Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 06-08-18, 10:10 AM   #26
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: mrk 查看文章
再劇透!

PS5:同埋呢緊重有JW3伏筆(恐龍島冇左,好怕下集拍爛左)

無ge呢集其實都無左個恐龍島啦
同埋以今個JW的真正野心 (個細路女.. )
拍JW4都仲得
呢下先真正驚佢出事

12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-18, 10:17 AM   #27
滅龍士
God of Gamer
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
內有劇透!
補充:個巨型魚缸原來同個大海只隔左1道鐵閘,所以今集...成功遊左出大海啦!

內有劇透!
A1:重未死,不過D工作人員走晒,冇定時喂食,
呢幾年活得一定勁肚餓!所以有人一入黎就秒殺啦!
好問題
上集大佬係兇王龍I-Rex,今集大佬係邊隻恐龍?a
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-18, 11:07 AM   #28
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
:)
暴美:我跟你們不是朋友,只是我吃過的人類剛好都是壞人,我痛扁的恐龍剛好都在攻擊你們而已!

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-18, 01:36 PM   #29
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 細路翔 查看文章
暴美:我跟你們不是朋友,只是我吃過的人類剛好都是壞人,我痛扁的恐龍剛好都在攻擊你們而已!
壞人我見得多,
T-rex姐姐:「又喺跳跳?」
T-Rex姐姐「走佬主角群,又喺你呀?我順手救你」
最後原來JP到呢家最正氣嘅角色,今集仲要捐血救人
相反JP2果家暴龍乜人都食,暴姐真好貼心

由手機版發出

此篇文章於 06-08-18 01:40 PM 被 iu fu pig 編輯。
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-18, 02:15 PM   #30
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
壞人我見得多,
T-rex姐姐:「又喺跳跳?」
T-Rex姐姐「走佬主角群,又喺你呀?我順手救你」
最後原來JP到呢家最正氣嘅角色,今集仲要捐血救人
相反JP2果家暴龍乜人都食,暴姐真好貼心

由手機版發出
劇透!
最搞笑係暴龍血啱用係速龍身上!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-18, 02:18 PM   #31
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
好問題
上集大佬係兇王龍I-Rex,今集大佬係邊隻恐龍?a
注:劇透!
今集Boss係打算小型量產既「兇王速龍」原型!

PS:最意外係由上集隻Boss副骨到再複製出呢!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 06-08-18, 03:35 PM   #32
iu fu pig
塵埃...

Spoile唔到del
舊 06-08-18, 09:11 PM   #33
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
老實講完全唔明堆量產速龍有咩戰鬥力可以當成兵器,上集隻白色幼女都仲話可以當成會鎖血同有迷彩又行得勁快既裝甲車用

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-18, 12:17 AM   #34
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
女主角竟然比上集靚咗、後生咗和大波咗!

今集JW2
上集條大魚可以餓幾年都唔死?
還以爲牠食龍唔骨,點知原來上集隻改造龍成排骨吐了出來

今集以為在玩生化危機1

今集隻改造龍屎過上集隻好多!連熱能感應都冇,要嗅氣味

下集難道又玩JP2迷失世界?

引用:

最後:小藍藍好鬼萌!原來JW1最後得番佢自己1個生存!(冇同類陪好慘!)
其餘同伴上集俾隻改造龍殺哂啦!

引用:
作者: 細路翔 查看文章
老實講完全唔明堆量產速龍有咩戰鬥力可以當成兵器,上集隻白色幼女都仲話可以當成會鎖血同有迷彩又行得勁快既裝甲車用
所以
所以拍賣初期話仲係實驗品唔賣!

此篇文章於 06-09-18 12:21 AM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-18, 02:42 AM   #35
mrk

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
其餘同伴上集俾隻改造龍殺哂啦!
[/SPOILER]
我記得有1隻係比人類火箭炮殺左!

下集點睇都似變成「恐龍危機2」多D喎!

舊 06-09-18, 09:19 PM   #36
iu fu pig
塵埃...

引用:
我記得有1隻係比人類火箭炮殺左!

下集點睇都似變成「恐龍危機2」多D喎!
下集?
下集就係侏羅紀世界囉~~

我淨係記得Blue同delta 其餘兩隻唔記得叫咩名
舊 06-11-18, 11:13 AM   #37
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
問1
件蘿係管家咁似,係咪佢個女複制出黎?

