Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 11-24-08, 08:58 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE SR #1 (2008.12-2009.01) 題目:「節日」

G A F 照 相 館 P H O T O C H A L L E N G E S E C O N D R A I D # 1

遊戲規則
http://www.gaforum.org/showthread.ph...4830&p=7342404

題目: 「節日」

參加會員名單:
01. abcdekfc
02. 真 三一萬能俠
03. 嘿哈兒(話左有能力影就參加...)
04. Riceking
05. Paptimus (新手, 希望盡自己能力la)
06. KKH
07. 笨餅
08. 凍冰冰綠茶(玻璃!玻璃!玻璃!)
09. 西門
10. 真.朱皮
11. EWIN
12. 亞飛
13. 小光
14. Smallchi
15. OldCake
16. mudhole
17. riceball
18. 膠賀 (即管試下....可能交白卷)
19. RS 200 遲左幾分鐘...受埋我玩啦....
20. kintaro

此篇文章於 12-26-08 10:39 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 09:02 PM   #2
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

凍冰冰綠茶

#1 Preparing!~

Paptimus

#1 飄雪中的聖誕老人

mudhole

真.朱皮

#1 愛在聖誕

小光

ビスケット

#1 Shopping heaven II

EWIN

RS 200

kintaro

此篇文章於 02-04-09 11:59 PM 被 KKH 編輯。
舊 11-24-08, 09:11 PM   #3
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

來吧, 提議題目喲.

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
意見是在這個topic 提出嗎?
我提意用節日,因為兩個月為一期的話,剛好有聖誕同新年兩個節日.但冬季都算唔算一個節?
但 又怕因為有人會做節,陪女女/仔仔,情人..etc
未必係節日氣氛最濃時去影相.
點都好,題材我影到的話一定報名.^^;
我覺得「節日」也不錯.

有沒有其他提議?
舊 11-24-08, 09:35 PM   #4
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
節日+1

雖然我有一堆不知所謂的Fantasy,Unreal...(下刪千個)
不過都係覺得玩節日先比較好
b
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 09:44 PM   #5
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
節日...啱好聖誕果幾日都要去澳門參加動漫節睇下川(如無意外的話)...唔知下川到來對我黎講可唔可以算節日呢
不過澳門晚黑應該會好有feel掛?希望到時可以盡量影到應景既相參加活動啦

舊 11-24-08, 09:47 PM   #6
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我有一個想法, PCSR 好不好比以往 PC 規範多一點, 多點習作色彩呢?

(記得今年花展時玩的秘密花園嗎? 即使同一件物件, 十個人拍就有十張不同的照片)

「節日燈飾熣燦」如何? 「節日歡樂氣氛」? 「節日萬千感覺」? … 只選一個? 3 個都要 (當作 sub-topics)?

贊成? 反對?
舊 11-24-08, 10:05 PM   #7
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: KKH 查看文章
我有一個想法, PCSR 好不好比以往 PC 規範多一點, 多點習作色彩呢?

(記得今年花展時玩的秘密花園嗎? 即使同一件物件, 十個人拍就有十張不同的照片)

「節日燈飾熣燦」如何? 「節日歡樂氣氛」? 「節日萬千感覺」? … 只選一個? 3 個都要 (當作 sub-topics)?

贊成? 反對?
有sub topic係好,但萬一開正自己唔想影既野,倒轉變成規限左自己想影/心目中既節日照片.
例如我已經plan好影燈的了...點知大家都想影節日氣氛....咁我會有點點orz左.
而且大家影既時間地點都唔同,影同一類既野都唔似秘密花園咁,可以最大限度發揮想像力.
不如給大家一點自由好了,當影節日咁計,點樣影到一張有"節日"感覺同貼題既照片已經要好好思考.
燈飾,人既情感衣着,特別既飾物照(如聖誕樹,賀年食品..etc),要點樣把這些東東影出來已經是要思考了.
而且這些不似是"花虫樹木"那些過份大既題材,玩sub topic應是用係一些太大路既主題上吧??

ps.我覺得要看題目我才決定到是讚成或反對.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 10:08 PM   #8
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
咁既日子冇奶油唔係聖誕掛

舊 11-24-08, 10:52 PM   #9
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

分部門未嘗不可耶
可以分...
綜合部...
節日燈飾熣燦部...
節日歡樂氣氛部...
節日萬千感覺部...
甚至其他部...
還有阿部...
舊 11-25-08, 09:41 AM   #10
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
support 節日topic~

