Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-18-16, 06:15 PM   #1
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
土耳其

引用:
土耳其掃蕩政變者 總統手下遭拘捕

(法新社伊斯坦堡17日電) 土耳其國家通訊社安納 杜魯新聞社(Anadolu)報導,總統艾爾段(Recep Tayyip Erdogan)的一名軍事副手今天遭指控涉入流產 政變而被拘留。 去年8月才開始為艾爾段效力的亞茲西(Colonel Ali Yazici),成為自15日政變未遂以來大規模掃蕩行 動中被拘捕的6000人之一。 有線電視新聞網土耳其頻道(CNNTurk)報導,政 變時他正在安卡拉
(Ankara),而艾爾段當時在地中海 沿岸的馬麥里斯港(Marmaris)度假。 目前還不能立即得知亞茲西在這次企圖推翻艾爾段 政府的政變中扮演什麼角色。 這次被大規模拘捕的包括高階陸軍指揮官、法官與 檢察官,這次掃蕩行動也在國際社會敲響警鐘。(譯者 :中央社廖禹揚)
引用:
FaceTime直播政變 iPhone救了埃爾多安

【星島日報報道】土耳其總統埃爾多安在叛軍發動軍事政變及電視台被佔領下,使用蘋果手機的FaceTime視像通訊與電視台連線,經facebook快速傳播,成功號召支持者上街抵抗叛軍,政變失敗後,iPhone救了埃爾多安成為網上熱話。

土國民眾透過facebook與其他社交媒體,直播對抗武裝軍人的畫面,發揮了關鍵作用。民眾以手機現場直播串聯民眾,成為傳播資訊的主要管道。有網友戲稱,土國政變軍人忘了先拿下手機通訊站和WiFi才是失策。

在政變結束後,全球輿論與網友熱議,「難道蘋果和facebook救了埃爾多安?救了土國的民主?」

《今日美國報》指出,社媒集體直播土國政變,未來天下大事將大不相同,公民記者有了facebook和Twitter,民眾毋須坐在電視機前獲得資訊。

土耳其是回教國度中高度現代化與開放的社會,諷刺的是,埃爾多安政府為強化掌控,也曾一度要求封鎖facebook、Youtube和Twitter,如今社交媒體卻成了救命恩人,土國政治動盪期間,社媒總是首當其衝。

網絡媒體Vox指出,土國軍事政變如果成功,那個在手機小熒幕絕望地號召民眾的微小影像,今天各界的解讀可能會不同,但現代媒體與社交媒體似乎在這場失敗政變中,扮演了關鍵角色。

駐伊斯坦布爾的軍事研究員詹金斯表示,土國這次軍事政變明顯地策劃周詳,但錯用了七十年代的版本。他指叛軍計算精密,趁總統周末出外度假時發難,奪取了主要機場,封鎖伊斯坦布爾的博斯普魯斯大橋,派坦克進攻國會大樓,控制主要道路交匯處,並在國營的土耳其廣播電視協會電視台宣讀一份聲明,宣布戒嚴及警告人民留在家中。

但百密一疏,沒有捉拿執政正義與發展黨(AKP)任何一位領袖,亦沒有關閉私營電視台、手機通訊或社交媒體網絡,讓埃爾多安及其助手能迅速號召支持者上街抵抗叛軍。
等咗兩日都無人講
正式變獨裁?
好有興趣睇歐盟仲收唔收佢
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 07:44 PM   #2
POISON
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
一日就玩完既政變真係發生完都未知乜事
今日事後已經有人話佢犯左小學生政變先會犯既錯(完全政變手冊第一/二條)
衰d講親政府仲可以出戰機打既都叫封鎖成功?
加上土耳其政局又奇奇怪怪,話佢親美又封鎖老美基地
但歐美家下又想扶住個伊斯蘭化既政府.......
軍方想世俗化但市民又覺得軍政權仲衰
班市民想對住個伊斯蘭化但擺明貪既獨裁政府,你又叫歐盟點收佢?
俾佢加入隨時成個歐盟都要原教旨伊斯蘭化
老老實實回教徒國家都係放生佢地自爆算啦

舊 07-18-16, 08:26 PM   #3
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: LTKS 查看文章
等咗兩日都無人講
正式變獨裁?
好有興趣睇歐盟仲收唔收佢
唔係唔想講, 係唔識講 土耳其嘅野我相信唔少人都同我差唔多真係識條鐵...

網上見到呢篇文章, 好長(我都未睇晒), 可作參考

【土耳其政變】

引用:
小結:上面這一大串大致上可以歸納為「世俗政教分離vs.伊斯蘭政教合一」、「親歐盟vs.反歐盟」、「庫德族問題」加上「軍方有時候手會癢」等四大主線,輔以後冷戰時期「西方vs.俄國(聖帝?)」、「左派vs.右派」、「年輕人vs.老一輩」以及「中東局勢的漣漪效應」這四條支線,非常複雜。
https://www.facebook.com/permalink.p...c_location=ufi

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 07-18-16 08:29 PM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 10:06 PM   #4
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
奪取機場,大橋都唔奪取發電廠,電話信號發射站
美帝明顯冇教路

而且當地軍事政變好像是週期性的
感覺今次發動老一輩居多

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 10:15 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
連邊邊叫(所謂)正義o既一方都唔知.....唔識討論

