Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-18-17, 02:43 PM   #5901
alexlau2014
Junior Member

註冊日期: Dec 2014
引用:
作者: lineage19 查看文章
Apple 係咩規模的公司?
Sony係咩規模的公司?
任天堂又係咩規模的公司?

人地有錢有能力可以做埋零售,
任天堂日本都有自己做零銷,香港任天堂未有咁的能力只可以靠第3方

無論Apple定sony你要正價出機都係要訂或等,(係apple多個ireserve)
呢家任天堂唔係咩?你去aeon訂機一樣都係正價,佢要你買果2隻game都係正價game

再講我的重點係有部份人龍門任佢擺
如果我只係吸收呢個post入面的資訊,我會覺得任天堂的野上至任天堂、下至零售;上至硬件,下至軟件應用全部都係黑都有問題

題外話,我唔想食炒價的apple airpods都要上網訂啦,唔通我打去apple鬧9佢做咩唔管住d零售價任比佢炒貴3-4百蚊?

Sent from my iPhone using Gaforum

我唔係話炒價係任天堂問題,我係想話Game鋪果邊。
之前話炒價護航冇引言。
其實我同你應該唔係傾同一主題。
要明白之前d帖真係好長。

Sent from my iPhone using Gaforum
alexlau2014 目前離線  
舊 04-18-17, 02:47 PM   #5902
alexlau2014

引用:
作者: MO 查看文章
Apple咪一樣將一批貨批比電訊公司。

我上apple store又無貨,去smartone想買淨機,佢有貨但要我簽2年約先可以買。

作為消費者我又好唔服氣?又要搵Apple找悔氣?

我只係諗,類似情況,點解Switch 反應好似大過Apple。
我係唔支持搵Apple找悔氣。

舊 04-18-17, 02:52 PM   #5903
麥C
God of Gamer
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
FB見話黃金金O返貨做$2480

舊 04-18-17, 02:54 PM   #5904
alexlau2014

其實係見到d評論類似:
炒價係平常架。
個幾舊有咩所謂呀。

即係如果唔係有利益關係既話,覺得做人唔使感M。

舊 04-18-17, 03:00 PM   #5905
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: alexlau2014 查看文章
其實係見到d評論類似:
炒價係平常架。
個幾舊有咩所謂呀。

個人興趣o既野
我本身就水貨早一日買
感覺良好

我諗今晚,街舖應該玩行貨$25xx
新月 目前離線  
舊 04-18-17, 03:15 PM   #5906
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
我只係諗,類似情況,點解Switch 反應好似大過Apple。
我係唔支持搵Apple找悔氣。

"好似"真係好好o既開脫

P.S.之前有人話forum已經少人,唔好再"話o黎話去"趕走D人,但係睇見咁都唔出聲恕我EQ唔高。仲有,唔好以為o係老任topic就將黑化其他事、物o既觀點搬出o黎,有人睇自然會有人出聲(搬個理由話老任topic唔o岩聽唔好入o黎reply先最好笑,趕客的不就是你?)

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 04-18-17, 03:16 PM   #5907
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
當香港咩都炒既環境下就會變左平常架啦.

個問題是香港有競爭法, 保障左每間零售店舖有自行訂價既權力.
2340只係"建議零售價",只係任天堂俾零售店既一個參考價值, 完全無約束力

反而任天堂規限零售店唔俾賣炒價的話是犯法的.

