Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 01-20-19, 05:21 PM   #676
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
Voltron 上左架
由手機版發出
慢慢煲。

罰叔 S2E01 一睇就知係拖戲,佢同個女人前後總共搞咗幾多次? 不過一開打就好正。

第二話一開始就向某部片致敬。 (待續)

舊 01-21-19, 09:43 PM   #677
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
你諗番現實,唔係樣樣野都對等發展 ge ..
不過諗返轉頭其實Star Trek系列都唔係第一次加入傷健共融元素,
以前90年代果套都好似有過角色係盲的,
但帶個特殊的眼鏡就睇得返嘢咁上下的劇情。

舊 01-21-19, 10:29 PM   #678
IDGAF
The One

睇咗The Assassination of Gianni Versace,
好睇,值得推介~!

不過,睇完唔係好明個凶手點解要殺第三名死者,
甚至唔係殺包養佢果個阿伯,
同埋正如第三名死者太太咁講,
既然已經知道凶手的名同容貌,
又知佢拎咗第三名死者架綠色車用,
警方都追查唔到主角行蹤會唔會太廢,
第四名死者就最無辜…

Gianni Versace因為太成功又出名又剛好是gay,
殺了佢主角就出名同變得特別,
其實有無同佢本人真係相遇過都唔係重要。

第一同第二名死者的背景故事其實幾搶戲又反映到現實~!

差唔多到最後先講主角的身世,
佢爸爸對佢的影響都幾大。

https://www.youtube.com/watch?v=y1qS2tqnmrI

此篇文章於 01-21-19 10:36 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-19, 01:07 PM   #679
IDGAF
The One

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
我英第三季!
由手機版發出
睇咗我的英雄學院第3季,
如果無理解錯的話,
根據角色的對白提及,
其實去到聯校考臨時牌果時,
都只不過係開學後4個月左右,
不過,完全唔覺得班主角有上堂學過d乜就直接係實戰中成長了~!
究竟1A班有咩特別,搞到被惡人們睇中成為目標呢?

同埋套動畫入面不段有新角色加入,發展落去隨時多過Pokemon,
真係好奇想知其實有無搞過讀者投稿收集靈感?

https://www.youtube.com/watch?v=WUDWBg4cFiw

舊 01-23-19, 01:22 PM   #680
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
究竟1A班有咩特別,搞到被惡人們睇中成為目標呢?
因為A班係主角all might教吧
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-19, 03:23 PM   #681
肉羊哩咖
griffin611

罰叔 S2E02:咁避過敵人,好橋。古惑女仲唔肯信罰叔,後面會解釋返掛。個奸角好陰沉,幾壓場吓。

罰叔 S2E03:搞出咁大龍鳳,唔引人注意冇可能;單嘢一般電影會一take過完晒,呢度分兩劑,不過後面大玩 John Wick,太正,冇投訴。妙在主角側居然無人死。不過今話大部份配角都係一話過,睇都唔會再出場,算喇。

舊 01-23-19, 08:46 PM   #682
IDGAF
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
因為A班係主角all might教吧
由手機版發出
個主角實在太屈機,教埋書都得…

雖然我無睇過漫畫原作,
不過睇動畫第2季開場主角的對白,
成個故事的內容都係主角成為世界最棒英雄前的事跡嚟…

舊 01-24-19, 11:44 AM   #683
IDGAF
The One

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
原來套 Black Mirror 係互動電影,可自選結局,現已上架。

樓上睇咗 ROMA 同 The Ballards of Buster Shruggs 未? 呢兩套都係 Netflix 出資拍,亦係好多影評今年度廿大之列。
引用:
作者: 布甸 查看文章
我好似揀o左 BE...
引用:
最後「玩左」兩個鐘,大致上試哂所有Option
一開始太著意試Option,或者太快選擇玩野/同故事大方向唔同的Option,應該會好快會「Loop到悶」
睇咗/玩咗Black Mirror: Bandersnatch,
好似大部份線都係Bad End嚟咁…
係得Netflix線歡樂少少。

如果佢下次類似的節目,
希望會係有類似心理測驗、結果分析之類的元素。

https://www.youtube.com/watch?v=VNw9DAwp2Kk

舊 01-24-19, 03:47 PM   #684
肉羊哩咖
griffin611

二月新番:

Russian Doll, 玩 time loop 喜劇, 一號上

龍皇子 S2, 十五號

雨傘學院(同某企業無關),都係十五號

此篇文章於 01-24-19 03:59 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-19, 03:57 PM   #685
肉羊哩咖
griffin611

仲未見 EVA 同 Revisions, 搞乜?

