Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-12-11, 10:38 PM   #351
dust11
God of Gamer

註冊日期: Aug 2010
引用:
作者: 御緣 查看文章
我都係咁諗(又一次幾年前就預見現在既事)
不過呢part 應該係保怡自編自導自演,勁!
料都好有可能係佢自己放
始終佢自己都應該有相
dust11 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-11, 10:39 PM   #352
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: dust11 查看文章
佢不嬲都係咁
佢個個胸有成竹樣真係
當年係鼓佬提議食家明, 一落山就扮鵪鶉扮足十八年

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-11, 10:44 PM   #353
dust11

引用:
作者: W!LL 查看文章
當年係鼓佬提議食家明, 一落山就扮鵪鶉扮足十八年
三個人
一個失左憶
一個扮善良,實質係黑
一個扮惡,實質係傲嬌
舊 12-12-11, 10:47 PM   #354
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
我有創傷後遺症呀~臨尾果度我見到唐唐呀
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-11, 11:25 PM   #355
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
點解泉叔咁擔心?佢知鼓佬有心借勢反擊宣傳?

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 07:01 AM   #356
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
料都好有可能係佢自己放
始終佢自己都應該有相
應該唔係佢自己放~成集d人都不停同佢講~只要結果係好~呃人係無錯既~如果係佢自己放~就同依集中心主題無關~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 08:22 AM   #357
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
應該唔係佢自己放~成集d人都不停同佢講~只要結果係好~呃人係無錯既~如果係佢自己放~就同依集中心主題無關~
其實依然貼題, "只要得到選票, 自己安排場戲呃老婆呃公眾都唔係問
題"
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 10:41 AM   #358
mihimaru GT
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
This drama is dying
http://hk.apple.nextmedia.com/templa...av_id=15888272

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 10:43 AM   #359
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
尋晚終於睇到, 又真係几好睇

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 10:50 AM   #360
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: mihimaru GT 查看文章
有時真係唔好怪無記
難得有心破格o的又搞到咁

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 12:29 PM   #361
dust11

有乜電視台就有乜觀眾
同時有乜觀眾就有乜電視台

都係個句
TVB唔將套劇掉去十二點後就得架啦
舊 12-13-11, 12:40 PM   #362
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
料都好有可能係佢自己放
始終佢自己都應該有相
我覺得多數係. 當日angus搵人跟gina, 然後將D相俾左鼓佬.

反正輸硬, 做場大龍鳯反而仲有機

此篇文章於 12-13-11 12:44 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 01:26 PM   #363
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: mihimaru GT 查看文章
有時真是不要說不心淡……不過製作人也心知吐明的吧
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 02:04 PM   #364
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
有時真係唔好怪無記
難得有心破格o的又搞到咁
其實tbb 真係要想下d非主流片係mytv播, 咁大家都好
電視留俾c奶, 保持收視就可以有廣告
網上俾後生睇,多人睇就可以吸引廣告商係mytv 落廣告
大家winwin

舊 12-13-11, 02:28 PM   #365
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: 小草 查看文章
其實tbb 真係要想下d非主流片係mytv播, 咁大家都好
電視留俾c奶, 保持收視就可以有廣告
網上俾後生睇,多人睇就可以吸引廣告商係mytv 落廣告
大家winwin
j2播都得

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 02:52 PM   #366
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
本來想搵番D舊集數由頭開始睇, 而家唔理了, 睇電視支持下~~
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 04:41 PM   #367
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
http://hk.apple.nextmedia.com/templa...rt_id=15886872

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 04:48 PM   #368
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
黃金視窗:黃德斌、陳豪食人博掌聲

2011年12月13日
  • (9人)
  • 瀏覽人次:25,567
  • Facebook
  • Twitter
  • 轉寄朋友

黃德斌與陳豪認為戚其義監製的劇無忠奸、黑白之分,想像空間很大。攝影:林德雄

【打開天與地】被喻為年度推薦劇的《天與地》,冰封兩年,終於有幸破冰而出,雖然劇集播出兩周的收視未見理想,但數字不能 代表一切,年輕一輩勁 like,話題熱爆各個大小討論區。對於人食人這題材,陳豪和黃德斌表示這不過是藥引,其實是想帶出年少無知的階段,作出的一個決定,很可能會影響將來。 撰文:何慧斯

陳豪和黃德斌早前在電視城接受訪問時, 相信《天與地》之所以具話題性,其實與題材有關,陳豪說:「人食人呢個題材係幾有爭議性,但我哋冇拖得太長同刻意描寫,只不過係個藥引,點樣因為呢件事而 令到個人會有轉變,令人生有內疚感,對感情世界、身邊朋友有幾大轉變,全部都因為呢個題材。」德斌亦覺得:「當你年少無知時,作出嘅一個決定,好可能會影 響將來,呢個係套劇嘅主線。」
他們又說:「阿戚(戚其義)監製嘅劇,冇忠同奸、黑同白,只係唔同時間有唔同面孔,有時會忠,有時會奸,唔係想黑白咁話畀人知,只係想畀人感覺到,好多時有唔同選擇,唔係忠同奸咁簡單,佢嘅戲會複雜少少,好人有衰、衰人亦有好。」
放大圖片
陳豪沒為自己標榜好男人形象,他亦想作多方面嘗試。

