Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-07-19, 12:14 PM   #126
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
CM「問題」係

1. 大家都睇左20套MCU電影, 以前不過不失可以拿B, 依家要比C
2. 無新風格 --- 特別經歷左Phase 3試新野
3. CM真人本身唔係典型靚女 + 戲內 training要 emotionless = 唔討好
4. 大家想睇的係endgame lol

12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 12:46 PM   #127
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
睇完

雖然平常心入去睇。。。但比預期真係差距少少。。

不過如果喜歡銀河2同雷神3嗰類拍攝同表達手法,咁可能會變成 「 NOT BAD 」

另一重點始終都係女主角。。
唔係Brie Larson 演得唔好,只係潛意識潛移默化左個女主角應該係好靚(純個人喜好 )
所以投入度減低左。。就好似舊代 蜘蛛俠123 Mary Jane 咁
呢種說法雖然對Larson 好唔公平。。。
不過睇完大約都知點解會選佢。。「Strong」 吧。。

ANWAY。。如果係死忠。。點都要入去睇既。。。
因為好多「開始」與 「結尾」關鍵 都出現在呢套裡面

再加上係向STAN LEE 致敬的一套。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 03:54 PM   #128
赤兵尉SETH
God of Gamer
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
Skrull族
同我遊戲所認知既Skrull族想差好遠, 到結尾前一直以為扮和善
敵視尼係咪已經拎返F4版權? 日後有機會出埋Super Skrull

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 04:18 PM   #129
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
回上:係,係全部閊棚欄,連埋 X-Men 系(含 Deadpool),甚至唔係 Marvel 嘅嘢,好似 Fox Searchlight 都買晒。

本港第一日估計收六佰萬以上⋯⋯
https://www.hkfilmblog.com/archives/65431

舊 03-07-19, 04:30 PM   #130
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
主角成套戲由頭出到尾但存在感好低
作為英雄真係致命傷
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 06:21 PM   #131
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
果然marvel就是不會使人失望,這樣的實力難怪說驚奇隊長是復仇者的希望

主角的內心掙扎算ok, 局長和貓仔的確很夠戲份(還有一些配角也是),在超人級 打斗上marvel真是又有進步了
CM的確係勁,但應該未去到復仇者之首(單就戲中表現應該就同覺醒雷神同level)
除非學似上面講呢十幾年佢有變得更強啦
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 10:12 PM   #132
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: PatrickNo42 查看文章
CM的確係勁,但應該未去到復仇者之首(單就戲中表現應該就同覺醒雷神同level)
除非學似上面講呢十幾年佢有變得更強啦
我諗係戲內 飛上空中把咁大個發射左的炸彈推番轉頭 呢下己經見到CM係再高一個層次
舊 03-07-19, 10:27 PM   #133
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
我諗係戲內 飛上空中把咁大個發射左的炸彈推番轉頭 呢下己經見到CM係再高一個層次
能力來源....

認真如果靠吸左粒石果少少能量+輸左克里人血就話係最強(甚至勁過雷神)真係有少少講唔過囉

何況佢仲要唔係第一個靠石先有能力的角色(唔係講時間軸上)

T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 12:16 AM   #134
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
當介紹新人物一集比個pass, 有悶埸,而且局長同goose仲搶戲,不過暫時show唔到CM有乜咁強可以打抵thanos, 雖然係會留番ENDGAME先出實力

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 05:59 AM   #135
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
有人就話⋯⋯
無限石係引發人類潛能,好似 Scarlet Witch 同 Quicksilver 咁,而唔係似 Vision 咁由粒石直接提供出力。呢度係咪前者?本人唔識分。

老老實實,本人睇咗咁耐,都睇唔出 MCU 版 Vision 同 Scarlet Witch 嘅能力值究竟有幾高,可能本人悟性低,後者好似可去到好勁,連無限石都打得爆,但有時又因應劇情需要而突然弱化;前者無乜表現又個對比到唔知, IW 衰到直頭一開始已經被打到無力還拖~

CM 第時係咪都係咁行呢條路,好難講。

舊 03-08-19, 08:38 AM   #136
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: T.S 查看文章
能力來源....

