Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-22-17, 05:26 PM   #426
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
見到曾俊華剛才開始喺facebook感謝團隊,行文間睇得出都打定左輸數。雖然我唔支持任何一個候選人,但見到薯片叔叔咁情況多少有啲唏噓。
薯片叔當初都知勝算好微,但係一路努力打落嚟,確實贏到唔少人改觀同支持;但係任佢點努力得分都好,最終都係贏唔到駛橫手同埋贏在起跑線嘅白痴對手。

舊 03-22-17, 05:46 PM   #427
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
其實淋病上位都唔差,咁先係順勢而行,一屆衰過一屆,冇反單。
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-17, 05:57 PM   #428
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
睇佢地兩個D FACEBOOK又係好鬼好笑O既,薯片D COMMENT全部都正正常常講野有紋有路,相反另外O個件D支持者唔係屎尿屁就打打殺殺紅衛兵咁,重惡過D上去鬧佢O既....

舊 03-22-17, 06:35 PM   #429
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Fean 查看文章
見到曾俊華剛才開始喺facebook感謝團隊,行文間睇得出都打定左輸數。雖然我唔支持任何一個候選人,但見到薯片叔叔咁情況多少有啲唏噓。
薯片叔當初都知勝算好微,但係一路努力打落嚟,確實贏到唔少人改觀同支持;但係任佢點努力得分都好,最終都係贏唔到駛橫手同埋贏在起跑線嘅白痴對手。
話晒係缺一死戰,梗係喺戰前同家人朋友團聚吓,但唔代表一定會輸。起碼我個人覺得只要有千分一可信機會係贏到,都唔會咁快話投降住。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-17, 07:06 PM   #430
Rance
The One
ガハハ

>>戰前同家人朋友團聚吓
死亡flag www

舊 03-22-17, 08:34 PM   #431
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
嗱~講到明一明

https://www.thestandnews.com/politic...F%A1%E4%BB%BB/
心儀特首男或女? 李嘉誠:「女媧補天」克服撕裂 投給能與國家合作、獲中央信任的人

2017/3/22 — 16:54

AAA

身兼選委的長和主席李嘉誠就特首選舉表態。被問到特首心儀男或女,如何看特首候選人林鄭月娥被指「撕裂2.0」等,李嘉識稱,特首候選人民望固然緊要,自己重視新特首能與中央合作,又爆出一句,「神話有一個女媧補天,女媧補天嗰個女字邊(部首)。」他強調,克服撕裂是「事在人為」,又稱「邊位能夠同國家合作,中央信任,我自己都投嗰位」。
李嘉誠今日下午出席長和業續發布會,被問到特首心儀男或女,李笑稱,「多謝你有兩個(男或女)畀我選擇。」

強調中央合作關係好緊要
沒有提名任何特首參選人的李嘉誠,稱自己今日不知最後的特首選舉結果,而民望固然緊要,但與中央合作的關係都「好緊要」,他之後續說,「講笑呀,我哋嘅神話有一句,女媧補天,女媧補天個女字邊,你有無聽呢個神話?」
李嘉誠多次強調,新特首同中央合作「睇得好緊要」。
李嘉誠又稱,「對香港未來5年,唔能夠再像過去5年一樣。」他希望有新特首開拓新局面,「一方面得到中央支持,一方面香港能自力更生,自己紮紮實實,發揮香港人能量。」

「金無足秤,人無完人」
對於林鄭月娥被指延續「撕裂」的問題,他說,很多事都是「人為」,「都可以克服。」對於特首候選人民望的重要性,李嘉誠稱,「無樣嘢有100%,金無足秤,人無完人。」
他表示,香港新特首需與中央溝通無間,才可帶香港進入新局面。他指,香港有很多重要的問題,如房屋問題,如果特首能與中央有好好合作和溝通,中央又信任,很多時會有奇蹟。他表示,若可好好發揮香港以前的好處和未來的好條件,香港可令自己國家和世界看重,「邊位能夠同國家合作,中央信任,我自己都投嗰位。」
李嘉誠其後多次被問到「女媧補天」的暗示,是否支持女性候選人,李嘉識拒明確說明,「我唔會問你星期日選邊個。」台下記者即時說沒有選票,李說,「從來唔問任何朋友,星期日選邊個。」李嘉誠稱,古代神話是「女媧補天」,不可以改作「男媧補天」。
《壹周刊》今期報道,指李嘉誠曾與候選人曾俊華頻密會面,李嘉誠主動回應報道,「好多人話我同某位候選人見面,但其實我見得最多嘅係醫生」。他承認早前入院。
李嘉誠曾指不會就特首選舉表態,至於他兩名身兼選委的兒子已表態支持林鄭月娥。對於兩名兒子的取態,李嘉誠稱,「你到你50歲,會唔會全部聽你爸爸講嘢?」
但被問到會否與兒子分散投資,他稱,「要有計劃地某個仔投邊個(特首候選人),你太睇低我,絕對唔係我呢個人。」

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-17, 11:38 PM   #432
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
講女媧就一定指女人架?