但分部門,我有少少保留。

是因為我覺得"節日" 的自由度較大,比如有些人未必覺得節日一定係開心,
可能有另一種體會。

P.S. 但我也覺得分部門可以令自己(迫自己/考自己) 去思考 / 觸及指定的題材。 (假設我對節日沒有特別感覺,但如分部門,我可以影一些平時不會影的題材 (e.g. 節日歡樂氣氛 / 節日萬千感覺)

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-08, 10:20 AM   #11
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: 真 三一萬能俠 查看文章
support 節日topic~

但分部門,我有少少保留。

是因為我覺得"節日" 的自由度較大,比如有些人未必覺得節日一定係開心,
可能有另一種體會。

P.S. 但我也覺得分部門可以令自己(迫自己/考自己) 去思考 / 觸及指定的題材。 (假設我對節日沒有特別感覺,但如分部門,我可以影一些平時不會影的題材 (e.g. 節日歡樂氣氛 / 節日萬千感覺)
我都好support節日, 因為取材既地方多得黎又有限制
每個節日係人人心目中都有唔同感覺, 影出黎既相應該比較rich
我反而想影lonely x'mas, 應該幾難影掛

舊 11-25-08, 11:38 AM   #12
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
節日+1 =3=

舊 11-25-08, 01:04 PM   #13
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

收到了. 「節日」是也. 自由創作.

不細分sub-topic, 你就當 「節日燈飾熣燦」, 「節日歡樂氣氛」, 「節日萬千感覺」是參考用提示吧. (提示了, 就即是說, 就算想不到拍什麼都可以去拍這些!)
舊 11-25-08, 01:11 PM   #14
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

有興趣參加的請報名! 報名期限星期三晚10PM.

報名請留言加簽名.

01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
08.
09.
10.
舊 11-25-08, 01:38 PM   #15
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.
03.
04.
05.
06.
07.
08.
09.
10.

第一次參加活動,多多指教

舊 11-25-08, 02:08 PM   #16
萬能俠
Crazy Gamer

報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.真 三一萬能俠
03.
04.
05.
06.
07.
08.
09.
10.

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-08, 03:32 PM   #17
小光
God of Gamer
でっかいお世話です。

PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
作者: KKH 查看文章
有興趣參加的請報名! 報名期限星期三晚10PM.
有冇具體d的rule before deadline?
除左題目之外其他咩都唔知

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-08, 05:18 PM   #18
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.真 三一萬能俠
03.嘿哈兒(話左有能力影就參加...)
04.
05.
06.
07.
08.
09.
10.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-08, 08:05 PM   #19
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.真 三一萬能俠
04.Riceking
05.
06.
07.
08.
09.
10.

舊 11-25-08, 08:27 PM   #20
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.真 三一萬能俠
04.Riceking
05.Paptimus (新手, 希望盡自己能力la)
06.
07.
08.
09.
10.

舊 11-25-08, 10:23 PM   #21
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 小光 查看文章
有冇具體d的rule before deadline?
除左題目之外其他咩都唔知
研習區版面, 包你搵到. 信我!

此篇文章於 11-25-08 10:29 PM 被 KKH 編輯。
舊 11-25-08, 10:42 PM   #22
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.真 三一萬能俠
04.Riceking
06.KKH
07.
08.
09.
10.
11.
12.
13.

小餅在哪? 萬能俠又在哪?
舊 11-25-08, 11:13 PM   #23
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.真 三一萬能俠
04.Riceking
06.KKH
07.笨餅
08.
09.
10.
11.
12.
13.

我收工返來了b
舊 11-25-08, 11:19 PM   #24
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.真 三一萬能俠
04.Riceking
06.KKH
07.笨餅
08.凍冰冰綠茶(玻璃!玻璃!玻璃!)
09.
10.
11.
12.
13.
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-08, 11:37 PM   #25
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
報名請留言加簽名.

01.abcdekfc
02.真 三一萬能俠
04.Riceking
06.KKH
07.笨餅
08.凍冰冰綠茶(玻璃!玻璃!玻璃!)
09.西門
10.
11.
12.
13.

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Call of Duty 4 Modern Warfare - GAF反恐小隊叫你去打仗! 大覺屋師真 攻略及心得交流區 664 07-02-08 01:31 AM
GAF 照相館 版規 v1.3 ("PHOTO CHALLENGE 歷史" 已搬入研習區) KKH 照相館 5 02-21-08 09:59 PM
GAF史上最強足球隊 -- 公佈欄及討論區 Vol.49(現公開招募球員) 佐藤成樹 體育版 1019 02-21-08 05:40 PM
【本回︰終末之時】插圖式接龍故事vol.1【挑戰者を求める!首頁圖檔極多,純追進度及規則請至P.2 35樓】 鈴蘭 Cosplay同人MIX討論區 892 09-06-07 04:54 PM

現在的時間是 07:07 PM

手機版 | APP版