認真如果靠吸左粒石果少少能量+輸左克里人血就話係最強(甚至勁過雷神)真係有少少講唔過囉

何況佢仲要唔係第一個靠石先有能力的角色(唔係講時間軸上)

Hulk 何嘗唔係吸左少少Gamma Ray就變到咁

其實我覺得CM最重要係好似Doctor Strange咁,佢地控制的能力岩岩係另一個specturm 上 ... 你地玩單打獨鬥one on one ,CM就控制能量/DS控制時間同用魔法 (okay 我知今集未講CM有binary 能力..)
舊 03-08-19, 11:01 AM   #137
david
The One

註冊日期: Mar 2002
如果以漫畫設定O黎講,CM O既能力拍埋SCARLET WITCH,THOR,HULK,DOCTOR STRANGE同THANOS隔離O既話根本就係蚊同牛比,所以我睇SPIDIE O係MCU第一次出場時就已經話點解SW咁鬼弱雞...

不過而家咁O既情況應該係KF將經期大媽亂Q咁BUFF,再將原本勁到開曬巷O既大幅弱化...亦都難怪有傳聞話有現任AVERGER CAST對而家MCU呢個境況有微言。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 12:16 PM   #138
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: david 查看文章
不過而家咁O既情況應該係KF將經期大媽亂Q咁BUFF,再將原本勁到開曬巷O既大幅弱化...亦都難怪有傳聞話有現任AVERGER CAST對而家MCU呢個境況有微言。
反正現有Cast洗牌在即
加個Plot balance 過 lo
舊 03-08-19, 04:10 PM   #139
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
當介紹新人物一集比個pass, 有悶埸,而且局長同goose仲搶戲,不過暫時show唔到CM有乜咁強可以打抵thanos, 雖然係會留番ENDGAME先出實力
然後endgame整個你估唔到的結果, 最後係松鼠妹出來ko左thanos, 完場

舊 03-08-19, 05:13 PM   #140
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: wing 查看文章
然後endgame整個你估唔到的結果, 最後係松鼠妹出來ko左thanos, 完場

係O既話一係就搵HOWARD執尾刀啦。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 05:22 PM   #141
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: david 查看文章
係O既話一係就搵HOWARD執尾刀啦。
正呀, 然後順便叫唐老鴨出來同佢做friend

舊 03-08-19, 07:14 PM   #142
王小虎

註冊日期: Apr 2002
彩蛋

漫畫個skrull Talos算係個悲劇人物,被同族認為係失敗者,唔排除下集會再出。其實好可能下集就係Kree Skrull War故事改編。

Carol個friend個女Monica,漫畫佢先係第二代Captain Marvel,比Carol仲早做。因為漫畫一開始Carol係叫Ms. Marvel,後來當第一代的Mar-Vell癌症死咗,再轉手咗幾代之後(都唔係好成功),到咗近年先由Carol做,一做就好成功,原因當然係Carol做Ms Marvel時本身已經係個好受歡迎的角色,所以改左名一樣受歡迎。

漫畫第一代的Mar-Vell係叫Dr. Walter Lawson,而家變左女人,叫Dr. Wendy Lawson。

漫畫的Supreme Intelligence係個好大的頭,得個頭,四隻眼,好肉酸吓。

漫畫Carol隻貓叫Chewie,原名係來自星戰,而家改為Goose,相信係來自Top Gun。漫畫都係Flerkin,都係咁食得。

呢度寫話Stan Lee喺火車果幕係讀緊佢客串的一套戲的劇本,而果套戲係1995年的戲,所以時間配合得差唔太多。幾有心思。
https://www.denofgeek.com/us/movies/...eference-guide

CM另一個女作家Kelly Sue DeConnick都有客串,我唔太記得佢個樣,所以睇戲時冇留意到。就係佢將Ms. Marvel變成Captain Marvel,個鷄冠頭都係佢的出品(佢本人都有d punk味)。

