Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-04-17, 12:05 AM   #51
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

如因為音樂無任何客觀標準,就可以簡單用個人喜好黎解釋,你亦無必要討論( in your words 爭論), right ?

重申多次,歐美音樂我絕對 buy
由手機版發出
因為點用音樂都無標準 - 就打大佬que定個theme music 係一種玩法,等用家有定準備,情感上入左個mood又得,唔用theme只用適合個mood 的音樂blend in 打底,也是一種方法
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 01:54 AM   #52
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
讓我諗起有條documentary 話 Marvel電影音樂無人記得,但如果係Star Wars Indiana Jones,途人一講就就諗起

https://www.youtube.com/watch?v=7vfqkvwW2fs
哦, 原來係咁

大概意思係製作人刻意將畫面既變化同配樂既變化同步左, 所以觀眾會自動去唔留意配樂既存在. They are supposed to forget.

另一樣野係 Temp Music, composer 會有限度地(又合法地)互相 reuse d 音樂, 自然隻隻都差唔多.

如 game 都係類似既操作, 應該就解釋晒本樓既疑問.

下次玩完隻歐美 game 試下 mute 左 effect sound 玩一轉, 之後再 mute 音樂玩一轉, 睇下會點.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-17, 10:48 PM   #53
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: billlam 查看文章
先唔好爭論咁多~
不如分享下近年重有咩日糸game既bgm係特出既?
咁先有對比嘛~
近期的話不是有FF15既Somnus嗎?即是標題果首
無論是人唱版定樂器版都是近來超一流水準,完全帶出主題係講乜

有歌版

純音樂

相信Somnus有朝會同呢首Time's Scar一樣咁出色

雖然不是BGM,但這首人龍6的HAND又係一首帶出主角的想法

稍為早少少的人龍 極呢首又係好熱血

稍為降一降程度,近年ps4兩隻的蘇菲的鍊金工房同菲莉絲的鍊金工房又係有保證
ソフィーのアトリエ BGM - 雲雀東風

如果講H GAME既話仲有更加多
如千戀萬花的恋ひ恋ふ縁的純音樂版又是很出色(YOUTUBE自己找吧)

此篇文章於 03-04-17 11:16 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-17, 02:19 AM   #54
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: billlam 查看文章
先唔好爭論咁多~
不如分享下近年重有咩日糸game既bgm係特出既?
咁先有對比嘛~
要數近年日系game好的BGM還是離不開目黑將司同光田康典吧
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-17, 01:24 PM   #55
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: aquarius 查看文章
要數近年日系game好的BGM還是離不開目黑將司同光田康典吧
Namco 一系列 RIDGE RACER, TEKKEN, ACE COMBAT 玩電子 TECHNO 都好好, 不過係一個 TEAM 咁做, 無特別開名
舊 03-05-17, 01:30 PM   #56
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 野良猫 查看文章
唔係唔重視,而係難通過配樂令人更投入當時個環境度

Gamr嘅樓主講咗
動畫嘅有巨人同A/Z

對我嚟講都係可以令人更享受當時所表現出嚟嘅嘢
A/Z 特別在將歌變成 BGM, 名唔記啦, 一首快既熱血歌可以變做 BATTLE BGM, 另一首比較陰沉既歌變成苦戰 BOSS 時既 BGM 同埋 ENDING.

2014 年 HOLLYWOOD 片 BEGIN AGAIN 都有類似既玩法, 成套戲既音樂完全係用歌黎取代, D 歌既 INTRO 基本上就係 BGM. 果時香港 D 電台都成日播.

此篇文章於 03-05-17 09:00 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 03-06-17, 01:40 PM   #57
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章

稍為降一降程度,近年ps4兩隻的蘇菲的鍊金工房同菲莉絲的鍊金工房又係有保證
ソフィーのアトリエ BGM - 雲雀東風
硬係覺得BGM比起黃昏退步左
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-17, 02:47 PM   #58
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: izumo 查看文章
硬係覺得BGM比起黃昏退步左
黃昏係冇生氣既世界(鄉土味濃啲?),而不思議是活潑世界,好唔同

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[討論] tv game 難忘配樂 yuhon 電視遊戲討論版 68 04-18-07 02:03 AM
鋼琴演奏Mario 配樂 663 電視遊戲討論版 1 01-23-05 01:17 AM
配樂音樂問題 大力怪獸 Neo Music UNIVERSE 2 12-14-04 10:20 PM
Matrix Reloaded的強勁配樂... IDGAF Neo Entertainment TREND 5 12-02-03 08:46 PM
大航海4既配樂 楊威利 Neo Music UNIVERSE 0 09-02-02 01:07 AM

現在的時間是 02:06 PM

手機版 | APP版