問2
除左籃外其他都可以複制返出黎, 駛乜返去捉?&買都買一雙啦

最後
肉食系你都大愛包容, 最後咪又係比人KO, 講放生返晒係個新島算啦

舊 06-11-18, 04:37 PM   #38
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: sgouki 查看文章
問1
件蘿係管家咁似,係咪佢個女複制出黎?

問2
除左籃外其他都可以複制返出黎, 駛乜返去捉?&買都買一雙啦

最後
肉食系你都大愛包容, 最後咪又係比人KO, 講放生返晒係個新島算啦

1. 複制人
2. 現成捉左即賣 vs 搵個地方養大先有得賣
舊 06-11-18, 04:51 PM   #39
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
回1
知係複人, 想知原本女係咪管家同老爺生

舊 06-12-18, 08:48 AM   #40
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
昨晚睇完

雖然車閘門不是女主角開的, 但一開始她竟然想連肉食龍也放走...
她不知道廿十年前JP2的教訓?

其實男主角應該要強硬一點帶走BLUE...
結果最後BLUE走到一個小鎮的附近.....

引用:
回1
應該只係家庭教師, 但外國個種住屋職員基本上已經算半個親人
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 11:36 PM   #41
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
呢集劇本一般,但氣氛同燈光演出就真係要比滿分。

恐龍,顧名思義,就係「恐怖的龍」嘅意思。

呢集真係感受到恐龍嘅「恐怖」,起碼坐我附近嘅死小孩嚇到不斷尖叫。

同平時喺熱帶森林跑嚟跑去唔同,今集角色比較多時間被困喺陰暗嘅室內空間被班食肉恐龍獵捕,感覺好似睇緊恐龍版「生化危機」

吐槽1

吐槽1:嗰件僱傭兵阿頭用麻醉槍射暈個「兇王速龍」後,唔係走去補多幾粒子彈,而係打開個籠門仲要行入去收集牙齒。你有冇再低能啲??

真係抵你比條龍食咗。你就唔識得先隊冧咗條龍先走入去收集牙齒咩??

感覺編劇只係為咗放條龍出嚟先諗出咁腦殘嘅編排。不過都仍然有好多更好嘅方法架,例如之前Owen放條頭骨龍入嚟搗亂時,可以比隻頭骨龍誤打誤撞唔小心打開個籠門架。點解係要咁低B?

吐槽2

你話當時以為個島嘅火山係死火山,冇諗過佢會突然復甦,我都收貨。但你同我講Owen佢可以跑得贏火山碎石流仲要完全冇燒傷?冇嘢吓?真係睇到即刻笑咗。

有睇開國家地理嘅紀錄片都或者知道,呢啲碎石流係極度高溫,成6000幾度都有,而且速度隨時跑贏一架跑車。比呢啲碎石流追上,只有死路一條,而且係死相恐怖,外皮完全燒焦不特此,大腦同內臟仲會即時蒸發,就好似被突然放入微波爐一樣。羅馬帝國附近有座被火山消滅嘅城市,啲居民啲屍體就係咁嘅恐怖狀態被發掘出嚟。

就退一萬步當俾你跑贏碎石流成功跳落海,啲碎石流嘅容量係以幾千立方米嚟計。就算俾你跳到落海,咪又係會俾啲碎石流淹沒。同埋唔好唔記得呢啲碎石流係極度高溫,一接觸到海水就會極速變成超熱嘅滾水。就算冇比碎石淹沒,都會被滾水煮死。

對唔住,我太認真了,不過真係不吐不快。

結局同下集伏線

Blue先係今集主角。由頭到尾都係咁搶鏡。不過最後同其他恐龍被放生,危害美國中產居民生命(無誤

最後由個複製蘿莉放生啲複製恐龍可以話係好諷刺。會唔會好似新版「人猿爭霸戰」系列一樣,人類因為玩弄科學而自招滅亡,變成「人龍爭霸戰」:人類與恐龍搶奪地球話事權?

