Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-14-17, 04:14 PM   #526
96neko
Junior Member

註冊日期: Sep 2016
引用:
作者: ooldmann30 查看文章
有無巴打一樣訂左機?
ching邊度訂?
都係正價$2340?
96neko 目前離線  
舊 01-14-17, 04:46 PM   #527
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
We Played the Switch! Hands-On Impressions Discussion / GameXplain
https://www.youtube.com/watch?v=2SsvZXLwnEY
引用:

neo2046 目前離線  
舊 01-14-17, 04:47 PM   #528
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
引用:
作者: MO 查看文章
你根本就唔會買
咩失去個客
比你講左先
一個人唔鍾意一樣野,可以比10萬個藉口自己去唔買
我淨係想玩自己想玩嘅GAME,好似呢家公布有XB2
跟本部機出到垃圾咁我都會買
我真係冇咁多時間去研究一部機有咩功能,粒CPU食唔食得等等
好似我部PS4買返嚟個啲咩GT FIFA我係唔玩
但因為我鍾意Uncharted,KH3,咁咪買部PS4囉
打機啫,做乜要同部遊戲機,同遊戲廠商/品牌談戀愛?

舊 01-14-17, 04:59 PM   #529
ooldmann30
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2011
引用:
作者: 96neko 查看文章
ching邊度訂?
都係正價$2340?
金源,應該要食(game),未知任天堂要食咩
ooldmann30 目前離線  
舊 01-14-17, 05:02 PM   #530
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
如果真係要食都唔緊要, 因為出機唔買GAME用呢做乜,

不過最驚要"一定"跟食個USF

PS
跟食炸K人的話,

咁好多人要破介

此篇文章於 01-14-17 05:04 PM 被 harakuma 編輯。
harakuma 目前離線  
舊 01-14-17, 05:04 PM   #531
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
如果confirm到eshop 係跟日版真係訂行無防

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 01-14-17, 05:09 PM   #532
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: シェンムー 查看文章
如果confirm到eshop 係跟日版真係訂行無防

Sent from my iPhone using Gaforum
其實既然系統都係日文
咁係咪應該都去日服?

部機出中文去日服都要出中文
咁日服下下更新咪都要額外整中文落去?

Psn中文系統都去唔到日服
野良猫 目前離線  
舊 01-14-17, 05:16 PM   #533
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
我想問下發佈會出了後D所謂專家,業內人士
對呢部新機有咩評價?

D人話WII U壽命短早淘汰,但我又唔覺
我好少開來玩,多數過時過節招呼朋友
但我又唔覺嘥錢
Akira 明 目前離線  
舊 01-14-17, 05:21 PM   #534
ooldmann30

引用:
作者: harakuma 查看文章
如果真係要食都唔緊要, 因為出機唔買GAME用呢做乜,

不過最驚要"一定"跟食個USF

PS
跟食炸K人的話,

咁好多人要破介
我覺得金源夠大,應該無咩伏掛
舊 01-14-17, 05:26 PM   #535
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
引用:
作者: 野良猫 查看文章
其實既然系統都係日文

咁係咪應該都去日服?

部機出中文去日服都要出中文

咁日服下下更新咪都要額外整中文落去?

Psn中文系統都去唔到日服

你指例如ps4系統係中文入唔到日store?
應該ok wo ,只不過入store會自動轉返日文

不過任記主機都算係信心保証我覺得
買日版都唔洗擔心 未試過出事同好耐用

舊 01-14-17, 05:31 PM   #536
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
睇落 NS 個勢唔錯?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 01-14-17, 05:33 PM   #537
野良猫
肥倫

引用:
作者: シェンムー 查看文章
你指例如ps4系統係中文入唔到日store?
應該ok wo ,只不過入store會自動轉返日文

不過任記主機都算係信心保証我覺得
買日版都唔洗擔心 未試過出事同好耐用

原來OK架

遊戲機易唔易壞有冇保養我一直都唔擔心,反正一定可以冇事玩到過保養
野良猫 目前離線  
舊 01-14-17, 05:34 PM   #538
猩猩~

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code0645 6960 2274
引用:
頭先去問話有機會會食埋配件,決定等21號再算
猩猩~ 目前離線  
舊 01-14-17, 05:44 PM   #539
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
原來OK架

遊戲機易唔易壞有冇保養我一直都唔擔心,反正一定可以冇事玩到過保養

咁又係XD
另外想問下可唔可以用返普通5V3A typeC 火牛叉電?

