Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-05-16, 06:27 PM   #1426
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
唉…頂爺入局…

舊 09-05-16, 06:31 PM   #1427
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
從宏觀角度嚟睇,今日係香港人嘅勝利,而689係徹頭徹尾地完全失敗。

689嘅如意算盤:

1. 直選35席 - 土共+中聯辦契仔女集團奪18席過半數 - 失敗

梁粉集團喺九龍東+新界西配票同保送契仔成功,但喺新界東,九龍西同香港島輸突,得不償失。尤其香港島,居然被泛民逆轉勝,由最悲觀嘅得1席到贏4席。

2. 全體70席奪2/3議席 - 失敗

3. 30席傳統功能組別只能險勝反梁陣營(泛民+自由黨) - 失敗

反梁陣營12:土共梁粉集團18。 泛民5人全部連任成功+自由黨4席全部連任成功+689本人所屬嘅建築界被泛民成功搶灘(更加顏面無存)

4. 5席超區奪3席 - 面臨失敗

由泛民攬炒變成亡國興步流肛嘩,Tree根後塵。

5. 全體親梁陣營只能僅僅過半數(36:34)。如果主席嚟自親梁陣營,咁就會變成35:34。 - 失敗

就算而家689集團過半,佢需要呢35-36條友仔日以繼夜,夜以繼日每日都唔可以缺席先可以勉強通過佢啲惡法。只要稍為有人拉下布就可以拉到你689。

同埋傳聞689同中聯辦為江澤民派系人馬,而HK01,成報則為習近平人馬。習總肯定會大做文章,喺2017特首欽定選舉將689整治。
都係果句啦..問題已經知道唔係689度..係人治問題..

不過算啦..你而家比曾主席做曾特首我都收貨..何苦煩咁多呢..

舊 09-05-16, 06:31 PM   #1428
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
保民建聯棄工聯會,正常

宜家689得返擴大問題,搞亂香港一途
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 06:39 PM   #1429
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: knight-philip 查看文章
咁我講錯
應該話點解我唔係住新界
明明住新界果班接受到
唔係啦,毓民大舊長毛,勇武三寶入晒吖
佢哋隊嘅係老共,熱血九成隊反共
大佬你換血第一句就係打蘋果?知唔知蘋果本身有咩功能啊?
由頭到尾佢哋根本唔係輸激進啊

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 06:48 PM   #1430

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: mikemike 查看文章
Owen Kwok
2 小時

熱普城死因,出自高登,我好認同。成日話非我族類者係左膠未醒,其實係你哋重瞓緊:

1.自視過高,當其他人係豬
呢點無論由教主去到教徒都係
永遠輸打贏要,人地唔支持你就當人係豬
事實上心水清既會當熱狗係爛仔
心水唔清既無啦啦俾人Hi仲會支持你?
教主論壇表現一副智者模樣,CK質問kill埋雙手唔應 表現到「你太低質素,彩你都費事咁」
同教徒果種「你班港豬同你地解釋都係唔明架啦」嘴臉一模一樣
質素高低唔係扮智者指點江山就得,唔係個個都有上CC台睇你地洗版,又或者聽你網台打飛機架
教主串到一早去九東幫勁達拉票,咪連自己都出事囉

2.教徒過份囂張,得罪人多
熱狗係又Hi唔係又Hi,係又話係豬唔係又話係豬。
票係說服返黎,唔係Hi返黎,連咁多唔明,真係早抖啦...
俾人感覺就係欺善怕惡既爛仔,對建制又唔見你地咁蝦蝦霸霸

3.教徒圍爐取暖,自high過多
熱狗網媒太強勁,令佢地太過脫離現實世界,以為「無左黃毓民香港就玩完」「保住你層樓」呢d低能野都有好多人buy
咪出事囉:o) 你當香港人個個宗教狂熱者同智障咩? 智障既投哂保皇黨啦:o)
咪以為仇思達d抽水節目多人聽,盧思達d抽水文多人睇就得架
抽完人水唔做好自己係無用架...

4.政策離地
你入得立法會,就唔只街頭抗爭(雖然我唔知熱狗有咩街頭抗爭) 要講關民生既政策,唔係一味講革命
除非你保證到4年內一定同我可以革命,唔係既話,一d民生議題根本好重要,弱勢社群係需要關注。你同佢地講香港唔革命會Hi Hi,佢同你講聽日佢無飯食分分鐘餓死。但熱狗完全無視。更加唔好講你地零地區工作,點解游主任可以反CUP? 咪因為佢係黃埔個倉保左佢囉..地區工作根本好重要...

