557
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
講緊你想永續嘅基本法俾人玩緊呀哥仔

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 02:22 AM   #2558
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
你嘅國師支持釋法架,told乜鬼so啊?

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 10:30 AM   #2559
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
大家估計今日民陣個遊行反應如何?

舊 11-06-16, 11:38 AM   #2560
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
借呢件事可以睇到唔少野

兩個係小學雞就基本上無容置疑,但要話責任係晒佢兩個到?又唔係,佢地只係令會出現既事情提早出現,就算宣誓唔玩野,日後係立法會出現港獨言論,釋法禁獨既事情也遲早會出現

其次就睇到一班所謂抗爭既香港人,一預到少少挫敗就呼天搶也喊死,香港玩完,慳番啖氣好過,自9月4日起不斷散播失敗主義,盛行blame the victim ,不願面對自己不足之處,凡事都係港豬的錯。仲有個國師日日妖言惑眾,個槍口永遠唔對住共產黨,仲不停向共產黨示好,偏偏有好多人大呼國師高見,睇下要將香港未來交比呢班人?真係唔會令人放心囉

舊 11-06-16, 11:45 AM   #2561
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
有埋追溯力真係累街坊,今回真係:"出師未捷身先死 長使英雄淚滿襟"

http://news.mingpao.com/pns/dailynew.../1478368655237
釋法規範宣誓 違者失議席 或涵蓋參選聲明 追溯力未確定

圖1之1 - 全國人大常委會法工委副主任張榮順,昨日向常委會講解關於香港基 . . . . . . (電視畫面截圖)

【明報專訊】中央釋法行動迅速,人大常委會昨日已完成分組審議釋法草案,將於周一(7日)表決。身在北京的基本法委員會委員譚惠珠透露,釋法會規範議員宣誓形式、行動,並講明不依法宣誓的後果,但未回應是否具追溯力。官方新華社報道更進一步指,人大常委會將對第104 條作出權威解釋,並會處理香港「立法會選舉」及「宣誓中」發生的問題指明方向。有人大代表相信,釋法或同時影響參選時的法定聲明,要符合要求才能參選,當選後不依誓辭會喪失議席。

對於今後會否就港獨問題再次釋法,譚惠珠表示不回答猜度性問題,但指「如釋法令(處理)港獨成為有基礎考慮的部分,我不排除這個可能」。全國港澳研究會副會長劉兆佳表示,中央今次釋法是簡捷處理「港獨」問題,阻止港獨分子成為議員及將立法會化成宣揚港獨的平台,但不足以完全處理港獨思潮。他相信,即使有人「很聰明」依照法例宣誓,進入議會後卻繼續大談港獨理念,不排除中央會再次「出手」。被問及中央會否再次釋法,他指不願估計,但形容中央「已下定決心」阻止港獨者進入議會。
全國人大常委會昨在北京繼續開會,據官方新華社報道,人大法制工作委員會副主任張榮順在會上作有關《基本法》第104條解釋草案的說明,介紹了其立法含義及所包含的法律原則,指是次釋法為依法處理香港立法會選舉及宣誓中發生的問題指明方向。第104條指明議員及官員要依法宣誓效忠特區及擁護基本法。
央視﹕行政立法司法均須遵循
中央電視台昨晚於新聞聯播中,用逾2分鐘時間詳細報道會議內容,指出席及列席會議的各委員普遍認為,該次釋法「十分及時、非常必要」。報道又指「少數候任議員」故意違反宣誓要求,公開宣揚「港獨」,這類狀况持續下去,必然損害香港特區廣大居民的切身利益和國家發展利益,中央不能坐視不管。報道指釋法後,香港行政、立法和司法機關都必須遵循。據了解,與會委員昨日分為6組、每組近30人進行討論,其間討論熱烈。
有份列席人大常委會會議的譚惠珠指,今次釋法主要目的,是表達清楚議員就職宣誓時要有「合法及有效力」宣誓。同樣列席會議的人大代表廖長江反駁今次釋法衝擊法治的說法,指根據香港終審法院在劉港榕及莊豐源案中的判辭, 法庭已表明人大釋法權是「全面及不受限制」,認為不能只提一部分法律,而忽略另一部分。
新華社指,今次釋法除涉及宣誓外,亦為香港立法會選舉指明方向。港區人大代表吳亮星預料,雖然今次只就104條解釋,但可能同時影響參選時作出的法定聲明,同樣需真誠擁護。吳亮星又認為,今次釋法同樣適用於所有需宣誓的公職人員,包括特首、官員、法官等。另有人代預料,釋法或會一併處理入閘參選的把關,限制鼓吹港獨者參選,避免參選時不談港獨,當選後按足法律要求宣誓、就任後就宣揚港獨。
對於外界關注今次釋法會否有追溯力,令成功宣誓的劉小麗、姚松炎等都一併失去議員資格。有消息人士表示,人大釋法在內地有追溯力,但因香港執行的是本地法律,故能否落實執行仍存疑。但吳亮星相信,即使香港普通法沒有追溯期,因《基本法》高於本地法律,因此劉小麗或同樣有可能被褫奪議席。
張曉明約政協今中聯辦會面
另外,中聯辦主任張曉明已邀約政協委員今日到中聯辦會面,預料與人大釋法有關。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 11:52 AM   #2562
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Fean 查看文章
唔睇好,今天我聽日返工果 d 無市場,street fighter 又未夠人
由手機版發出
舊 11-06-16, 12:39 PM   #2563
安安