喺神話裡面,女媧嘅敵人叫做「共工」,自己自行想像。

頭盔:係呀,我係一廂情願提供另類諗法,凡事都有兩邊解法。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-17, 08:59 PM   #433
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
睇左咁多日,北京根本兩個都冇所謂
明修棧道係奶媽
暗渡陳倉係薯片
兩個都冇問題,等你D香港人已為有得揀遮

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 07:54 AM   #434
david
The One

註冊日期: Mar 2002
西環撐林鄭動員令曝光:速批辭職充分表示中央支持

引用:
自特首候選人林鄭月娥宣佈參選以來,獲不少建制派選委公開支持,指林鄭合符中央關於特首人選標準,又指她從事公務員多年,做事有決心、有能力,是下一任特首合適人選。《蘋果》收到疑似中聯辦發出支持林鄭月娥參選的通知,要求選委、各界知名人士、政團社團協會領袖通過各種形式,同一時間發聲支持林鄭月娥參選特首,「營造支持林鄭月娥參選特首的輿論氛圍」。

當中要求發聲內容有三點,包括「遲遲不批」曾俊華辭職和「快速批准」林鄭月娥辭職,已經充分表示了中央支持林鄭,不支持曾俊華參選的鮮明態度;如果中央先批准曾俊華辭職,他可早於林鄭辭展開選舉工程,對林鄭不公平;林鄭符合中央對特首人選標準,從她30多年公務員生涯中處理過很多複雜重大的政治問題,綜合看來林鄭是不二人選,值得支持。

有關消息早於本月初流出,有傳媒曾向中聯辦求證,但中聯辦發言人反駁指純屬捏造,並重申中聯辦希望特首選舉依法公平、公正地進行。中辦聯主任張曉明早前在北京出席兩會時亦被傳媒追訪,以「都是謠言」回應有關事件。

民主黨立法會議員林卓廷表示,中聯辦做法等同幫助林鄭作選舉宣傳,「應該要獲得林鄭授權先可以做,唔係就違反《選舉(舞弊及非法行為)條例》」。他又指,中聯辦是否適合作有關行為影響選舉,質疑損害一國兩制。他稱,相信臨近選舉日,中聯辦會繼續「發功」,說「愈嚟愈赤裸裸,唔按規矩去做」。

公民黨立法會議員郭榮鏗直斥,中聯辦「干預」選舉,又指有建制派嘗試為中聯辦護航,「但佢哋都知道中聯辦角色係(選舉)好重,違反基本法」。他又指,臨近特首選舉,難以預料中聯辦會否再有任何動作。

殘廢字注意
這是笑話?

子華:練多十年啦

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 12:41 PM   #435
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
根本point1同point2就已經自相矛盾
講公平公正就唔會講邊個支持邊個唔支持啦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 12:53 PM   #436
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
為何是「都是謠言」呢?
明明「謠言」就不是一定是「假的」…
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 01:05 PM   #437
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
西環不剿,香港不寧

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 02:28 PM   #438
david
The One

棄保林鄭?《信報》消息:京官南下叫選委自由投票

引用:
《信報》政情專欄「香港脈搏」今日引述消息指,中央」的收風人以至主管香港事務的官員已再度南下,分別進駐深圳及來港近距離觀察特首選舉情況,近日再傳出京官要特意向支持曾俊華的選委傳遞口信,囑吋他們可以按自己喜好自由投票,「只是有關消息意味『阿爺』對特首人選立場有變,還是策略調整,一切不得而知。」

專欄引述建制派選委表示,有關消息值得關注,亦令他們再三思,因被指獲「欽點」的林鄭月娥近日不單民望被曾俊華進一步拋離,更因西九故宮館一事被廉署調查,又有市民入稟挑戰林鄭的參選資格,「若中央態度寬鬆,建制派根本沒必要投票給她。」

