Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-20-07, 06:34 AM   #1
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
モノノ怪 (怪.化貓)

風格獨特, 幾有味道
http://www.mononoke-anime.com/

此篇文章於 09-20-07 06:47 PM 被 K.LIFE 編輯。
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 08:45 AM   #2
書仔
Game Master
路人一名

註冊日期: Apr 2005
我不否認風格獨特,不過d畫風我就直係頂不住了!看了5分鐘決定放棄了

書仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 10:33 AM   #3
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: 書仔 查看文章
我不否認風格獨特,不過d畫風我就直係頂不住了!看了5分鐘決定放棄了
Then you have missed a very good anime.

你可以搵 ‘Ayakashi~怪” 第三個故仔-化貓-來看。 モノノ怪 則是因其大受好評而再獨立出來的。

~Ayakashi~怪共有三篇,分別係四谷怪談,天守物語,同化貓, 剛開始我都覺化貓悶,睇完后,反而係三篇入面,最鈡意果篇。個故事從開始大戶人家的待嫁新娘在凖備過門時被妖怪所殺,到最後”斬妖“,it's heartbreakingly sad...and depressing。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 11:08 AM   #4
Cube

註冊日期: Jul 2004
個主角幾型, 不過唔知個故仔想講乜.
Cube 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 07:48 PM   #5
龍之子
Game Master

註冊日期: Sep 2006
第一輯那時已經被吸引著
今輯得兩集嗎?

出位? 笑話 真係笑話
龍之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 09:26 PM   #6
no.2 二號
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2005
上輯時已經被故事的詭異氣氛吸引
今輯依然咁正

引用:
作者: 龍之子 查看文章
第一輯那時已經被吸引著
今輯得兩集嗎?
全12話
no.2 二號 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 10:07 PM   #7
龍之子
Game Master

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: no.2 二號 查看文章
上輯時已經被故事的詭異氣氛吸引
今輯依然咁正

全12話
無預告...仲以為完了添

出位? 笑話 真係笑話
龍之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 10:25 PM   #8
Orphan
Game Master

註冊日期: Oct 2002
神作!
這種作畫很多年沒出現過了
攪到我想搵翻第一輯睇...
Orphan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 11:51 PM   #9
djkaeru
Junior Member

註冊日期: Nov 2006
我都係睇完上輯之後就已經中意左套野~化貓睇到尾會眼濕濕的…未睇的強烈推介你睇返呀…

賣藥男與劍超正~v(不過佢變身後令我諗起超級撒亞人…orz)
djkaeru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-07, 05:11 PM   #10
K.LIFE

OP Theme追加...

主題歌 [下弦の月] 好正!
舊 07-30-07, 07:03 PM   #11
djkaeru

我都係最中意上輯的ED春のかたみ~
好襯化貓的ending

搵唔到animation版…反而搵到隻mv版
舊 07-30-07, 08:22 PM   #12
神山樹

註冊日期: Jan 2007
3DS Friend Code2664 2065 2212
http://www.youtube.com/watch?v=mwzdECu-GgE&NR=1
上一次化猫變身片段今次都好似未變過
神山樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-07, 08:47 PM   #13
K.LIFE

引用:
作者: djkaeru 查看文章
我都係最中意上輯的ED春のかたみ~
好襯化貓的ending

搵唔到animation版…反而搵到隻mv版
幾好聽, 元ちとせ 唱BLOOD+隻ED又係好正, 有演歌味

引用:
作者: 神山樹 查看文章
http://www.youtube.com/watch?v=mwzdECu-GgE&NR=1
上一次化猫變身片段今次都好似未變過
賣药男仲未出手, 唔知會唔會畫過...

Thanks for share!
舊 08-04-07, 07:46 PM   #14
K.LIFE

海座頭好煩

各位最害怕係乜野?

此篇文章於 08-07-07 08:58 AM 被 K.LIFE 編輯。
舊 08-05-07, 02:03 AM   #15
djkaeru

牙醫,蟑螂同鬼…
吧…
答咁多野既話真係會嚇死無命陪…?orz|||

呀…第4集…覺得有d作畫崩壞咁…希望下集/下個chapter會好d啦…雖然再見到加世好開心
睇完第4集覺得加世同賣藥應該係惡搞方向的官配?加世同賣藥講佢會唔受女仔歡迎個時d金魚向度鍚鍚緊(爆)
舊 08-05-07, 02:40 AM   #16
K.LIFE

引用:
作者: djkaeru 查看文章
牙醫,蟑螂同鬼…
吧…
答咁多野既話真係會嚇死無命陪…?orz|||

呀…第4集…覺得有d作畫崩壞咁…希望下集/下個chapter會好d啦…雖然再見到加世好開心
睇完第4集覺得加世同賣藥應該係惡搞方向的官配?加世同賣藥講佢會唔受女仔歡迎個時d金魚向度鍚鍚緊(爆)
第4集有d作畫崩...另外味道不及第1集, 總是覺得少了果種定鏡形式的藝術感分鏡, 變成了一般動畫似的...
幸好海座頭出場的一段氣氛不錯, 海座頭的設定好正, 尤其是配音及聲效很出色及有味道!
真要讚一讚音效的製作

此篇文章於 08-07-07 08:58 AM 被 K.LIFE 編輯。
舊 08-06-07, 09:40 PM   #17
神山樹

註冊日期: Jan 2007
3DS Friend Code2664 2065 2212
下集退魔劍唔知會唔會出鞘呢
神山樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-07, 09:46 AM   #18
jimmyogata

註冊日期: Aug 2005
最後ge故事竟然係化貓..好首尾呼應..
要搵返ayakashi ge化貓一拼收藏了~~

舊 09-21-07, 08:45 AM   #19
K.LIFE

近現代化既化貓...
舊 06-18-22, 05:07 PM   #20
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>

舊 08-04-23, 04:15 PM   #21
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
櫻井再次開除
武藤遊戲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-23, 04:24 PM   #22
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
櫻井再次開除
之前已公開報導會役角...
劇場版主線都好似係以女性故事為主
撞正晒唔役角難以平息嘛.....

轉左HiroC~~~唔係唔好....
只係本身櫻井既化貓太獨特...
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:43 AM

手機版 | APP版