5.往績差,俾人感覺雙重標準
呢點真係唔多講,心水清既人都知,由勁達以前講唔選議員到出黎選返,由唔認同界票論都Hi人界票,由覺得議會無向左走向右走用到參選議會,其實好多人對呢種不一致係好有保留
仲有最重要既一點,最早跪低簽確認書xx( 熱狗係把口SET到個門檻極高,但實際時又縮沙

6.陳雲
佢可以話係一把雙刃劍,buy佢既人會好buy,但老實講大部份人都對佢太有保留啦....
開口埋口叫女人做雞,你估香港現實社會係高登咩..[banghead]
更何況佢俾人過度吹捧,佢係網上可能有影響力,但現實還現實。

7永續基本法
作為一個激進政團既核心政綱,但竟然用一個咁保守既方法,完全符合唔到好多真激進選民既期望。
而且成個永續基本法可以話含糊其詞,睇唔出點解要永續,次次人一問親永遠就答一埋似是而非既標準答案#oh#

8.過份標籤,令人反感
本來Hi左膠係無野,有d的確值得Hi。但熱狗將所有唔認同佢地/無佢地咁極端都既都歸類為左膠。就黎關心下殘疾人士都好耍拉去打靶咁款 「香港就黎俾中共入侵啦!仲得閒關心呢d野!」之類.....左膠既定義就快闊過大西洋,得罪一般人不在話下,更加逼到你地自己毫無退路...因為你地係咁起勢Hi既野太多,總有一日你地自己會做返/做緊

9.寧願益建制
個人認為,呢點係最趕客:o) 你幾向左走向右走憎泛民都好,都唔好益建制呀下話,點解某d知名熱狗可以公開話自己投左周浩鼎? 跟住成班仲要話射落海益建制都唔益泛民。大佬,你心入面咁諗都唔好講出黎呀傻的嗎。你知唔知香港人對保皇黨既憎恨係其他野無法相提並論,呢個時候仲私怨行先,係咪自己拎黎呀? 唔少本身對熱狗5050諗緊含唔含勁達果班,一聽到你地咁,即刻陳澤滔啦下話。你既然當哂全世界係敵人,咁其他人又何需當你係大局之內。 除非你地可以灑脫到話選舉根本唔重要,但你地個個教徒又講到世界末日咁。咁既然你係重視個議席,重咁自以為是以為自己天下無敵?
最後一點真係EXACT7LY!至少我係基於最後一點寧投朱凱迪都唔俾松泰!
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 06:49 PM   #1431
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: sugihara 查看文章
我覺得博土呢番都係悔氣說話係組織入面講無問題係出面講就有問題
,但係站係佢地角度蘋果影響到佢地成Team人既選情,睇下四眼今日記招忍喊忍到(唔好同我講佢扮喊)如果無果個乜野雷動計畫跟本底褲超人跟本無得入,結果又係人力同熱血分走左6萬票。蘋果話佢地係建制派B隊喎..
所以博士激動亦唔係唔可以理解。當然支持熱狗既人唔理解亦係理所當然

此篇文章於 09-05-16 06:53 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 06:49 PM   #1432
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
起火頭前會考慮對方乜水就唔係熱血啦
寧願壯大敵人都唔可以助長敵人既敵人係今次選舉睇得夠清楚啦

舊 09-05-16, 06:49 PM   #1433
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
唉…頂爺入局…
亡國本來就退休,俾個公職養 1,2 年退休就 ok
頂頂落馬要養多 5 年
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 06:49 PM   #1434
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
殺了蘋果..
還有誰會說反對聲音?
唔通等成報幫手?

無永遠的朋友
也無永遠的敵人
互相利用
先可以成就大業
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 06:51 PM   #1435
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
咪就係,根本死症係好多人唔知你做咩
一出嚟就插泛民同其他本土,平時唔留意咁多仲以為你親共

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 06:53 PM   #1436
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: 001015 查看文章
最後一點真係EXACT7LY!至少我係基於最後一點寧投朱凱迪都唔俾松泰!
根本太多點總有d中
我識d傘運時偏熱血要勇武的今次都唔少無投返佢地...

舊 09-05-16, 06:54 PM   #1437
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
未有結果都心裡有數...
亡國兄乞票失敗囉
聽住小鳳姐睇直播亡國興個樣

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 06:56 PM   #1438
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
呢度有人都係架
九成鬧人係豬唔識貨抵死
永遠回避講港共衰野
黑幕當小事
爭票同你死過
反共先係五毛丫嘛
緊係眼中釘啦
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 07:01 PM   #1439
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Tano 查看文章
其實肯定未架,大佬…
好驚,聽緊突然有人同在下講天已變…

舊 09-05-16, 07:03 PM   #1440

或者禁講,激進本土呢個位點解一定係你地熱普城去做?
我敢講將來有類似的政黨,熱普城一樣係會打佢地。
呢種以為d票係自己的心態,同大陸人係冇分別。
永遠冇自己錯,只有其他人迫害抹黑自己,係唔會有好結果。
舊 09-05-16, 07:04 PM   #1441
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 001015 查看文章
或者禁講,激進本土呢個位點解一定係你地熱普城去做?
我敢講將來有類似的政黨,熱普城一樣係會打佢地。
呢種以為d票係自己的心態,同大陸人係冇分別。
永遠冇自己錯,只有其他人迫害抹黑自己,係唔會有好結果。
教主同台長究竟點解比個台佢地做節目...

