Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-11-17, 02:33 PM   #51
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: wing 查看文章
我記得SF II dash一出超級貴, 而且冇耐之後已經出sf2 turbo (12人, 春麗識出波果隻), 但之後super sf2 隔得耐先出, 而且速度太慢, 所以好多人唔想玩.....情願玩番sf 2 turbo. 所以SF II dash個壽命係短過sf 2 turbo好多.
不如講返幾人版....
簡單d即係SF II dash = 8人版...
sf2 turbo - 12人版
super sf2 - 16人版...

16人版都ok, 另外佢又出左隻16人版 turbo....可以出大絕....我自己不是太like...因為波動拳又勁左....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-17, 02:38 PM   #52
charcsc2000
J神哥

引用:
dash係第二個版本sf2, 即係champion edition, 初次有同角色對戰, ryu係灰色/白色. 呢個版冇online.

hyper fighting係第三個版本sf2, ryu係淺藍/白色. 速度快左, 而且 春麗識出火球, 印度佬識隱形, blanka有28k向上轉, etc. 呢個版有online.
明白哂....總之hyper fighting有online就夠....呢隻真心神作....
因為終於唔會係機鋪只會用ryu/ken...其他角式都好好用....
舊 12-11-17, 02:47 PM   #53
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
不如講返幾人版....
簡單d即係SF II dash = 8人版...
sf2 turbo - 12人版
super sf2 - 16人版...

16人版都ok, 另外佢又出左隻16人版 turbo....可以出大絕....我自己不是太like...因為波動拳又勁左....
dash都係12人版, 人數同turbo一樣,.
super sf2係16人版. super sf2 turbo就加埋豪鬼=17人.

只有無印版SF2 world warrior先至得8人.

此篇文章於 12-11-17 02:52 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-17, 02:49 PM   #54
wing
格鬥低手

引用:
明白哂....總之hyper fighting有online就夠....呢隻真心神作....
因為終於唔會係機鋪只會用ryu/ken...其他角式都好好用....
其實初代sf2最勁係guile同印度佬.... 完全拋離其他角色, ryu/ken連車尾燈都睇唔到.

dash版ryu/ken已經強化左了, 好用好多了....例如速度快左, ryu昇龍同旋風腳1 hit倒地, ken就升龍拳橫向距離超遠, 當然仲有空中旋風腳, 走佬極品.

舊 12-11-17, 03:21 PM   #55
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
sf1,3.3 最想玩。
sf2的任何延伸版咪鬼再老屈人玩~

舊 12-11-17, 03:22 PM   #56
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
ps1版已經加左一堆, 之後去dc加一堆, 然後psp好似仲有再加, 加左幾次, 梗係差好遠la.
重有gba都有加

舊 12-11-17, 03:26 PM   #57
wing
格鬥低手

引用:
作者: Rance 查看文章
重有gba都有加
哦....gba版我冇玩過~ 冇印象

sf zero 3真係多加強版.

舊 12-11-17, 03:46 PM   #58
jacky2328
Junior Member
jacky@sky

註冊日期: Jul 2009
呢隻合集咪食老本嘢, 街霸五又唔掂, 一定多咗人玩返舊sf

舊 12-12-17, 03:27 AM   #59
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
當年DC隻3.1+3.2的double impact 我買隻日版玩完一輪, 仲記得係差唔多原價賣番出去.
咁計法香港可能冇出港版行貨.

3.3有港版, 可能果時已經有老翻, 我記得一開波已經大平賣.

而且SF I 好似除左當年pc engine CD同PC一隻垃圾移植版之外, 印象中都冇再出過. 咩x68000或者fm tower果D我唔知.
有。

出係PSP上面,得美版的CAPCOM CLASSIC COLLECTION第一輯
當時PSP仲係1000/2000剛出,用ANALOG掣玩到個口係度OOXX

引用:
作者: mario0606 查看文章
SF1我記憶中,PSP果類capcom遊戲合集有出過

正解。

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-17, 07:58 AM   #60
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
純AC MODE好正
又有3.1 3.2
Zero3又有online

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 12-12-17, 12:12 PM   #61
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
咁NS版收錄的作品係咪全部都可以唔經network,
直接拎部機出街同人面對面連線對戰?
如果係都幾吸引。

不過應該都係等PS4下載版特價先會買嚟舞兩下⋯
同埋PS4上有Gundam Versus、Dragonball Fighter Z、SC VI等等的系列,
買支大手掣玩都底玩d咁。

舊 12-12-17, 12:17 PM   #62
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
咁NS版收錄的作品係咪全部都可以唔經network,
直接拎部機出街同人面對面連線對戰?
如果係都幾吸引。

不過應該都係等PS4下載版特價先會買嚟舞兩下⋯
同埋PS4上有Gundam Versus、Dragonball Fighter Z、SC VI等等的系列,
買支大手掣玩都底玩d咁。
NS一定可面連, 之前隻USF2都係咁...只係個手制好唔好用就另一件事....
呢隻點都買NS版...拎出街和去朋友度玩好緊要....
舊 12-12-17, 12:30 PM   #63
wing
格鬥低手

引用:
NS一定可面連, 之前隻USF2都係咁...只係個手制好唔好用就另一件事....
呢隻點都買NS版...拎出街和去朋友度玩好緊要....
未必, 因為面連同經internet其實都要在個模擬器度插一D networking module入去, 要做額外野的.

