Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-17-17, 11:47 PM   #876
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
我想問下玩過WiiU第一集Splatoon的朋友,
其實日版的Splatfest多數會係咩日子同時間舉行的?
係咪同今次Splatoon 2 Splatfest World Premiere demo個情況都係差唔多?
都係週末黃昏左右開始?
咁第一集玩美版同歐版的情況又會係點?

舊 07-18-17, 12:02 AM   #877
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
Game 無region lock, DLC 有無??

舊 07-18-17, 12:16 AM   #878
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
我想問下玩過WiiU第一集Splatoon的朋友,
其實日版的Splatfest多數會係咩日子同時間舉行的?
係咪同今次Splatoon 2 Splatfest World Premiere demo個情況都係差唔多?
都係週末黃昏左右開始?
咁第一集玩美版同歐版的情況又會係點?

都係周末但係玩足24小時,歐美應該都係分開,不過玩耐咗你唔會點玩splatfest,因為同自己人出街打tag好玩好多,嗰陣最麻煩係同啲日版frd打緊ranking,突然間我被強制彈game...因為美版夠鐘轉splatfest而日版又未,所以日版可以繼續打rank而美版
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 12:25 AM   #879
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: Tdot 查看文章
Game 無region lock, DLC 有無??
DLC 都是追加地圖,武器,patch..
全球同步+免費,放心, 只係2018要比老任會員費

amiibo 都是無分區...
<估計>
日版暫時獨有7-11預購衫,可能未來可用eshop 金幣買
售後的合作推廣估計都係都可game 中同NPC 訂到

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 10:14 AM   #880
芝麻糊
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2006
如果唔用體感,要靠右手菇去控制視點shoot
咁右手食姆指咪要好忙咁同時快速禁R stick同其他制例如斗正視點/跳等等?

舊 07-18-17, 10:54 AM   #881
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 芝麻糊 查看文章
咁右手食姆指咪要好忙咁同時快速禁R stick同其他制例如斗正視點/跳等等?
我一直都係咁玩過嚟
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 12:00 PM   #882
芝麻糊

引用:
作者: 野良猫 查看文章
我一直都係咁玩過嚟
其實咁多唔多要禁修正視點制?

舊 07-18-17, 12:51 PM   #883
野良猫
肥倫

引用:
睇需要
我自己就唔多修正
因為用滾筒關係

此篇文章於 07-18-17 01:01 PM 被 野良猫 編輯。
舊 07-18-17, 01:02 PM   #884
ROCAS

註冊日期: Sep 2010
新手表示:一近身時用體感會亂...用菇轉又速度唔夠快...
我諗我都係遠離戰場乖乖咁油地算

舊 07-18-17, 01:02 PM   #885
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
Y修正視點不常按,但其實做180度U turn一流。。遲d都要用多d
體感我之前玩加敏感度,正式版有得慢慢練其實我會試減低敏感度,精準為上
引用:
作者: ROCAS 查看文章
對勁人會係,因為人地走位好好~我地慢慢練下反射神經吧XD

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 07-18-17 01:07 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 01:09 PM   #886
野良猫
肥倫

引用:
作者: ROCAS 查看文章
速度有得調

引用:
作者: 赤武神 查看文章
Y修正視點不常按,但其實做180度U turn一流。。遲d都要用多d
體感我之前玩加敏感度,正式版有得慢慢練其實我會試減低敏感度,精準為上
所以話用唔用體感、視點點調個個唔同

我見個s+日人佢係調到4去玩,體感同菇都係
但依然精準殺人
舊 07-18-17, 01:11 PM   #887
蒼之星雲
黑暗領域

註冊日期: Aug 2005
新手第一次玩,係前夜祭無按Y修正視點(唔知係呢個制),轉到手到斷....
一開波就PVP,D制完全係邊摸邊對戰

舊 07-18-17, 01:49 PM   #888
IDGAF
The One

引用:
作者: WAL1 查看文章
都係周末但係玩足24小時,歐美應該都係分開,不過玩耐咗你唔會點玩splatfest,因為同自己人出街打tag好玩好多,嗰陣最麻煩係同啲日版frd打緊ranking,突然間我被強制彈game...因為美版夠鐘轉splatfest而日版又未,所以日版可以繼續打rank而美版
THX~!

其實打Splatfest有無咩特別嘢做獎勵?

引用:
其實用返analog stick控制視點時個操作同平時打XBOX系FPS槍game無咩分別,
NS兩支analog stick個擺位同XBOX系個手掣都係差唔多,唔會覺得特別忙的。

我都係第一次玩 Splatoon同接觸呢類用體感操作視點的槍game,
覺得都幾有趣,同埋用得多就會習慣~!

個Turf War開頭玩成日輸,
玩多幾次先知點玩會"填顏色"填得快又多,
成日都係倒數階段去敵人出發位"嘔奶"式霸地~!

