Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 05-16-07, 09:10 AM   #1
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
odin sphere 討論區 史詩式舞台劇

日文攻略:
http://odinsphere.gkwiki.com/

道具合成表:
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=696195&page=1&fpage=1

開始討論吧

此篇文章於 05-21-07 09:51 AM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-07, 10:35 PM   #2
steve

註冊日期: Aug 2002
我今日係屯門搵極都唔見有得賣...仲未入到手
有冇人有玩後感? loading 同拖慢情況嚴唔嚴重?
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-07, 12:22 AM   #3
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
好似冇人post 過? 電話咭

http://www.atlusnet.jp/topic/detail/61

http://segadirect.jp/Catalog/Product...=0101012-01759

隻game 星期六先攞得

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-07, 01:44 AM   #4
Azusa
Game Master

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: steve 查看文章
主角好弱, 敵人兵仔好強
我用PS3玩, loading唔見有好多...

我亦用過PS2玩, 完全唔覺有震動
Azusa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-07, 02:14 AM   #5
Haebrethill.K.Y
Junior Member
Whatever

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: steve 查看文章
當畫面有好多兼大隻既敵人時(7至10隻)會lag, 但個人認為問題不大
敵人普遍攻擊力遍高,有D中大佬可以幾招内KO你,但係只要小心D避開攻擊,善用道具,都唔算難

舊 05-17-07, 08:50 AM   #6
鐵之侍

最慘是錢不易賺、合成道具也有一點煩(雖然有提示),還好升級不算太難(吃食物升級)

昨晚打了一個鐘才ko一個boss,真失敗……
舊 05-17-07, 07:00 PM   #7
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
究竟係點合成?
乜唔係合成清單以外的東西可以令消花瓶+1既咩?
點解都係0...

另外點解會有咁多道具拎
但個背包就咁細...

好難打好難打好難打x10000000
即使一星都好易gameover...
同上次一樣d人好硬好硬好硬硬直時間太長
同上次一樣畫面都拉得好近究竟要人睇大畫面定見細地圖黎打...
d啤啤熊好勁d青蛙好勁d盜賊好trap

舊 05-17-07, 07:58 PM   #8
カズキ
Game Master

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDKazuki-KTW
玩完第2章.
現在lv18 . hard模式中.

好難賺錢 lv反而唔難升.
近攻硬直大,多人時候太危險,人地一下都打20-30,多數用2段跳的落下攻擊比較安全.

合成瓶多數是0
0+洋蔥=解毒.
0+其他=1,再加其他就2,3,4....有d就可以一下加2-4,
如果瓶4+瓶4=16,乘數表法則.不過最大是去到90,大過會倒扣,
亦有未到90都有倒扣情況(詳情不明).
另外一定要0字尾+食物先可以合成出魔法瓶如30+洋蔥,否則只加1etc.

有冇人知咩野賣得下$?現在d野賣出去得1-5蚊
カズキ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-07, 08:10 PM   #9
Whatever

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
究竟係點合成?
乜唔係合成清單以外的東西可以令消花瓶+1既咩?
點解都係0...

另外點解會有咁多道具拎
但個背包就咁細...

好難打好難打好難打x10000000
即使一星都好易gameover...
同上次一樣d人好硬好硬好硬硬直時間太長
同上次一樣畫面都拉得好近究竟要人睇大畫面定見細地圖黎打...
d啤啤熊好勁d青蛙好勁d盜賊好trap
通常同種子合成合成+1,另外我試過
羊肉,羊骨+3
xx戒子+7 etc....
瓶同瓶合則是雙乘, eg. 3x3=9, 11x9=99、0x anything=0.... etc, 種類睇個位數字,no.越大合成出黎既phozon越多
其實合成前會有顯示結果出乜,睇真D就唔會合錯野

背包遲D可以買多幾個

我唔係覺得好難打je,通常打遊擊,出完3 hit 好走,第4 hit硬直超長,但相對黎講攻擊力高幾倍,多敵人咪用龍捲囉

舊 05-17-07, 10:43 PM   #10
カズキ
Game Master

有人知道裝備左既bag可以唔要嗎?
舊 05-18-07, 01:01 AM   #11
Whatever

引用:
作者: PokaNights 查看文章
有人知道裝備左既bag可以唔要嗎?
按R2,選active中的bag,移去其他bag空位度

引用:
合成瓶多數是0
0+洋蔥=解毒.
0+其他=1,再加其他就2,3,4....有d就可以一下加2-4,
如果瓶4+瓶4=16,乘數表法則.不過最大是去到90,大過會倒扣,
另外一定要0字尾+食物先可以合成出魔法瓶如30+洋蔥,否則只加1etc
最大係99
當乘出黎既數大過99,就取其十位同個位數字. eg. 48x11=528=28

此篇文章於 05-18-07 01:08 AM 被 Haebrethill.K.Y 編輯。
Haebrethill.K.Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-07, 01:53 AM   #12
RPG之鬼

引用:
玩完第2章.
現在lv18 . hard模式中.

