Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 06-12-06, 08:40 PM   #1
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
[醫生與餅]養狗仔

某天某小餅垂頭喪氣地經過某醫館......

小餅:[......]
大夫A:[......]
小餅:[......]
大夫A發現了某小餅
大夫A:[咦?你不就是上次那位小兄弟?最近好嗎?]
小餅:[不太好....]
大夫A:[上次那劑Ero藥還不夠喉嗎?]
小餅:[那劑Ero藥....不要提了!!]
大夫A:[那幹嘛垂頭喪氣呀?]
小餅:[我家的黑柴掛掉了呀....(淚)]
大夫A:[呵呵!!恭喜恭喜!!]
小餅:[=____=#]
大夫A:[呃...不....其實我也為你的小狗很難過的]
小餅:[........真的嗎?]
大夫A:[喂!!這位小兄弟的小狗死了啊!!全醫館默哀一分鐘!!]

小餅:[現在出外打獵都沒人幫我把遠處的獵物咬回來了....]
大夫A:[嗯....那真是令人困擾呀]
小餅:[所以......]
大夫A:[所以想要一條新狗對吧?]
小餅:[就是嘛]
大夫A:[對新狗有什麼要求呢?]
小餅:[要夠健碩,有千錘百鍊的身軀,不能像黑柴那樣死掉]
大夫A:[吓?話說回來你的黑柴是怎樣死的?]
小餅:[從天台掉下去死掉的,所以新狗要從天台掉下去都絲毫無損]
大夫A:[要從天台掉下去都絲毫無損?]
小餅:[對呀]
大夫A:[........]
小餅:[........]
大夫A捉住某小餅的手
大夫A:[來!!跟我上天台!!你跳下去絲毫無損的話我送你一條新狗!!]
小餅:[嗚哇!!不要不要!!會死掉的!!會死掉的呀!!]

大夫A:[真是的!!那有這種跟從天台掉下去都絲毫無損的狗呀!?]
小餅:[原來沒有的嗎....?]
大夫A:[過來吧,介紹幾條白種好狗給你]
小餅:[喔]
大夫A:[這條,可以跑三百毫米那麼遠,嘴巴可以張到f/2.8那麼大,還有人見人愛的愛死功能]
小餅:[哇!!太大隻了吧?]
大夫A:[嫌太大隻?這條吧,一樣可以跑三百毫米,一樣有愛死功能,不過嘴巴f/4]
小餅:[咦?我有個病友也養這種狗的呀]
大夫A:[果然不錯吧?]
小餅:[但是這種狗有點笨喔,只懂跑三百毫米然後回來,近一點又不行,遠一點又不行]
大夫A:[嗯....這條如何?跑七十至二百毫米都沒問題,也有愛死功能,嘴巴f/2.8]
小餅:[黑柴可以跑到三百毫米那麼遠喔,這條不是比不上黑柴嗎?]
大夫A:[你有所不知了......]
小餅:[啥?]
大夫A:[黑柴把獵物咬回來期間會把你的獵物吃掉幾口才交給你的,所以到你手獵物永遠不得完整的]
小餅:[呀!!難怪每次獵物到手時都一團糟的啦]
大夫A:[雖然跑得沒黑柴那麼遠,但這條白種狗保證擔屎唔偷食,不會瓜分你的獵物]
小餅:[嗯......]
大夫A:[怎樣?不錯吧?]
小餅:[嗯........]
大夫A:[如果是去獵飛禽走獸還沒什麼所謂啊....但......]
小餅:[啥呀?]
大夫A在小餅耳邊小聲說:[如果你是去偷獵蘿X的話,你也想X莉帶回來時像牛奶一樣是又白又滑吧?]
小餅:[]
大夫A:[]
小餅:[我覺得大夫說的話真的很有道理,此犬何價呢?]
大夫A打打算盤後曰:[不貴不貴,一點都不貴,價錢這樣而已]
小餅看看算盤後道:[嗚哇!!太貴了吧?這個價錢夠我買兩劑上次的Ero藥有餘啊]
大夫A:[為了小蘿X的話,這個價錢已經超值了啦]
小餅:[咦?那邊那條狗跟這條有啥分別呀?]
大夫A:[那條?一樣跑七十至二百毫米,嘴巴一樣f/2.8,但沒愛死功能]
小餅:[好像也不錯,價錢如何呢?]
大夫A打打算盤後曰:[便宜一點,這樣]
小餅看看算盤後道:[嗯....還是太貴了]
大夫A開始不爽
大夫A:[唉....要再便宜就那條吧,跑七十至二百毫米,嘴巴f/4,沒愛死功能,價錢這樣]
小餅:[哇!!便宜了這麼多!?但是......]
大夫A:[又怎樣了?]
小餅:[我只有這麼多銀兩而已......]
大夫A:[........................................]
小餅:[...................................]
大夫A:[來!!跟我上天台!!你跳下去的話我送你一條新狗!!]
小餅:[嗚哇!!不要不要!!會死掉的!!會死掉的呀!!]