而以任天堂既角度去睇, 佢自己賣需要多左一筆支出同人手, 不如索性交俾零售店舖賣

自由市場就係咁。

普通市民實在無辦法
大破人間 目前離線  
舊 04-18-17, 03:16 PM   #5908
mouseccy
Game Master
老鼠仔

註冊日期: May 2010
PSN  IDMOUSECCY
估唔到新一批AMIIBO咁好賣
岩岩去我的老任STORE到睇好幾隻都賣曬
AMAZON炒高一倍
本黎仲想入隻CLOUD和BAYONETTA
而家可以睇下行貨先算
mouseccy 目前離線  
舊 04-18-17, 03:20 PM   #5909
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
其實係見到d評論類似:
炒價係平常架。
個幾舊有咩所謂呀。

不如我幫你補充

炒價係好平常呀
尤其係好野,人人想要,上至買樓,下至一罐曲奇餅
你都好想要
所以就日日捕住個價,但係睇唔岩就日日鬧

個舊幾有咩所謂呀?
俾左冇煩惱,返屋企打機日日開心
有時間搵下攻略好過

好喇,自己蝕左先機
2340+2game又覺得食骨
現貨人地篤貴,自己又唔捨得買
叫你去訂,就講到訂野係不良歪風咁款,仲要妄想到世上只有黑店
其實邊個先m?

一切嘅事都係一連串決定做成(可能當中好多不能控制嘅因素)
都係因果關係
宜家要受返個果就叫m?
講笑罷
一句唔岩價唔買住咪得囉
一時三刻冇機打唔會死人的
電子野
只會越黎越平

大判2480喇
革命尚未成功,同志仍需努力

此篇文章於 04-18-17 03:33 PM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線  
舊 04-18-17, 03:26 PM   #5910
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
Switch 如果要邊玩邊差, 用9000MPH 個隻MON HUN 電加條快CHARGE 既TYPE C 線就OK???

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線  
舊 04-18-17, 03:31 PM   #5911
jimmysinn91

註冊日期: Mar 2014
Nintendo Switch IDSW-3994-0070-2428
PSN  IDjimmyltsinn
(路過 + 頭盔) 如果因為貨源供應少而炒價, 係市場供求問題; 如果係代理刻意囤貨去炒起個價賣, 咁就代理問題
而我唔知 Switch 算係前者定後者

利申: 反對炒價亦唔支持用炒價買, 因為炒價俾多左的錢唔係落任天堂 / 開發商袋
部 switch 就算貴過 2340 都寧願係日本訂
jimmysinn91 目前離線  
舊 04-18-17, 03:53 PM   #5912
忍者

引用:
作者: jimmysinn91 查看文章
(路過 + 頭盔) 如果因為貨源供應少而炒價, 係市場供求問題; 如果係代理刻意囤貨去炒起個價賣, 咁就代理問題

利申: 反對炒價亦唔支持用炒價買, 因為炒價俾多左的錢唔係落任天堂 / 開發商袋
咁講真
如果外面多貨又平
一定有人大量入水貨打爆大判架啦

問題一直都係前者加後者

舊 04-18-17, 04:09 PM   #5913
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
有樣野堅唔明
D骨邊個係始作俑者?
唔係老任?
大判自發幫老任確保銷量自把自為迫其他人入骨?
由手機版發出
Kain 目前離線  
舊 04-18-17, 04:31 PM   #5914
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: jimmysinn91 查看文章

師兄呢d 就態度正確
買就買唔買就唔買
唔好鬼食泥EE 哦哦咁
Hello MiMi 目前離線  
舊 04-18-17, 04:38 PM   #5915
忍者

岩岩有FD去左188
$2480 sold out...

你明點解冇$2340未??

秋生:「唔明坐係度諗到明為止」

舊 04-18-17, 05:00 PM   #5916
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
唔想食炒價唯有等啦,而家無得合謀定價,老任都無乎
現在有人炒,都仲有人肯接貨,係自由巿場的供求平衡
sonic 目前離線  
舊 04-18-17, 05:31 PM   #5917
MO

註冊日期: Aug 2005
啱價就買,唔啱價咪遲啲買囉。
又唔係必需品。

炒價/食骨呢啲嘢又唔係老任獨有。
你話問下報下ns價都話啫,
而家呢個topic變咗“香港/全球電子產品批發及營銷手法討論”
不如搵人開個topic比佢地講飽佢。
好過好好地一個主機topic比班人騎劫。
MO 目前離線  
舊 04-18-17, 05:36 PM   #5918
AhTin
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2012
自由市場,如果唔係全球都缺貨,水貨應該兩千都唔駛,到時行貨唔好話正價,送埋12switch都唔奇,香港地,有咩唔炒

我從使用 Tapatalk 的 LG-H860 發送
AhTin 目前離線  
舊 04-18-17, 05:39 PM   #5919
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
$2480可以接受~
不過長假己過......

