Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-19-11, 01:18 AM   #951
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
我已經做哂我要做既事
問心無愧

舊 03-20-11, 04:18 PM   #952
FOKKIT
God of Gamer
Banned

註冊日期: Apr 2002
有冇人覺得經常發脾氣係冇問題架..

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線  
舊 03-21-11, 12:28 AM   #953
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: FOKKIT 查看文章
係人地經常發你脾氣、定自己經常發脾氣?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線  
舊 03-21-11, 12:31 AM   #954
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
發人個一個覺得冇問題都冇計030

舊 03-21-11, 12:34 AM   #955
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
強勢者發脾氣是理所當然的事

(`・ω・´)
才子 目前離線  
舊 03-21-11, 06:40 AM   #956
FOKKIT
Banned

引用:
作者: Middle 查看文章
係人地經常發你脾氣、定自己經常發脾氣?
對方
最興就講唔鐘意我發脾氣就揾第二個o岩你既
有時一講到呢度都冇辦法講落去

Dexter
FOKKIT 目前離線  
舊 03-21-11, 08:36 AM   #957
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
對方
最興就講唔鐘意我發脾氣就揾第二個o岩你既
你覺得佢係因為發脾氣而慣左咁講,
定係佢其實都有心想分?

點都好,如果你係已經接受唔到、搞到成日都唔開心,
同佢傾下喇,再唔得,就真係考慮不如分開

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線  
舊 03-21-11, 10:17 AM   #958
碧克

註冊日期: Aug 2003
醫生教你,先整理心情後整理事情.
除非你們感情尚未成熟,否則最好還是別輕言分開.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線  
舊 03-21-11, 12:40 PM   #959
FOKKIT
Banned

引用:
你覺得佢係因為發脾氣而慣左咁講,
定係佢其實都有心想分?

點都好,如果你係已經接受唔到、搞到成日都唔開心,
同佢傾下喇,再唔得,就真係考慮不如分開
似威脅多
以前試過傾過,好多時都係任性既回應
我覺得當有d事唔如意,令到自己不快,冇謂成日都發脾氣,發忟去解決
不論感情同工作上,
(呢件事前一日已經有嘈過,最後佢話自己唔成熟原諒佢,點知第日又因小事發脾氣)
引用:
作者: 碧克 查看文章
醫生教你,先整理心情後整理事情.
除非你們感情尚未成熟,否則最好還是別輕言分開.
就兩年了

Dexter
FOKKIT 目前離線  
舊 03-25-11, 06:04 PM   #960
Vice
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
引用:
似威脅多
以前試過傾過,好多時都係任性既回應
我覺得當有d事唔如意,令到自己不快,冇謂成日都發脾氣,發忟去解決
不論感情同工作上,
(呢件事前一日已經有嘈過,最後佢話自己唔成熟原諒佢,點知第日又因小事發脾氣)
發脾氣向來都係強勢者的表現...
因為佢知受的人會硬食佢的脾氣 (即使有幾唔願意)
點解會/乜o野情況發脾氣
我試一下歸納

1. 事情不如意時 (e.g 食飯等位要等好耐, 發脾氣者預期的事情不乎合當事人的期望)
2. 情緒/身體情況欠佳 (e.g. m到, 有工作/其他事情煩擾著當事人)
3. 推卸責任 (發o左脾氣先, 有錯唔關我事)
4. 習慣
5. 表達不滿 (e.g. 我老公去外面睇通宵波唔番屋企, 之前又唔講清楚)
6. 不會表逹個人感受 (發o左老脾先而唔會好好傾問題所在)

簡單來說
常發脾氣的人多是自我中心
而佢又頗確定受的人是會硬食的 (除非佢一開波諗住會反面)
一般來說都是兩人關係中較佔優的一方~
佢對其他人一般都可以收住脾氣的...
但對好熟的人, 尤其是男女朋友會很易爆發的~

咁的話要一個人改掉脾氣真的不易...
多數都要經歷多點事情才會改變
而親密男女朋友的關係在發展一段時間後多會定型(位置, 方式)
要改可是非常困難的....

