Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 08-13-11, 01:50 PM   #1
蒼之星雲
Insane Gamer
黑暗領域

註冊日期: Aug 2005
[原創PC GAME]Halloween -Back to Human-

▼『Halloween -Back to Human-』
■対応機種:PC
■ジャンル:A・RPG
■発売日:未定
■価格:未定

故事大要:
引用:
係Halloween當日,如果你唔比糖D怪獸, 佢會變你做怪獸.
咁變佐怪獸既你如果想變返都人類, 就要食最甜既糖黎還原.
後記
引用:
呢份係最近既功課, 發現做出黎既感覺良好~
(雖然個人認為做得好爛)
因此, 想睇下大家(市場)反應.
如果回響良好的話, 黎緊CW 33/RG 9可能會參展
小問卷 (希望大家能夠回覆一下)
引用:
1. 如果以呢隻GAME既品質再提升少許(起碼可以耐玩D), 5個STAGE+包裝說明書賣$68, 大家有冇興趣?
2. 不參加任何活動的情況下, 純以網上形式銷售(會寄/面交實物給買家), 大家又有冇興趣?

舊 08-13-11, 10:11 PM   #2
ANMC
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
回應支持一下同人遊戲既製作.
先忽略有幾多野系用左 built-in 既 material.

我覺得個景既 lighting 幾靚~
d 水都好正~

不過隻 character 就真系弱左 d.
ANMC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-11, 11:28 PM   #3
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
多口講句
糖果店員工張圖點解同瑪奇既凱琳咁似

此篇文章於 08-13-11 11:33 PM 被 ゆり 編輯。
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-11, 11:48 PM   #4
蒼之星雲
黑暗領域

先出黎申報+自首一下
時間用了不到2個星期時間出品
加上只係功課, 因此存在不少亂七八糟的地方
請多多見諒

引用:
作者: ゆり 查看文章
多口講句
糖果店員工張圖點解同瑪奇既凱琳咁似
因為趕工出貨, 隨手找個似店員的人設
模仿出來的 (因此佢的確係A貨瑪奇既凱琳)
不過真係我畫嫁, 唔係D品質都唔會咁差

引用:
作者: ANMC 查看文章
回應支持一下同人遊戲既製作.
先忽略有幾多野系用左 built-in 既 material.

我覺得個景既 lighting 幾靚~
d 水都好正~

不過隻 character 就真系弱左 d.
音樂 - 係網上FREE Copyright找回來的
TEXTURE - 係網上找回來的 (應該存有部份版權物)
3D MODEL - 親手制作的
粒子+PROGRAM - 用Game Engine(UNITY 3D)制作的

character主要係時間不足, 所以草草高速制成成品

------------------------------------------------------

話說, 如果真的發售, 大家又有冇興趣的??

舊 08-14-11, 03:21 AM   #5
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
說實話 很難買得落手 在$68這價.
還有盡量可以 都用多點手畫. 背景不好單用photoshop改, 這樣會好看一點.
感覺也認真一點, 說真的我那時隻FYP遊戲也是這樣做過骨. 唔夠時間畫那麼多背景.

遊戲設計放面不錯的, 食鬼的概念 簡單得來有遊戲性.
我建議可以free比人玩 先做推廣 等多人接觸到自己創作.
之後再做好點再收錢比較好.

要收得$68這價完成度要好高. 因為像仙劍那些大作也是賣這價貴一點. 雖然不能比, 但作為消費者會有這種心態選擇, 特別是單機遊戲.
見不少同人遊戲都唔太賣得. 會變成買公仔送遊戲的慘況

我上一代班師兄做過隻fly機Games 也很難賣得出, 記得也是賣$68這價 沒咩人理, 圖畫是主要致命地方.
還有你用學校版 不知受不受權你作商業用途... 記得這個UNITY 3D 引擎都要成萬元. free的話就唔太怕這些.

要考慮賣錢的話 整隻魔法少女 對戰遊戲 可能會更受歡迎. 但就是有版權本物那種二次創作, 同人活動中接受度比較高.

我個時隻遊戲, 做個系統同 NPC 已經嘔血. ARPG 困難在要遊戲世界觀的結構同遊戲打法, 而且還有技能等那些.
設定那一大堆數已經頭痛死了.
現在想回來個創作過程都幾好笑, 完成後 測試時一大堆bug, 最後要通頂修正.
但同當初想完成的內容度差了很遠.