DC 97 目前離線  
舊 04-18-17, 05:43 PM   #5920
忍者

變左2580...
呢d咪我講嘅「蝕左先機」之嘛

舊 04-18-17, 05:48 PM   #5921
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: 忍者 查看文章
變左2580...
呢d咪我講嘅「蝕左先機」之嘛
排住隊買,點會唔起
仲要放工時間
2580仲衝啦
新月 目前離線  
舊 04-18-17, 05:53 PM   #5922
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
nintendo store就來又開訂(寫星期五後),
香港應該都會返批貨
lodoss 目前離線  
舊 04-18-17, 05:54 PM   #5923
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
char jor大半版 都無人答我野

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線  
舊 04-18-17, 05:55 PM   #5924
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 忍者 查看文章
真人識我O既都知我只係一個打工仔
你硬係覺得我係有份係呢個市場打滾我都冇計

作為消費者當然可以100%以消費者角度去諗
舖就係對立,收多過5毫子膠袋錢就係衰格
其實只係逃避現實

即管唔去面對現實
現實就係全世界唔係炒就冇貨,有人就日日發夢想買到全球最平我最醒目
現實就係4月28出左孖車D網呀書呀又吹一吹又硬D
現實就係每隔一兩日就有個頂唔順去左幫襯(樓上先有個$2700淨機咋)

我唔係笑你地俾人搵笨,我亦冇本事搵你地笨,係笑你地係冇骨氣咋
同埋,覺得個兩三舊水顯得自己好有立場,有原則....核突左少少www

利申:
搵笨呢樣野,我day one俾人搵左笨啦
2340紅藍(唔駛加$200)+ZELDA+12 switch
夠笨冇?不過ZELDA我都玩左成個月,仲慳返唔洗買機戰添

打機O者,唔使下下算到盡
人人心中有個價
我買隻NIER由MK行到去SSP就係為左平舊幾水都係咁
見到有人係信和5字尾買隻NIER唔通我要咬牙切齒?最多唔X玩O架O者

2340只係官方打出黎O既數字
唔岩咪唔好買囉
唔係香港買,你還有日水,美水etc
總有一個老實商人O既

當有一日落返2340,你的錢仍是要給他賺,你甘心嗎?

會唔會你自己誤會咗,從來無明示或暗示過你同業界有乜關係,有無都唔關我事啦,
只係你quote我嚟回覆,我由覺得呢個話題可以講落去先覆一覆…

不過,你自己都做咗決定買咗啦,
駛乜你理其他未買的人點做決定o姐?

同埋上面都講咗啦,由於一直無餓game的情況,
其實都無好心急一定要day 1買到,
唔駛講到到時無貨,底你無得玩MK8D咁款呀~?!

咁買嘢前格價報返上嚟又唔啱?
其他人貼壞機事故又唔得…咁要去邊個位討論呢?
開個綜合壞機討論區?

$2340個價係官方自己印係宣傳單張做宣傳的,
唔係班客要貪平,自己痴心妄想出嚟…

舊 04-18-17, 06:06 PM   #5925
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: martinyau1979 查看文章
Switch 如果要邊玩邊差, 用9000MPH 個隻MON HUN 電加條快CHARGE 既TYPE C 線就OK???

引用:
作者: martinyau1979 查看文章
char jor大半版 都無人答我野
我唔知你果隻規格,
我試過用火牛邊差邊玩都一路跌(2A output),
我諗最少3A output先可以玩住來充電
lodoss 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5812 今天 12:58 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 05:31 PM

手機版 | APP版