Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 國家隊討論區

主題工具 顯示模式
舊 06-21-12, 03:29 PM   #426
DQGUNDAM
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
引用:
作者: mario0606 查看文章
原來英意歷史上交手意大利係全勝
唔係,有打和過

我記得係98世界杯外圍賽,最後果場爭首名,結果0:0,英格蘭首名出線

同埋聽人講幾十年前英格蘭係win過意大利的

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-12, 03:47 PM   #427
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
時而世易, 果d數據無意義啦,
聯賽果d一年對幾鑊就話姐
尤其是今屆隊與隊既實力已經無以前差別咁大,
邊個贏邊個輸都唔太稀奇嚕
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-12, 05:30 AM   #428
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

洛斯連奴~堅有料到~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-12, 08:49 AM   #429
古鐵.巨人
Crazy Gamer

尋晚迪亞文迪都係亮點
如果迪亞文迪可以打蒙牛個攻中位就 perfect
加埋派路卡斯辛奴, 就有3 個攻擊起點
同06 時派路, 托迪 同迪路個結構相類似

此篇文章於 06-25-12 10:48 AM 被 古鐵.巨人 編輯。
舊 06-25-12, 10:57 AM   #430
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
蒙牛成場唔知做乜,搞沉埋馬治斯奧...

尋晚有巴神霸氣頂住兩個中堅,迪亞文迪同洛斯連奴超生~
其實我期待迪拿達利後備出黎絕殺0既

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-12, 01:00 PM   #431
clie

註冊日期: Dec 2001
黎緊對德國,比對面抖少兩日,對意國球員好大影響
派路踢4場其中3場MOM,仲堅過06年
贏左歐盃既話今年金球獎9成派路攞
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-12, 01:59 PM   #432
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: clie 查看文章
相信我,唔會係佢
一定係美斯
當年史尼達球會三冠王,帶埋荷蘭入世界杯決賽竟然三甲不入
跟住沙維可以話係世界杯功臣,又輸比美斯

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-12, 08:13 PM   #433
clie

世人永遠欠史奈達一個金球獎
佢另一致命係9月至12月隱左形,美斯就着晒火

不過佢同派路無得比,經典球員永遠無佢份
派路N年前已經經典左,大簡06WC一場MOM都冇
納比話06金球獎應該俾派路,之後先到大簡同保方
舊 06-25-12, 08:15 PM   #434
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
前鋒永遠sharp過中後場

呢個真係無得講

單講成績,唔計今次uefa,c朗先係應該拎金球
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-12, 09:13 PM   #435
clie

最具魅力意大利隊:皮爾洛魅力足 巴神夠“二貨”

這支意大利也許不是最好的意大利,卻肯定是最具魅力的意大利,這種魅力從皮爾洛這裡發散開來,又在巴洛特利那里三花聚頂,讓這支並不被看好的意大利神氣精混而為一。

才華從來都不是意大利足球的稀有品,但和以往的才華橫溢的意大利不同,這支意大利拋棄了從巴喬到托蒂一路傳承而來的憂鬱的文藝路線,以凌然而歡樂的方式演繹出一條另類的軌跡——皮爾洛和巴洛特利,一個為足球而生的“富二代”,一個生為足球的“二貨”天才,這對看似格格不入的組合卻造就瞭如今意大利足球奇異的風格:在條理清晰、靈光乍現的傳切中,總會有一個歡樂的“二貨”橫刀殺出,就像一曲高山流水中驟然迸發出搖滾的節奏,你根本不知道什麼樣的節奏才是最搖擺。

多年以後,人們如果還對這場點球大戰津津樂道的話,那肯定是因為皮爾洛的勺子和巴神的微笑。在哈特囂張的表情面前,皮爾洛看似漫不經心的一腳,就像歲月撫平了莽撞的青春;而巴神的微笑則足以再度成為一個謎題。或許,對這個微笑的解讀可以讓心理大師們費盡腦筋,甚至成為點球大戰的經典案例;或許,那隻是巴神又一次進入自己世界的方式:我知道你是我的俱樂部隊友,我知道你知道我射向哪裡,但我就是射向那裡,你以為你懂了,其實你還是不懂。

可以想像,對於意大利今後的對​​手而言,對皮爾洛的限制和對巴神的解讀將成為他們的兩道難題,如果說對於皮爾洛是一道問答題,那對於巴神就是一道選擇題,但問題的關鍵在於,巴神的答案很可能不在備選的答案裡。

沒有人能否認,德國戰車的青春風暴足以淹沒皮爾洛,畢竟120分鐘鏖戰對於一位33歲的球員而言難言輕鬆,但巴神的存在卻足以讓任何的兵棋推演偏離方向。也許只要兩個人的一次契合,巴神就會把麵對英格蘭時眼花繚亂卻效率低下的表演變成冷酷的致命一擊。