放大圖片
在《天》劇演大隻佬的陳豪初時也看不慣自己的造型。劇照

Beyond歌曲惹共鳴

戚其義更請來黃貫中唱主題曲及為插曲 作曲,背景音樂亦動用了不少 Beyond的音樂,以不一樣的時空交錯方法拍攝,確令人感到當中的無奈和莫名的哀愁情懷,但亦因為這原因,有網民覺得有影射 Beyond之嫌,陳豪與德斌說:「據我哋所知,用 Beyond嘅歌,係監製想話喺嗰個年代,玩 band sound最有代表性,就係 Beyond,佢哋嘅歌好代表年少輕狂、年少無知,同對人生嘅無奈,係想有共鳴感。」
演黑仔的陳豪,今次的紋身大隻佬造型是個突破,有別過往的好 男人形象,在旁的德斌亦笑說:「佢隱藏咗好多年,真係辛苦,呢鋪係 I'm back,我返嚟喇!」陳豪則說:「好多人鍾意睇我做奸,好多觀眾未見過咁多肌肉嘅我。我初初睇自己都唔慣,唔係好敢埋位,甚至拍完即刻走返上外景車,唔 敢落嚟,要阿戚上嚟傾一輪先得。」
放大圖片
《天與地》的食人題材惹來網民熱烈討論。電視圖片

放大圖片
黃德斌認為自己的角色雖失去食人記憶,但也令他很痛苦。

少男情懷三人冧阿佘

放大圖片
左起:林保怡、黃德斌、陳豪在《天》劇中都對佘詩曼有愛意。劇照

陳豪又稱終脫離好男人框框:「做演員不嬲都希望多啲發揮空間,我冇標榜自己係乜形象,只係因應部戲,如果成日都同一個樣,會好悶,我認為千祈唔好幫自己塑造任何形象,最緊要係做唔做到個角色出嚟。」
德 斌飾演失去食人記憶的 Ronnie,對於他最終的結局,他說:「佢係個痛苦嘅人,亦可以話佢逃避,人可以有唔同選擇,結局係點?梗係唔講喇,留番畀大家慢慢睇。」他更說:「我 覺得今次係浪漫情懷多啲,我哋三兄弟有男人嘅情懷,亦因為佘詩曼出現,令大家關係親密番。點解會咁對阿佘?好多人會唔明,你估萬人迷咩?一來係嗰件事有愧 於阿佘,二來喺那些年,幾個男仔鍾意一個女仔有乜出奇?但當個女仔選擇咗個男仔,其他人都會好照顧佢,撞番更加關心佢,呢種係另一種情懷。」

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 09:27 PM   #369
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

無記不如兩檔劇全部拍哂同萬王之王一樣既劇啦, 收視實爆哂燈

大乱闘X
舊 12-13-11, 10:17 PM   #370
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
個囡睇似正正常常,有事果陣就利用人
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 10:17 PM   #371
dust11

引用:
作者: W!LL 查看文章
無記不如兩檔劇全部拍哂同萬王之王一樣既劇啦, 收視實爆哂燈
8半:萬蝗之蝗
9半:狼心風暴
再拍得長過真情
實收得
舊 12-13-11, 10:19 PM   #372
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
乜推一野咁勁~

打筋斗再踩中垃圾定汽水鑵.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 10:20 PM   #373
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
乜推一野咁勁~

打筋斗再踩中垃圾定汽水鑵.
中汽水鑵條友仔抵死啦
同個精神病人話痴線,未死過

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-11, 10:23 PM   #374
dust11

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
中汽水鑵條友仔抵死啦
同個精神病人話痴線,未死過
話我黑心都係咁話
睇佢俾車撞個下好爽

但事實上今次又係個死肥仔累事
舊 12-13-11, 10:25 PM   #375
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

又記得多d

大乱闘X

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] "怒火街頭" 30/05/11起 逢一至五 21:30~22:30 主演:鄭嘉穎、陳敏之、李璨琛、滕麗名、胡杏兒、林子善、關禮傑 Busconcamp Neo Entertainment TREND 226 06-24-12 11:52 PM
[TVB] "女拳" 3月7日 21:30-22:30 首播 演出 劉 璇、黃宗澤、馬國明、黃浩然、 姜大偉、岳 華、林嘉華、陳法拉 joeypong Neo Entertainment TREND 189 05-10-11 04:26 AM
[TVB] "魚躍在花見" 07/02/11起 逢一至五 21:30~22:30 主演:張智霖,謝天華,楊怡,胡囧囧 Busconcamp Neo Entertainment TREND 84 03-04-11 10:32 PM
[TVB] "仁心解碼" 10/01/11起 逢一至五 21:30~22:30 主演:方中信,徐子珊,黃浩然 Busconcamp Neo Entertainment TREND 88 02-06-11 09:33 PM
[TVB] 台慶劇 "刑警" 10/12/10 20:30~22:30 2小時大結局 主演:黃日華,苗僑偉,宣萱,胡定欣,王浩信 Busconcamp Neo Entertainment TREND 220 12-18-10 06:52 PM

現在的時間是 01:36 AM

手機版 | APP版