Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-10-17, 08:50 AM   #276
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

啲人話點解冇Spider Sense,其實早在CW嘅時候係已經有嘅,只不過冇以前咁樣明顯。

留意佢對眼喺察覺背後有嘢掟過嚟時係即時擘大眼,即代表佢意識到危險由背後而來。
Spider sense 同ben 叔一樣,國民級既野,根本唔需要再特登講
再講就連ben叔都要死多次
係佢戰鬥時候,隱約表現出黎就夠
而戲中最初打劫銀行果幾個人果場已經有表現出黎

舊 07-10-17, 11:21 AM   #277
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: STRIFE 查看文章
Spider sense 同ben 叔一樣,國民級既野,根本唔需要再特登講
再講就連ben叔都要死多次
係佢戰鬥時候,隱約表現出黎就夠
而戲中最初打劫銀行果幾個人果場已經有表現出黎
問題係其他99%時間無表現出黎,點可以叫有
一百次先得一次有效既應該叫human sense,或者撞彩

此篇文章於 07-10-17 11:57 AM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 11:43 AM   #278
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 搖搖 查看文章
尼樣我都覺得好怪......有咁多年咩
MCU d時間線好多bug,唔好太認真

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 11:56 AM   #279
stonekeung
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: BRA武藏 查看文章
睇完,復仇者第1集到呢套
戲內已經8年?
硬係唔知點咁……
想起之前睇過一個報導, 話IRONMAN 2裡面一個細路係Peter, 連貫返話Tony 公開他是Iron Man 時,Peter 只有5歲。當外星人入侵紐約時,復仇者集結時,他只有9歲。之後,他就被輻射性蜘蛛咬了。
https://www.facebook.com/SHIELDHK/ph...type=3&theater
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 12:10 PM   #280
stonekeung

註冊日期: Jan 2010
想問同STAN LEE譗訕個女人係乜水?STAN LEE有叫佢個名, 不過我忘記了...
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 01:41 PM   #281
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: stonekeung 查看文章
想起之前睇過一個報導, 話IRONMAN 2裡面一個細路係Peter, 連貫返話Tony 公開他是Iron Man 時,Peter 只有5歲。當外星人入侵紐約時,復仇者集結時,他只有9歲。之後,他就被輻射性蜘蛛咬了。
https://www.facebook.com/SHIELDHK/ph...type=3&theater
呢D唔駛我地估估下既, 假以時日可能到佢拎正晒朱朱俠個版權之後可以講呢個故事...

留一手, 做多幾個英雄出場, MARVEL係得既.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 01:48 PM   #282
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
淨係比個普通人級數既所謂shockman嗱住舊野樁左咁多下已經原全唔ok

我諗spidy有唔同款式既網武器或者有網翼尼d新gimmick我覺得係ok既,
但係要用埋ai導航或者無人機個人覺得又over左.
同peter自己想"貼地d"既想法好大落差
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 01:51 PM   #283
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 古鐵.巨人 查看文章
淨係比個普通人級數既所謂shockman嗱住舊野樁左咁多下已經原全唔ok

我諗spidy有唔同款式既網武器或者有網翼尼d新gimmick我覺得係ok既,
但係要用埋ai導航或者無人機個人覺得又over左.
同peter自己想"貼地d"既想法好大落差
Spiderman X
MCU Phase 4 Iron Man Replacement O
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 01:52 PM   #284
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
好似時間點唔太對得上...
Iron Man2個時間點好明確是2010年(因個科技展有日期), 如果Peter堅係5歲
紐約大戰最多是隔兩年開打, 又點會9歲?

但美隊2個陣 蜘蛛俠就已經係高中生 (光頭佬話某天才高中生都係目標之一)
高中生俾盡咪14-15歲

紐約大戰同美隊2之間有隔左5年咁耐?

今集蜘蛛俠仲係15歲,又話紐約大戰係8年前
戲內時間點已經去到2020年?

此篇文章於 07-10-17 02:06 PM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 01:57 PM   #285
12號四分衛
Game Master

Donald Glover電影內係Miles Morales Uncle
電影外彩蛋係2010 Amazing Spiderman casting時,twitter有個"#donald4spiderman" campaign想佢做peter parker
舊 07-10-17, 02:03 PM   #286
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 大破人間 查看文章
Iron Man2個時間點好明確是2010年(因個科技展有日期), 如果Peter堅係5歲

但美隊2個陣 蜘蛛俠就已經係高中生 (光頭佬話某天才高中生都係目標之一)

內戰果陣幻視話:"In the 8 years since Mr. Stark announced himself as Iron Man, the number of known enhanced persons has grown exponentially. And during the same period, a number of potentially world-ending events has risen at a commensurable rate."