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 10:40 PM   #6
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
連邊邊叫(所謂)正義o既一方都唔知.....唔識討論
KAWAII/大力 O個邊

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 12:22 AM   #7
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
得幾個鐘頭既政變
除左得啖笑真係冇野講

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 12:44 AM   #8
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
一次人類文明倒退,伊斯蘭好多人都係生番。。。
由手機版發出
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 01:36 PM   #9
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
今朝睇新聞,話咩當時有兩部叛軍戰機曾接近總統座機,但無開火,唔知咩原因;以在下小人之心,呢壇嘢妤大可能係現任總統佢自編自導,目的係引蛇出洞,順手掃清同打壓異己

舊 07-19-16, 01:42 PM   #10
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
土以其我剩係識火槍兵.

舊 07-19-16, 01:58 PM   #11
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
係唔係自演都好
都肯定會順便捉多D人

引用:
作者: sgouki 查看文章
土以其我剩係識火槍兵.
[offtopic]有冇買HD版. 懷念似前gaf約戰嘅日子 [考古][/offtopic]

相薄

此篇文章於 07-19-16 02:11 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 01:07 PM   #12
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
自編自導自演

明明個總統先係魔頭

軍方都係跟據國父遺言 推動政教分離同世俗化先發動政變....

唔好講到政變就係衰人...

舊 07-19-16, 01:32 PM   #13
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
魔唔魔頭都好
係國民自己揀
軍方都冇民意支持
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 03:57 PM   #14
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
宅宅上網都係講返 ACG 輕鬆下好了
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 04:57 PM   #15
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
[離題]

又借火鳳入面水鏡先生嗰句:宗教凡衍生暴力嘅,必屬邪教。

人性本惡,只要有適當嘅「土壤」就會「發芽」;宗教只係一端,係個借口,不可一竹篙打一船人。

緬甸有佛教徒專向伊斯蘭教徒燒殺搶;
特朗普在美國競選時,該地往往引發暴力事件;
某小城市長施政手段,是拋出一啲挑動市民「敵我矛盾」嘅政策

舊 07-19-16, 07:09 PM   #16
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
要認識土耳其,應先了解鄂圖曼帝國

某程度上,土耳其同中國有點相似,中世紀以來都係地區大國,曾經係多民族國家,伊斯蘭教普及亦同儒家思想差不多,而近代以來亦係受盡西方欺凌,甚至一戰時因為站錯邊而被解體,還要背負大量賠償的悲慘命運

佢地亦極度希望可以自強同重新掘起,只係一來國力有限,二來軟件亦可能只係停留在幾十年前的水平,而個人認為這次成功的失敗政變,或者係佢地掃除內部阻力的一次機遇,甚至真係自導自演都唔奇

要真正成為一個地區性強國,單靠普世價值民主自由,恐怕真係得啖笑,土耳其若能拋下包袱,加上有幸由有能之仕領導的話,無論政教合一好,還是世俗化也好,至少也能有所作為,而不是像某小島一樣將國會當作小丑表演的舞台,終有一日食盡老本自取滅亡
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-16, 08:44 PM   #17
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:
作者: vjoose 查看文章

要真正成為一個地區性強國,單靠普世價值民主自由,恐怕真係得啖笑,土耳其若能拋下包袱,加上有幸由有能之仕領導的話,無論政教合一好,還是世俗化也好,至少也能有所作為,而不是像某小島一樣將國會當作小丑表演的舞台,終有一日食盡老本自取滅亡
由手機版發出
單靠普世價值的確難變強國
但土耳其真係玩政教合一嘅話..........
歐洲隨時出現反伊斯蘭風潮,美國對伊斯蘭教除左養開個幾個小弟外就全部視為潛在恐怖份子,
俄羅斯一直睇土耳其點死

咁嘅包圍陣下,你覺得政教合一真係好招?
而糟糕嘅係目前好似真係想出呢招..........
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 08:06 PM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
地區性大國, 受盡欺凌, 島國小丑, google 君表示搜索不能

閣下原創文章分析獨到, 一針見血, 一次性服務港人對中東政治既了解, 環顧星島明報都無此實力之寫手, 失敬失敬.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 09:39 PM   #19
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
地區性大國, 受盡欺凌, 島國小丑, google 君表示搜索不能

閣下原創文章分析獨到, 一針見血, 一次性服務港人對中東政治既了解, 環顧星島明報都無此實力之寫手, 失敬失敬.
客氣客氣
要數寫作骨頭文章
要數搜索學習歷史能力
天下之大應該都無人有兄台一半功力

不過閣下如欲評論社政大事
學習歷史乃不二之門
乜 google 真係無?咁不如去下公共圖書館?
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 09:05 PM   #20
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
政教合一好,還是世俗化也好
重點係要人民自己選擇
政變就係得唔到人民支持而失敗
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 09:36 PM   #21
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: 真!DC 查看文章
政教合一好,還是世俗化也好
重點係要人民自己選擇
政變就係得唔到人民支持而失敗
由手機版發出
政教合一涉及立國根基嘅憲法問題, 而呢方面就唔係咁單純人民話乜就可以係乜. 除非你諗住與世隔絕同其他國家冇交流吧

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:00 AM

手機版 | APP版