Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-15-08, 05:57 PM   #1
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
82mm (口徑)

想問下,
支16-35mm f/2.8 L II
如果裝了一片普通的82mm濾鏡,之後可否再加一片82mm CPR的...???
因為唔知會否有黑角....???(用在40D 同 FF上..)
所以想請問下大家...thx....

舊 01-15-08, 06:59 PM   #2
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
那人家做超薄Filter的意義何在?

40D影響或者不大, FF就

Rice

舊 01-15-08, 07:28 PM   #3
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
實驗証明FF + 17mm + Filter x2 =黑角
我估16-35都......

所以我諗通o左點解17-40鏡尾有位入膠片而小小白冇~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-08, 08:25 PM   #4
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
濾鏡加濾鏡=浪費

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-08, 09:45 PM   #5
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
關醫生與我何事

舊 01-15-08, 11:53 PM   #6
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
裝咁多塊filter用意何在

舊 01-16-08, 12:39 AM   #7
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
我用cpl時都係會拆左塊uv的, 如果唔係會有黑角...
17mm+FF的體會

舊 01-16-08, 12:57 AM   #8
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
黑角有甚麼不好....用了FF之後不知幾享受有有黑角的出現

舊 01-16-08, 12:23 PM   #9
M-eye
菜鳥蛋

謝謝回答...
咁我只好在用自行時裝拆了...
因為我現在只得一片CPR
但CPR又太暗...沒陽光的時間不合用...用普通濾鏡好一點...
但我又唔想時時拆濾鏡(懶 同埋又會入塵....)
想諗住長裝一片普通濾鏡...
要到CPR時先加上去...
咁如有黑角...咁只好裝拆了...
謝謝...

點解post這邊...
我一下手快...諗住提問題當然找醫生啦....
記錯"醫生"在這版的意思...
咁EPS算唔算醫生???
算的話我都算叫睇左醫生啦 ....

舊 01-16-08, 06:06 PM   #10
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: M-eye 查看文章
謝謝回答...
咁我只好在用自行時裝拆了...
因為我現在只得一片CPR
但CPR又太暗...沒陽光的時間不合用...用普通濾鏡好一點...
但我又唔想時時拆濾鏡(懶 同埋又會入塵....)
想諗住長裝一片普通濾鏡...
要到CPR時先加上去...
咁如有黑角...咁只好裝拆了...
謝謝...

點解post這邊...
我一下手快...諗住提問題當然找醫生啦....
記錯"醫生"在這版的意思...
咁EPS算唔算醫生???
算的話我都算叫睇左醫生啦 ....
好簡單....怕麻煩唔用filter就得啦

舊 01-16-08, 06:27 PM   #11
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
好簡單....怕麻煩唔用filter就得啦
基本上唔怕俾沙塵刮花的話係可以的

Rice

舊 01-16-08, 06:39 PM   #12
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

是收藏品的話就收好不要拿出來用~
要拿出來用的話就不要當是什麼收藏品了~

已經買了?
舊 01-16-08, 06:54 PM   #13
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: ビスケット 查看文章

已經買了?
正確態度: 買三支

但會花Front Element倒不是說笑的

Rice

舊 01-16-08, 06:57 PM   #14
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: ビスケット 查看文章

已經買了?
星期一買的...萬記...
女朋友在身邊...見我花成10700買支鏡...CPR又要1000...
面都黑埋
仲警告我...下次再買咁貴...
就早點出聲同佢講...
等佢出醫生卡喎....
有積分喎....(我又可以遲點還錢 )

舊 01-16-08, 06:58 PM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: riceking 查看文章
基本上唔怕俾沙塵刮花的話係可以的

Rice
我正是果類人,我真係未試過刮花鏡,就算有手指模整左
係鏡片上,用件衫抹下就搞掂(邊有咁易花鏡呀 )

舊 01-16-08, 07:04 PM   #16
M-eye
菜鳥蛋

其實我問下...
我的情況要不要改在頂置的醫療記錄中post...???

定係要好似大家咁..
打番一段睇醫生的對話劇情先得???

舊 01-16-08, 07:10 PM   #17
riceking
一人前のダメ人間

引用:
我正是果類人,我真係未試過刮花鏡,就算有手指模整左
係鏡片上,用件衫抹下就搞掂(邊有咁易花鏡呀 )
我講得出當然是.....

Rice

舊 01-16-08, 07:11 PM   #18
riceking
一人前のダメ人間

引用:
其實我問下...
我的情況要不要改在頂置的醫療記錄中post...???

定係要好似大家咁..
打番一段睇醫生的對話劇情先得???
明就做嘢啦 b

Rice

舊 01-16-08, 07:12 PM   #19
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:

Rice
你試過用花支鏡???

舊 01-16-08, 07:16 PM   #20
riceking
一人前のダメ人間

引用:
你試過用花支鏡???
而家我攞住支受害鏡.....

Rice

舊 01-16-08, 07:19 PM   #21
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
玻璃館既朋友都好有米, 話買就買

舊 01-16-08, 07:20 PM   #22
M-eye
菜鳥蛋

引用:

Rice
米王大人都用16-35???唔係用開17-40咩???

我剛睇頭上面先知原來有好多人冇自首...
我早知就唔駛自首啦.....
睇醫生仲要給女朋友看管住...好難為情嘛...

今天工作時同唔少記者吹下水..
期中有人用緊有支係17-35...但唔知係咪我眼花...
有冇這一支???

舊 01-16-08, 07:24 PM   #23
riceking
一人前のダメ人間

引用:
米王大人都用16-35???唔係用開17-40咩???

我剛睇頭上面先知原來有好多人冇自首...
我早知就唔駛自首啦.....
睇醫生仲要給女朋友看管住...好難為情嘛...

今天工作時同唔少記者吹下水..
期中有人用緊有支係17-35...但唔知係咪我眼花...
有冇這一支???
咮....唔好做謠...

此風不可長, 自己要對自己幹了的事負責嘛~
有人管先好呀~

17-35是16-35的前身
http://cweb.canon.jp/ef/lineup/wide-...28l/index.html

Rice

舊 01-16-08, 07:37 PM   #24
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

CPR<-----其實係CPL嗎?
a
舊 01-16-08, 07:37 PM   #25
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
而家我攞住支受害鏡.....

Rice