Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-24-18, 04:18 PM   #76
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
下...咁叫唔窒???/
直頭見到佢玩玩下斷線....
仲有d lag lag地...
當時我用local LAN加dock mode玩唔窒,
其他外國人幾時玩點set我管唔到喎。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-18, 11:07 PM   #77
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
其實都出咗體驗版, 免費, 又唔駛錢
大家咪自己download下自己體驗下囉..
反正大家用緊既網絡配套都唔一樣...

我自己DL咗玩咗一陣,
用handheld mode 訊號收到2至3格
聲音有少少窒, 但畫面都好順, 可以玩到落去.
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-18, 08:35 AM   #78
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
等詎出Final fight cloud, 吞食天地雲,DbD 等各種雲端包,出租低傳輸穩定ge game 重好啦

舊 05-25-18, 09:15 AM   #79
CCemi

註冊日期: Dec 2003
我都試玩完, 可以作一點分析
畫面質素上其實有好多問題存在
就係行地圖時候好多物件都係邊行邊LOAD
就好似係森林咁, 遠少少果d都係未LOAD到, 行到埋黎先LOAD
(最記得間木屋既牆, 係戶外, 行埋去表面個貼圖突然變光同清楚, 行遠少少就即刻暗返)
所以只要網速差少少(其實差少少只係可能某一秒同SERVER連線差D)就現形
因為貼圖未完善既問題就會出哂黎, 所以D景物就會好糢糊
我特登係企試WIFI 同LAN比較
用WIFI都重會有遠境唔清楚既情況, LAN環境先至較穩定
左上角個連線質素, 係睇你連去SERVER既質量, 果個質量會隨著好多因素變差
所以你用LAN都有機會突然由3格變2格或1格
只係試行MAP, 都未去到真係遇到幾隻移動喪屍既情況
(會唔會隻喪屍突然太快衝過黎時突然連線變一格所以個頭未LOAD得切呢)
Delay就我用WIFI 同LAN, 都唔算太差, 至少係能夠操作既狀況
試完感想, 原來出CLOUD都係咁既質素, 隻OFFLINE 既DOOM 都好過佢多多聲啦
攪乜鬼CLOUD, 多餘又趕客

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧

此篇文章於 05-25-18 09:18 AM 被 CCemi 編輯。
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-18, 09:24 AM   #80
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: CCemi 查看文章
(會唔會隻喪屍突然太快衝過黎時突然連線變一格所以個頭未LOAD得切呢)
Delay就我用WIFI 同LAN, 都唔算太差, 至少係能夠操作既狀況

喪屍衝過來係server果一刻要做多少少野, 但個連線就係cloud個connection果一part, 基本上兩方面冇影響, connection 唔會因為咁而變差.

不過喪屍撲過來果一刻, 畫面變動多左(其實同你壓片一樣, 無論你用咩codec, 畫面變得快同變動大的片段, 壓完個容量一定高過畫面冇乜變動的同長度同畫質片段), 要傳輸過來的數據都會多左, 所以就算你見到個connection 一樣冇變, 但個畫面都好可能會差左同會再窒d.

舊 05-25-18, 09:59 AM   #81
CCemi

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: wing 查看文章
喪屍衝過來係server果一刻要做多少少野, 但個連線就係cloud個connection果一part, 基本上兩方面冇影響, connection 唔會因為咁而變差.

不過喪屍撲過來果一刻, 畫面變動多左(其實同你壓片一樣, 無論你用咩codec, 畫面變得快同變動大的片段, 壓完個容量一定高過畫面冇乜變動的同長度同畫質片段), 要傳輸過來的數據都會多左, 所以就算你見到個connection 一樣冇變, 但個畫面都好可能會差左同會再窒d.
正是我擔心既方向, 因我行草地果時, 用LAN都好, 都間唔時突然提示話訊號弱可能影響畫質
(我家用PCCW 500MB)
所以才到如果喪屍撲過來果段時間, 而咁岩遇著連線到SERVER既訊號係果時減弱
會出現什麼奇怪既狀況

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-18, 12:48 PM   #82
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
昨日試完...果然和remote play一樣...初初連線訊號良好...玩到中間會突然減弱...開始爆格...delay..
相信要順係要重新連線...
可能爆一次機要不斷重新連線好幾次...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-18, 12:50 PM   #83
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: CCemi 查看文章
正是我擔心既方向, 因我行草地果時, 用LAN都好, 都間唔時突然提示話訊號弱可能影響畫質
(我家用PCCW 500MB)
所以才到如果喪屍撲過來果段時間, 而咁岩遇著連線到SERVER既訊號係果時減弱
會出現什麼奇怪既狀況
remote play呢種玩法不嬲都係咁....
其實呢種game不會用到500mb, 係沒關係...
好取決於個server比到幾多mb你...和穩不穩...
而且呢種game仲要有delay....即係你按完都未必有立時反應, 要自己預多0.5秒...
我玩仁王remote play都係咁做..否則死好多次唔掂
舊 05-25-18, 12:55 PM   #84
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wing 查看文章