漫畫Carol的能力來源都係差不多,都係為咗Mar-Vell,都係爆炸(不過係因為爆炸時同Mar-Vell的基因混合咗,變左半人類半Kree的基因)。

漫畫的Carol都曾經失憶,係因為X-Men的Rogue,Rogue一掂親人就會吸人記憶同能力。而受害者Carol仲因為咁有段時間比Professor X收留,出現喺X-Men漫畫。佢同Rogue都反目一段時間,到後來先和好。

頭段係有d悶,如果插一段追逐或者動作,可以好d。有d動作戲流流地,冇睇開的Marvel戲咁精彩。

故事算唔錯啦,寫一個女人,由細到大就比人話唔可以做乜,你做唔到,你翻去揍仔煮飯啦。但係佢好有意志,跌低咗爬翻起身,亦都唔使人認同,呢d野係女導演先拍到出嚟。連接MCU亦都冇咩問題。

此篇文章於 03-08-19 07:24 PM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 07:52 PM   #143
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章

Hulk 何嘗唔係吸左少少Gamma Ray就變到咁

其實我覺得CM最重要係好似Doctor Strange咁,佢地控制的能力岩岩係另一個specturm 上 ... 你地玩單打獨鬥one on one ,CM就控制能量/DS控制時間同用魔法 (okay 我知今集未講CM有binary 能力..)

SPOILER

咁hulk其實都唔夠滅霸打

不過認同樓上ching講mcu因為石而得到力量的角色能力強弱真係有d無定向任佢講

但啦,暫時都係覺得覺醒雷神+stormbreaker最強(A3最後完爆齊石滅霸)

唯有睇下A4時間上過左咁多年點吹CM係最強同夠唔夠說服力

T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 07:53 PM   #144
12號四分衛
Game Master

彩蛋

提起Stan Lee cameo
佢係Mallrats入面雖然叫客串
但實際上都幾多對白,節錄出來都有4分幾鐘

此篇文章於 03-08-19 08:01 PM 被 12號四分衛 編輯。
舊 03-09-19, 12:59 AM   #145
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
70分
我又唔覺得算好好睇
但亦唔算難睇,不過真係同end game無關係
所以入去睇既人如果一心係想睇end game有關既野就可以失望了
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 12:40 PM   #146
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
70分
我又唔覺得算好好睇
但亦唔算難睇,不過真係同end game無關係
所以入去睇既人如果一心係想睇end game有關既野就可以失望了
由手機版發出
起碼可以到睇ENDGAME時,知道最強嗰個係乜水,點黎。。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 12:56 PM   #147
lwl

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDlwlworld
XBox Live GamertagLWLWORLD
睇完,覺得幾好睇
女主角越睇越順眼

舊 03-09-19, 03:04 PM   #148
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
有種臨時拉夫感覺, 不過都好解釋晒成個marvel既流程, 希望endgame好睇啦

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 09:11 PM   #149
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
MCU最下位帝王誕生...

舊 03-09-19, 10:12 PM   #150
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
睇完
都係HEROINE SOLO
難免同WW比較

雖然 _ 口_面嘅女主唔及WW靚
但套戲好睇過WW少少咁啦
WW條橋太仙女下凡 個人似卡通人物咁
隊長就似返個真人

其他都懶講了 XD
成個系列
08年睇到而家,感情上已經當賀歲片咁睇
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Incredibles 2 (JUNE 2018) | Pixar david 電影版 19 03-28-20 04:14 AM
[西片] Avengers: Infinity War ︱復仇者聯盟3:無限之戰 (4月27日) 信長 電影版 697 10-06-18 01:30 AM
吹水專區 2019《未來警察今天要出發~》 神龍 吹水專區 1000 07-26-13 09:26 PM
Captain America: Super Soldier yKS 電視遊戲討論版 39 07-19-11 04:18 PM
Captain Owen KKH 體育版 4 04-17-02 10:22 PM

現在的時間是 08:00 PM

手機版 | APP版