好難賺錢 lv反而唔難升.
近攻硬直大,多人時候太危險,人地一下都打20-30,多數用2段跳的落下攻擊比較安全.

合成瓶多數是0
0+洋蔥=解毒.
另外一定要0字尾+食物先可以合成出魔法瓶如30+洋蔥,否則只加1etc.

有冇人知咩野賣得下$?現在d野賣出去得1-5蚊
完第4章
只得...lv14!?(第3章時好似只得10...)
武器lv反而有18...
我是不是最好去食多d野先再打落去
先前個變態將軍打左好耐先知要爆佢甲...
反而老頭子容打到丫

買野方面我是集中買袋和+攻擊力的裝備
其他裝備有幾件可以在戰場上拎到

引用:
作者: Haebrethill.K.Y 查看文章
我唔係覺得好難打je,通常打遊擊,出完3 hit 好走,第4 hit硬直超長,但相對黎講攻擊力高幾倍,多敵人咪用龍捲囉
我就是時常因為第四招而gameover...
第4章就係咁樣俾老頭子窩左十幾廿次...

此篇文章於 05-18-07 01:56 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-07, 09:14 AM   #13
鐵之侍

現在第六章,lv高了點沒那麼難打(不過敵人仍是延變態)

如果想賺錢和拿道具我個人見議打雪山,敵人不太強拿到的道具也不錯

原來靈素lv有22左右就有一招加2倍攻撃力的魔法(時間還延長的),用來打boss一流啊
舊 05-18-07, 09:16 AM   #14
カズキ
Game Master

引用:
作者: Haebrethill.K.Y 查看文章
按R2,選active中的bag,移去其他bag空位度
thx
舊 05-18-07, 10:23 PM   #15
Whatever

死之國lag到儍
打大佬直程全程slow motion

舊 05-19-07, 12:26 AM   #16
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
有邊本 Game 書有攻略或介紹?
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 01:12 AM   #17
カズキ
Game Master

グウェントリンの章已完.
用2倍攻擊+分身打boss十分正,可惜lag硬....如果解決到就好啦.....

每個角色lv分開計就有d脫力啦.....升lv儲iteam真係 (不過食一次就8千幾exp就真係好爽)
所以玩另一章見lv1開始就....

都係reset下去玩shing wind先
舊 05-19-07, 07:00 AM   #18
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887
嘩、magicmix也好safar也好都有friendly hit好屈機
自己追番個旋風硬吃

K Mix又係儍的
即死没得解D霧又大舊
又陰到自己了

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 08:53 AM   #19
鐵之侍

グウェントリンの章我都完了~好萌グウェントリン啊

現在開始王子但感覺沒有那好用(太矮?)
舊 05-19-07, 10:05 AM   #20
カズキ
Game Master

沒分身攻擊 好頹
舊 05-19-07, 12:01 PM   #21
RPG之鬼

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
グウェントリンの章我都完了~好萌グウェントリン啊

現在開始王子但感覺沒有那好用(太矮?)
去到王子最後一關
唔知你會唔會俾d史萊姆玩到死去活來...

第三章突入
傲嬌萌飛翔連射魔砲小公主
這是...青蛙王子嗎?

可惜聽日就要去日本囉...

舊 05-19-07, 12:05 PM   #22
crimson
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2005
隻game好中意
我想問值20$個d錢係邊度可以令到?
要用離食雞飯升lv
crimson 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 01:58 PM   #23
カズキ
Game Master

引用:
作者: crimson 查看文章
隻game好中意
我想問值20$個d錢係邊度可以令到?
要用離食雞飯升lv
如果是グウェンドリンの章
係妖精の森リングフォールドa10打完既寶箱有.
舊 05-19-07, 09:22 PM   #24
crimson

註冊日期: Mar 2005
爆左グウェンドリンの章
29lv 8xx幾hp
食左慢慢回復體力既藥之後
個大佬打我好似唔扣咁
crimson 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-07, 01:05 PM   #25
persona_milk

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDpersona_milk
我想問下有無地方可以裝住唔用既道具~?成日都唔夠位........
persona_milk 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS2] Odin Sphere [ARPG / Princess Crown 開發小組新作] [發售中] neo2046 電視遊戲討論版 176 05-31-07 02:11 PM

現在的時間是 07:01 AM

手機版 | APP版