Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 12-28-10, 12:18 AM   #1
河馬仔河馬仔
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2010
Rainbow Gala 6同人誌即賣會感想

今次Rainbow Gala 6在12月26日這個聖誕檔期舉行,地點都係九龍灣展貿中心.當日由於節目錄音關係未能於開幕前排隊入場,但每次都入場的小弟,只要可以的話都一定會入場看看.

場內充滿聖誕氣氛之餘,人頭湧湧呢...

今次的舞台亦放在場的最入一面,表演時的音響亦和以往比較起來算係柔和好多,這是絕對較放個台在正中央好得多,這個設計絕對值得讚的.

場內當然有同人創作的新刊,但精品同樣唔少,如T恤,抱枕套,門掛,掛飾等等都有.當然亦有一些賣賣電子畫板等等的公司啦.

今次Rainbow Gala 6亦有一些特色街道作專題創作,也是一個好好的嘗試.而今次的同人活動最大的特色就是有日本有名的歌手,多次參與動畫曲的演唱之美郷あき來作演唱會,而演唱會之前更有在場內舉行訪問及握手會.當日FANS亦唔算少...

講到購物方面,講真現在的我已經唔會像以往般買幾佰蚊同人誌,其實主要原因都係自己冇時間睇哂唔想浪費了畫師心血而已.不過現在每次EVENT我都會買一些可以用的精品回家呢,特別係Folder夾最喜歡收藏的呢.但講回本子來說有一本以日本有名的聲優來做主題的同人本確是幾特別呢.

這個Q版鏡音鎖匙扣以Q版來說也是頗得意啦.

當然NEKO的SAYORI畫師畫的彩色東方畫冊也是畫得非常細緻,畫風確是惹人好評的.

總括而言,場內曾經都有段時間因為人多的關係都幾焗促,幸好在較後的時間(約5點尾至6點到)空氣開始夠流通,當然當時好多檔口都已準備完工,而人流亦逐漸減退,看來就算冬天時節都好空氣流通也是重要的一環.此外今次有些通道有時都幾擠迫,可能是有些檔口太受歡迎的緣故,看來如果場地再大一點會較容易容納多一些觀眾啦.

不過整體上場內的人氣的確唔差,特別係女性向的同人本子的一邊.不過其實現在的同人會較多較密,單單要出新的同人本已經非常吃力,而較多的精品推出亦是近年的趨勢,因為單單以同人本子來作銷售確是非常有難度的,不過有各式各樣的精品的出現也是體現同人創意的一環呢!

下屆的Rainbow Gala 7 應該在4月尾舉行,距離現在只有4個多月到,而Comic World 31又在2月中舉行,看來各同人畫師都會幾忙碌了...
河馬仔河馬仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-10, 06:17 PM   #2
Kurtmeyer
Insane Gamer
Grenadier

註冊日期: Jan 2007
感慨,每次看一下男性向與女性向的比較,就想可能之後不大用入場……

Go to plan B!
Kurtmeyer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-10, 12:44 AM   #3
河馬仔河馬仔

引用:
作者: Kurtmeyer 查看文章
感慨,每次看一下男性向與女性向的比較,就想可能之後不大用入場……
呢樣就可能在以後的同人活動中都會有如此的傾向了,所以現時入場都唔係見到太多男性一袋二袋咁買住走
舊 12-29-10, 07:08 AM   #4
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
全個藍星除左有個「可以用CWT分散女性向既FF」之外,男性向幾時有崛起過?

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-10, 08:47 PM   #5
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
主要消費力問題, 針對女性的在同人志活動也賣得比較好.
好正常也會較多.

marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 01:19 AM   #6
河馬仔河馬仔

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
全個藍星除左有個「可以用CWT分散女性向既FF」之外,男性向幾時有崛起過?
咁始終都係女性向本較好賣的
舊 01-02-11, 01:20 AM   #7
河馬仔河馬仔

引用:
作者: marco仔 查看文章
主要消費力問題, 針對女性的在同人志活動也賣得比較好.
好正常也會較多.
當然啦,其實我感覺上都係覺得女士會在同人活動購物多過男士,但原因我就唔太清楚了
舊 01-02-11, 02:06 AM   #8
FarSeer
Crazy Gamer

註冊日期: May 2003
引用:
作者: 河馬仔河馬仔 查看文章
當然啦,其實我感覺上都係覺得女士會在同人活動購物多過男士,但原因我就唔太清楚了
和一般人認知的女士shopping 同男士shopping 原理一樣