我都係玩玩下先知可以按X掣開大地圖彈射去隊友身邊即時支援~!
開頭以係死咗復活位果個地台位先做到。

玩得最好果場霸佔到71.4%,
但我自己個殺敵數只係個位數,隊員就殺到十幾個,
好似主力做支援、干擾同霸地咁…希望日後練習下個殺敵數可以多D啦~!

此篇文章於 07-18-17 01:53 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 02:01 PM   #889
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
THX~!

其實打Splatfest有無咩特別嘢做獎勵?

其實用返analog stick控制視點時個操作同平時打XBOX系FPS槍game無咩分別,
NS兩支analog stick個擺位同XBOX系個手掣都係差唔多,唔會覺得特別忙的。

我都係第一次玩 Splatoon同接觸呢類用體感操作視點的槍game,
覺得都幾有趣,同埋用得多就會習慣~!

個Turf War開頭玩成日輸,
玩多幾次先知點玩會"填顏色"填得快又多,
成日都係倒數階段去敵人出發位"嘔奶"式霸地~!

我都係玩玩下先知可以按X掣開大地圖彈射去隊友身邊即時支援~!
開頭以係死咗復活位果個地台位先做到。

玩得最好果場霸佔到71.4%,
但我自己個殺敵數只係個位數,隊員就殺到十幾個,
好似主力做支援、干擾同霸地咁…希望日後練習下個殺敵數可以多D啦~!

請指教點彈射

舊 07-18-17, 02:05 PM   #890
野良猫
肥倫

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
請指教點彈射
按x開地圖
然後用十字鍵上左右揀隊友然後確定跳過去,下係跳番起點
好似右菇都可以照準揀,但最快一定係用十字鍵

通常死後就可以開定揀位置然後等跳
舊 07-18-17, 02:10 PM   #891
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
按x開地圖

證明我真係新手
感謝指導

舊 07-18-17, 02:16 PM   #892
K.Fai
Senior Gamer
HR9

註冊日期: Jul 2005
引用:
按x開地圖

感謝指導 x2

但我有野心!
我要復興家族和一定要…
護一個人。
K.Fai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 02:17 PM   #893
芝麻糊

引用:

我都係諗緊要大副度轉身用修正先最大作用
平時咁轉應該菇都夠用

舊 07-18-17, 02:21 PM   #894
K.Fai
Senior Gamer
HR9

註冊日期: Jul 2005
唔知明天會唔會偷步出GAME呢...好期待

但我有野心!
我要復興家族和一定要…
護一個人。
K.Fai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 02:27 PM   #895
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

某友壇見到有日版圖
唔知係咪香港已偷

因為日本今日已偷跑

舊 07-18-17, 02:31 PM   #896
野良猫
肥倫

引用:
某友壇見到有日版圖
唔知係咪香港已偷

因為日本今日已偷跑
跳定求(魷)魚舞望聽日有
舊 07-18-17, 02:38 PM   #897
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:

玩得多時,都遇過好多這尷尬情況,雙方走位時擦身而過, 大家鬥快回身射對手
有無練果下轉向瞄準就變得好重要, 上集好多尼情況死得唔甘心,我今集決心多D 時間在練習場練基本功

此篇文章於 07-18-17 02:41 PM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 02:38 PM   #898
IDGAF
The One

引用:
證明我真係新手
感謝指導
其實我都係第一次玩的新手,
就係因為開頭死得多,
先有時間睇下地圖,
才發現到隊友名側邊上左右等符號,
有得按D-PAD直接彈射。

其實個DEMO教學MODE好似無乜教到新玩家要點玩,
有部份放咗係入對戰前,唔記得按+/-號入去睇的文字解說度,
但邊有時間睇…玩咗先算啦。

仲有無咩基本技術新手要知的?

好似畫面右上方儲滿,按RS出大技,
"填顏色"除了地面外,其實仲有垂直的牆身都應該會計算入佔有率吧?

舊 07-18-17, 02:46 PM   #899
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
跳定求(魷)魚舞望聽日有
剛剛見唔少人影左相話日版都偷左
由手機版發出
leungky1 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-17, 02:53 PM   #900
野良猫
肥倫

引用:
作者: leungky1 查看文章
剛剛見唔少人影左相話日版都偷左
由手機版發出
邊度?黃金?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Despicable Me 3 (2017) david 電影版 9 08-07-19 12:44 PM
[WiiU] Splatoon | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 515 10-25-16 06:39 PM
[PS4,XB1] [PS3,XB360] PES 2017 /Winning Eleven 2017 安安 電視遊戲討論版 107 09-25-16 04:27 PM
[業界] ファミ通アワード2015受賞式が開催! Game of the Year は『Splatoon'が受賞 neo2046 電視遊戲討論版 6 05-11-16 10:37 PM
水區外傳--PADPAD專區vol.11 "26日 23:00有ECO打 & 泰迪寶寶唔駛進架" 柚原このみ 吹水專區 1020 05-01-13 10:06 PM

現在的時間是 12:38 PM

手機版 | APP版