Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-15-05, 01:42 AM   #51
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 主人
plus1即係第三期???
好似係la~
釣緊~看完就知~(不過同時釣緊好多野,所以好慢~)
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-05, 04:26 AM   #52
ai.
RELEASED

引用:
plus1即係第三期???
DL完,因為太想sleep,所以只係快速scan左一次.
因為速scan所以唔知plus1的時間係幾時,好似係修改左history之後,美星弟弟來了之後.
套plus1真係好似講野好多野,只係scan一scan好似係我看完第6集所問的問題都解了,
而且真係有講清音點死,(好不幸去天地老拿左本野出來就聽唔明).
天地被人分開兩份見到過個女仔竟然真係同mooney所講一樣.

mooney你的資料在那裡看的~我也想看看~動畫好多野冇講.....而且給你說中了真係有gxp2
係梶島寫的真天地無用外傳小說....不過梶島寫的真天地系列好似冇出過中文版.
只係出過其他人寫的天地無用小說中文版.

因為我根本冇學過日文,只係聽到6,7成....重要的東東就聽唔明~
真係要等字幕了~

ps.不過今次好似真係完得了....如果唔再特地出的話...希望可以繼續有動畫.

此篇文章於 09-15-05 04:30 AM 被 ai. 編輯。
舊 09-15-05, 07:36 AM   #53
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
天地阿媽好攪野

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-05, 10:10 PM   #54
ai.
RELEASED

引用:
作者: mikemike
天地阿媽好攪野
真係想唔出~天地個媽係咁玩野法.....!
清音係唔係"艾理"個女?(如果冇聽錯好似就係)
舊 09-15-05, 10:12 PM   #55
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
作者: AiStudio
真係想唔出~天地個媽係咁玩野法.....!
清音係唔係"艾理"個女?(如果冇聽錯好似就係)
我D日文完全唔掂......
其實佢阿媽點死?

我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

此篇文章於 09-15-05 10:16 PM 被 mikemike 編輯。
舊 09-15-05, 10:34 PM   #56
phil077
Ultimate Gamer

引用:
我D日文完全唔掂......
其實佢阿媽點死?
星界阿維人果種死法
外表年輕,內裡老化
死時二百多歲

問題又來
美莉天地的婆婆
純地球人
但長命過有樹雷血統的女兒
為什麼?

另今集勁多gxp人物出場
仲有小天地受傷在醫院
一眼看埋去
仲以為係西南

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-05, 11:00 PM   #57
ai.
RELEASED

引用:
作者: phil077
星界阿維人果種死法
外表年輕,內裡老化
死時二百多歲

問題又來
美莉天地的婆婆
純地球人
為什麼?
講真我看完之後根本想像唔到天地祖父可以幾多數歲.
天地祖母好似唔係地球人,好似遙照打魎呼前係唔知咩學校識.(大約好似咁.)
遙照係地球結左一次婚先(叫霞,係天地老頭個祖母個祖先)之後先同天地祖母結婚,跟住生左水穗(gxp角色,黑髮那個女仔,係今集都有份出場)同清音.

ps.今集個訪希深好可愛

此篇文章於 09-15-05 11:15 PM 被 ai. 編輯。
舊 09-16-05, 12:52 AM   #58
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
星界阿維人果種死法
外表年輕,內裡老化
死時二百多歲

問題又來
美莉天地的婆婆
純地球人
為什麼?

另今集勁多gxp人物出場
仲有小天地受傷在醫院
一眼看埋去
仲以為係西南
樹雷有直系關系D人點會二百多歲就老死嘎
有睇過都知樹雷皇話等多遙照成千年都得

舊 09-16-05, 07:23 PM   #59
phil077

引用:
樹雷有直系關系D人點會二百多歲就老死嘎
有睇過都知樹雷皇話等多遙照成千年都得
睇RAW
遙照係話天地媽媽248歲死的
我絕對冇聽錯

今年凖備考二級

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 09-16-05 10:42 PM 被 phil077 編輯。
舊 09-16-05, 09:58 PM   #60
lbiceman
Game Master

註冊日期: Mar 2002
引用:
睇RAW
遙照係話是248歲
我絕對冇聽錯

今年凖備考二級
應該聽錯吧
ova1有講,阿重霞好似已經300歲,遙照點會是248歲
lbiceman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-05, 10:38 PM   #61
phil077

引用:
作者: lbiceman
應該聽錯吧
ova1有講,阿重霞好似已經300歲,遙照點會是248歲
唔好意思我表達得唔好
遙照話天地媽媽死時248歲,老死的

舊 09-16-05, 11:53 PM   #62
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
我有睇劇場版, 天地母親不是好後生死嗎?`
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-05, 03:54 AM   #63
ai.
RELEASED

引用:
我有睇劇場版, 天地母親不是好後生死嗎?`
劇場版不是天地無用的正傳,係tv版的;ova才是正傳.
但係天地阿媽真係好早死
舊 10-05-05, 09:25 AM   #64
washu195
Junior Member

註冊日期: Oct 2005
阿重霞是 720 歲. 遙照是 around 730~740 歲.

