Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-11-07, 08:11 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
cheap精止癢 x 2

cheap精止癢 x 2~~

貓貓式超現實紀錄~

其實... 真相是.....................................

我本來打算放在垃圾桶上拍的... 是*另*一*個*盒*............

可惜我 focus 的地方是正中間的 'n' ...................

所以............................ 唯有...................................

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-07, 08:28 PM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
K大.....
部機唔會係你o架.....?

舊 01-11-07, 08:42 PM   #3
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我話係你都唔信啦~
舊 01-11-07, 09:19 PM   #4
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: KKH 查看文章
我話係你都唔信啦~
咁點解會.....?

舊 01-11-07, 09:46 PM   #5
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

件玩具幫人買... 我本來想買第二件野, 不過試完之後買唔成...

D40... 體積小, 平靚正! 拿在手中十分舒服. 可能是 ergonomics 設計的關係, 所有手指都可以放在 grip 上.
Exposure compensation 要用食指按住一個制, 再用 shutter 制後面的 wheel 來調, 不方便, 而且那個 wheel 感覺不夠順暢.
LCD display 中的 compensation 顯示不夠清楚 1/3 steps 的位置.
所有有關方向的操控當然跟 Canon 完全相反. 不過十分 intuitive, 一貫 Nikon UI 設計, 讚. Canon 粉腸如我不看說明書也懂得用.
ISO setting "隱藏"在 menu 內, 扣分.
冇機會試 BB mode... 亦冇機會試 AF 鏡上... MF
舊 01-11-07, 10:49 PM   #6
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
K大試左85, 35 定50??

舊 01-11-07, 10:54 PM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Strider 查看文章
K大試左85, 35 定50??
一定唔會係50

舊 01-11-07, 11:08 PM   #8
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

你做乜忽然咁實牙實齒... 我都唔知點答好... \/

... 有 EXIF
舊 01-11-07, 11:14 PM   #9
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

註冊日期: Apr 2004
3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
放在垃圾桶上面的D40好正

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363
嘖HEIHEI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-07, 11:15 PM   #10
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
你做乜忽然咁實牙實齒... 我都唔知點答好... \/

... 有 EXIF
爆冷呀....竟然係50...
你之前唔係話冇興趣咩?

舊 01-11-07, 11:22 PM   #11
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
我乜都見唔到,淨係見到一點二
good job !

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-07, 11:25 PM   #12
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
爆冷呀....竟然係50...
你之前唔係話冇興趣咩?
一切都有可能發生

舊 01-11-07, 11:37 PM   #13
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

大家鎮定~ 我冇買野啊!
舊 01-11-07, 11:43 PM   #14
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
有時呢....病痛呢手嘢....
拖得越耐病得越深~

Rice

舊 01-12-07, 08:35 AM   #15
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
D40只係去試鏡的一個藉口

我只看到大大隻一點二

幾時出手 會爆大冷?

舊 01-12-07, 09:03 AM   #16
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
KK大, 長此下去同樣的醫療事故一直都會發生, 不是辦法耶, 換機啦

Rice

舊 01-12-07, 08:02 PM   #17
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

可惜無機可換.
舊 01-12-07, 08:15 PM   #18
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
可惜無機可換.
食奶好嗎?之前聽你提過呢

舊 01-12-07, 11:43 PM   #19
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

拎住本書指住俾我睇o個個係你, 時不時提下o個個又係你............ 咪玩啦~
舊 01-13-07, 11:02 PM   #20
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
可惜無機可換.

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-07, 05:56 PM   #21
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
我覺得d廠商好揾笨.. 越新的款式... 手感越差...

設計得真強...

論壇跳轉

現在的時間是 12:31 PM

手機版 | APP版