某天某小餅垂頭喪氣地步出某醫館......
小餅:[原來白種狗這麼貴的....沒狗狗叫我怎樣過日子呀!?(淚)]
就在此時路邊的一個紙箱傳出怪聲,小餅打開紙箱一看......
小餅:[こ....これは.......!!]

此篇文章於 06-12-06 09:01 PM 被 ビスケット 編輯。
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-06, 09:01 PM   #2
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
究竟係咩黎gei 呢?
到而家都仲係一個謎!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-06, 09:07 PM   #3
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

答案就是....現在有點想買這個來玩玩~
不過都係要搞掂支叉先......
舊 06-12-06, 10:01 PM   #4
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
wow~ 白鏡俱樂部又增一名~~~

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-06, 10:05 PM   #5
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
看醫生無開藥??

轉數不足~理解不能~

舊 06-12-06, 10:13 PM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: KTN
看醫生無開藥??

轉數不足~理解不能~
藥在街邊有得執的嘛~
舊 06-12-06, 10:25 PM   #7
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
恭喜~ 恭喜~ 恭喜小餅被小花貓帶壞了........
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 12:06 AM   #8
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
輕量化白色武器?揀得好

我尋日就係俾d重野拉傷左個膊頭,依家仲痛緊...

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-06, 12:31 AM   #9
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
恭喜賀喜 ~

咱們照相館快可以用小小白同小黑圍圈圈了喔 ~

Rice

舊 06-13-06, 12:32 AM   #10
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: hpsimon
輕量化白色武器?揀得好

我尋日就係俾d重野拉傷左個膊頭,依家仲痛緊...
西門哥....再係咁會變慣性受傷了啊.....保重

Rice

舊 06-13-06, 09:56 AM   #11
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
引用:
作者: riceking
西門哥....再係咁會變慣性受傷了啊.....保重

Rice
都係習慣問題,硬係唔想用個ROVER AW,一來換鏡唔方便,二來下層空間放唔晒要用既鏡,反而個300AW又可以放得晒。但依家用親個側咩都會痛幾日,好矛盾呀....所以話小餅揀得好,千萬唔好試d重野呀!!!!!

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-06, 09:54 PM   #12
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
餅兄真係有錢仔來的!!!
耐唔耐又一支L!!!
好羨慕!!!!
我買支50 1.4都買唔成..............

舊 06-14-06, 09:58 PM   #13
riceking
一人前のダメ人間

我都好頹, 成年冇買杯啦... (唔計Mark II事件)

Rice

舊 06-14-06, 10:42 PM   #14
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: Strider
餅兄真係有錢仔來的!!!
耐唔耐又一支L!!!
好羨慕!!!!
我買支50 1.4都買唔成..............
你三碌L仲有咩好羨慕?

1.4幹嘛了呀?
覺得唔夠喉想1.2乎?
舊 06-14-06, 10:56 PM   #15
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: 奸詐餅
你三碌L仲有咩好羨慕?

1.4幹嘛了呀?
覺得唔夠喉想1.2乎?
可能是1.0呢

Rice

舊 06-14-06, 11:13 PM   #16
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
不如 FD 50/0.95 啦~

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-06, 11:22 PM   #17
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: DCIP
不如 FD 50/0.95 啦~
冇AF, 唔識影相

Rice

舊 06-14-06, 11:23 PM   #18
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
難為我...搵支L都無

舊 06-15-06, 05:27 PM   #19
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
其實係我早兩日去試鏡...
唔小心試埋支35 1.4...
要決擇真係好痛苦, 又買唔起兩支, 亦都暫時冇必要
所以暫時放棄...

舊 06-15-06, 05:35 PM   #20
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
所以暫時放棄...
有錢人煩惱真多 (逃~ )

舊 06-15-06, 10:16 PM   #21
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
所以暫時放棄...
玩晒兩支然後笠水咁惡?
舊 06-15-06, 11:22 PM   #22
Strider
初段

引用:
作者: 奸詐餅
玩晒兩支然後笠水咁惡?
冇辦法
唔通搶左佢走咩

舊 06-15-06, 11:29 PM   #23
riceking
一人前のダメ人間

引用:
冇辦法
唔通搶左佢走咩
放低一張膠卡, 簽個名就得 ~
不用搶, 不用搶 ~

Rice

舊 06-15-06, 11:47 PM   #24
Strider
初段

引用:
作者: riceking
放低一張膠卡, 簽個名就得 ~
不用搶, 不用搶 ~

Rice

舊 06-15-06, 11:55 PM   #25
riceking
一人前のダメ人間

引用:
四仔老大的價錢
當年我都係簽個名就搬了回家用到而家

Rice

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:29 PM

手機版 | APP版