Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-24-12, 12:18 AM   #51
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: anglewave 查看文章
呢套野真係堅好睇, 你係要出左戲院, 慢慢品味下佢個劇情先至會知道佢個劇情編排好得, 好touching!
有幾件女係戲院門口喊

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-12, 05:23 PM   #52
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007

電影中心1945 仲有一場
由手機版發出

此篇文章於 08-24-12 05:33 PM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-12, 06:36 PM   #53
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
即係今日last?

等BD

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-12, 06:56 PM   #54
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
http://www2.mclcinema.com/visMovieSe...ang=1#aSession

MCL有好多場

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-12, 07:14 PM   #55
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

Thx

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

舊 08-24-12, 08:14 PM   #56
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
只係之前上網冇7 點呢場而家有就講聲,睇完

睇完

媽媽辛苦了

如果雪唔係為左仔,佢會否真心做人。。
雨始於都係雄性,揾到自己天地當然要大展拳脚

結論,家教果然最重要,落幾多心機收成就有幾多,媽媽你已經做得好好好好好了

由手機版發出

此篇文章於 08-24-12 08:18 PM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-12, 08:31 PM   #57
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
岩岩睇完5點8果場太古城
感想
去到最尾諗緊佢想點收, 沒有留下任何謎團,完滿完結了, 編劇用小雨差d浸死講解左點解老豆當年會死
中段覺得阿媽停學果段點解仲有生活費捱落去?後段話佢一直到搬到鄉下為止都係靠儲蓄過活,可見佢平時打工+獎學金真係好慳儲埋好多錢orz
上山搵仔果段真係好鬼驚佢行近棵樹度比雷電死...orz正衰仔衰女囧 阿媽真係硬淨到鐵一般
阿媽辛苦了! 讓孩子領悟出自己的生存方式然後放手讓他們上路吧,在此之前默默守護加以領導就夠了
套野其實幾岩為人父母睇囧 感覺呢次放多左適合小朋友睇既元素落去,同場唔少細路仔,睇到yuki變臉通山跑果d畫面d細路笑得好開心
阿媽同狼人企一晚果度d細路話:"佢地裸睡呀" 會心微笑左
btw,太古城中心睇張飛劃做IIB,餵奶果度都有粉紅奶頭 唔覺有cut d乜野

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-12, 11:30 PM   #58
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002

係sogo見到...不爭氣地買了

舊 08-24-12, 11:47 PM   #59
fhdelibird
Insane Gamer
信使鳥/火雞

註冊日期: Jun 2011
Nintendo Switch ID1401-7745-0619
PSN  IDfhdelibird
剛剛睇完七點九康怡那場,好感人
fhdelibird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-12, 12:12 PM   #60
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:
作者: J+1 查看文章
只係之前上網冇7 點呢場而家有就講聲,睇完

睇完

媽媽辛苦了

如果雪唔係為左仔,佢會否真心做人。。
雨始於都係雄性,揾到自己天地當然要大展拳脚

結論,家教果然最重要,落幾多心機收成就有幾多,媽媽你已經做得好好好好好了

由手機版發出
狼爸悲劇

狼爸:想當年我也是一個狩獵者,直至我某次捉雞個陣踩到自己條褲.......

死,當場成個氣氛無晒.....

>如果雪唔係為左仔,佢會否真心做人。。
其實有無草太,雪都好大機會以人嘅身份生存,
中間段劇情用兩三個鏡頭去交待雪同雨兩年內嘅校園生活(依段係我認為成套片中非常優秀嘅分鏡),明顯睇得出雪雖然睇落野性,但好順利融入左人類嘅生活,無論有無草太,佢會選擇做人嘅機會都係好大

事後諗番,我會覺得雪細個個種表現似係好動嘅小朋友,相反雨野性覺醒之後,佢個種沉靜反而仲似大自然嘅狩獵者......
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-12, 05:03 PM   #61
Kewellma
Game Master

引用:
作者: 仁飛 查看文章
狼爸悲劇

狼爸:想當年我也是一個狩獵者,直至我某次捉雞個陣踩到自己條褲.......

死,當場成個氣氛無晒.....

>如果雪唔係為左仔,佢會否真心做人。。
其實有無草太,雪都好大機會以人嘅身份生存,
中間段劇情用兩三個鏡頭去交待雪同雨兩年內嘅校園生活(依段係我認為成套片中非常優秀嘅分鏡),明顯睇得出雪雖然睇落野性,但好順利融入左人類嘅生活,無論有無草太,佢會選擇做人嘅機會都係好大

事後諗番,我會覺得雪細個個種表現似係好動嘅小朋友,相反雨野性覺醒之後,佢個種沉靜反而仲似大自然嘅狩獵者......
呢度都係一個好好既轉換,姐弟細個同大個既取態岩岩好相反

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-12, 11:43 PM   #62
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

睇完

好好睇
真係比唔到其他感想,真係好好睇.....

特登搵林原めぐみ配幾句對白

舊 08-26-12, 12:19 PM   #63
izumo

PSN  IDizumo000
引用:
作者: FURIMUKI 查看文章
睇完

好好睇
真係比唔到其他感想,真係好好睇.....

特登搵林原めぐみ配幾句對白
睇完 的確唔錯
細田守穩定的演出
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-12, 05:01 PM   #64
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: メソウサ 查看文章
觀後感: 正衰仔
我都覺
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-12, 01:41 AM   #65
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
狼的孩子雨和雪 好動畫, 推薦要去看!!!
走了和老宮不同的路 雖然大家也走回動畫原點, 聲音和動畫表現.
這套看得出底成本 利用很多3d省減, 但手繪動畫部分完全不馬夫 足料 很生動.
故事上看了兩小時也不會覺得長 反而感覺很快完一樣. 温輕. 宮子 地海種田種了半小時想睡, 這個種田種了差不多40min 也不覺得長.