舊 09-05-16, 07:08 PM   #1442
psidef

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: Tano 查看文章
#從今天開始忘. 國興
#但人地仲係區議員

舊 09-05-16, 07:09 PM   #1443
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
我覺得博土呢番都係悔氣說話係組織入面講無問題係出面講就有問題
,但係站係佢地角度蘋果影響到佢地成Team人既選情,睇下四眼今日記招忍喊忍到(唔好同我講佢扮喊)如果無果個乜野雷動計畫跟本底褲超人跟本無得入,結果又係人力同熱血分走左6萬票。蘋果話佢地係建制派B隊喎..
所以博士激動亦唔係唔可以理解。當然支持熱狗既人唔理解亦係理所當然
呢句就啱,你哋心點諗我鬼知咩,點知就大大聲驚死人唔知,想倒米啫即係

本身蘋果係好多嘢唔掂,但明查暗訪起底揭疤係佢哋先做得到,你憑咩郁佢,我就係咁諗

講真而家只論功能,最有機取代蘋果嘅係hk01囉…

舊 09-05-16, 07:20 PM   #1444
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

仲有咪鬼學唔得掂啦,乜都你唔明你誤解
你啲論述太深係你問題呀,你有責任整懶人包俾一般人睇㗎

舊 09-05-16, 07:24 PM   #1445
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

今屆成功其實最大功勞係689
臨尾係咁搞小動作,搞到1516唔想投既人都要行出黎

舊 09-05-16, 07:29 PM   #1446
傑斯特
Game Master

PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
個個都想扮聰明人
然後話人好蠢咁都唔明
睇見高登D撐國師post笑鬼死人

我諗起國王的新衣
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 07:30 PM   #1447
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: newb 查看文章
其實有跟開睇呢兩年佢寫既野既人其實會明永續係面o個層,後面係建國甚至準備將來有機會時獨立
但真係要有跟開
認真,無聽節目唔會知,熱狗成日被人話轉其中一個原因就係咁,無跟開跟本會唔知乜事。我認同,又真係無可能下下叫人跟咁貼,人地睇面呢層就走左真係唔怪得人(而且事實係真係走唔少……)

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
其實掉番轉頭嚟講,投小麗既人唔見得無諗過唔知佢既建議有可能引發資源錯配去雙非 / 單程人士,但熱普城成日公然講既「收番來港審批權」都好離地,點先收得番審批權?又靠五區公投定衝擊立會?再講,收唔番的話點算?完全唔做?

更何況就算提住呢個政綱入立會都唔見得大家一定要照單全收,但起碼最大分別係佢俾人感覺係「雖然有缺憾,但可行」。熱普城呢? 大道理係人都知,但點執行?投票既人好多時係想睇啲「可預見」既野囉。剩睇你日日話人點差點膠係會攰的
審批權問題論壇好似講個,其實香港係一直有,不過無嚴格執行,所以正確來講唔係收返係要求嚴格執行返。

舊 09-05-16, 07:35 PM   #1448
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 尼路 查看文章
認真,無聽節目唔會知,熱狗成日被人話轉其中一個原因就係咁,無跟開跟本會唔知乜事。我認同,又真係無可能下下叫人跟咁貼,人地睇面呢層就走左真係唔怪得人(而且事實係真係走唔少……)
我都覺得係嫁,今次問題之一
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 07:40 PM   #1449

引用:
作者: 尼路 查看文章

審批權問題論壇好似講個,其實香港係一直有,不過無嚴格執行,所以正確來講唔係收返係要求嚴格執行返。
所以話佢地拎永續基本法出黎做口號唔係幾岩...跟青政用前途自決,行d用本土力量會仲好...
好似入境處本身就有權用一d行政理由唔俾佢地入境。不過,你禁做即係同中共開拖...
舊 09-05-16, 07:46 PM   #1450
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 小草 查看文章
今屆成功其實最大功勞係689
臨尾係咁搞小動作,搞到1516唔想投既人都要行出黎
投票率58%,220萬人投票,香港交番比支那投票率最高今屆。

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:57 PM

手機版 | APP版