Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-05-15, 12:19 AM   #976
dagege
Senior Gamer
蘿莉萬歲正太死開

註冊日期: Sep 2004
返嚟幾日,寫個小小遊記+報告,
hkexpress零晨機早飛早到,去到羽田先五點半咁上下,
原本想等羽田JR綠窗7:45開買關東地區PASS,
不過無理由嚟日本花時間等架,又睇到下班單軌電車係急行車,
加上知道今日係東京站郵便局有lovelive五周年記念郵票買,
所以都係衝去東京站,去到東京站見到郵便局外有幾十人排隊,應該係排lovelive郵票,
不過為保險計,都係以JR關東PASS為先,襯而家JR綠窗無人排隊先排隊為妙,
好彩先排隊,因為不久之後,不段有其他遊客前來排隊,
不過今天東京好冷加上係飛機眼光光成晚,好累,好想吹暖氣,
最後買左關東PASS(8300羊)+劃位,眼見時間才八点左右,無理由走去郵局同班LLer排架,九點郵局先開喎,
肚餓,反正有pass先去上野食一蘭,食完再去秋葉原,兩年無嚟,立即學高坂桐乃咁高舉兩手:秋葉原!我返嚟喇,
radio會館已經落成,好大好寬落,KBOOK又歸位,GAMERS五樓又有lovelive特設展,睇到我好開心,
行咗陣就返東京站郵局發現唔見有lovelive郵票,唔通完售,不過唔奇,
日本LLer係可以以人力財力同你完售每一樣lovelive產品,正當失望想離開的時候,
正正就有一個職員前來補貨,一補完就成堆LLer搶貨,每人都買五套以上,咁我買兩套算係乜嘢?
夠鐘就搭新幹線去日光,去到日光,只見積雪,住的係伊東園ホテル鬼怒川グリーンパレス,
一晚先8574羊,有溫泉,早晚自助餐,雖然間酒店好舊好舊好凹陋,不過溫泉真係好得,職員態度好好,
自助餐不過不失,食得飽你,啤酒任飲,始終都係八千幾羊唔會有長腳蟹任你食...
食飽浸溫泉,浸完訓覺,第二朝忽然扎醒,因為凍左好多,打開窗簾,嘩!原來落緊雪,人生已四十第一次見落雪,
立刻衝落樓用身體感受落雪的感覺,之後又衝返上房換浴衣攞毛巾去浸露天溫泉,
一邊落雪一邊浸溫泉係我人生一定要做的事,我的人生已經無憾喇(待續)

ID: 247137411
The Idolmaster Milliom Live! Theater Days
ID: 3TUDGU9T
LoveLive! 學園偶像祭(日版)
ID: 376562903
大叔的音遊實錄
https://twitter.com/dagege_JP
dagege 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 02:55 AM   #977
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
唔係丫, 叫ホテルトラスティ心斎橋