舊 01-14-17, 05:50 PM   #540
野良猫
肥倫

老任好似冇公佈
WIIU GAME可唔可以DL落NS玩

如果得咁出機理由大增
野良猫 目前離線  
舊 01-14-17, 05:52 PM   #541
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
呢個我真係要講講
有好多人都誤會咗藍海同傳統機迷不能共融 / 老任呢幾年為咗藍海已經唔太在乎傳統機迷
但事實上係老任過去唔夠經驗, 錯手趕走咗啲傳統機迷, 而加已經不斷補救, 只係有啲力不從心姐

DS係絕對無問題嘅,
佢喺傳統操作方式上加新模式(雙mon Touchscreen, Mic)
迎合到Hardcore亦吸到藍海
最重要係佢一開始而經有不同種類嘅game,
唔會吸到新客守唔住傳統客

Wii先係問題開始
Wii嘅本質將傳統操作方式邊緣化, 要傳統操作用WiiMote唔就手又唔夠掣, 搞到要另外買pro手掣
唔鍾意體感嘅傳統機迷慢慢流失, 但係同時老任亦冇本事將藍海帶入比較嘅電玩市場,
簡單講, 定位偏咗去藍海嗰度
傳統客又走, 新客又玩厭哂無乜特別接住個勢, 過檔智能手機平台
最後兩邊都留唔到

不過去到3DS又係另一個問題

3DS作為DS後繼機本身係無問題, 亦睇得出老任想吸返傳統客
但係佢嘅定位真係好奇怪, support又唔夠
首先佢想吸傳統客, 但係佢又加個唔係個個hardcore都buy嘅3D諗住吸藍海
點知佢又唔夠game (比起DS真係少好多), 仲要大部分都係續作, 種類又唔廣
target 藍海嘅 game仲少, 仲要吸引唔到藍海 (任天狗, 腦練記憶 etc)
起步好慢, Marketing仲要錯哂
係一年後先開始好返啲, 而加又去返傳統客度

WiiU仲衰
掉轉頭將Wii操作邊緣化, 變相將Wii當gimmick看待
但係又無邊隻game活用個GamePad, 藍海都唔知佢想點
部機定位好似想吸傳統客, 但係又無game...

而加NS睇得出佢係想喺藍海同傳統客搵中間點
NS可以體感又可以傳統操作
又可以移植到PS4 X1嘅game, 唔使重新再開發
佢嘅目標用戶群同當年DS嘅一樣咁廣
個問題只係在於陣容方面
既然覆蓋哂藍海傳統兩個範圍
佢就應該好似DS咁提供多啲唔同種類嘅game
但係現時睇,,,實在係太少啦
你話佢收埋好多隻game未公佈,,,可能真都未定
但係經過WiiU一役, 有人唔信都好正常
我覺得經過WiiU之後, 老任若要出新機挽回消費者信心(尤其係藍海), 佢更加應該趁發佈會show多啲project

至於嗰啲 "因為新機落地唔宣傳就會無咗個客" 嘅事情, 喺唔打開機嘅藍海度係會發生嘅
不過唔會發生喺一班成日上 gaf 嘅hardcore gamers度囉

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 01-14-17 06:20 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 01-14-17, 06:15 PM   #542
david
The One

註冊日期: Mar 2002
Nintendo's Switch Pro controller is refined, but not perfect

引用:
The most surprising thing about the Switch Pro Controller? Nintendo adopted a button layout that's similar to Microsoft's Xbox One controller, rather than its own previous entries. There's an analog stick in the top left of the controller. along with a second stick in the lower right. I've always found this to be a more comfortable layout than Sony's Dual Shock layout, which places both analog sticks at the bottom (something Nintendo copied with the Wii Pro controller). The revamped design is also a nice change from the Wii U Pro controller, which placed both analog sticks awkwardly at the top right and left (don't ask why).