RPG 再做都怕怕!!!

此篇文章於 08-14-11 11:15 AM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 08:36 AM   #6
蒼之星雲
黑暗領域

marco仔絕對誤會佐少少野(或者我講得唔好)
等我慢慢回先~

引用:
作者: marco仔 查看文章
還有盡量可以 都用多點手畫. 背景不好單用photoshop改, 這樣會好看一點.
如果真係出品, 絕對會自己黎

引用:
我上一代班師兄做過隻fly機Games 也很難賣得出, 記得也是賣$68這價 沒咩人理, 圖畫是主要致命地方.
唔知有冇圖片/影片可以比我作參考??
其實因為我有D朋友話過同人展賣野賣得太平會冇生意......
所以先要開帖收集意見
$68呢個唔上唔落既價錢只係睇下大家咩反應.
真係開檔的話, 會睇情況而定

引用:
還有你用學校版 不知受不受權你作商業用途
呢隻劣品有佢(唔要)啦~
真係整起碼都有個人先啦~
我肯定冇個日式風格既人設/3D人, 到時一定冇人買隻GAME
不過我反而想知圖像品質方面, 大家接唔接受到

引用:
記得這個UNITY 3D 引擎都要成萬元. feel的話就唔太怕這些.
Free版功能係差D, 不過都夠整
而且佢可以作商業用途(有限制地)

引用:
要考慮賣錢的話 整隻魔法少女 對戰遊戲 可能會更受歡迎. 但就是有版權本物那種二次創作, 同人活動中接受度比較高.
有諗過, 3D迷宮+FPS
不過預想到AI方面, 可能出到黎既效果好雞
所以先從自己負擔少D既GAME開始制作
話哂一人團隊, 係辛苦D嫁啦

引用:
我個時隻遊戲, 做個系統同 NPC 已經嘔血. ARPG 困難在要遊戲世界觀的結構同遊戲打法, 而且還有技能等那些.
設定那一大堆數已經頭痛死了.
所以我嘗試用一D簡單既玩法, 做一D有趣既GAME出黎

此篇文章於 08-14-11 08:46 AM 被 蒼之星雲 編輯。
蒼之星雲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 09:34 AM   #7
ANMC
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: 蒼之星雲 查看文章
話說, 如果真的發售, 大家又有冇興趣的??
兩個星期貨仔賣 68蚊我覺得貴左 d.
都明白印碟成本高 如果要有盒有說明書, 可能做100隻先可以控制到 30蚊套既成本~

如果賣果隻唔系呢隻, 又好難未見到你賣果隻個樣, 就答你呢個問題

不過 68蚊 我會要求一隻完整 d 既遊戲~
有 intro, ending. 遊戲時間 first run 起碼煲到一粒鐘~

引用:
作者: 蒼之星雲 查看文章
其實因為我有D朋友話過同人展賣野賣得太平會冇生意......
我諗要睇下你賣咩~ 對上果次去 CW d 野都已經唔可以叫做平. 不過印刷質素的確好左, 我諗多左人去 e-print 印, 少左 d 手作仔.
ANMC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 11:27 AM   #8
marco仔
Game Master
香港人

太平的確會沒人買, 但太貴也很難引人賣.

你意思說成品會用這基礎在加強出過隻??? 但有些地方要再加強些.
2.寄的話可以一試, 不用開檔的成本, 但問題要他們試過隻遊戲好玩先願意花錢買. 怎樣推廣?

你可以試下整多隻demo比人玩先, 不收錢. 看反應同可以測試下隻遊戲同玩家喜歡的那種市場接不接受到.
到時收集好數據出隻完成品 可玩長一點, 同有一定的名氣.

$68這水位要有一定完成度同畫面才吸引到人. 但最好要打好個基礎客戶目標群. 看見你這隻是個萬聖節主題.
不是就封面殺手, 加一個類似設定集的東西出來賣. <-- 這種銷售手法比較商業, 但會有點掛羊頭賣狗肉.

上代師兄個隻 完成度都幾高 有5-6版到. 但因畫面 圖畫問題反應不太好.
加上要針對商業向 公司型式, 但市場數據收集不足的問題也出現 會變了同市場背道行就好易失敗.
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!1g0ehJ...article?mid=21

單機做些簡簡單單 遊戲性較高的, 比做隻大製作FF 來得實際.
個時天真的夢想要做隻FF的RPG 簡直做同想兩回事了. RPG 個類還是用回RPG製作大師實現好.