在皮爾洛阡陌縱橫的臉上,看到的是越老越瀟灑,在巴神淡定的微笑裡,看到的是越“二”越執著。這樣的意大利也許走不到最後,但如此的意大利已然讓人滿足。

-------------------------------------
真係絕句
舊 06-25-12, 10:07 PM   #436
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
派路係好勁, 不過問過美斯未

史奈達(2010版)表示淚目

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-12, 10:30 PM   #437
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
巴神射+二碼時個樣係食硬你咁

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-12, 10:53 PM   #438
clie

引用:
作者: 加洛瑪.神 查看文章
派路係好勁, 不過問過美斯未
好難喎,奧雲當年CHEAP CHEAP地都算拎幾集盃仔
美斯今年仲有咩盃可以爭
葡萄牙奪冠就十成C朗拎金球
舊 06-25-12, 11:24 PM   #439
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
美斯今年仲有咩盃可以爭
你cut o左我句白字做咩呢

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-12, 06:34 AM   #440
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
美斯今年仲有咩盃可以爭
美斯要爭架咩~!?金球獎個制度為佢度身訂做架喎~佢全年唔踢都攞硬金球~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-12, 07:55 PM   #441
clie

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
美斯要爭架咩~!?金球獎個制度為佢度身訂做架喎~佢全年唔踢都攞硬金球~
真係慘,金球獎咁崇高既地位俾FIFA世足既評審標準玷污
好似200幾年施丹都驚覺自己攞左世足
舊 07-02-12, 12:26 AM   #442
Magician
Senior Gamer
今古有神奉志士

註冊日期: Aug 2002
柏蘭迪利教費倫天拿時已經有留意佢,先後教出東尼、柏仙尼、基拿甸奴、蒙度利禾、當拿度好多出色的意大利中前場球員,而且當時的費倫天拿的進攻能力和主場威力係意甲係數一數二。
佢揮下的意大利有好明顯的改變,進攻和傳送都比以前清晰,防守一如以往嚴密,絕對係今屆歐國杯表現最突出的一隊,起碼無西班牙咁悶
希望今晚意大利可以踢場好波奪冠
Magician 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 08:43 AM   #443
chuiballball
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2012
〔中文精華片段〕歐國盃史上最強 西班牙4:0大勝意大利衛冕

http://sports.now.com/home/football/...tchId=59627005

【sports.now.com】周日歐國盃決賽,西班牙憑大衛施華、佐迪艾巴、費蘭度托利斯和桑馬達各入一球,大勝意大利4:0,成為史上第一支衛冕的球隊。
chuiballball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 10:14 AM   #444
古鐵.巨人
Crazy Gamer

尋晚除左傷兵之外, 其實個心紅左想同西班牙對攻都係死因
當初分組賽行352, 因為知道自己唔夠章(當時巴沙利傷緊),
睇得出其實係一人走多步補位, 打防反先勉強偷到雞
尼場打4312, 無乜速度同轉身既基亞連尼打閘就出事,
表面上想用兩隻閘攻, 但其實變相兩隻閘幫唔到防就出事
尼個情況其實對德國唔好彩既話我地都係會差唔多時間落後

入替果度, 我直情覺得巴沙列提應該係正選, 就算唔係同基亞連尼調都應該同阿巴迪,
雖然後期阿巴迪係幫防幫左好多 (其實打10人開始阿巴迪都無得揀一定要縮)
迪拿達利換卡辛, 自己cut左一個創造點, 仲要攪到巴神縮後/撇邊去幫佢搭路
其實咁多場都係同類迪亞文迪, 或者有一次基奧雲高替卡辛, 咁先keep到個體系
雖然結果論係迪拿達利入黎係有兩個chance, 但之後其實未打10人之前都無以為繼
莫達換蒙牛...唔好計佢傷, 其實再自cut一個創造點, 同埋以佢其實守強於攻,
去到輸緊先換其實只係夠止血, 幫唔到兩個前鋒