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 02:54 PM   #287
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: 大破人間 查看文章

今集蜘蛛俠仲係15歲,又話紐約大戰係8年前
戲內時間點已經去到2020年?
我諗MCU timeline最大「問題」係觀眾無咩plot/visual reference point去確定電影間過左幾多年
舊 07-10-17, 03:34 PM   #288
Kain

不嬲講時間都係無意義既
電影都係跟漫畫做法
由手機版發出
舊 07-10-17, 04:04 PM   #289
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Kain 查看文章
問題係其他99%時間無表現出黎,點可以叫有
一百次先得一次有效既應該叫human sense,或者撞彩
反正MCU家下長做長有,冇以往嗰啲Origin Story咁焗住所有能力設定要喺2小時內一次過介紹晒。

佢初出道時打啲小罪犯冇乜需要用到呢個能力。

去到CW同埋今集可能太過依賴Tony件高科技衫,個Spider Sense亦係未有充分空間去「覺醒」。

遲下話靠佢自己實力打Thanos等大佬級壞蛋時,Spider Sense再慢慢「覺醒」都未遲吖。不過同意Marvel需要盡快填補呢個漏洞。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 04:07 PM   #290
Game Master

引用:
原先係Tom Holland喺訪問半開玩笑話「可能」個細路其實就係Peter,跟住幾日後Kevin Feige就「追加公認」咗呢個無厘頭設定。

舊 07-10-17, 04:11 PM   #291
Game Master

引用:
作者: T.S 查看文章
MCU d時間線好多bug,唔好太認真
同X-Men嗰啲時空交叉到令人頭痛嘅時間線,MCU呢啲算係非常嚴謹啦。

舊 07-10-17, 10:55 PM   #292
hap3afrien
Game Master

Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
有無人未睇/有興趣睇多次, (啱啱先)發現買錯日期
IMAX iSquare 13/7 7:20pm M16 17皇帝位 有意頂手pm

題外話:依家普通戲院無得預訂IMAX飛? 以前可以係沙田UA買iSquare IMAX, 依家沙田UA連攞飛部機都封埋

舊 07-11-17, 10:33 AM   #293
rapperjohnny
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDRapperJohnny
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
反正MCU家下長做長有,冇以往嗰啲Origin Story咁焗住所有能力設定要喺2小時內一次過介紹晒。

佢初出道時打啲小罪犯冇乜需要用到呢個能力。

去到CW同埋今集可能太過依賴Tony件高科技衫,個Spider Sense亦係未有充分空間去「覺醒」。

遲下話靠佢自己實力打Thanos等大佬級壞蛋時,Spider Sense再慢慢「覺醒」都未遲吖。不過同意Marvel需要盡快填補呢個漏洞。
關於Spider Sense其實Civil War已經講過,2:27開始嗰度,Peter件DIY衫用呢個護目鏡就係因為佢既Sense會突然提升,所以用黎幫自己係大量既訊息之間集中
rapperjohnny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-17, 11:22 AM   #294
叉燒飯

註冊日期: Jun 2005
點解你地咁狠心想睇Ben叔死第三次

舊 07-11-17, 12:20 PM   #295
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 叉燒飯 查看文章
點解你地咁狠心想睇Ben叔死第三次
可能今次叫呃人man去死 橫豎佢都唔想拍,成全佢囉
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-17, 01:13 PM   #296
PatrickNo42

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: rapperjohnny 查看文章
關於Spider Sense其實Civil War已經講過,2:27開始嗰度,Peter件DIY衫用呢個護目鏡就係因為佢既Sense會突然提升,所以用黎幫自己係大量既訊息之間集中
唔只,佢DlY果件頭套係直頭冇位睇野(個護目鏡只係用嚟fake人),
代表Peter既感官已經提升到要收埋一感先可以專心行動
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-17, 02:41 PM   #297
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
戰衣AI好正

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-17, 03:01 PM   #298
Kain

其實最後真心唔明
Tony既態度一直係細蚊仔唔好耙咁多野
但係最後無啦啦覺得佢做得好好
其實照計一樣應該鬧佢唔好攪事架喎
個原則係咪轉得有啲硬?

此篇文章於 07-11-17 03:05 PM 被 Kain 編輯。
舊 07-11-17, 03:44 PM   #299
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
隻Shocker之流出造形係流料定改左?
https://twitter.com/Darantino/status...rc=twsrc%5Etfw

引用:
作者: Kain 查看文章
其實最後真心唔明
Tony既態度一直係細蚊仔唔好耙咁多野
但係最後無啦啦覺得佢做得好好
其實照計一樣應該鬧佢唔好攪事架喎
個原則係咪轉得有啲硬?
。。。

咁Peter最後真係唔靠戰衣都証明到自己決心同立左大功

Tony自己本身都係大唔透, 唔係d咩好榜樣
同佢錯睇少左Vulture, 只係搵FBI應付

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-17, 03:46 PM   #300
Kain

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
隻Shocker之流出造形係流料定改左?
https://twitter.com/Darantino/status...rc=twsrc%5Etfw

。。。

咁Peter最後真係唔靠戰衣都証明到自己決心同立左大功

Tony自己本身都係大唔透, 唔係d咩好榜樣
同佢錯睇少左Vulture, 只係搵FBI應付
完全係前後矛盾喎,無啦啦變左結果論
同佢船件事之後同SM講d野完全接唔埋

此篇文章於 07-11-17 03:49 PM 被 Kain 編輯。

標籤
homecoming, Marvel, spider-man

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Spider-Man: Into the Spider-Verse ︱ 蜘蛛俠:跳入蜘蛛宇宙(2018年12月20日) 信長 電影版 34 07-06-19 10:22 PM
Spider-Man 4 neo 電影版 102 01-14-10 02:39 AM
Spider-man ??? 大懶財 日本動漫畫討論版 8 10-21-06 07:50 AM
Spider Man 2 Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 261 08-29-04 08:18 AM
spider man 2 Raymondz Neo Entertainment TREND 33 07-29-03 11:01 AM

現在的時間是 11:18 AM

手機版 | APP版