舊 12-12-17, 12:45 PM   #64
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
面連?
唔可以一機兩打?
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-17, 12:47 PM   #65
charcsc2000
J神哥

引用:
未必, 因為面連同經internet其實都要在個模擬器度插一D networking module入去, 要做額外野的.
唔係經ns咩???
舊 12-12-17, 12:47 PM   #66
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Kain 查看文章
面連?
唔可以一機兩打?
之前隻usf2可以面連或一機雙打或online mode....
舊 12-12-17, 12:57 PM   #67
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
NS版做多小小野冇問題, 之前果隻都大賣,
如果冇面連對銷量一定有影響
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-17, 12:58 PM   #68
wing
格鬥低手

引用:
之前隻usf2可以面連或一機雙打或online mode....
兩回事....果隻usf2係寫果D code, 而且原本隻360/ps3版已經有networking 功能.
但呢隻應該係模擬器+ROM, 無論面連或者上網, 都要個模擬器改code加野, 12隻都要online就12隻都要做野.... 我諗佢唔會搞哂咁多隻. 你睇佢只話4隻有online都知.

舊 12-12-17, 12:59 PM   #69
wing
格鬥低手

引用:
作者: lodoss 查看文章
NS版做多小小野冇問題, 之前果隻都大賣,
如果冇面連對銷量一定有影響
點會冇面連, 不過斷估唔係隻隻有. 佢講左4隻有連機.

舊 12-12-17, 01:00 PM   #70
wing
格鬥低手

引用:
作者: Kain 查看文章
面連?
唔可以一機兩打?
一機雙打係另一回事, 呢樣唔駛額外點做野, 冇咩理由會冇.

舊 12-12-17, 01:29 PM   #71
charcsc2000
J神哥

引用:
兩回事....果隻usf2係寫果D code, 而且原本隻360/ps3版已經有networking 功能.
但呢隻應該係模擬器+ROM, 無論面連或者上網, 都要個模擬器改code加野, 12隻都要online就12隻都要做野.... 我諗佢唔會搞哂咁多隻. 你睇佢只話4隻有online都知.
如果online我明...要經server...咁佢選最好玩個幾隻都好正常....
但面連和1機雙打沒可能沒下嘛...
街霸喎....單打玩鬼咩....

我唔相信佢沒喎.......
舊 12-12-17, 01:47 PM   #72
wing
格鬥低手

引用:
如果online我明...要經server...咁佢選最好玩個幾隻都好正常....
但面連和1機雙打沒可能沒下嘛...
街霸喎....單打玩鬼咩....

我唔相信佢沒喎.......
server只係match making, 雖然都要用server 資源, 但其實唔多.

模擬器係直接用隻game的ROM, 但隻game本身冇online功能, 要額外加番d networking 功能, 而且就算係1 on 1冇lobby得2人房係最簡單, 都要砌番個界面.... 無論係ns面連或者經internet打, 呢方面其實係要搞一餐....而且要逐個game搞. 不過呢, 搞完呢D之後, 無論係ns面連或者經internet都只係call唔同module行唔同protocol 改少少野就ok, 反而分別不大. 我都係估佢唔會花咁多功夫, 不過實際佢做唔做, 應該好快就知.

而且有4隻有對戰, 同埋應該全部有1機雙打, 你都唔可以話佢得單機.

舊 12-12-17, 01:59 PM   #73
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
其實初代sf2最勁係guile同印度佬.... 完全拋離其他角色, ryu/ken連車尾燈都睇唔到.

dash版ryu/ken已經強化左了, 好用好多了....例如速度快左, ryu昇龍同旋風腳1 hit倒地, ken就升龍拳橫向距離超遠, 當然仲有空中旋風腳, 走佬極品.
蘇聯佬擋都吸撻+冇彈後都好屈

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-17, 02:02 PM   #74
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
蘇聯佬擋都吸撻+冇彈後都好屈
2代呢…我都唔敢話邊一隻係最勁
隻隻都有D打法係可以好屈
軍佬同印度佬係勁
但其實相對易暈,同埋比人打暈左係可以暈完再暈,無得郁

不過玩到咁既應該係要以前打開街機既人先會研究到咁深既
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-17, 02:15 PM   #75
wing
格鬥低手

引用:
作者: rinxlun 查看文章
2代呢…我都唔敢話邊一隻係最勁
隻隻都有D打法係可以好屈
軍佬同印度佬係勁
但其實相對易暈,同埋比人打暈左係可以暈完再暈,無得郁

不過玩到咁既應該係要以前打開街機既人先會研究到咁深既
果時.....打街機係多對手, 但要跟機, 一輸又有排等....對方已經用緊果個角色, 你挑戰者又唔用得....要研究到咁深要好耐. 租部super gun番屋企再叫埋一堆朋友一齊玩, 果D先至最迅速. 果時有friend租左部返屋企, 真係8隻都操到熟哂.

軍佬同印度佬易唔易暈, 我已經唔太記得了, 至少印象中軍佬唔係特別易暈. 而且要埋到佢地身都絶對唔易.

此篇文章於 12-12-17 02:18 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] FIFA 19︱PS4/XB1/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 12 10-18-18 07:38 AM
[多機種] V-Rally 4︱PC/PS4/XB1/NS 安安 電視遊戲討論版 7 09-08-18 03:24 AM
[多機種] Nine Parchments︱NS/PS4/XB1/PC 安安 電視遊戲討論版 3 06-08-18 07:31 AM
[PS2/XB]Street Fighter Anniversary Collection (XB版支援 XboxLive) neo2046 電視遊戲討論版 52 04-19-06 07:36 AM
請問 xbox Street Fighter Anniversary Collection 見街未 ? 何金水 - 阿水 電視遊戲討論版 3 09-28-04 02:27 PM

現在的時間是 01:40 PM

手機版 | APP版