Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-15-17, 02:40 PM   #251
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
https://gameapps.hk/news/23428

遊戲和技術

Capcom社區經理表示:《魔物獵人:世界》不是衍生作品,它就是由Capcom日本主要設計團隊出品的正統《魔物獵人》作品。在被問及以後是否有針對日本玩家推出的《魔物獵人5》或者新作時,Capcom回答說:「這(《魔物獵人:世界》)就是新一代的《魔物獵人》!」

地圖和世界

據Capcom工作人員表示,《魔物獵人:世界》並不是一個開放世界遊戲,但是地圖會非常廣大、高度開放。雖然地圖依然是分隔開的,但是移動至不同區域時不會出現地圖加載畫面,一切行動都是無縫而自由的。前代的區域(zones)設定也已移除,本作中玩家們感受到的會是一個生動又充滿生機的世界,遊戲中還存在實時的晝夜變換。

多人模式

《魔物獵人:世界》將擁有可實時加入的多人聯機系統,據Capcom社區經理Yuri Araujo介紹:儘管本作不支持跨平台聯機,但它會擁有一個很大的全球在線服務器,而這一切都是系列首創。玩家可以和以前一樣在狩獵開始前進行組隊,也可以在任務中隨時隨地發射SOS信號彈召集夥伴。離線方面玩家只可以遊戲模式下單人遊玩。至於會不會存在某種為多人模式設計的城鎮,這一點Capcom還未決定,會在晚些時候進行討論。多人聯機也支持語音聊天和動作溝通。

武器和裝備

本作收錄了《魔物獵人》系列中出現的14種武器類型,包括蓄力斧劍(Charge Blade)和操蟲棍(Insect Glaive),不過穿龍棍(Tonfa)沒有加入。《魔物獵人:世界》中還加入了一種用於偽裝的穿戴道具「mantles」,在E3 2017發布會上公佈的預告片中就展示了其中一種,這種道具可以讓玩家進入一定程度的潛行狀態。它還可以用來發揮完全相反的作用—誘使獵物接近你。

除此之外本作中還會加入一種類似鉤索的道具「Slinger」,玩家可以利用它鉤住某個固定物,圍繞鉤掛的目標進行移動。你也可以撿拾石頭用Slinger充當投石索向敵人投擲石塊,分散其註意力。

據說,更多有關裝備系統的消息將會在近期內公佈。

戰鬥

《魔物獵人:世界》延續了以狩獵戰鬥為核心玩法的系列傳統。作為系列新作,它並沒有移除前作的經典元素,而是在前作的基礎上進行創造。MH系列的基礎元素,例如HP、鋒利度、裝備選擇、體力槽都被完全繼承下來,玩家們也依然可以在走路時使用道具。

儘管在預告片中我們看到了獵人游泳、潛行的場景,不過本作中並不會加入水下戰鬥或者竊取。在被問及本作的繪畫風格時,Capcom回答說:「這是全新的作品。也就會有全新的遊戲系統更新換代!」

怪物

《魔物獵人:世界》中的怪物們有著多種多樣的個性,你也可以利用這些個性對付他們。本代作品中的AI在升級之後也會更加智能,而怪物也會變得「更像活物」一些。怪物的頭上不會顯示生命條,不過傷害數值會顯示出來。本作依然存在斷尾的設定。在遭遇小型怪物時,玩家可以選擇悄悄溜過去避免戰鬥,也可以選擇擊殺牠們採集素材。

其他

遊戲中會有Felyne Palicoes,前代作品中的釣魚、採礦、捉蟲也都會在本作中回歸。值得一提,遊戲將於2018年早些時候發售,登陸PS4/Xbox One平台,PC版晚些時候發售。
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 03:39 PM   #252
天野

註冊日期: Nov 2004
睇黎Capcom食埋NS MHXX條水就離開老任了

睇完篇野,好似叫我唔好買NS MHXX
叫我等MHW
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 03:47 PM   #253
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 天野 查看文章

叫我等MHW
世事無絕對,E隻o野如果無400萬成績Gapcom一定會行舊路(手提之王道),留番個5字好值錢~~

以Game論Game,我係怕佢好似MH3咁少怪就慘.......

P.S. 400萬我都係估,不過咁高開發費又追唔到3DS最低銷量果隻o既話,現實係咁殘酷

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 03:50 PM   #254
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:

叫我等MHW
的確係
正路點會係switch xx出之前放呢個料出嚟
仲多番強調係最新一集,主team開發
而且20號直播會太子都係度,堅派定心丸
加上e3後啲第三廠對switch咁「積極」
老任今次都幾頭痕

舊 06-15-17, 04:00 PM   #255
rayho
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: 神名レオ 查看文章
的確係
正路點會係switch xx出之前放呢個料出嚟
仲多番強調係最新一集,主team開發
而且20號直播會太子都係度,堅派定心丸
加上e3後啲第三廠對switch咁「積極」
老任今次都幾頭痕
好在MT FRAMEWORK 做, 你懂的
肯轉玩法係好事,好似TRI有水戰,4玩跳崖一樣.

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 04:00 PM   #256
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
世事無絕對,E隻o野如果無400萬成績Gapcom一定會行舊路(手提之王道),留番個5字好值錢~~

以Game論Game,我係怕佢好似MH3咁少怪就慘.......