此篇文章於 01-24-19 04:02 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-25-19, 08:28 AM   #686
IDGAF
The One

引用:
二月新番:

Russian Doll, 玩 time loop 喜劇, 一號上
[YOUTUBE]YHcKoAMGGvY[YOUTUBE]

龍皇子 S2, 十五號

雨傘學院(同某企業無關),都係十五號
[YOUTUBE]LMeqY7ogdF8[YOUTUBE]

引用:
仲未見 EVA 同 Revisions, 搞乜?
知唔知EVA佢係得TV版,
定有埋新舊咁多套劇場版?

TV版,本身自己有買到正版VCD/DVD,
不過Netflix版應該是HD化的BD版吧?

劇場版"新"果幾有DVD同BD。
反而想睇返舊果套的劇場版。

睇官方段宣傳片,
外購電影方面有Ghost in the Shell、Split、怪獸與牠們的產地等都幾吸引,
可惜好多我都係iTunes買咗數碼版,仲有得串流4K HDR/Dolby Vision。

Netflix二月最新片單 | 香港 | HK
https://www.youtube.com/watch?v=haHTnG70Qc0

此篇文章於 01-25-19 08:39 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 01-25-19, 10:02 AM   #687
IDGAF
The One

https://www.netflix.com/hk/title/80201680

見金球獎The Kominsky Method(荷里活教父)拎咗
最佳音樂及喜劇電視劇
最佳音樂及喜劇類電視劇男主角
就試下睇,睇完覺得唔算係喜劇仲幾沉重講老年人面對死亡同家庭問題,
不過可能年齡層問題,佢套劇講的笑料好多都聽唔明…
下季應該唔會睇了。

監製 Chuck Lorre 誠意呈獻的《荷里活教父》,即將在 11 月 16 日正式上線。山迪(Michael Douglas 飾)與他此生莫逆諾曼(Alan Arkin 飾),運用幽默感、充滿尊嚴地面對人生跌宕以及……不爭氣的前列腺。二人相處點滴,讓我們體會友誼歷久彌新的美好

https://www.youtube.com/watch?v=z0tVNLjzZWo

舊 01-25-19, 01:32 PM   #688
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
知唔知EVA佢係得TV版,
定有埋新舊咁多套劇場版?

TV版,本身自己有買到正版VCD/DVD,
不過Netflix版應該是HD化的BD版吧?

劇場版"新"果幾有DVD同BD。
反而想睇返舊果套的劇場版。
據報 TV 應該就齊26話,係咪 BD 化就唔知,應該好似 Cowboy Bebop 咁掛;電影就係舊嗰兩套劇場版 The End 同 Death & Rebirth。都提過香港因為「有心人」嘅關係,比較易買到,歐美就唔係咁情況,要「心安理得」咁睇齊非常非常之貴,所以當日話 Netflix 有得睇就幾哄動吓

—————

(退休)殺手片 Polar 今日上,

—————

有傳搞緊咱家包乞食系列,不過係由拍電影版個公司做,都唔好有咩期望~

https://www.theverge.com/2019/1/24/1...in-development

此篇文章於 01-25-19 01:52 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-25-19, 10:25 PM   #689
肉羊哩咖
griffin611

罰叔

S2E04: 慢晒,講咗少少女主角點解會被追殺,可以講多啲;反而講得太多個牧師,重覆咗; Billy 無喇喇走去講條爆出嚟嘅阿伯,又拖。
S2E05: 有打,女主角條線開始有啲眉目,健身室打鬥一般;另一邊 Billy 條線先開始有啲推進,好唔合理佢點可以當之前通緝嘅事無咗?Billy 可以大搖大擺咁週街走無人理?
S2E06: 女主角玩變裝幾好,反而做 DHS 位女主角真係好鬼無用~

此篇文章於 01-26-19 05:51 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-25-19, 10:32 PM   #690
肉羊哩咖
griffin611

-del-

舊 01-26-19, 04:31 AM   #691
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
見到上咗roma
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-19, 10:13 AM   #692
IDGAF
The One

引用:
據報 TV 應該就齊26話,係咪 BD 化就唔知,應該好似 Cowboy Bebop 咁掛;電影就係舊嗰兩套劇場版 The End 同 Death & Rebirth。都提過香港因為「有心人」嘅關係,比較易買到,歐美就唔係咁情況,要「心安理得」咁睇齊非常非常之貴,所以當日話 Netflix 有得睇就幾哄動吓
正,有得睇返舊劇場版~!
當時睇唔明的內容,
唔知宜家再睇會唔會有新的體會。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%96...A0%B4%E7%89%88