此篇文章於 08-14-11 07:43 PM 被 marco仔 編輯。
舊 08-14-11, 09:44 PM   #9
蒼之星雲
黑暗領域

引用:
作者: ANMC 查看文章
兩個星期貨仔賣 68蚊我覺得貴左 d.
只是問這樣的畫面品質而已
再黑商都未至於咁做!
(加上亦有自知之明)

引用:
你意思說成品會用這基礎在加強出過隻??? 但有些地方要再加強些.
2.寄的話可以一試, 不用開檔的成本, 但問題要他們試過隻遊戲好玩先願意花錢買. 怎樣推廣?
可以咁講亦可以話唔係.
基本會保留遊戲玩法再加以強化
3D MODEL如果用得著, 都會保留
音樂就睇清楚版權問題先使用
其他野就會完全不一樣, 由頭整過(即係第2隻GAME)

引用:
單機做些簡簡單單 遊戲性較高的, 比做隻大製作FF 來得實際.
個時天真的夢想要做隻FF的RPG 簡直做同想兩回事了. RPG 個類還是用回RPG製作大師實現好.
RPG製作大師的話... 我情願用UNITY做~
雖然辛苦不少, 但品質強而有力很多

舊 08-15-11, 01:43 AM   #10
marco仔
Game Master
香港人

UNITY 我都用過下 比較適合做 射擊同動作遊戲.
戰略的也行, 但程式方面難寫好多 特別要面對AI.
一般來說電腦是很笨, 他只會看到一些特定目標做特定的隨機動作. 要在這裡變化就要多點的可取點來控制個AI做不同的事.
外國的勁Games AI都特別強, 特別個隻死亡空間 模擬城市.

但傳統個隻RPG 好多東西要自己寫過. ARPG 的話還好.
因入戰鬥畫面 同即時戰鬥上的製作方法也很大分別.

一個要轉場景, 一個可以實時去打. 我碰過的程式問題 要記憶用家中了戰鬥的地圖位置等資料再輸入到戰鬥場景.
打完後就要在本來位置出現.
還有戰鬥要指令指個種打鬥不太好做.

ARPG 比較直接易做一些. 若果用這類引擊的話.

RPG 大師的話 基本上已經有人寫好了, 直接套用便可以實現好多 RPG 的戰鬥方式同玩法. 可花更多心機在故事同任務上.

用過不同外國引擊都像是物理模擬的東西, 做射擊 動作那些最易入手.

此篇文章於 08-15-11 02:14 AM 被 marco仔 編輯。
舊 08-15-11, 05:28 AM   #11
kotetsu

註冊日期: Jul 2010
見到個凱琳就
抄襲是不對的
<原版
希望你正式出個陣可以畫過隻
kotetsu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 07:10 AM   #12
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
點解係英文

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 08:04 AM   #13
蒼之星雲
黑暗領域

引用:
作者: kotetsu 查看文章
見到個凱琳就
抄襲是不對的
希望你正式出個陣可以畫過隻
我有申報+自首嫁
(請查看#4帖)
正式出品版就算抄, 都以同人身份二次創作
絕對唔會直接抄襲

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
點解係英文
功課需要

舊 08-15-11, 10:41 AM   #14
marco仔
Game Master
香港人

ive 功課其實都可以做中文版, 我個時都唔鬼理他.
但分文字報告就要弄英文.

好在唔係弄日文版

舊 08-15-11, 12:26 PM   #15
蒼之星雲
黑暗領域

引用:
ive 功課其實都可以做中文版, 我個時都唔鬼理他.
但分文字報告就要弄英文.

好在唔係弄日文版
我讀的不是IVE哦

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Too Human [已售] neo2046 電視遊戲討論版 138 04-21-20 04:18 PM
[PSN]Back to the Future: The Game Designer 電視遊戲討論版 5 02-28-11 11:48 PM
其實Pc Game書寫有關香港Game Event,你地覺得有無需要? wuxu PC電腦遊戲討論版 14 11-11-06 11:51 PM
[PC同人Game]東方永夜抄.....(隻Game好似式神之城) teamkiller PC電腦遊戲討論版 79 09-10-04 12:48 AM
新 CS Mod Natural Selection (human vs alien) Dreamer 手機資訊/電腦軟硬討論 6 12-01-02 10:37 PM

現在的時間是 08:54 AM

手機版 | APP版