拍賣時已經有幾隻恐龍被軍火商運走,相信呢啲恐龍會被呢啲軍火商基因量產成為武器,為下集嘅「侏羅紀大戰」鋪路。

最後就係製造呢啲「兇王速龍」嘅科學家胡博士再次逃走咗。喺原作小說佢只係一個路人甲,而且好快被速龍活生生撕開內臟。或者可以期待下集「三部曲」終結時呢位隱形反派會係同樣下場?最好由阿Blue落手食咗佢。

之前都知Jeff Goldblum只會以客串性質亮相,不過安排喺片頭同片尾做開頭同總結嘅旁述確實係最啱佢呢個角色嚟做。

此篇文章於 06-13-18 11:45 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 11:49 PM   #42
Game Master

引用:
回1
電影冇仔細解釋,所以只可以腦補

我個人覺得唔係。

有錢家庭有一兩個無血緣關係嘅管家被當係親人一般親近都係三色台膠劇成日見到嘅老土劇情,唔一定要安排成老爺同管家嘅私生女。

舊 06-14-18, 09:04 AM   #43
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
吐槽1

吐槽1:嗰件僱傭兵阿頭用麻醉槍射暈個「兇王速龍」後,唔係走去補多幾粒子彈,而係打開個籠門仲要行入去收集牙齒。你有冇再低能啲??

真係抵你比條龍食咗。你就唔識得先隊冧咗條龍先走入去收集牙齒咩??

感覺編劇只係為咗放條龍出嚟先諗出咁腦殘嘅編排。不過都仍然有好多更好嘅方法架,例如之前Owen放條頭骨龍入嚟搗亂時,可以比隻頭骨龍誤打誤撞唔小心打開個籠門架。點解係要咁低B?
吐1

我反而吐係
1. 隻龍聰明還聰明,好遠打中仲可以話扮,但咁近中左幾槍麻醉藥可以完全無事,但劇情又無提過佢進化到可以適應麻醉藥,似乎個plot twist有點「太方便」(佢走)
2. 個籠只係得一個扣向上拉就開到,又係「太方便」(佢走)

但收集牙齒我唔覺得佢低能,而係性格; 島上收集牙齒個Scene,你見僱傭兵對住一隻「溫溫登登」的恐龍,個頭對埋佢隻眼比隻龍知係佢做,收集完仲要講類似「醒左有排佢痛」的說話,我覺得類似 Serial Killer / Rapist要受害人受苦得來又要知係佢做,再要拿戰利品的征服心態
舊 06-14-18, 09:35 AM   #44
Game Master

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
吐1

我反而吐係
1. 隻龍聰明還聰明,好遠打中仲可以話扮,但咁近中左幾槍麻醉藥可以完全無事,但劇情又無提過佢進化到可以適應麻醉藥,似乎個plot twist有點「太方便」(佢走)
2. 個籠只係得一個扣向上拉就開到,又係「太方便」(佢走)

但收集牙齒我唔覺得佢低能,而係性格; 島上收集牙齒個Scene,你見僱傭兵對住一隻「溫溫登登」的恐龍,個頭對埋佢隻眼比隻龍知係佢做,收集完仲要講類似「醒左有排佢痛」的說話,我覺得類似 Serial Killer / Rapist要受害人受苦得來又要知係佢做,再要拿戰利品的征服心態
都仍然可以寫得好啲架

你話掹牙係性格所然,咁佢可以係個籠出面掹㗎。點解係一定要打開道門行入去??

舊 06-14-18, 10:40 AM   #45
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
都仍然可以寫得好啲架

你話掹牙係性格所然,咁佢可以係個籠出面掹㗎。點解係一定要打開道門行入去??
haha 大家諗的方向唔同

佢都唔係第一次捉恐龍
平日d龍幾槍就訓著
好比睇住病人手術前吸過幾啖麻醉藥, 或者綁架片比受害人吸過幾啖哥羅芳
點都唔會諗到佢會醒,什至好似呢個Case 完全無事???
所以我就諗吐嘈 1 haha

舊 06-14-18, 11:23 AM   #46
大破人間

關於個軍佬

老實講成隊都只係僱傭兵, 俾我唔到專業既感覺
無論管理上, 捕獲恐龍的設備,連二十年前第二集The Lost World的部隊都專業過佢地
連重點捕獲對像的BLUE也差點誤殺

個軍佬好明顯就大老粗, 開口閉口都成日提人找數,
又私底下將僱主的"貨物"的牙拔走, 連拍賣緊既改造龍都唔放過.