此篇文章於 10-05-05 10:13 AM 被 washu195 編輯。
washu195 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-05, 10:12 AM   #65
washu195

引用:
作者: AiStudio

其實大家鍾意邊個女角多d??(其實我自己比鍾意天地)
我比較鍾意鷲羽~
因為有鷲羽就萬能la~
鷲羽!!!!
鷲羽很 poor. 曾彼出賣. 想她和天地在一起. 是十分專情的女人. ^^

(sorri...can't type Chinese on this computer, but if anyone haf questions on Tenchi Muyo, you can ask in Chinese but I'll probably reply in English...I can answer most of the question you people might have... )
舊 10-05-05, 11:14 AM   #66
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
睇RAW
遙照係話天地媽媽248歲死的
我絕對冇聽錯

今年凖備考二級
忽然想起:
樹雷D樹落到地球就會無晒力量
遙照不變老是因為魎呼粒珠封在樹裡比能量
咁天地阿媽又用乜力量活到248歲?

舊 10-05-05, 11:44 AM   #67
lbiceman
Game Master

註冊日期: Mar 2002
引用:
忽然想起:
樹雷D樹落到地球就會無晒力量
遙照不變老是因為魎呼粒珠封在樹裡比能量
咁天地阿媽又用乜力量活到248歲?
就係因為天地阿媽冇法?鷎薾p之樹中得到力量,所以只能活到248歲,畢竟佢有一半唔係地球人,點都活得比地球長。
ova1阿重霞講過遙照?鬖a球如果無生命之樹既力量就會死,但佢當時唔知遙照可以寶珠中得到力量。
lbiceman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-05, 10:40 AM   #68
washu195

No... 阿重霞是話遙照無生命之'水' 就 "可能" 會死。 <=note in English: the water of life is used to heal diseases and injuries, therefore Yosho might die of a disease or injury without the water of life. It's in the genes of Jurians to live past god knows how many years. They don't need outside power to help them live till 2000 or something like that. It's already all in their DNA.
舊 12-17-05, 02:21 AM   #69
ai.
RELEASED

plus1出了翻譯
引用:
作者: washu195
鷲羽!!!!
鷲羽很 poor. 曾彼出賣. 想她和天地在一起. 是十分專情的女人. ^^

(sorri...can't type Chinese on this computer, but if anyone haf questions on Tenchi Muyo, you can ask in Chinese but I'll probably reply in English...I can answer most of the question you people might have... )
謝謝,不過一時之間想唔到有咩要問,雖然心裡係好似有d野要問.
其實自從知道天地無用有原作小說後一唔都想看小說版,
不過冇人買來翻譯,又冇網上翻譯所以都無望.......
真係好想看
真・天地無用!魎皇鬼 壱の巻 <樹雷>
真・天地無用!魎皇鬼 弍の巻 <遥照> (第二本係黒田洋介寫)
真・天地無用!魎皇鬼 参の巻 <鷲羽>
真・天地無用!魎皇鬼外伝 天地無用!GXP 1
真・天地無用!魎皇鬼外伝 天地無用!GXP 2
就算唔識日文都想買翻來~

舊 05-26-14, 11:33 PM   #70
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
高梁舞台にアニメ「天地無用」 新シリーズ制作、市が宣伝費負担
http://www.sanyo.oni.co.jp/news_s/ne...4052622375624/
高梁市は26日、岡山県の高校生が主人公のSFアニメ「天地無用」の新シリーズ
「愛・天地無用(仮題)」が同市を舞台に制作されると発表した。まちのPRにつながるとして、
市は制作費用のうち広告宣伝費1684万円を負担する方針。
「天地無用」は高校生の柾木天地が地球に来た宇宙人の騒動に巻き込まれるコメディータッチのアニメ。
市によると、1992〜2005年にテレビ版(1〜3期)とビデオ版(同)、劇場版(3作)が作られ、
根強いファンがいるという。
「愛・天地無用」はこれまで同様、倉敷市出身の梶島正樹さんが原作、吉備国際大アニメーション文化学部の
井上博明教授がプロデュースを担当。日本テレビ(東京)の関連会社などが1億6848万円かけて制作する。
1話5分で50話程度の作品に仕上げ、東京都内が放送エリアのテレビ局・東京メトロポリタンテレビジョンで
10月から平日夜に放送される予定。DVD化も計画されている。
高梁市大学連携室は「舞台となった場所を人が訪れる“聖地巡礼”が期待でき、にぎわいづくりになる」とし、
商工団体などと連携して関連グッズの開発、イベント開催などを目指す。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-14, 11:35 PM   #71
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

吓.................

舊 05-26-14, 11:56 PM   #72
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
唔識欣賞
細個睇都唔知做緊乜
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-14, 12:07 AM   #73
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
淨係想睇 異世界的聖機師物語 2,如果有的話。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-14, 12:12 AM   #74
leungky1

註冊日期: Jul 2009
間製作公司仲算係喺度?
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-14, 12:21 AM   #75
tenchi
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2004
真的假的!?