當然我覺得如果唔係莫達咁傷, 其實2-1係有機會發生, 雖然最後應該都係輸

此篇文章於 07-02-12 10:17 AM 被 古鐵.巨人 編輯。
舊 07-02-12, 10:38 AM   #445
clie

除左頭十分鐘有得對攻,之後以經好似突然跌watt
走唔到, 回追唔到, 之前每場d組織都係全隊走位, 傳波到位快速突擊
今場就傳波到腳, 個個等波到, d 一腳波無晒
防守亦做得差, 成日俾人落底, 事實證明352對西班牙有效過4312(442)
中場鬥搶, 跑起個勢先易踢

d人易傷, 某程度上反映成隊波既體能狀態差
連帶保方都救唔到咩險球
不過平心而論, 呢隊平民意大利踢到入決賽, 就好似06年法國踢到入決賽一樣
係所有人甚至係意迷既意料之外
d n年定律就算罷啦
我傷感既係派路最後一屆歐國盃發揮咁出色都唔能夠大滿貫
14年35歲既佢有無心踢拎多次wc呢
舊 07-02-12, 12:23 PM   #446
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
除左頭十分鐘有得對攻,之後以經好似突然跌watt
走唔到, 回追唔到, 之前每場d組織都係全隊走位, 傳波到位快速突擊
今場就傳波到腳, 個個等波到, d 一腳波無晒
防守亦做得差, 成日俾人落底, 事實證明352對西班牙有效過4312(442)
中場鬥搶, 跑起個勢先易踢

d人易傷, 某程度上反映成隊波既體能狀態差
連帶保方都救唔到咩險球
不過平心而論, 呢隊平民意大利踢到入決賽, 就好似06年法國踢到入決賽一樣
係所有人甚至係意迷既意料之外
d n年定律就算罷啦
我傷感既係派路最後一屆歐國盃發揮咁出色都唔能夠大滿貫
14年35歲既佢有無心踢拎多次wc呢
呢場波無得話意大利唔好,係對手超晒班

德國無封殺派路,西班牙有
你想封殺XAVI?仲有費比,小白,斯華,沙比係度

左右閘比人成為重點攻擊對像,邊面空就比人攻邊面

控又唔夠人控

鬥攻係自尋死路

但學第一場踢352體力絕對頂唔到90分鐘...

舊 07-02-12, 03:29 PM   #447
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
我覺得出莫達係想推番前派路, 減輕防守負擔?

成大半場派路都要企到清道夫咁先拎到波...
唔經佢腳又好似組織唔到攻勢

無左派路既意大利真係好難想像
柏蘭迪尼又好似唔教, 仲有邊個頂上呢?
又踢番傳統意大利足球?

舊 07-02-12, 04:39 PM   #448
古鐵.巨人
Crazy Gamer

我覺得襯尼兩年仲有派路喺道推多d後輩上去啦,
a米都主動搣甩派路依賴症 (雖然輸左個冠軍比祖記)
其實意大利都開始要
指揮官型中場意大利從來都唔缺, 問題只係要比佢地上要時間
仲有就係前鋒線係真係要多返d特色, 今屆正式得巴神一個柱躉可以用
其實都係技術型前鋒, 搵個快既都無
至於後防可以玩到2016都得, 不過兩閘質素就真係有待提升
舊 07-02-12, 04:44 PM   #449
Gashapon™

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 古鐵.巨人 查看文章
我覺得襯尼兩年仲有派路喺道推多d後輩上去啦,
a米都主動搣甩派路依賴症 (雖然輸左個冠軍比祖記)
其實意大利都開始要
指揮官型中場意大利從來都唔缺, 問題只係要比佢地上要時間
仲有就係前鋒線係真係要多返d特色, 今屆正式得巴神一個柱躉可以用
其實都係技術型前鋒, 搵個快既都無
至於後防可以玩到2016都得, 不過兩閘質素就真係有待提升
Giovinco咪快囉,不過無身高無身位
Gashapon™ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-12, 05:03 PM   #450
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 搖搖 查看文章
我覺得出莫達係想推番前派路, 減輕防守負擔?

成大半場派路都要企到清道夫咁先拎到波...
唔經佢腳又好似組織唔到攻勢

無左派路既意大利真係好難想像
柏蘭迪尼又好似唔教, 仲有邊個頂上呢?
又踢番傳統意大利足球?
換莫達係想加強中場硬度,蒙杜利禾體力消耗得差唔多
莫達有一定組織能力,第一場對西班牙佢都係打半前腰,呢個調動其實尚算正路
不過柏蘭迪利無謹慎評估佢身體狀況就要佢上場呢點多少要負責

意大利自06年後一直採用派路做核心既戰術體系,但又無著眼於搵派路繼任人,呢個的確係一個問題

引用:
作者: 古鐵.巨人 查看文章
其實都係技術型前鋒, 搵個快既都
主帥口味問題,柏帥一向中意一個中鋒配一個靈活既輔鋒
柏仙尼今季狀態低沈,Matri入球能力又麻麻,諗落好似無乜好人選..
波連尼都可以打下中鋒,可惜無出場機會

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
FORZA Italia~~意大利偉大的右後衛彭路基建奇功, 以2:1殺敗蘇格蘭, 進軍08歐洲國家盃決賽週 clie 國家隊討論區 1000 11-24-07 05:15 PM

現在的時間是 07:03 PM

手機版 | APP版