我預4月2號中午會到大阪
行程未諗到
可能放低行李後去黑門, 但之後又未諗到

Day 2 想早上去大阪城, 但lunch 和後續又未諗到

京都去兩去, 都是即日來回大阪?
乘坐京阪本線嗎?
我5號回大阪, 打算6, 7號玩京都丫

朋友話神戸一日可以去完,相比京都下亦唔係必到景點
所以還在考慮中,可能要skip丫
奈良都想, 但都係京都最想去最優先

海遊館有朋友介紹, 有興趣丫
但唔係優先
USJ 唔合適媽媽所以不會考慮, 但其實好想去新開的 Harry Potter, maybe next time

Shopping 可以的話我想推到最後一日先同媽媽去
但我打算晚晚都去搵宅野睇

京都好近,來回都無所謂
第一次去大阪都係住大阪,去左京都2日

舊 01-05-15, 02:57 AM   #978
BOYBOYBOY

引用:
作者: dagege 查看文章
返嚟幾日,寫個小小遊記+報告,
hkexpress零晨機早飛早到,去到羽田先五點半咁上下,
原本想等羽田JR綠窗7:45開買關東地區PASS,
不過無理由嚟日本花時間等架,又睇到下班單軌電車係急行車,
加上知道今日係東京站郵便局有lovelive五周年記念郵票買,
所以都係衝去東京站,去到東京站見到郵便局外有幾十人排隊,應該係排lovelive郵票,
不過為保險計,都係以JR關東PASS為先,襯而家JR綠窗無人排隊先排隊為妙,
好彩先排隊,因為不久之後,不段有其他遊客前來排隊,
不過今天東京好冷加上係飛機眼光光成晚,好累,好想吹暖氣,
最後買左關東PASS(8300羊)+劃位,眼見時間才八点左右,無理由走去郵局同班LLer排架,九點郵局先開喎,
肚餓,反正有pass先去上野食一蘭,食完再去秋葉原,兩年無嚟,立即學高坂桐乃咁高舉兩手:秋葉原!我返嚟喇,
radio會館已經落成,好大好寬落,KBOOK又歸位,GAMERS五樓又有lovelive特設展,睇到我好開心,
行咗陣就返東京站郵局發現唔見有lovelive郵票,唔通完售,不過唔奇,
日本LLer係可以以人力財力同你完售每一樣lovelive產品,正當失望想離開的時候,
正正就有一個職員前來補貨,一補完就成堆LLer搶貨,每人都買五套以上,咁我買兩套算係乜嘢?
夠鐘就搭新幹線去日光,去到日光,只見積雪,住的係伊東園ホテル鬼怒川グリーンパレス,
一晚先8574羊,有溫泉,早晚自助餐,雖然間酒店好舊好舊好凹陋,不過溫泉真係好得,職員態度好好,
自助餐不過不失,食得飽你,啤酒任飲,始終都係八千幾羊唔會有長腳蟹任你食...
食飽浸溫泉,浸完訓覺,第二朝忽然扎醒,因為凍左好多,打開窗簾,嘩!原來落緊雪,人生已四十第一次見落雪,
立刻衝落樓用身體感受落雪的感覺,之後又衝返上房換浴衣攞毛巾去浸露天溫泉,
一邊落雪一邊浸溫泉係我人生一定要做的事,我的人生已經無憾喇(待續)
我第一次同你見雪既FEEL都好類同
突如奇來京都落雪,好開心

舊 01-05-15, 06:58 PM   #979
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: rorimoe 查看文章
你搭1點機,咁早去到酒店都未有得check-in

如果係我會搭去難波->黑門市場食下野->沿著商店街慢慢行返酒店check in
(難波去到心斎橋係一條商店街)
由手機版發出
黑門市場早上無9點都唔好過去
試過8點幾去到咩都未開

引用:
作者: leotam3 查看文章

SHOPPING 呢D野, 香港仲SHOP唔夠咩...................

SHOPPING~以前10算可能真無MUD好shop~
因為香港有得賣的標價10-11算~無mud著數~
但自從yen下跌後真係今時唔同往日~~shopping真係賺埋幾張機票錢

舊年老公去輕井澤買了aigle geo-tex風褸(當時rate 7.8)
計番港紙$1500~~香港買要x 2!! 個款仲要香港無~一放上FB aigle d 粉絲即刻搶住問邊度買
11月又買左件aigle大衣~計番港紙$1200有找~~香港買的話要x 4
GAP~一條牛都係講緊千幾YEN...仲有次次都一定買PORTER...某D款香港仲標緊稅後10算...
都仲未講我自己買果D女人野....飛一轉真係平過香港買一轉

所以我點都抽一日時間純SHOPPING~反正景點風景都已經佔左行程8-9成時間

引用:
神戶對我黎市好悶
京都奈良一定優先

不過既然去有馬~~路過食下神戶牛都OK~~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 08:53 PM   #980
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
我4月中會去日本。諗住名古屋->高山祭->立山黑部->東京

想問下立山黑部幾多日會好D?

同埋東京邊度買舊PS2,PS3 Game 好?

想問埋名古屋去高山同埋高山去立山黑部點搭車會好D.

唔該各位

此篇文章於 01-05-15 09:02 PM 被 kennethyu 編輯。
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-15, 11:02 PM   #981
BOYBOYBOY