P.S. 400萬我都係估,不過咁高開發費又追唔到3DS最低銷量果隻o既話,現實係咁殘酷
如果呢隻响歐美銷量高過手提版又有課金元素,冇400萬Capcom都會繼續落去
當初真係冇人估唔到Switch嘅市場反應,依家見啲玩家炎上Capcom點解唔搬Switch嘅MHXX去歐美,攪到佢地仲要特登澄清只係「暫時冇計劃」...
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 04:16 PM   #257
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
如果呢隻响歐美銷量高過手提版又有課金元素,冇400萬Capcom都會繼續落去
當初真係冇人估唔到Switch嘅市場反應,依家見啲玩家炎上Capcom點解唔搬Switch嘅MHXX去歐美,攪到佢地仲要特登澄清只係「暫時冇計劃」...
O下...乜唔係倒翻轉話點解MHW唔搬去按鈕到咩?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 04:43 PM   #258
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: david 查看文章
O下...乜唔係倒翻轉話點解MHW唔搬去按鈕到咩?
https://twitter.com/monsterhunter/st...33030326652928

舊 06-15-17, 04:54 PM   #259
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
點睇都係雙行吧, 少D畫面, 少D動作就係老任度出, 跟歐美化就係PS4度出

舊 06-15-17, 05:02 PM   #260
rayho

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: Eking 查看文章
點睇都係雙行吧, 少D畫面, 少D動作就係老任度出, 跟歐美化就係PS4度出
都係MT FRAMEWORK , 套番MH4既皮就可以

Origin ID : sleeperho
rayho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 05:31 PM   #261
峰凌
隨意想像

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code5455 9355 8123
就咁用雄火做封面?
峰凌 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 05:49 PM   #262
天恨情

註冊日期: Dec 2011
https://greatgame.asia/%E5%85%A8%E6%...8%AA%EF%BC%81/

MHW有狩技
天恨情 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 05:54 PM   #263
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
其實只要全球有2 萬人左右固定玩家

先假設毎人月費or 毎月課2000円, 毎個月已經袋4 千萬円.....................

依條持續發展o既數隨時好收過你賣400萬隻MHXX

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 06:03 PM   #264
kiburedo
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDsonictk369
講講下又係同前作差唔多
水戰又無
真心想佢大改

pixiv:pixiv
kiburedo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 06:39 PM   #265
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: kiburedo 查看文章
講講下又係同前作差唔多
水戰又無
真心想佢大改
除左多左好多實時3D object之外,用環境裝陷阱可以用飛索移動甚至響箭call馬...其實都幾大改動㗎~
依家消息仲比較少,等多等或者有驚喜呢
舊 06-15-17, 07:00 PM   #266
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
[/URL]
引用:
作者: kiburedo 查看文章
講講下又係同前作差唔多
水戰又無
真心想佢大改
你想點大改
軸心都係打怪架啦,呢樣冇得變架喎
水戰你覺得好玩?我玩完之前果個直頭覺得CUT得好
唔通俾部戰機你齊齊玩空戰先叫大改

專訪暫時好似得呢篇講有狩技?

此篇文章於 06-15-17 07:08 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 07:05 PM   #267
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 天恨情 查看文章
竟然有狩技,估唔到

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 07:08 PM   #268
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 天恨情 查看文章
仲諗住佢玩真實風格狩獵,有狩技的確意外
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 07:23 PM   #269
liverpop
Junior Member

註冊日期: Mar 2009
引用:

叫我等MHW
唔係呀嘛,你覺得capcom會捨棄果3m 日本handheld game fans???
Capcom wor...

今年年報佢咪講左要拓展mh 個brand去the west,
咩叫拓展,就係原有既野開拓出去。。。
liverpop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 07:35 PM   #270
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:

叫我等MHW
以目前情況黎睇 capcom原本計劃應該係想飛起老任
不過NS意外大賣先留條後路俾自己(出NS版MHXX)
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 07:36 PM   #271
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
狩技?。。可能翻譯錯誤或者誤解咋下嘩

舊 06-15-17, 07:59 PM   #272
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: Rance 查看文章
狩技?。。可能翻譯錯誤或者誤解咋下嘩
+1,冇理由得呢篇訪問咁講

舊 06-15-17, 08:17 PM   #273
天野

引用:
作者: liverpop 查看文章
唔係呀嘛,你覺得capcom會捨棄果3m 日本handheld game fans???
Capcom wor...

今年年報佢咪講左要拓展mh 個brand去the west,
咩叫拓展,就係原有既野開拓出去。。。
應該佢等出左NS版後先公佈
我明可能SONY迫佢在E3公布
現在公布左,我唔會買NS版羅
等MHW出後咩料先

隻game係佢既,佢想點都得
不過到時NS版唔好賣時
唔好瀨Switch賣得唔好就得
舊 06-15-17, 08:20 PM   #274
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
【E3現場試玩@Monster Hunter World】實機4人狩獵超詳盡解說

https://www.hk01.com/%E7%A7%91%E6%8A...A7%A3%E8%AA%AA

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-17, 08:24 PM   #275
天野

引用:
作者: wsx360 查看文章
以目前情況黎睇 capcom原本計劃應該係想飛起老任
不過NS意外大賣先留條後路俾自己(出NS版MHXX)
明白佢會回頭草
所以用MHXX試水溫
我就買定花生等睇佢銷量如何破記錄

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Monster Hunter: World 攻略集會區 安安 攻略及心得交流區 4218 10-29-21 09:36 PM
[NS] Monster Hunter XX Switch版 | 已售 | 心得交流區已開 ryuka 電視遊戲討論版 662 09-04-18 04:00 PM
[3DS] Monster Hunter 4G/Ultimate | 已售 enishi 手提遊戲機討論版 2183 10-22-15 07:24 AM
[PSP] Monster Hunter P2ndG Vol.4 [已售] 滅龍士 手提遊戲機討論版 688 06-10-14 07:57 PM
[PSP] Monster Hunter Portable 2nd 已售 Volume 2 古烈特 手提遊戲機討論版 432 04-14-07 11:16 PM

現在的時間是 07:09 PM

手機版 | APP版