引用:
作者: aquarius 查看文章
見到上咗roma
墨西哥、黑白畫面、男人耍棍、女人自強,完…得獎~!
(金球獎最佳導演獎和最佳外語電影獎)

https://www.netflix.com/hk/title/80240715

舊 01-26-19, 10:26 AM   #693
IDGAF
The One

之前睇咗1月新劇A Series of Unfortunate Events Season 3,
個故事好似都有幾多隱喻諷刺宜家的世界,
經常透過快閃畫面加急口令式對白去交代故事背景,
其實睇完一次都唔係好消化到佢真正想表達的嘢,
如果有時間會由第一季開始重睇…

https://www.youtube.com/watch?v=W0e7OwD3iWc

舊 01-26-19, 10:57 AM   #694
IDGAF
The One

引用:
追晒《性教育》,唔好嘅就係人物太典型,你基本估到晒跟手會發生咩事;好嘅就無 American Pie 之類咁癲咁低俗,比較嚴肅去看待啲問題,有啲唔只係少年唔知點算,成年人都未必處理得掂,好多時唔係關床上事,而係床下人之間相處嘅問題,能醫不自醫,呢度都好老梗吓。睇咗三話先知係英國片,真係失敗~

講返現實問題,美帝嗰邊全線加價,幾時燒到其他地方未知。
以性為題材的香港電視節目比較少,
好似得RTHK的性本善系列,
同埋HKTV拍果套大眾情性(Sexpedia)。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4...83%85%E6%80%A7

套劇有The X Files系列女主角Gillian Anderson,
同Hugo個男主角Asa Butterfield飾演一對母子,
已經吸引到兩個不同年齡層的觀眾去睇。

不過,睇完覺得有少少浪費咗個題材,
用英國做背景但拍出嚟同美劇Glee好似都係差唔多咁,
特別係最後一集某男同Eric打鬥後果幕,直頭同Glee某集一樣添。
(呢套劇的配樂又的確幾好聽的~! )
甚至無上述果套港劇大眾情性講得咁白,
好似浪費咗阿媽呢個性治療師角色咁。

不過,都明白主角班同學點解咁心急,
除咗怕"進度"落後其他同輩之外,
個故事地點設定係一個一小時得一班巴士出市區的偏遠小鎮,
如果係唔盡快搵自己的心儀對象"實習"的話,機會一定只會越來越少…

性愛自修室》| 人物介紹 | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=DubcZvSAFII

舊 01-26-19, 06:04 PM   #695
肉羊哩咖
griffin611

繼續罰叔 S2

E07:等咗三話終於有場大龍鳳,不過阿標你一有得打就「正常」返嘅~
E08:由DD S1睇住佢紮嗰位探員戲份重好多,個牧師同古惑女由第四話開始講少咗就有啲唔協調嘅感覺,第六話開集幾乎連出鏡都無,開頭佢哋幾重戲,但係去到呢度有被掟埋一邊咁。
E09:一直都有講DHS 個女角有事,呢話講多返少少,尤其佢同個心理醫生幾長嘅對白,幾悶吓。反而牧師畀佢班舊相識一幕就唔錯,做 Person of Interest 入面 Fusco 嗰位客串,如果同一宇宙兩個角式踫頭會幾有趣。
E10:又黑又閃,打就無之前幾場咁高欣賞值。
E11:Karen 客串,暗示佢同 DD 感情出咗事?不過佢出場都叫洽到好處;
E12:以為 DHS 女角終於有啲用,點知又衰咗;跟住阿標條線由佢「接手」,早就應該咁~
E13:明知係結局但去到中間都唔多有嗰種緊凑埋尾嘅感覺,同上一季好唔同。都預佢摺埋,係爭啲不過叫好尾。

個人覺得兩條線唔係問題,但編排得好亂,罰叔/編劇顧得一個對家顧唔掂另一邊,覺得一係將佢哋合流,一係輪流上會好啲;演員都交足戲,即使係 Karen 表現都係水準以上,標記係癲,但唔誇張,唔好當佢小丑咁睇,又無上一季咁深沉同乞人憎。反而原創角式個牧師就好有壓場感,角式都幾完整吓,算唔錯。

此篇文章於 01-26-19 06:14 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-27-19, 04:30 AM   #696
肉羊哩咖
griffin611

好地方S03E12真係扭到你都估唔到,有人被迫坐正,跟手無先兆下玩切細洋葱!