係...我以前用remote play一玩fps勁的game就立即爆格...
好似重力異想世界呢種飛黎飛去的game...係會爆到七彩...
又好似dark souls/仁王/初音ft呢種...一定要佢有提早按0.5秒...
其實呢種cloud版最多只可o岩打機戰...dq11, LIMBO, INSIDE, little nightmares呢種GAME...
舊 05-25-18, 12:57 PM   #85
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
當時我用local LAN加dock mode玩唔窒,
其他外國人幾時玩點set我管唔到喎。
初頭玩應該唔窒..但玩得耐就會出現訊號問題...
昨日已親身測試...
舊 05-25-18, 03:40 PM   #86
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
咁同PSVR畫面比邊個好d?
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-18, 03:45 PM   #87
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Akira 明 查看文章
咁同PSVR畫面比邊個好d?
唔駛唸都知係PSVR好好多....
SWITCH版個訊號會變...直頭係起格...好似以前VCD咁...
舊 05-25-18, 04:03 PM   #88
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
唔用VR就只係一隻好普通嘅第一身射擊game
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-18, 04:13 PM   #89
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: aquarius 查看文章
唔用VR就只係一隻好普通嘅第一身射擊game
所以咪話點解不直接做隻SWITCH版, 要玩CLOUD...
舊 05-25-18, 09:23 PM   #90
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
試咗
唔明點解屋企個wifi係全滿但喺隻game只得兩格
結果畫面又矇又窒..

不過隻game有體感
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-18, 09:54 AM   #91
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
其真正成功實用化既家用機 cloud,應該就得 WIIU 個 PAD,不過有效距離唔過 10M ,同埋都要隻 game 有 support。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-18, 10:56 AM   #92
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
用手機放Wifi 好順,但當然唔會甘做w

舊 05-26-18, 11:35 AM   #93
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
其真正成功實用化既家用機 cloud,應該就得 WIIU 個 PAD,不過有效距離唔過 10M ,同埋都要隻 game 有 support。
由手機版發出
其實呢, cloud 同remote個概念有相似,但唔係完全一樣。唔駛過大海唔駛爭server, 在自已lan係穩定好多 ,容易好多倍。

此篇文章於 05-26-18 11:48 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-18, 11:55 AM   #94
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
試咗
結果畫面又矇又窒..

不過隻game有體感
同你一樣,屋企網絡非常好
係玩呢隻,一路玩一路drop wifi,最後一格都冇
應該住係日本先冇呢個問題
但公平啲講,行cloud有潛力嘅

舊 05-26-18, 12:57 PM   #95
wing
格鬥低手

引用:
作者: 神名レオ 查看文章
但公平啲講,行cloud有潛力嘅
果個訊號唔係你部ns同個lan之間的wifi品質,係代表你個lan同個server之間的連線。

舊 05-26-18, 02:42 PM   #96
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
試咗
結果畫面又矇又窒..

不過隻game有體感
Game 入面嗰個係指你同佢哋個 server 嘅連線速度 / 質素。

如果:

1. HK 連 HK
2. 同 HK 連 JP

假設大家上下載速度相同,
理論上,#1 距離最短,質素係最好,
#2 係最遠,質素會有影響。

你快,人哋都要咁快先有用。

呢隻係日本向的遊戲,
其實海外用家都唔慌會快得去邊。

記住佢哋係行 cloud。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-18, 05:56 PM   #97
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: holsety 查看文章
用手機放Wifi 好順,但當然唔會甘做w
你用咩台?我反而想知咩台連去日本順
我用SMT,唔得

其實玩到,不過老是出交叉果句好叉煩

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-18, 07:03 PM   #98
wing
格鬥低手

引用:
作者: 赤武神 查看文章
你用咩台?我反而想知咩台連去日本順
我用SMT,唔得

其實玩到,不過老是出交叉果句好叉煩
照計pccw最好.

舊 05-26-18, 11:12 PM   #99
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
有 D 離題, 想問下 PS4 隻舊版如果加個 season pass,
係咪就等於隻 gold version 呢 ? Thanks
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-18, 11:41 AM   #100
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 神名レオ 查看文章
但公平啲講,行cloud有潛力
咁先死...如果佢下下都要日本先順...遲d佢隻隻game都咁玩...咁我們不用玩game啦...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放超罕 BIOHAZARD 2 (生化危機 Resident Evil ) Leon 仕樣 DESERT EAGLE .50AE MODEL calsonic 買賣專區 0 07-09-13 12:41 PM
Resident Evil 5 imgahou PC電腦遊戲討論版 2 11-06-08 02:17 PM
[Wii]Biohazard (Resident Evil) series neo2046 電視遊戲討論版 50 05-11-06 04:12 AM
NEW:Capcom speaks about Biohazard 5(Resident Evil 5) 神祕人1號 電視遊戲討論版 33 03-10-05 01:06 AM
Resident Evil : Apocalypse (Biohazard 電影版 2) Fio Neo Entertainment TREND 260 10-18-04 06:41 PM

現在的時間是 09:14 PM

手機版 | APP版