明 日 の 私 に ヨロシク
FarSeer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 01:46 PM   #9
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: FarSeer 查看文章
和一般人認知的女士shopping 同男士shopping 原理一樣
買氣香港不嬲都唔好架啦,心態亦都唔同...
但話說日本CM 都多於一半係女性向了
似乎哩個唔係香港獨有既問題.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 05:25 PM   #10
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
X 問題
O 同人event原本既姿態

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-11, 09:42 PM   #11
河馬仔河馬仔

引用:
作者: FarSeer 查看文章
咁我都好相信係真的,始終男女的購物觀係會有唔同的
舊 01-02-11, 09:43 PM   #12
河馬仔河馬仔

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章

當然係,但香港的比例感覺上卻未必是一半呢
舊 01-02-11, 10:20 PM   #13
kyu
God of Gamer
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
當然係,但香港的比例感覺上卻未必是一半呢
香港比例是7:3,甚至8:2吧…… (大數目是女性向)
畢竟香港男性ACG活動多數喜歡打機吧……
而且據其中一朋友說腐女的強大妄想力令本來沒有可能的組合出現,而男性向就是傳統那些範疇吧

舊 01-03-11, 01:24 PM   #14
marco仔
Game Master
香港人

女性市場越來越受ACG重視了.
日本已經越來越多女性向的動漫作品出現, 不只是單在小說上多.
加上女性消費力大增, 接受內容可能比男的還高.

在同人志上
男的多數也是性,色題材或惡搞為主. 而女性的較喜歡題材上的敏感地帶.
而女的較男接受同性戀. 男的看GL 真的不是很多, 女的看BL 多的是.
而這些出現同人本也是最多的.

也是其中一些原因吧, 因不是女性不太知他們真正消費原因.
男的買本主要看女角, 畫功為主...
我聽朋友說女性在買小精品上比男更加熱情. 二次創作的如漫畫接受也比男的高.

其實也是好的對ACG加入生命力. 男的其實也沒減少到只是去了其它地方.
商業市場上也是男性向為主導.

此篇文章於 01-03-11 10:42 PM 被 marco仔 編輯。
舊 01-04-11, 12:36 AM   #15
河馬仔河馬仔

引用:
作者: kyu 查看文章
香港比例是7:3,甚至8:2吧…… (大數目是女性向)
畢竟香港男性ACG活動多數喜歡打機吧……
而且據其中一朋友說腐女的強大妄想力令本來沒有可能的組合出現,而男性向就是傳統那些範疇吧
其實可否講係男士睇同人的視點可能和女士有少少唔同.始終大家都係講故事行先,但男士可能會喜歡一些較跟原著的設定所二次創作的故事,而女士可能會較喜歡一些同原著有較多唔同的故事呢?
舊 01-04-11, 01:19 PM   #16
marco仔
Game Master
香港人

引用:
其實可否講係男士睇同人的視點可能和女士有少少唔同.始終大家都係講故事行先,但男士可能會喜歡一些較跟原著的設定所二次創作的故事,而女士可能會較喜歡一些同原著有較多唔同的故事呢?
這個也是其中原因, 看看BL改到同原著完全不同 一樣很大受樂.
我反而有些應為男的對同人作品要求真的太高, 特別二次創作漫畫, 真的很少人去買來看.
現在的同人現像是他們都只會出精品找錢, 畫幾張靚圖, 但在創作部分變得更少. 漫畫那種真的不太好賣.
再或者一個原因 沒時間畫 同 得來個回報太少.

男和女接受的程度有一點差距. 畫個女角都要似原作才多人要...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
美鄉AKI決定於香港Rainbow Gala舉行演唱會! Kitlo 日本動漫畫討論版 57 12-28-10 08:50 AM
[宣傳] Rainbow Gala 6 9/12開始預售入場門劵! potato629 Cosplay同人MIX討論區 1 08-08-10 10:03 PM
28/12 Rainbow Gala 2 見! udon Cosplay同人MIX討論區 11 12-27-08 04:49 PM
[RG1] Rainbow Gala 1 表演片段 和少量cosplayer相 GTO Cosplay同人MIX討論區 0 12-30-07 11:34 PM
★★★RAINBOW GALA★★★ GREEN #5 CASTALY堂 - 神奈未來 神奈未來 Cosplay同人MIX討論區 0 12-29-07 08:34 PM

現在的時間是 01:05 AM

手機版 | APP版