ST: D S02E01 先旨聲明:唔係 Trekkie,幾鍾意第一季咁黑風格,係唔係 canon 話知佢,好戲就得。 完全唔同風格,真係回歸返光明面;上季好多問題今話輕鬆解決;冒險有(紅杉)領當,人人守望相助,用科學同勇氣解決危機,同時又唔多尊重私隱咁噃;仲有個工程主管支旗楝晒出嚟。

ST: D S02E02 搵 Johnathan Frakes 做導演,佢做 TNG 入面個大副,同導演過幾套 TNG 電影,真係幾傳統保證;今話講返 Star Trek 其中一個最基本嘢:你唔好持住本身科技先進,走去同啲科技無咁先進嘅說三道四,指手劃腳,你就算想幫手就唔好畀人知,呢度同新 Star Trek 電影好唔同,而成個劇本都處理同節奏一流。今季個大謎玩落去有可多方向,幾期待。

此篇文章於 01-27-19 04:57 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-01-19, 06:37 PM   #697
IDGAF
The One

睇咗香港Netflix一月新劇Titans,
幾鐘意呢個嗜血版Robin Dick Grayson,
不過當佢知道自己的地位比Batman"新男寵"Jason Todd取代後吃醋就笑咗…

其他角色方面,
Starfire似太陽能電筒,夜晚就廢武功,
綠毛Gar變身做青虎好似淨係嚇到普通人,本人又怕做裸身狂,
Rachel的能力係呢一季似乎最強,但經常失控暴走。
雖然套劇講一眾主角好似組咗隊咁,
但實際又睇唔到佢到有合作做到d乜,
甚至合體技都無招咁…

反而幾鍾意睇Hawk & Dawn呢條線,
因#MeToo立志做英雄打到周身傷,要食一大堆藥仲不舉,
真係幾悲哀…

想睇Batman VS Robin的,
要等到結尾衝入敵陣"發夢"式完場前先有機會比主角F*** Batman/Bruce(主角口頭禪)
好似有點可惜…

DC UNIVERSE | TITANS: SEASON 1 FINALE
https://www.youtube.com/watch?v=O8bl2Vurk7M

===============================

The Ending Of Titans Season 1 Explained
https://www.youtube.com/watch?v=Y6cSJTJom7w

此篇文章於 02-01-19 06:41 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 02-01-19, 10:36 PM   #698
肉羊哩咖
griffin611

睇晒9 話 Carmen Sandiego,幼齡向,叫做故仔簡單有趣同乘機講啲地理文化知識;講俠盗同邪惡組奪寶,又畀差佬兼神秘組織追緝嘅冒險故仔,雷神3 演 Valkire 嗰位配年輕咗好多嘅 Carmen,Stranger Things 入面做 Finn 嗰位配白帽黑客兼幕後情報提供,畫功動作唔錯,又串插 Carmen 身世之謎,留晒線去下一季。

Sex Education 亳不意外地公怖咗有第二季,未有期~

舊 02-01-19, 11:58 PM   #699
IDGAF
The One

Star Trek: Discovery S02E03 Point of Light,
講咗3集都仲未見Spock登出(唔計童年版),
反而"瓊姐"強勢登場了,唔知係咪常駐角色呢?

外星女L'Rell個長髮+Deep V造型,真夠重口味…

舊 02-02-19, 03:57 PM   #700
肉羊哩咖
griffin611

ST: D S2E03 呢話樣樣都講啲,但又無嘢係埋尾,整體上差咗。

係,連肥妹「被上身」單嘢感覺上無咁簡單,尤係隻嘢嗡嘅嘢,同佢個動機留晒白,仲有係為因為肥妹被上身先可以賽跑從後趕上?都幾耐人尋味;

米高同冼樸單嘢繼續餵啲謎畀你,但感情上本人睇得幾抽離吓;

最估唔到佢返去挖返 Klingon 壇嘢出嚟講,可能係比較好嘅一條線,但打鬥就認真唔掂,最矚目似乎暗示緊會再同連邦開戰,而楊姨姨點知 Klingon 出事,唔見米高做咗啲乜,點都好 Sector 31 似乎會有更多出場機會,斷估佢同大橋有關。

-----
台下:有報指 ST: D 已經玩完,無第三季,未公怖就聽住先;唓!罰叔都未被斬幾時輪到佢~

此篇文章於 02-02-19 04:02 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:56 AM

手機版 | APP版