Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-26-03, 11:57 AM   #1
打機小子
Insane Gamer
MiKi BeSt~~

註冊日期: Mar 2003
晒相少少問題

我張我張相 ge 一部分 cut 出黎,攞去晒,高度同寬度個比例係咪要同(3R/4R...即一般相片比例)一樣??
如果係 1比1 咁晒出黎會變成點??

此篇文章於 12-26-03 07:21 PM 被 打機小子 編輯。
打機小子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-03, 01:21 PM   #2
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
哂4R的話最好將比例弄成3:2。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-03, 01:36 PM   #3
打機小子
MiKi BeSt~~

3R 呢?
舊 12-26-03, 06:38 PM   #4
打機小子
MiKi BeSt~~

?
舊 12-26-03, 07:19 PM   #5
唔好記住我
God of Gamer
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
洒..

晒丫~~~
唔好記住我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-03, 07:22 PM   #6
打機小子
MiKi BeSt~~

引用:
Originally posted by 唔好記住我 :
洒..

晒丫~~~
改左...
舊 12-26-03, 11:31 PM   #7
打機小子
MiKi BeSt~~

引用:
Originally posted by z_plus :
哂4R的話最好將比例弄成3:2。
我將我 edit ge 相 save 番入 CF card?※},佢有 640X480, 960X720, 1600X1200, 2272X1704 呢四個size 比我揀,但係張edit左ge相ge size 係 1037X1525(打直),而部相機全部都係打橫(?‘|個 size)
如果格硬將相用放入張CF card,咁多餘 ge 位就會變哂黑色,有咩辦法??
舊 12-26-03, 11:42 PM   #8
z_plus
長崎涼美

引用:
Originally posted by 打機小子 :
我將我 edit ge 相 save 番入 CF card?※},佢有 640X480, 960X720, 1600X1200, 2272X1704 呢四個size 比我揀,但係張edit左ge相ge size 係 1037X1525(打直),而部相機全部都係打橫(?‘|個 size)
如果格硬將相用放入張CF card,咁多餘 ge 位就會變哂黑色,有咩辦法??
為咩你要改完畫面比例之後放回CF卡呢?
DC個LCD mon仔的畫面比例是4:3,你放張3:2落去當然會有黑邊啦。
舊 12-26-03, 11:49 PM   #9
打機小子
MiKi BeSt~~

引用:

為咩你要改完畫面比例之後放回CF卡呢?
DC個LCD mon仔的畫面比例是4:3,你放張3:2落去當然會有黑邊啦。
情況:我?§i相影左幾個人,淨係要一個人,所以edit,咁有黑邊print番出黎係咪有黑邊?
舊 12-26-03, 11:54 PM   #10
z_plus
長崎涼美

引用:

情況:我?§i相影左幾個人,淨係要一個人,所以edit,咁有黑邊print番出黎係咪有黑邊?
你打算將張CF卡直插落Eprinter度print?
雖然冇試過但應該係唔會的。
舊 12-26-03, 11:57 PM   #11
打機小子
MiKi BeSt~~

引用:

你打算將張CF卡直插落Eprinter度print?
雖然冇試過但應該係唔會的。
我係拎去晒相舖,咁我揀1600X1200 定 2272X1704 會好d?
舊 12-27-03, 12:04 AM   #12
z_plus
長崎涼美

一般來說當然係2272X1704啦,因大部份數碼相都係4:3的,所以通常哂相鋪係會問你哂fill-in定fill-out(唔好意思,唔記得in同out的分別),但如果你E相係3:2的話就直接話俾店員聽個比例,咁佢地就會識做。

而且小弟唔建議你拎CF卡去哂相鋪,「萬一」人地整唔見/整壞W張卡你就冇W幾百蚊,相反你燒落CD-RW比較安全同化算。

舊 12-27-03, 12:08 AM   #13
打機小子
MiKi BeSt~~

如果我ge比例係 1037X1525(打直),咁點同佢講?? 如果用 3:4 會唔會拉長副圖?定係會用白邊代替多餘空位?

此篇文章於 12-27-03 12:14 AM 被 打機小子 編輯。
舊 12-27-03, 12:14 AM   #14
z_plus
長崎涼美

引用:
如果我ge比例係 1037X1525(打直),咁點同佢講??
其實最好盡可能re-size到3:2啦,同店員講係3:2就ok。

小弟冇咩哂相經驗,如有錯誤請諒。
舊 12-27-03, 12:16 AM   #15
打機小子
MiKi BeSt~~

引用:

其實最好盡可能re-size到3:2啦,同店員講係3:2就ok。

小弟冇咩哂相經驗,如有錯誤請諒。
sorry, 就咁影完比佢晒,d比例係4:3,咁會唔會整窄副圖?
舊 12-27-03, 12:21 AM   #16
z_plus
長崎涼美

引用:

sorry, 就咁影完比佢晒,d比例係4:3,咁會唔會整窄副圖?
會,所以店員會問你哂fill-in定fill-out囉,佢應該會有Esample俾你睇咩係fill-in,咩係fill-out。
舊 12-27-03, 12:24 AM   #17
打機小子
MiKi BeSt~~

但我係信和買相 都係 5吋X3.5吋 照道理3:2會唔會整窄副圖??
舊 12-27-03, 12:27 AM   #18
z_plus
長崎涼美

引用:
但我係信和買相 都係 5吋X3.5吋 照道理3:2會唔會整窄副圖??
咁就唔清楚啦,因小弟只知一般最fit哂4R的比例係3:2,但就冇試/諗過哂E全fit 4:3的相。
舊 12-27-03, 12:29 AM   #19
打機小子
MiKi BeSt~~

咁3R 係唔係都係 3:2?
舊 12-27-03, 12:31 AM   #20
打機小子
MiKi BeSt~~

引用:
咁3R最好 係唔係都係 3:2?
舊 12-27-03, 12:35 AM   #21
z_plus
長崎涼美

sorry,3R就唔知R,因近年來3R同4R都係一樣價錢,所以都唔會哂3R。

舊 12-27-03, 12:37 AM   #22
打機小子
MiKi BeSt~~

thx
舊 12-27-03, 01:03 PM   #23
打機小子
MiKi BeSt~~

引用:
一般來說當然係2272X1704啦,因大部份數碼相都係4:3的,所以通常哂相鋪係會問你哂fill-in定fill-out(唔好意思,唔記得in同out的分別),但如果你E相係3:2的話就直接話俾店員聽個比例,咁佢地就會識做。

而且小弟唔建議你拎CF卡去哂相鋪,「萬一」人地整唔見/整壞W張卡你就冇W幾百蚊,相反你燒落CD-RW比較安全同化算。
係咪 floppy 都得? 冇燒碟機
舊 12-27-03, 01:28 PM   #24
大雄
God of Gamer
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
引用:
係咪 floppy 都得? 冇燒碟機
一張4百萬像既相都成995KB 啦..一隻FLOPPY放得一張咋喎

而家燒碟機咁平..買返個啦...
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-03, 01:44 PM   #25
打機小子
MiKi BeSt~~

引用:
Originally posted by 大雄 :

一張4百萬像既相都成995KB 啦..一隻FLOPPY放得一張咋喎

而家燒碟機咁平..買返個啦...
哦,明白,我 edit 左之後得2百幾 kb,同今次埋晒一張。我想問燒碟機幾$$,買外置果d好唔好?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:36 PM

手機版 | APP版