https://hk.news.yahoo.com/%E8%AD%9A%...031625528.html
http://news.mingpao.com/ins/instantn.../1478402806287
引用:
本港下午有反釋法遊行,被問如何看待香港社會的反應,
譚惠珠說,「冇問題,我諗如果中國容許有人贊成釋法的話,人數一定多過香港可以出現的」

香港不是中國 ?
贊成都唔比 ??
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 12:46 PM   #2564
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
一定唔會多。政府大力將件事講成民族主義上的問題,令到好多人唔會肯出黎。
加上吹雞時間太短,人數俾盡都係10000左右。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 12:50 PM   #2565
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
今次釋法令我感到不解, 好似長毛經常在議會鬧中共、結束一黨專政, 咁又算唔算分裂國家? 真係任得佢講.
如果咁又話你反誓可以取消議員資格, 相信以後議會無人敢贍講野, 咁不如取消左個議會.
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 12:51 PM   #2566

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 若天 查看文章
借呢件事可以睇到唔少野

兩個係小學雞就基本上無容置疑,但要話責任係晒佢兩個到?又唔係,佢地只係令會出現既事情提早出現,就算宣誓唔玩野,日後係立法會出現港獨言論,釋法禁獨既事情也遲早會出現

其次就睇到一班所謂抗爭既香港人,一預到少少挫敗就呼天搶也喊死,香港玩完,慳番啖氣好過,自9月4日起不斷散播失敗主義,盛行blame the victim ,不願面對自己不足之處,凡事都係港豬的錯。仲有個國師日日妖言惑眾,個槍口永遠唔對住共產黨,仲不停向共產黨示好,偏偏有好多人大呼國師高見,睇下要將香港未來交比呢班人?真係唔會令人放心囉
坦白講,用番以往教主的抗爭模式只不過係比泛民好少少only...
究竟熱血定青政鬼d,我已經睇唔透...肯定的係熱狗乞人憎好多,奈何人地一堆人課金,打網戰做得好...
前一兩年大家都仲可以一致對外,今日?鬼唔望你死快d,我趕著上位...

釋法雖然都好貼身,但一d實感都冇...又冇學生光環。而家呢個時代,只要政府唔玩d民生野,根本好難call齊馬。
七一又已經變左例行公事...你要再想發生928,可能要到下次政改...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 01:13 PM   #2567
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
熱狗,青政,本民前.. 都信唔過

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 01:14 PM   #2568
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 信長 查看文章
熱狗,青政,本民前.. 都信唔過
個個都信唔過, 投又話含, 射落海又鬼, 你又唔出黎玩

咩姐 ?
舊 11-06-16, 01:19 PM   #2569
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我所有反共的人/團體都信
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 01:26 PM   #2570
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
乜都話鬼,咁唔好投票啦去投井啦

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 02:14 PM   #2571
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
分別在於長毛玩得聰明,宣誓做咗議員先鬧,議員有特權法保護,議會講咩都得,依家佢地未宣誓未係議員,無特權法保護,依家唔郁等幾時

引用:
作者: freemanl 查看文章
今次釋法令我感到不解, 好似長毛經常在議會鬧中共、結束一黨專政, 咁又算唔算分裂國家? 真係任得佢講.
如果咁又話你反誓可以取消議員資格, 相信以後議會無人敢贍講野, 咁不如取消左個議會.

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 02:19 PM   #2572
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
分別在於長毛玩得聰明,宣誓做咗議員先鬧,議員有特權法保護,議會講咩都得,依家佢地未宣誓未係議員,無特權法保護,依家唔郁等幾時
如果中央解釋基本法是凌駕本地法律, 咁會唔會令特權法中的豁免權於港獨言論上無效?

此篇文章於 11-06-16 03:23 PM 被 freemanl 編輯。
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 02:49 PM   #2573
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
泛民主辦解散,回家,
希望估錯吧,哈哈哈哈!!

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 03:20 PM   #2574
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
講多次,長毛毓民佢哋之前都有宣誓時玩嘢

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 03:38 PM   #2575
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
習系成報鬧成咁,班江系都仍然可以肆無忌憚地繼續霸王硬上弓,可以有以下可能:

1 習總佢本人都想釋法趁早收拾「港獨」,但由於唔係佢主動提出釋法,成事後就可以名正言順將「釋法亂港」呢個鍋加晒落班江系度一鑊熟,所以而家先唔出手干預住

2 習總未夠兵力同江系鬥,香港仍然係江系勢力範圍。要等到特首選舉先可以有郁手嘅機會。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:32 AM

手機版 | APP版