Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-04-12, 02:20 PM   #3501
J.kidd
Game Master

註冊日期: Aug 2002
XBox Live Gamertagtoby5
引用:
作者: 阿悶. 查看文章
請問邊度會多d 二手機賣呢, 如果收得咁平, 我都想600蚊左右買多兩部來比小朋友玩,
最重要係溝淡返之前買貴左嗰部3ds.

買2手搵我地好過啦
我都有兩部 白/綠
有意可pm 我
J.kidd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-12, 03:55 PM   #3502
Suda
God of Gamer

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
今個星期LL的跌價慢左

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-12, 05:50 PM   #3503
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: Suda 查看文章
今個星期LL的跌價慢左
yen企硬9.9
部機賣>$1800正常了, 好難再跌

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-12, 05:57 PM   #3504
Suda

引用:
作者: W!LL 查看文章
yen企硬9.9
部機賣>$1800正常了, 好難再跌
依家可以安心等公佈新色

Nintendo3DS
舊 08-04-12, 06:53 PM   #3505
Netnet
Game Master

註冊日期: Jul 2005
[圖解3DS資料搬移程序] 請小心操作~~~~~~~
請看清教學圖片跟你的主機上一樣時才好進下一步

http://blog.sina.com.cn/s/blog_5b179aa901014ucs.html

任天堂網絡服務狀態及定期維護表
大家收藏好吧......將來大家留意維護時間
http://www.nintendo.co.jp/netinfo/ja_JP/index.html

3DSLL 初買時的 "3D體驗映像" 視頻是可以再下載的,
在 E-SHOP > 設定-其他 > 購入濟軟件 找 "3D體驗映像" > 再受信 就可以給其他好友一起中毒了。(笑)
順便可以把那些未更新的都更新一下
Netnet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 12:12 PM   #3506
MO

註冊日期: Aug 2005
任天堂溥天舉辦《瑪利歐派對 9》中文版體驗活動 N3DS XL 中文機首次亮相

http://gnn.gamer.com.tw/8/69078.html

MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 02:21 PM   #3507
Suda

入面伸緊中指

Nintendo3DS
舊 08-05-12, 05:57 PM   #3508
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

森喜剛

大乱闘X
舊 08-05-12, 06:04 PM   #3509
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
尋日188機連HORI貼1860入手(無跟牛)

舊 08-05-12, 06:10 PM   #3510
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
琴日紅黑入手, 好景母女 $1920 連 hori 貼, 屋企有好多電話 USB 牛, 可以就咁用返...

引用:
森喜剛
呢個名, 我諗起佢...
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A3%...96%9C%E6%9C%97
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 06:17 PM   #3511
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
咁部機已經1800了, 邊間買??
我諗緊使唔使响pa或ya訂定貼先, 唔想用hori

大乱闘X
舊 08-05-12, 06:25 PM   #3512
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

睇過pa原來佢有返細機BH响隻機袋, 頂
http://www.play-asia.com/Biohazard_R...h-70-55mz.html

大乱闘X
舊 08-05-12, 09:08 PM   #3513
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
剛剛買左機, 還有Mario Kart 7, New SMB2, 牧場物語
請問還有什麼game值得推介? 謝謝。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 09:15 PM   #3514
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
Hori 貼有好多係老翻....
小心....
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 09:19 PM   #3515
Suda

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
剛剛買左機, 還有Mario Kart 7, New SMB2, 牧場物語
Biohazard Revelations
- 畫面最靚,有返初代恐怖感

Kingdom Hearts,新光神話
- 爽快類

Mario 3D Land,世界樹4
- 3D效果比較突出

FF音game,節奏怪盗音

Nintendo3DS
舊 08-05-12, 09:32 PM   #3516
野孩子
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
出左LL之後,近期D games都好賣左, 好難先買齊4隻MH3G
另有DOA 同 ACECOMBAT 想買 唔知各位有無見過邊度仲有?
野孩子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 01:25 AM   #3517
shodanng2
Ultimate Gamer
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
以下為親身玩完3DS LL多個鐘既報告
主要講同3DS既分別
會分5 part講
我怕一個留言D字出唔哂會斬件出

1. 機身整體造工
外形感覺更一體化
近年流動產品黎講
Apple MBP個種Unibody一舊鋁合金切割出黎既機身
係一體化既極致
3DS LL雖然機身都係由多舊膠砌成
但感覺係一體化過3DS唔少
具體D講
3DS LL白機似白色好易通吧

溫馨提示
其實白色3DS LL實機係米白色
唔係白色3DS個種純白色

2. 機身質感
機身係磨砂面
機面同機背有種塗層
絕對冇3DS個種光亮塗層咁搶眼
但冇左3DS塗層既反光同指模等問題
亦冇咁易刮得花(3DS機底係好易花架)

