Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
~清談館~>[社交妄落] fb私隱處理不妥善 3,000國際品牌威脅出走
david 01:45 PM 03-23-18
作者: :
facebook爆出史上最大規模個人資料外洩案,英國數據分析公司「劍橋分析」(Cambridge Analytica)涉嫌違法轉售5,000萬名用戶個人資料予第三方,以分析其政治立場。英國主要廣告商代表「英國廣告商聯合會」(ISBA)要求facebook保障用戶的資安,否則不排除出走。

霍士新聞報道,「ISBA」代表英國約3,000間廣告商,包括知名大牌聯合利華(Unilever)、寶潔(Procter & Gamble,P&G)等都名列其中。代表將於周五與facebook官方碰面,屆時若facebook提不出完整的個人資料保障計劃,各大品牌將考慮撤出facebook廣告市場。

英國知名廣告商「M&C Saatchi」主管克肖(David Kershaw)表示:「我認為客戶已經到了一個臨界點,確切來說就是,真是夠了!」
面書是啥?能吃的?

<--從來唔用SM(Social Media)

SUCKERBERG:其實用得SM,都已經係光脫脫O架啦,又有咩所謂...
J+1 01:57 PM 03-23-18
放心,還有黨嘛
由手機版發出
真!DC 02:03 PM 03-23-18
用既時候會預左放上去d資料係公開
以前年代上網係隱藏身份
而家係乜個人資料都放上網
由手機版發出
Dyhalt Rushifar 02:32 PM 03-23-18
咁FB當初方便既,不過家陣真係越黎越唔知佢想點。
而且世界上冇咩係真免費既,入最低限度既資料就算。
大覺屋師真 03:06 PM 03-23-18
機會嚟喇google+!
發霉發左咁多年,終於等到喇!
iu fu pig 03:45 PM 03-23-18
當我因爲唔用真名比佢Ban AC之後
我已經見到FB的未來⋯⋯

要你用真實資料喺網上社交平台已經超錯
由手機版發出
Sar8 03:53 PM 03-23-18
其實而家唔係轉哂用IG....

之前100毛周街問人都話FB得老野先用
J+1 03:59 PM 03-23-18
In 侵侵 in Twitter we trust
由手機版發出
鈴蘭 04:10 PM 03-23-18
作者: J+1:
In 侵侵 in Twitter we trust
由手機版發出
Twitter都係智障公司黎 唔好得幾多
綾風祐希 04:20 PM 03-23-18
作者: 大覺屋師真:
google+ 個界面穩定落來未?
作者: Sar8:
其實而家唔係轉哂用IG....

之前100毛周街問人都話FB得老野先用
IG都係Facebook公司旗下
anyone 04:26 PM 03-23-18
學生們不都是snapchat嗎
david 04:31 PM 03-23-18
作者: 大覺屋師真:
姑膏加....
mikemike 05:02 PM 03-23-18
從來唔信任FB或相似的tools
所以唔會放私人資料和相片
Sar8 05:36 PM 03-23-18
作者: 綾風祐希:
google+ 個界面穩定落來未?

IG都係Facebook公司旗下
咁唯一避既方法就係唔po

呢間賣左=/=另一間冇賣
(不過相信大把人唔介意:0))
J+1 05:46 PM 03-23-18
咁賣都要賣得好樣d丫,隻豬黑賣8格屎忽賣到咁核突應該得apple 做到
由手機版發出
( ゚ω゚)? 05:58 PM 03-23-18
回歸原點,寫blog, 自已架網站,再盡啲BBS
麥魚仔 06:36 PM 03-23-18
作者: ( ゚ω゚)?:
回歸原點,寫blog, 自已架網站,再盡啲BBS
哈哈,有冇咁好心機
( ゚ω゚)? 09:44 PM 03-23-18
大獲鳥

https://unwire.hk/2018/03/16/whatsap...ocial-network/

WhatsApp 停止跟 Facebook 分享用戶資料

讚好此文:
三月 16, 2018 •生活科技, 社交網絡, 資訊保安
自從 Facebook 收購 WhatsApp 之後,一直有指後者準備將用戶的個人資料跟母公司分享。消息在 2016 年中傳出時,引來了全球不少關注私隱的用戶和團體關注,經過接近年半的時間,最近終於有新消息,WhatsApp 將會叫停將數據與 Facebook 分享的計劃。

消息來自英國的訊息專員辦公室,他們宣佈將會停止有關 Facebook 和 WhatsApp 的相關調查,因為兩間公司早前就分享用戶資料的事宜已經跟辦公室達成協議。不過英國訊息專員 Elizabeth Denham 表示,今次協議屬暫時性質,因為今年 5 月英國方面新的一般數據保護條例將會生效,屆時 WhatsApp 的個人資料或能夠在新條例之下分享予 Facebook。
來源:ubergizmo
大覺屋師真 10:39 AM 03-24-18
作者: ( ゚ω゚)?:
大獲鳥
唔大獲
橫掂都係,用微信lor
(學某D人咁破釜沈舟沈舟,要衰就衰到盡先會物極必反)

或者裝番個icq都仲得
Rv250 10:44 AM 03-24-18
google allo :
大覺屋師真 10:55 AM 03-24-18
作者: Rv250:
google allo :
先生你邊位?

真係未聽過

------------------

https://today.line.me/HK/pc/article/...8%A9%B1-pW8D8a
作者: :
Elon Musk 秒速刪除 Tesla 及 SpaceX Facebook 粉絲專頁 只因網民一句話

如果你幫公司管理兩個擁有二百六十多萬粉絲的 FB 專頁,多年來花了無數金錢及心血宣傳,但老闆卻因網民一句說話就把它刪除,你會有甚麼感覺?Elon Musk 就做到了。
事源是 Whatsapp 創辦人於 Twitter 呼籲用家是時候離開 Facebook ,Elon Musk 於 Twitter 回應 “What's Facebook”後,Follower 挑機說「如果你有種就刪除 SpaceX Facebook 專頁吧 (Delete SpaceX page on Facebook if you're the man 」怎料 Elon Musk 回應他「i didn't realize there was one. Will do.」
果然 Elon Musk 講得出做得到,不一會 SpaceX 專頁就刪除了
睇下講得出做得到嘅又有幾多? 最緊要唔好彈弓手啦

返回主題版面