引用:
作者: kennethyu 查看文章

唔該各位
買game 訂好送酒店唔使周圍搵好d

舊 01-06-15, 12:23 AM   #982
dagege
蘿莉萬歲正太死開

人生無憾完,就去食早餐,再浸溫泉十點左右就離開,搭JR+新幹線去輕井澤,
今次只係留大約兩個鐘時間係輕井澤睇雪玩雪行Prince Outlet,去到輕井澤只係落咗陣雪,不過積雪多過日光鬼怒川,
玩完雪行完Prince Outlet後,搭JR小海線+中央線特急到甲府,住甲府サンパークホテル内藤,
4500羊無早餐有大浴場(男性專用),仲有無wifi,呢樣真係唔多掂,第二日搭中央線特急+富士急行到河口湖睇富士山,
問過觀光案所邊度有單車租後,就租咗架電動車環河口湖一周(3小時1500羊),今日雖然好好天,
不過山頂始終被一層煙霧包圍住,應該係山頂積雪被太陽曬完後所產生出嚟的霧氣,好可惜,
始終未能欣賞到最清楚的富士山,睇完富士山搭JR去橫濱,行完橫濱搭特急超景舞孃號返池袋買免稅藥,
然後再去新宿,秋葉原上野等地方行行,務求用到張關東JR PASS到最後一分一秒,最後一程送我到南千住,
完成了這張關東JR PASS的任務,不過好可惜,在出JR南千住站人工通道時,給站長沒收咗張關東JR PASS,
佢話要回收喎,我話想留為記念,但佢始終話要回收,我日文又唔係好得,唔通走入去職員室同佢理論,算喇,
不過真係會回收架咩,我都用到張PASS殘哂,係東京一支弓唔使住咁好,但又要住單人房想有私隱的話,
南千住一區都有好多平價旅館,一人部屋,但浴室厠所共用,價位大約3000-4500羊,今次我都係住壽陽旅館,
呢間旅館我住咗超過十次以上,旅館雖然係超舊,但只係2900羊一晚,都係果句,一條友無所謂喇,訓幾個鐘咋嘛
(待續)

The Idolmaster Milliom Live! Theater Days
大叔的音遊實錄
舊 01-06-15, 12:39 AM   #983
dagege
蘿莉萬歲正太死開

引用:
作者: ayato 查看文章
有無人用過TRAVEL JAPAN WIFI?O唔OK?
基本上個app係廢嘅,我試過羽田机場及東京站JR綠窗部份7仔連到線之外,其他app話用到嘅地方都連唔到

大叔的音遊實錄
舊 01-06-15, 01:11 AM   #984
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:

唔該各位
中古Game 可以搵下Trader, 新宿秋葉原都有分店
另外bookoff都有唔少
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 10:06 AM   #985
ayato
God of Gamer
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
引用:
基本上個app係廢嘅,我試過羽田机場及東京站JR綠窗部份7仔連到線之外,其他app話用到嘅地方都連唔到
thanks!

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 10:13 AM   #986
emoil

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code0731 4714 9827
PSN  IDemoil
引用:

唔該各位
秋葉原大把地方有中古game
emoil 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 10:14 AM   #987
emoil

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code0731 4714 9827
PSN  IDemoil
引用:
人生無憾完,就去食早餐,再浸溫泉十點左右就離開,搭JR+新幹線去輕井澤,
今次只係留大約兩個鐘時間係輕井澤睇雪玩雪行Prince Outlet,去到輕井澤只係落咗陣雪,不過積雪多過日光鬼怒川,
玩完雪行完Prince Outlet後,搭JR小海線+中央線特急到甲府,住甲府サンパークホテル内藤,
4500羊無早餐有大浴場(男性專用),仲有無wifi,呢樣真係唔多掂,第二日搭中央線特急+富士急行到河口湖睇富士山,
問過觀光案所邊度有單車租後,就租咗架電動車環河口湖一周(3小時1500羊),今日雖然好好天,
不過山頂始終被一層煙霧包圍住,應該係山頂積雪被太陽曬完後所產生出嚟的霧氣,好可惜,
始終未能欣賞到最清楚的富士山,睇完富士山搭JR去橫濱,行完橫濱搭特急超景舞孃號返池袋買免稅藥,
然後再去新宿,秋葉原上野等地方行行,務求用到張關東JR PASS到最後一分一秒,最後一程送我到南千住,
完成了這張關東JR PASS的任務,不過好可惜,在出JR南千住站人工通道時,給站長沒收咗張關東JR PASS,
佢話要回收喎,我話想留為記念,但佢始終話要回收,我日文又唔係好得,唔通走入去職員室同佢理論,算喇,
不過真係會回收架咩,我都用到張PASS殘哂,係東京一支弓唔使住咁好,但又要住單人房想有私隱的話,
南千住一區都有好多平價旅館,一人部屋,但浴室厠所共用,價位大約3000-4500羊,今次我都係住壽陽旅館,
呢間旅館我住咗超過十次以上,旅館雖然係超舊,但只係2900羊一晚,都係果句,一條友無所謂喇,訓幾個鐘咋嘛
(待續)
正常唔會收走啵
emoil 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 11:27 AM   #988
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
買左HKEXPRESS 5月尾TOKYO
TOTAL 2K,都唔係話特別平甘