Thanks to its curved hand grips, the Switch Pro Controller gave me flashbacks to Nintendo's (excellent) Wavebird for the Gamecube. It feels great in your hands, though I found the directional pad to be a bit stiffer than I'm use to (perhaps because it's not worn down with hours of gaming yet). Pressing the face buttons also felt shallow compared to Xbox One and PlayStation 4's controllers. For $70, I expected a much more premium-feeling layout.

https://www.engadget.com/2017/01/13/...ro-controller/

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線  
舊 01-14-17, 06:17 PM   #543
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: MO 查看文章
你根本就唔會買
咩失去個客
痴線,我唔買日日入黎睇做咩
你咪亂扣帽子

引用:
作者: 神名レオ 查看文章
比你講左先
一個人唔鍾意一樣野,可以比10萬個藉口自己去唔買
我淨係想玩自己想玩嘅GAME,好似呢家公布有XB2
跟本部機出到垃圾咁我都會買
我真係冇咁多時間去研究一部機有咩功能,粒CPU食唔食得等等
好似我部PS4買返嚟個啲咩GT FIFA我係唔玩
但因為我鍾意Uncharted,KH3,咁咪買部PS4囉
打機啫,做乜要同部遊戲機,同遊戲廠商/品牌談戀愛?
嘩你又想屈人(我)係SONY派

此篇文章於 01-14-17 06:24 PM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線  
舊 01-14-17, 06:20 PM   #544
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
老任好似冇公佈
WIIU GAME可唔可以DL落NS玩

如果得咁出機理由大增
我覺得如果有嘅話
佢就唔使再出Mk8.5

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 01-14-17, 06:20 PM   #545
ooldmann30

引用:
作者: 猩猩~ 查看文章
頭先去問話有機會會食埋配件,決定等21號再算
係香港衝首發就硬係要食D無謂野,希望唔好咁過份
舊 01-14-17, 06:27 PM   #546
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
已訂行版

舊 01-14-17, 06:27 PM   #547
taikin0901
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2011
Wii U IDtaikin0901
PSN  IDTAIKIN_CHAN
XBox Live GamertagTAIKIN
引用:
有無巴打一樣訂左機?
已訂美版 , 三月過去順便拎埋
taikin0901 目前離線  
舊 01-14-17, 06:31 PM   #548
mouseccy
Game Master
老鼠仔

註冊日期: May 2010
PSN  IDMOUSECCY
岩岩都去金源訂左
佢話會食game 但食幾多唔定
只要唔係強制食某款game 我就ok既
暫時訂埋美版 zelda master edition 不過佢唔confirm 有貨, 日版就會有咁話
配件我估我都會加多set joycon 連charger 和一個pro
都係o個句無限死食咩就ok
反而奇怪訂時無問要咩色手制版
不過2款我都無所謂就無返轉頭問
mouseccy 目前離線  
舊 01-14-17, 06:32 PM   #549
ooldmann30

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
已訂行版
是否金源?
舊 01-14-17, 06:35 PM   #550
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
話說我因為冇Wii,係買左WiiU後先買返Wii既game黎玩
最近玩超執刀/hospital,入面果種投入感真係非體感係做唔到

見到依家joy con既HD震動
再加埋

呢段片入面提到既震動技術(段片係12月出,佢估傳聞中新既震動技術會係呢種),大概就係話可以用震動令人有唔同觸感,以及會比到力感玩家(被拉被推,拎重野)
NS應該可以比到一種好大既投入感比玩家
如果真係有用呢個技術,NS應該係最適合VR

而今次個joy con除左新的用法,合返埋亦可以變返傳統
應該比到新體驗玩家,同時唔會出現以前為體感而體感/為touch而touch既雷作(希望啦)

issac92354 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5808 03-26-24 02:09 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 12:15 AM

手機版 | APP版