但這天電影中心看晚上 得小貓十人左右, 很可惜. 那麼好的東西本地看來不太受歡迎. 雖然那裡一向都少人.

值得再去看一次 感受那種母愛 親情. 人和大自然之間的生存.

此篇文章於 08-27-12 02:05 AM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-12, 02:04 AM   #66
anglewave
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: marco仔 查看文章
走了和老宮不同的路 雖然大家也走回動畫原點. 這套看得出底成本 利用很多3d省減, 但手繪動畫部分完全不馬夫.
故事上看了兩小時也不會覺得長 反而感覺很快完一樣. 温輕. 地海種田種了半小時想睡, 這個種田種了差不多40min 也不覺得長.

但這天電影中心看晚上 得小貓十人左右, 很可惜. 那麼好的東西本地看來不太受歡迎. 雖然那裡一向都少人.

值得再去看一次 感受那種母愛 親情. 人和大自然之間的生存.
他和宮崎的手法很細緻, 但對象則完全不同的, 宮崎係人和自然, 然後係小朋友的心理方面很拿手, 但細田係人物和人物的互動則更細緻, 細緻得和現實一樣, 感覺就像見朋友一樣親切。

anglewave 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-12, 04:32 AM   #67
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: marco仔 查看文章
走了和老宮不同的路 雖然大家也走回動畫原點, 聲音和動畫表現.
這套看得出成本 利用很多3d省減, 但手繪動畫部分完全不馬夫 足料 很生動.
故事上看了兩小時也不會覺得長 反而感覺很快完一樣. 温. 宮子 地海種田種了半小時想睡, 這個種田種了差不多40min 也不覺得長.

你的錯別字毛病又發作了
係低唔係底, 係馬虎唔係馬夫, 係溫馨唔係溫輕
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-12, 10:20 AM   #68
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
睇左第二次
mcl好多cw人,仲好嘈
hap3afrien 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-12, 12:22 AM   #69
CARO

註冊日期: Jun 2008
今日第二次睇,開場之前有 ももへの手紙 既 trailer 睇
CARO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-12, 01:23 AM   #70
funny-funny

註冊日期: May 2009
第一次看細田守監督的作品
很多情節都令人落淚
媽媽真的很堅強
尤其是雪在敘述母親照顧兩姊弟的過程
深深的感受到母愛的偉大

這套的藍光大概也走不掉..
funny-funny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-12, 10:24 PM   #71
飛機王
Ultimate Gamer
フィーナ~大好き~

註冊日期: Jun 2004
岩岩係德福睇完, 真係估唔到有9成爆!
睇完套片都唔覺坐左2個鐘, 始終都要講句[ 阿媽好偉大:good: ]
一開始都會估到阿爸會唔係度, 但都係唔明點解會死? 買完野番到去都重要再出去?
到阿媽一個人帶住2個細路重要落田, 整屋 .. 阿媽好勁 , 比著今時今日既人... 冇可能做到咁
故事講到雙狼由小學就開始有2個觀點, 比我真係諗唔到...
最後阿媽係山暈左果時幾驚會係BAD ENDING, 不過小雪去左溝仔, 小雨又唔知走左去做乜, 呢段就唔係好鐘意...

總結黎講~ 睇多次都冇問題
飛機王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-12, 01:18 PM   #72
陳國漢之友

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDlks9413
XBox Live Gamertagchangs friend
引用:
作者: MS331 查看文章
我都覺
Me Three

舊 08-29-12, 02:03 PM   #73
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
感想
個仔選擇做狼,然後離開家庭咁是bad end?
其實每個人大過左都會離開家庭,父母都好應該欣而接受,況且阿仔耐唔耐都會報平安(狼叫),做母親都好安慰!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-12, 02:11 PM   #74
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

引用:
作者: mikemike 查看文章
感想
個仔選擇做狼,然後離開家庭咁是bad end?
其實每個人大過左都會離開家庭,父母都好應該欣而接受,況且阿仔耐唔耐都會報平安(狼叫),做母親都好安慰!
補充一下

小說版有講到其實係花建議雪中學留宿
可見花都想雪可以自己獨立

舊 08-29-12, 02:32 PM   #75
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
感想
都係生女好過生仔, 仔是不及女顧家的

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
富野由悠季「劇場版 機動戦士Zガンダム」総合THREAD丨全部新規作画で行こうと断ったのは富野。 Vol.3 草薙さん 日本動漫畫討論版 526 02-23-24 01:34 AM
原案:久弥直樹×キャラクター原案:七尾奈留「sola」Blu-ray Box 発売決定 money 日本動漫畫討論版 49 04-27-12 12:24 PM
[影像碟] 胡琳 ~ Bianca Live(2CD+DVD) [30/6](Blu-ray版稍後推出) W!LL Neo Music UNIVERSE 5 07-03-11 08:46 PM
[NEWS] PANASONIC, DMP-BD10 / SA-XR700 / SB-TP100, Blu-ray Disc播放機 / Blu-ray Disc 接收器 KTN 影音館 0 06-28-06 03:20 PM
DVD Format Wars: HP & Dell choose Blu-Ray C.K.F. 影音館 1 01-17-04 12:56 AM

現在的時間是 03:09 PM

手機版 | APP版