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 12:08 PM   #989
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
已經問朋友下個星期借幾本案内書睇

有成日兩個月慢慢睇地圖plan路線,
自己日文都有N4程度,希望冇問題
我覺得如果第一次自由行的話
最起碼要知道
酒店離去開機場要識兩條路
我對上果次難波出發去機場預兩個鐘
諗住搭南海鐵路實有大把時間
點知一去到就話剛剛有人跳路軌
攪到要全線封個幾鐘
果次我要周圍問人點搭第二條線去番機場
雖然唔係好複雜
不過有兩手準備就唔使有突發時件出現時擔驚受拍

引用:
作者: Alata 查看文章
如果炸物可去天王寺, sashimi可去黑門
其他食物例如大阪燒拉麵可去道頓堀

shopping我就唔去梅田, 似行sogo咁
心齋橋難波其實都好多地方俾你shopping, 想買衫既話美國村, 南船場都得
我都覺心齋橋同難波已經好多野睇同買
心齋橋就平民化少少
難波地下街同 shopping mall 感覺上高級少少
梅田就好似行尖沙咀, 銅鑼灣咁
睇你預幾多時間 shopping 啦
如果行完心齋橋難波都唔夠喉先考慮行埋梅田
因為你住心齋橋附近的話
難波同心齋橋都可以唔使搭車就去到
梅田就唔使轉車搭兩三個站地鐵就去到
我自己對上果次就因為想去 AppBank 同 Kiddyland
所以先至搵左個下午過梅田行

引用:
作者: Hitomi 查看文章
SHOPPING
最後果日晚機嘛~~可以考慮早d過去rinku outlet
另外心斎橋本身都好好行~~
梅田就大量百貨公司囉

刺身、寿司
黑門市場平靚正~不過我只去「黑門三平」
http://hitomi-kong.blogspot.hk/2014/10/day-111.html
rinku outlet 冇去過
去左另一個三井 outlet
同難波相距都幾遠
我唔建議專登去
上次去到 d 野係好平
但好多野都斷哂碼
得番 d XS 或者 XXL 之類

至於黑門三平我就要俾過劣評佢
唔係話 Hitomi 姐介紹錯
係我自己親身經驗
第一同第五日去食過
兩次感覺都好唔同
第一日去食 d 刺身都新鮮好食
臨走去食 d 包裝好嘅長腳蟹
點知好失望
蟹肉冇味, 仲衰過香港 d 自助餐質素
蟹蓋直頭水汪汪好核突
呢間野係出名, 好多香港人幫襯
但真係唔好對食物水準有太大期望

引用:
我預4月2號中午會到大阪
行程未諗到
可能放低行李後去黑門, 但之後又未諗到

Day 2 想早上去大阪城, 但lunch 和後續又未諗到

京都去兩去, 都是即日來回大阪?
乘坐京阪本線嗎?
我5號回大阪, 打算6, 7號玩京都丫

海遊館有朋友介紹, 有興趣丫
但唔係優先
USJ 唔合適媽媽所以不會考慮, 但其實好想去新開的 Harry Potter, maybe next time

Shopping 可以的話我想推到最後一日先同媽媽去
但我打算晚晚都去搵宅野睇
奈良得個公園去睇鹿
我諗你唔會睇佛寺睇足一日卦
奈良預半日掛的了
睇建築物去京都靘好多
如果唔係中途轉酒店住京都果邊
plan 一日行兩三個景點已經好攰了
我上次上完清水寺已經差唔多中暑唔想行

海遊館行到 1 個至 1.5 小時左右
可以近距離睇企鵝都幾得意
不過我上次都係去睇高達展順路入埋去睇
叫做意外收穫

宅野你晚晚去日本橋果邊睇啦
Animate, 壽屋, K-books 等大把野睇
好似仲有間 Gee Store 係 cospa 專門店
啱 48 group 嘅話
難波有 AKB cafe 同 NMB 專門店
不過唔會好似信和咁開到咁夜
通常 8:00 pm 關門