呢種人真係預左佢唔會用腦諗野

甚至我覺得D麻醉藥效果都仲差過二十年前...
當年連暴龍咁大隻都食1,2發麻醉彈就即倒

當然沒提條龍有沒有抗藥性是敗筆之一...

舊 06-14-18, 12:42 PM   #47
iu fu pig
塵埃...

回吐
因為兇王速龍比老細影容為極度危險同高科技,軍佬嘅獵人心態自然想挑戰一下,佢拔牙嘅做法正正喺「佢都比我搞得掂嘅象徵」既然講到條龍咁兇猛,緊喺要留返啲手信啦

而且應該喺講佢啲皮喺「刀槍不入」,所以想嘔嘅反而喺點解果舊三角龍「化石(重點)」可以插死佢,中咗麻醉槍根本就唔會落到藥(唔食麻醉槍喺上集boss嘅設定)

題外話,小妹妹喺財團老伯個女嘅複製人,由始至終無出現過嘅人物嘅複製人,不過大家講嘅設定有啲似「翼神傳說」

其實今集對科學嘅設定真喺無前作咁準確,好似腕龍無跳落水,比火山燒死咁,算啦,雖然喺咁,呢集我都絕對收課架喇

不過咁,十幾年前第一代公園嘅恐龍有唔可以離開公園嘅設定(因為設置咗需要某隻植物發出嘅化合物先可以生存,用途喺妨止佢地走出公園)新恐龍可能無呢個設定,暴姐呢?暴姐喺第一集到呢家喎
舊 06-14-18, 01:10 PM   #48
大破人間

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
回吐

不過咁,十幾年前第一代公園嘅恐龍有唔可以離開公園嘅設定(因為設置咗需要某隻植物發出嘅化合物先可以生存,用途喺妨止佢地走出公園)新恐龍可能無呢個設定,暴姐呢?暴姐喺第一集到呢家喎

第一集有提呢個設定?

同埋
第一集和第四集都係Isla Nublar, 暴姐沒離開過

舊 06-14-18, 03:04 PM   #49
Game Master

引用:
作者: 大破人間 查看文章

第一集有提呢個設定?

同埋
第一集和第四集都係Isla Nublar, 暴姐沒離開過

講開又講,大家忘記咗其實係有兩個恐龍島

JP1, JW, JW2都係發生喺Isla Nublar,AKA Site A,即主題公園嘅地方。

JP2同JP3就係Isla Sorna,AKA Site B。

第一代公園創辦人John Hammond(第一集老爺)由哥斯達黎加政府度買咗兩個私人島。啲恐龍複製實驗同繁殖設施喺Site B進行,到覺得啲恐龍「產品」夠成熟就運去Site A公園。

後來公園被印度佬財團買起,重新包裝過成為JW,兩集JW電影都冇交代Site B嘅下場。

不過阿Clare嘅組織「保護恐龍團體」就好似上集JW公園「官網」咁,開咗個官網
http://www.dinosaurprotectiongroup.com/

網頁入面解釋喺重新包裝JW嘅時候,喺Site B嘅恐龍全部運晒過去Site A。所以當火山爆發時,故事話所有恐龍會有「再絕種」嘅危機時,並唔係編劇唔小心將Site B遺忘咗,而係Site B根本已經冇晒恐龍。

JP2嘅暴龍媽媽

呢隻同今集嘅暴姐唔同,因為佢係嚟自Site B。仲要係生埋BB添。

雖然話Site B啲恐龍最後運晒去Site A,但到而家都只係見到暴姐,暴龍媽媽同佢家人呢兩集就完全唔見晒影。斷估係喺JP3同JW期間已經離世。

此篇文章於 06-14-18 03:11 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 06-20-18, 10:26 PM   #50
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
MVP一定係Blue覺得佢同隻暴龍好萌
靚妹我以為係佢會出去同恐龍一齊點知同理由但放生

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Jurassic World (2015) david 電影版 128 06-02-18 07:27 PM
[多機種] LEGO Jurassic World 安安 電視遊戲討論版 18 06-16-15 01:02 AM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM
WipEout PS3 [Untitled] 神祕人1號 電視遊戲討論版 2 02-03-07 07:45 PM
World Tour Soccer PS3 [Untitled] 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-02-06 09:20 PM

現在的時間是 05:27 AM

手機版 | APP版