當然跌落地我都唔敢講會唔會花
我唔會做跌落地測試
因為我部日版3DS跌過落地奶過野了
3DS LL我估你唔跌落地既話
一般使用應該較3DS會難刮花

上網見人地用透明機殼
只會令部3DS LL體積大上加大
所以我決定都係用機袋保護算
但mon貼都係要貼

3. 操作感
整體比3DS明顯有改善
重量大左但完全係接受到既重量
機身大左角位又變左圓角
雙手握持時確係舒服左

十字掣按落去彈力明顯好左
L,R掣長左又厚左好多
之前3DS個L,R掣實左太細粒了

Select,Home,Start三掣不再平面
變左三粒大掣輕輕斜按就當按到了
但由於機身大左
左右拇指按下mon下面呢三粒掣反而冇3DS咁就手

3D開關拉到最底會多左個位
要聽到一下"卡"聲先係Off

支筆放回機身右邊了方便左
或者話以前3DS支筆放係後面實在太低智吧
支筆短左但唔駛伸縮

Wifi燈、Power燈、叉電燈個位置誇越兩個機面
係開機蓋正面望
或合機蓋側邊望
都望到燈有冇著或咩色
絕對係方便左
呢D細微位係考驗設計者既心思
要真係有打機既人參與設計先會注意呢D細節

此篇文章於 08-06-12 02:20 AM 被 shodanng2 編輯。
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 01:29 AM   #3518
shodanng2
留言太密會比人ban

4. Mon
Mon大左咁多
我以我煲得最多既MH3G黎試下個分別
3D感強左
即係裸眼3D既景深感覺比3DS再深左少少
最大感受唔係大怪物大左幾多
係細既野大左好多
有隻鹿仔係畫面行過都覺得大左好多
奇面仔本身勁細粒都忽然大粒左

MH3G下mon既地圖唔Zoom都易少少睇到箭咀指邊個方向了
但真係易少少咁多
因為MH3G地圖個箭咀實左係設計得太細了
但我相信下mon大左
睇Bio啟示錄或其他game既下mon mini map等資訊
會絕對有幫助

當然近睇個mon明顯易左見到每粒像素
睇細字都會無咁仔細
近睇開3D睇斜線位
鋸齒都會明顯左少少
任何遊戲機出改良大mon版都有同樣既問題

玩番NDS Game/DSiWare/GBA game個D就反而好左
因為3DS/3DS LL按實Start同Select入舊平臺既game可以1:1 pixel顯示
以隻game既native resolution運行
咁樣玩舊game畫質係最完美
唔會因為upscale放大左而失真
由於3DS LL個mon大過3DS個mon 90%
3DS 1:1 pixel玩舊遊戲畫面過細既問題無左
3DS LL 1:1 pixel顯示NDS game
直頭畫面大細同NDS Lite係一樣
所以想用1:1 pixel玩舊遊戲機既game
3DS LL確係比3DS有優勢

上mon反光確係減少左
相信係戶外陽光照射既環境玩 e.g. 日頭坐巴士、小巴
冇咁反光會較易睇到上mon既畫面
之前3DS上mon既黑色玻璃邊框都係反光
會好分散睇mon既注意力
依家上mon邊框係磨砂面唔會反光了

裸眼3D官方建議既最佳距離
由原來3DS既25 - 35 cm
變到3DS LL既30 - 40 cm
確係比3DS後左D (裸眼3D技術上既限制)
但我自己試就應該唔駛30 cm後睇都得
大約27-28 cm後左右吧
我估可能裸眼3D最佳距離
同玩家既雙眼既距離都有關
呢D因人而異吧
自己去有3DS LL demo機既game鋪試下就最好

冇左3DS低智既壓屏問題
因為上mon上邊邊框有兩粒膠
防止上mon同下面機身相壓會有印
3DS既壓屏問題雖然問題不大
但可以話係老任之前設計3DS最無腦又忽視左既一點

3DS LL既黃屏問題
從網上好多相同片見
確係有唔同程度既黃mon出現
好多產品mon偏色既問題都冇一個確定既解釋
有時真係幾講運氣
講多少少同類case

同類黃屏問題以前iPhone都出現過
Samsung之前有幾部AMOLED mon機
直頭我係港鐵眼見好多部機都係藍mon得好勁
暗環境睇個mon既白色位
係會射藍光落用家個面度
夜晚想扮鬼都so easy

關於黃屏既測試同試機既注意地方

出機前可以問下game鋪
如果部機點點點有冇得試第二部機
先小人後君子
有共識後可以避免買賣雙方之後不愉快
情況等於試光死點咁

想試3DS LL上下mon有冇偏色
係game鋪試機我就會目測唔同畫面
睇下白色既位有冇變左帶有黃色
由於新機開頭setup畫面背景真係黃色(系統設定背景係黃色)
所以要過哂開頭setup畫面
入到系統既Home主畫面
先試到部機白色畫面有冇帶黃色

如果部機買完後想再試
我自己頭先發現左個方法好簡單
3DS機主之前有得免費dl NDS隻Zelda 4把劍
做完轉移資料過程後就會3DS LL都會有Zelda 4把劍
Zelda 4把劍入game時會有個loading畫面
個畫面係上下mon都應該係白色既
我部機影左張相就係咁