舊 01-06-15, 05:55 PM   #990
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: ammms 查看文章
至於黑門三平我就要俾過劣評佢
唔係話 Hitomi 姐介紹錯
係我自己親身經驗
第一同第五日去食過
兩次感覺都好唔同
第一日去食 d 刺身都新鮮好食
臨走去食 d 包裝好嘅長腳蟹
點知好失望
蟹肉冇味, 仲衰過香港 d 自助餐質素
蟹蓋直頭水汪汪好核突
呢間野係出名, 好多香港人幫襯
但真係唔好對食物水準有太大期望

咁我都食過佢三文魚SUSHI係超普通同香港的差不多
所以試過一次後~~都係只買成盒都係toro的sushi算了
仲有佢d烤物又係好一般~~

所以再去的話我地都只會食刺身~觀乎佢刺身同toro sushi最stable

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 06:27 PM   #991
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
中港客遊日爭購福袋

29,015

• 適中字型
  • 較大字型
■築地魚市場明年11月將搬往江東區豐洲新址。

日圓大幅貶值吸引中港台等外國遊客到日本過新年,東京百貨公司新年「福袋」頓成搶購對象,有百貨公司福袋銷量是去年的3倍;港客更大讚日本福袋價廉物美, 讓人買得開心,掃足11袋。不少神社的香油錢箱都被遊客投入美元、泰銖等外幣。

港客連掃11福袋

伊勢丹新宿本店上周五開始銷售福袋,翌日仍有大批亞洲遊客光顧,他們之後再到六樓櫃台辦理退稅手續。一名43歲港客表示,他這一次到日本旅遊12天,逛了 三間百貨公司,買了包括小孩服裝在內的11包福袋。他表示,他從七年前開始,年年都到日本買福袋。單是伊勢丹新宿本店,外國客較去年同期增加2.7倍,當 中五、六成是中國客。
西武百貨池袋本店今年首度推出為外籍人士而設的福袋,溫泉組合、富士山雜貨組合以及服飾組合各適其適,服飾福袋銷情最好;外國遊客退稅宗數更是去年的3.5倍。日本人新春參拜勝地──東京淺草寺,今年新年也有許多外籍遊客求籤、購物。
日本觀光局統計表示,中國訪日遊客人數去年頭11個月高達222萬人次,較前年同期增長80%,反映中國遊客擺脫中日釣魚台爭議影響,在日圓大幅貶值及日本擴大免稅貨品範圍下,湧往日本瘋狂購物。觀光局市場部負責人說:「愛好購物的中國人感受到日本購物的更多實惠。」
中央社/日本《朝日新聞》

築地魚檔怨旺季搬遷

16,635

• 適中字型
  • 較大字型
■魚市場地上放滿逾2,000條藍鰭吞拿魚。路透社

今年是日本魚販最後第二年在築地市場競投「日本一」,因為明年11月魚市場將會搬到江東區豐洲新市場,但不少小魚檔埋怨政府只着眼2020年奧運的配套設施,不顧他們的生意,已決定屆時結業。
日 本政府早在1980年已制訂築地市場的搬遷計劃,當局一份2005年的文件顯示,築地市場原定在2012財政年度搬到豐洲新市場,亦即目前東京瓦斯公司所 在地。不過,由於新地點的土壤污染問題嚴重,政府需額外再花約三年時間、760億日圓(49億港元)改善,令這等了30年計劃一再延期。
經多年商討,當局去年12月中終於與築地市場近1,000家商戶達成搬遷協議,最快明年11月在豐洲新市場重開,築地原址將用來興建環狀二號線地下鐵,將東京中部與2020年奧運會場館連接。
不少商戶坦言一想到搬遷,就感到非常傷感,又指年底是旺季,難以兼顧日常工作及搬遷事宜,質疑當局所選的時間不太合適。有商戶則批評當局仍未為新市場劃分檔口,而且築地市場每年只有數天時間休息,擔心短時間內無法將物資運到新舖。
此外,消息指預算搬遷費用可能高達數以百萬計日圓,費用不菲,令不少小本經營的家族生意百上加斤,部份店舖更決定索性關門結業。
日本《讀賣新聞》/《朝日新聞》

站(2024/05/11,05/12)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 06:44 PM   #992
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
誠問,未坐過成田落地/Vanilla既機

Vanilla 0200-0645 NRT
UO 0100-0505 HND

Vanilla貴幾十,Dochi?