你可以做的事情只是心平氣和說說你的個人感受
也要表達你的關懷和愛護~
而且, 脾氣發得多對身體和外貌都有負面影響的~ (我未見過人發老脾都仲係美女~ )

說得太多~
請見諒~

舊 03-26-11, 09:12 PM   #961
FOKKIT
Banned

引用:
作者: Vice 查看文章
發脾氣向來都係強勢者的表現...
因為佢知受的人會硬食佢的脾氣 (即使有幾唔願意)
點解會/乜o野情況發脾氣
我試一下歸納

1. 事情不如意時 (e.g 食飯等位要等好耐, 發脾氣者預期的事情不乎合當事人的期望)
2. 情緒/身體情況欠佳 (e.g. m到, 有工作/其他事情煩擾著當事人)
3. 推卸責任 (發o左脾氣先, 有錯唔關我事)
4. 習慣
5. 表達不滿 (e.g. 我老公去外面睇通宵波唔番屋企, 之前又唔講清楚)
6. 不會表逹個人感受 (發o左老脾先而唔會好好傾問題所在)

簡單來說
常發脾氣的人多是自我中心
而佢又頗確定受的人是會硬食的 (除非佢一開波諗住會反面)
一般來說都是兩人關係中較佔優的一方~
佢對其他人一般都可以收住脾氣的...
但對好熟的人, 尤其是男女朋友會很易爆發的~

咁的話要一個人改掉脾氣真的不易...
多數都要經歷多點事情才會改變
而親密男女朋友的關係在發展一段時間後多會定型(位置, 方式)
要改可是非常困難的....

你可以做的事情只是心平氣和說說你的個人感受
也要表達你的關懷和愛護~
而且, 脾氣發得多對身體和外貌都有負面影響的~ (我未見過人發老脾都仲係美女~ )

說得太多~
請見諒~
真了解...
問題通常都係1,亦都同佢講過以上既問題唔少次
鬥鬧都試過,鬧到最後就講:我係女仔要讓架

改唔係冇改到,但相信要大改要好長時間

>>>我未見過人發老脾都仲係美女
真係好醜陋...

Dexter
FOKKIT 目前離線  
舊 03-28-11, 12:24 PM   #962
Vice
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
引用:
真了解...
問題通常都係1,亦都同佢講過以上既問題唔少次
鬥鬧都試過,鬧到最後就講:我係女仔要讓架

改唔係冇改到,但相信要大改要好長時間
呢個係一個好爛的理由...

咁你預o左要長期作戰啦~

舊 03-30-11, 04:28 PM   #963
阿Wing
Game Master

註冊日期: Feb 2004
近日有D唔開心, 係一D朋友之間o既問題

事件關係到男A, 女A 同女B......
我同女B係中學同學, 同男A和女A係一d出面o既朋友
女A同女B互不認識, 但二女都是我的好朋友
男A一次跟我出去玩認識女B, 後來二人私下交往, 我在他們交往其間一直都不知道......
後來有一天, 女B叫我幫佢俾番D野男A, 同話晒佢D衰野我聽, 咁好正常, 我當然會唔LIKE男A啦......
當我正想俾野男A, 女A突然同我講佢同男A開始拍拖, 我面色立刻變左, 同問佢男A幾時開始追佢, 於是我知道係男A同女B拍拖其間, 佢已經開始追緊女A, 咁我做朋友o既, 緊係叫佢帶眼識人, 但我無將男A同女B的事話俾女A聽, 我都叫女A唔好同男A講我唔LIKE佢......

最後, 有一日我發現男A FACEBOOK BLOCK左我, 女A無啦啦見到我又HI都唔HI聲, 又唔同我講野, 當正我係衰人, 我就知發生咩事啦......