一眼睇就見下mon係接近白色
但上mon係微微帶淺黃色
不過實際應用同玩game呢少少微黃既色水
睇落唔會有咩問題
就算電腦mon你set指定既色溫都會係微黃色

其實我都算好彩
因為網上見過有個別玩家部機上mon係比我部機黃色多幾倍
正路試機如果見到部機既mon超黃色
一係試第二部機
一係走人為妙 (當然對方賣家會想爆粗)

此篇文章於 08-06-12 02:24 AM 被 shodanng2 編輯。
舊 08-06-12, 01:35 AM   #3519
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
咁部機已經1800了, 邊間買??
我諗緊使唔使响pa或ya訂定貼先, 唔想用hori
1/f樓梯轉左走廊中間
引用:
作者: MO 查看文章
Hori 貼有好多係老翻....
小心....
完全無防範過呢個問題
不過睇落唔似劣質野,暫時由佢啦

舊 08-06-12, 01:50 AM   #3520
shodanng2
留言太密會比人ban

5. 音量
3DS LL比3DS最大既缺點
就係音量細聲左
我想3DS LL開到最大聲
大約頂盡只係3DS開到最大聲既8成音量吧
如果玩一D本身大聲既game問題不大 e.g. MH3G
我用3DS玩MH3G
有時都唔駛開到最盡音量因為怕太大聲太嘈
用3DS LL玩MH3G只係變左要開最大音量
但如果玩一D音樂game e.g. 太鼓之達人
我想音樂game梗係越大聲越有feel
咁用3DS LL玩音樂game細聲左就真係冇咁爽了

3DS LL個上mon比3DS薄左唔少
所以入面放既Speaker自然體積都細左
體積咁少既Speaker
係咩料或輸出到既音量有幾多
大家都心裡有數了
音量真係似NDS吧
各位3DS LL準機主
出機前請有心理準備接受呢個音量細左既殘酷現實

聽聞話用耳機個噪音會比3DS減少左
但我本人就未測試過

總結:

我會推介3DS LL比未買3DS既人
整體優點一定係多過3DS
最大缺點係音量細左

如果已有3DS既機主
出唔出3DS LL就量力而為吧
何況3DS依家恐荒性拋售
放機值得幾舊水
依家放3DS補差價買3DS LL都要千幾銀
窮鬼就唔好跟風學人換機了(理財之道要量入為出)
何必賤賣3DS比game鋪益人地一買一賣賺快錢呢
一部比NDS,PSP機能勁好多既3DS
二手唔應該值幾舊水咁少 e.g. $300
送部3DS舊機比親朋戚友或女伴玩
可能個意義仲有價值

如果係荷包鬆動者
就算已有3DS再買3DS LL
都唔駛想太多了

有咩關於3DS LL同3DS比較既問題
可以留言問我
我方便既話會盡量解答
舊 08-06-12, 02:27 AM   #3521
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
多番迴避區碼問題,都是凶多吉少,capcom.asia 會否表態出行game 呢...
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 03:37 AM   #3522
天涯笑笑生

註冊日期: Jul 2010
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
仲有一隻.....世界之樹迷宮4...
你只要玩過開頭果幾個鐘, 絕對係一隻毒性好高既作品.........
閒閒地都可以玩到200HR +.......玩落去仲好似自虐咁,不停玩, 不停玩.......
天涯笑笑生 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 03:40 AM   #3523
天涯笑笑生

註冊日期: Jul 2010
引用:
作者: diabloex 查看文章
多番迴避區碼問題,都是凶多吉少,capcom.asia 會否表態出行game 呢...
我估有二種可能性(癈話, 一係入, 一係唔入)

一係真係有區碼, 只可以玩港區;
一係無視日, 美版本都可以玩, 現在不公佈係唔想影響發隻緊既3DS, LL銷量(邊有咁大隻"甲乸"啊, 都係死人吧LA)
天涯笑笑生 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-12, 03:54 AM   #3524
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
作者: 野孩子 查看文章
出左LL之後,近期D games都好賣左, 好難先買齊4隻MH3G
另有DOA 同 ACECOMBAT 想買 唔知各位有無見過邊度仲有?
我觀察到係
出左LL後
game鋪賣既日版舊game乘機加左價
部份舊game平均貴左幾十蚊
好多LL新機主出機點都要買一兩隻game先
MH3G呢D大作game出左大半年
現貨所剩唔多
新機主自然搶住買吧
有堆人買呢D忽然貴左既舊game
焗住比game鋪賺多左錢
舊 08-06-12, 03:58 AM   #3525
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
作者: 天涯笑笑生 查看文章
仲有一隻.....世界之樹迷宮4...
你只要玩過開頭果幾個鐘, 絕對係一隻毒性好高既作品.........
閒閒地都可以玩到200HR +.......玩落去仲好似自虐咁,不停玩, 不停玩.......
世界之樹迷宮4比較hardcore向
唔係個個玩家喜歡
未玩過世界之樹迷宮系列既
可以係eShop dl demo試下先

有D game唔係唔好玩
係個風格或玩法未必人人喜歡
e.g. 家用機隻Dark Souls

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 10:43 AM

手機版 | APP版