另千葉玩半日有冇咩好推介? 當日1700左右要番到渋谷準備Live
坐UO就打算行半日横浜先番去算了,都內已經唔想再行

--

再另,坐完N個鐘既夜行再觀光(?半日神戶有無咩推介

引用:
作者: leotam3 查看文章
食LUNCH唔駛8000吧.......
唔條Lunch先要食得豪D然後夜晚相對頹(?食咩
我上次係佐賀Lunch食牛 6k幾self service望番同一個set夜晚有人service 差唔多三倍錢

此篇文章於 01-06-15 06:49 PM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 11:23 PM   #993
dagege
蘿莉萬歲正太死開

返到東京,基本無行程,而且今日亦係2014年最後一日,決定全日行秋葉原同lovelive聖巡,
比較可惜係果果屋企(竹むら)新年期間由今日至1月5日都休息,食唔到穗乃果的炸饅頭呀!
係秋葉原行左成日,好多鋪頭都貼告示話今晚早收,而且係秋葉原行到無嘢好行,
就決定返旅館休息小睡一下,回程經過淺草寺,發現好多屋台,比起櫻花季節時更多,今晚淺草寺一定非常熱鬧,
睡到七點左右,在車站附近吃飯,的確,很多店鋪都關門了,吃飽返旅館看電視,
因為晚上九點TOKYO MX有個關於μ's的年未特番放送,原來μ's的声優們都希望下年可以到海外開演唱會,
真希望第一站先來香港,而今年為了慶祝神田神社400年記念,μ's更會出席5月的神田祭,
而且更打趣話希望係神田神社開演唱會,這有可能嗎?外出到淺草寺看看,真的非常熱鬧,屋台買各種不同小食,
食食食吃吃吃,等初詣的人龍由淺草寺排到燈籠外的馬路,更封了一條馬路,真係好誇張,不過身為LLer,
我決定去神田神社初詣,來到神田神社,已接近十一点半,現場超多人,氣氛一點也不輸剛剛的淺草寺,
等初詣的人龍亦由神社正門排到去馬路外,不過一大半人都是LLer,快接近十二點時,只有幾班LLer開始倒數,
五四三二一,Happy New Year,就係咁新一年就係一個充滿神聖又充滿LLer的神田神社中度過,
排隧初詣也用了接近一小時,排隊初詣期間都聽到不少LLer忽然起哄,
原來不少LLer都在現場玩Lovelive手機遊戲開始起11連抽,當抽到UR就會起哄,連11抽R也會起哄?
在我前面那位LLer,更單抽UR...初詣完打算離開時,看到另一邊有人排隊,走近一看,嘩!!!!不得了,
原來是希繪馬及御守開買,這兩個物件,在KBOOK已經標價分別為4320羊及6480羊(原價只是分別1000羊及800羊),
我當然唔執輸都排一份,用了接近兩小時,排了兩次隊,買了兩份希繪馬及御守(因為每人只限買一個繪馬及一個御守),
就帶著滿足又疲累的身軀返旅館睡覺
(待續)

大叔的音遊實錄

此篇文章於 01-07-15 01:32 PM 被 dagege 編輯。
舊 01-07-15, 12:58 AM   #994
BOYBOYBOY

引用:
作者: emoil 查看文章
正常唔會收走啵
未收過,幾份係手

舊 01-07-15, 01:17 AM   #995
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
作者: maxwaver 查看文章
誠問,未坐過成田落地/Vanilla既機

Vanilla 0200-0645 NRT
UO 0100-0505 HND

Vanilla貴幾十,Dochi?

另千葉玩半日有冇咩好推介? 當日1700左右要番到渋谷準備Live
坐UO就打算行半日横浜先番去算了,都內已經唔想再行

--

再另,坐完N個鐘既夜行再觀光(?半日神戶有無咩推介

唔條Lunch先要食得豪D然後夜晚相對頹(?食咩
我上次係佐賀Lunch食牛 6k幾self service望番同一個set夜晚有人service 差唔多三倍錢

我原本想食4000¥&6000¥普通和牛,
點知一坐座低俾waiter服務好,抵受唔住都係叫左6000¥和牛& 12000¥神戶牛

另外請問有冇人知道哪裡有攝影手套賣?
今日係旺角四圍轉(星際、旺電、銀行中心樓上舖、女人街戶外用品店)都找不到,
最多只有接近既單車手套......

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...