唉!!!
阿Wing 目前離線  
舊 03-30-11, 11:56 PM   #964
阿Wing
Game Master

引用:
千萬不要嘗試勸一個已經動心的人別去投入愛情,
不論你是出於好意還是私心、不管你的理由有多充份理智,
往往你尚未成功勸到對方,你自己就已經先被對方討厭了。

這也是我後來才明白的
多謝提點~~~
但已返唔到轉頭了!!!
阿Wing 目前離線  
舊 03-31-11, 02:40 AM   #965
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
對方
最興就講唔鐘意我發脾氣就搵第二個o巖你既
如佢所言搵過個囉
如果諗住同佢一齊生活落去
未結婚已經咁..如果結左婚就更加慘
雷火武 目前離線  
舊 04-01-11, 10:34 AM   #966
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: 阿Wing 查看文章
近日有D唔開心, 係一D朋友之間o既問題

事件關係到男A, 女A 同女B......
我同女B係中學同學, 同男A和女A係一d出面o既朋友
女A同女B互不認識, 但二女都是我的好朋友
男A一次跟我出去玩認識女B, 後來二人私下交往, 我在他們交往其間一直都不知道......
後來有一天, 女B叫我幫佢俾番D野男A, 同話晒佢D衰野我聽, 咁好正常, 我當然會唔LIKE男A啦......
當我正想俾野男A, 女A突然同我講佢同男A開始拍拖, 我面色立刻變左, 同問佢男A幾時開始追佢, 於是我知道係男A同女B拍拖其間, 佢已經開始追緊女A, 咁我做朋友o既, 緊係叫佢帶眼識人, 但我無將男A同女B的事話俾女A聽, 我都叫女A唔好同男A講我唔LIKE佢......

最後, 有一日我發現男A FACEBOOK BLOCK左我, 女A無啦啦見到我又HI都唔HI聲, 又唔同我講野, 當正我係衰人, 我就知發生咩事啦......

唉!!!
唔緊要啦....下次唔好喇...

有陣時出聲係好,但係要睇時機囉....
呢D關係,往往可能係個女嘅都有份.....所幾你咁同佢講盞害咗自己....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線  
舊 04-01-11, 12:36 PM   #967
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
沒試練,怎磨練?
佢既選擇係咁,責任自付
可能會有好結果都唔定呢!

舊 04-01-11, 01:38 PM   #968
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
愚人節是最好的核爆測試日!

KIM 目前離線  
舊 04-01-11, 01:44 PM   #969
才子
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
亂同人示愛好玩D wor

(`・ω・´)
才子 目前離線  
舊 04-02-11, 12:13 AM   #970
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
引用:
作者: KIM 查看文章
愚人節是最好的核爆測試日!
輻射很危險,勿亂試

安東尼さん 目前離線  
舊 04-03-11, 05:26 PM   #971
kita
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
where's the happiness...

唔開心唔開心...

很喜歡她, 但她現在只想做好朋友, 好唔開心...
感覺面前好像有一道怎樣也無法越過的高牆... 面對看不見的未來... 好無奈...

開心不見了... 好想哭卻哭不出來...
kita 目前離線  
舊 04-12-11, 01:00 AM   #972
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
好多謝今日幾位gaf 版友~~ 呢個飯罪我好開心 ^^

可能我之前真係有d野想錯左方向.......

舊 04-12-11, 01:23 AM   #973
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
引用:
作者: kita 查看文章
唔開心唔開心...

感覺面前好像有一道怎樣也無法越過的高牆... 面對看不見的未來... 好無奈...

好多事要相方想先可以
情人係咁
做朋友都係咁

如果做不成情人而你唔想做朋友的
就要放手吧

留下需要忍耐和堅持,放棄需要勇氣和決心

舊 04-12-11, 01:39 AM   #974
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: kita 查看文章
唔開心唔開心...

好多時候話做朋友只係想撞口撞面時無咁尷尬,唔好當真

舊 04-12-11, 09:25 AM   #975
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

引用:
作者: Seppie 查看文章
好多謝今日幾位gaf 版友~~ 呢個飯罪我好開心 ^^

可能我之前真係有d野想錯左方向.......
乜野諗錯方向呀?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 03:51 AM

手機版 | APP版