有選委更稱,若消息在選舉前最後兩天繼續發酵,周日可能會流選,影響選舉形勢格局。不過亦有建制派選委認為過去來自北京的訊息只稱「阿爺」撐林鄭,從無講國家主席習近平「欽點」林鄭,新舊傳聞未必有矛盾,而且短短幾日內要建制派轉軚支持曾俊華亦「根本不可能」,相信難改寫選舉結果。
信一成系列

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 03:30 PM   #439
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: david 查看文章
棄保林鄭?《信報》消息:京官南下叫選委自由投票

信一成系列
上次1日就轉晒軑啦

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 03:41 PM   #440
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>而且短短幾日內要建制派轉軚支持曾俊華亦「根本不可能」,相信難改寫選舉結果。
先不論真偽,點會冇可能
班友都冇自己意志,星期日朝早叫佢地投胡官然後胡官當選都仲得
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-17, 04:02 PM   #441
Rance
The One
ガハハ

可能畀人收埋D集體叫雞相

舊 03-24-17, 04:05 PM   #442
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
有可能,不過冇原因啫…
要扮公平既,一早打_西環;上星期冇打大概呢世都唔會打。

舊 03-24-17, 04:16 PM   #443
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
>而且短短幾日內要建制派轉軚支持曾俊華亦「根本不可能」,相信難改寫選舉結果。
先不論真偽,點會冇可能
班友都冇自己意志,星期日朝早叫佢地投胡官然後胡官當選都仲得
由手機版發出
特別係民建聯同工聯會果班有咩做唔出
今日講白馬係黑,聽日轉講白馬係灰色都得架啦
反正佢地既支持者從來唔會去認真考究佢地講過咩

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 03-25-17, 12:27 AM   #444
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
講真,你哋真係唔覺得集氣集到咁嘅場面係過咗火?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 12:31 AM   #445
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
講真,你哋真係唔覺得集氣集到咁嘅場面係過咗火?
今晚就真係這樣的場面,如果品客叔真係輸左,真係夠哂核突

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 01:13 AM   #446
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: phil077 查看文章
我覺得有機會對面就係想咁
然後推晒落泛民同本土派話當初政改通過左今日就係薯片嬴

ペルソナ5

隨時更新
舊 03-25-17, 01:19 AM   #447
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: phil077 查看文章
其實,警方話最高峰時得3500人...又會唔會諗多左少少...?
至少泛民班人冇吹雞出席,我覺得已經唔算核突...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 01:33 AM   #448
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
之前一直都睇緊會唔會有好似上屆禁峰迴路轉的事件。
去到呢一刻都係冇發生,相信林鄭嬴的機會好高,更好可能多過689。
證明左西環操作選舉的能力已經去到冇得輸的地步,大部分港商地產商亦都選擇左企係中共個邊。
香港都大勢已去...

不過,我從來唔覺得泛民俾票品客有任何問題。由佢地打正旗號叫ABC,已經番唔到轉頭。
為左向佢地選民交代,點都要做D實質的事出黎...至少你都要投一個有勝算的人,禁你下屆先可能拎得番呢個位。
問題係呢300+太早明示自己的取向...佢地完全唔記得自己的原則...
你要捨棄呢個原則,就要話番俾人聽,自己都係被迫揀又或者同人講同佢交換到一D實際利益先係。

反之我覺得投票俾品客拉上左反對唔到831同23條係多餘...
佢搞得呢D野黎都做一年以上,呢個三煞位,民望好快就跌到冰點啦...你旨意佢推23條?
佢咪又係HEA著做...反而831佢就大機會為左連任,而做多少少野啦...

講話睇泛民將來點面對的話,我更想睇如果品客嬴,班工聯會民建聯點樣華麗轉身?
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-17, 01:57 AM   #449
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我覺得有機會對面就係想咁
然後推晒落泛民同本土派話當初政改通過左今日就係薯片嬴
的確,畢竟好多人連831門檻等同目前當選甚至以上都唔知…

舊 03-25-17, 01:59 AM   #450
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
的確,畢竟好多人連831門檻等同目前當選甚至以上都唔知…
最緊要既係呢次選舉展現唔到市民心目中呢佢選但佢入唔到閘既情況,長毛仲要出黎比對面多個借口話比你入都唔夠票
但淨係可以表現到入左閘然後民意極高但因為無得自己投而輸既情況

ペルソナ5

隨時更新

標籤
特首選舉

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:14 AM

手機版 | APP版