此篇文章於 01-07-15 01:40 AM 被 clanyuen1 編輯。
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-15, 11:33 AM   #996
輕機恒
Game Master

註冊日期: May 2008
PSN  IDgn00050249
黎緊1月底去東京自由行(主要目的其實係LL 5TH LIVE)
酒店BOOK左淺草果頭(又近秋葉原)

有無師兄推薦果頭有咩要試既食店(睇左幾本書都只係帶過下D景點)
輕機恒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-15, 05:22 PM   #997
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
引用:
睇夜景可能麻麻
但真係咁靚?你又推薦 leotam3大又推薦

但如果我早上由心斎橋出發
去神戶食牛同其他景點
4點幾先去有馬溫泉又是否ok呢?

睇夜景要上六甲山/摩耶山, 坐纜車到山上有CAFE可以坐住慢慢睇夜景。

有馬其實都算早關門, 4點先至去到可能唔太多鋪頭可以逛。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-15, 05:23 PM   #998
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
我第一次同你見雪既FEEL都好類同
突如奇來京都落雪,好開心

去二條城果陣時初雪, 由無雪到積厚雪, 同一個景點變左兩個樣子超有趣。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-15, 07:08 PM   #999
dagege
蘿莉萬歲正太死開

我從來無係香港參與任何倒數活動,因為我並唔欣賞香港警方的封路措施及那誇張的警力,感覺令人壓力好大,
反觀日本人去神社初詣分分鐘多人個香港的倒數活動,但日本人好守秩序,
就只有幾個日本警察加神社職員維持秩序,新一年在日本開始,走在南千住的街頭,很靜很安祥,
因為很多店舖都關門,情況就好似香港年初一一樣,今日要搬到神田秋葉原東橫INN(會員5616羊),
今日都係去秋葉原,所以無乜好講,不過係秋葉原行到下午時落了一點小雨雪,算是新一年的驚喜,
秋葉原不少店舖也販賣著福袋,總算見識到日本的福袋文化,第二天,把行李寄存到洒店後,
去新宿小田急百貨店看福袋,百貨店的福袋真係會令人著迷,我係唔鐘意買衫的人(宅男都係咁?),
都買了一袋衫的福袋(5000羊),因為真係抵到爛,內裡有三件衫一條褲加一件外套,估計總值超過10000羊,
新宿小田急百貨店的福袋大部份都無封袋,你可以打開睇睇裡邊係乜,合心水先買,
去到小田急百貨店的食品部,更加不得了,大部份福袋食品都只是1080羊,
連買高級朱古力的Mary's也有1080羊的福袋朱古力買...買買買,咁便,到你唔買?
就咁係新宿池袋的百貨店走走看看買買,就返東橫放低戰利品,再去秋葉原作最後巡禮,
其實我想問大家音樂CD及figuer係咪一直都有免稅呢?因為今次預算買一堆lovelive CD,
單係隻μ's Best Album超豪華盤就要8000羊,原本想係GAMERS五樓lovelive特設展豪買lovelive精品CD,
好等其他LLer投以羨慕目光,後來想想還是買畫集算了,在這特設展買東西原來還附送一張A3 size的膠製海報,
比較可惜是μ's小隊新專輯,一次買三隻送盒的特典完售了,來到sofmap看到全店遊客免稅,
就在想音樂CD可以免稅嗎?問一下職員他說可以,這是我一直無留意,因為之前去日本都唔會買CD超過10000羊,
亦發現figuer都可以免稅,係sofmap買了一堆lovelive CD免稅品後,就返東橫整理行李去羽田機場,
行李剛好重20.5KG,在機場買薯條三兄弟,就搭飛機返歸囉...
PS:好開心,BIBI新專輯<冬天所帶來的預感>買中nico手遊碼
(劇終,多謝大家觀賞)

大叔的音遊實錄
舊 01-08-15, 09:58 PM   #1000
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
由朋友借了旅行書參考

京都行程推介是
先去清水寺參觀, 之後經清水坂, 三年坂步行去八坂神社, 円山公園
再經祇園經過鴨川去河原町, 錦天滿宮

請問呢個路線會唔會好趕? 因為帶媽媽去唔會行得快
而且會預景點中途買野或去cafe休息

如果想去兩日,又想去埋金閣寺、銀閣寺
伏見稲荷大社
行程應該如何安排呢?

先謝!
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.6 Hitomi ~清談館~ 1001 05-25-14 10:46 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 02:04 PM

手機版 | APP版