Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-29-07, 10:24 AM   #1
XMew
Banned User 2012-2015
_(┐「 ):)_

註冊日期: May 2003
2007、2012,2017,之後係?

引用:
2017可先普選特首 人大否決2012雙普選 直選議席比例不變 (明報)
12月 29日 星期六 05:05AM

【明報專訊】據本報記者從有關方面獲悉,人大常委會今天早上投票表決的香港政改決議,將會有4點主要決定,包括﹕一、否決2012年特首及立法會實行雙普選的訴求;二、同意修改2012年特首及立法會的產生方法,然而立法會的功能議席與地區直選議席各佔半數的比例維持不變;三、2017年「可以」先普選行政長官;四、立法會的功能組別存廢問題在2017年之後才處理;這意味覑功能議席所佔的半數比例,最快要延至2020年開始的一屆立法會才會減少。

張文光:恐成強政府弱立會
民主黨立法會議員張文光昨晚回應謂,按照上述安排,特首與立法會不能同步邁向普選,因此香港今後將會出現「強(政)府弱(立法)會」的不健康局面。

人大常委會雖然今日早上才就《香港特別行政區2012年行政長官和立法會產生辦法及有關普選問題》的決定草案投票,並部署在早上10時許才透過新華社對外公布,但有關的決定內容近日已開始在特區政府高層傳達。據悉,行政長官曾蔭權已準備在今早第一時間回應人大的決定,包括感謝人大常委會接納了他在政改報告中提出的主要建議。

本報記者昨日獲悉,今天公布的人大常委會決定將有如下4點主要內容﹕

指2012違循序漸進原則
■「2012年的行政長官及立法會選舉不實行普選產生的辦法」,因這違反了《基本法》要求香港政制發展要「循序漸進」的原則。

功能議席仍佔一半
■「確定2012年行政長官和立法會產生辦法可進行修改」,但要兼顧均衡參與的原則,因此「2012年立法會功能團體和分區直選產生的議員各佔半數的比例維持不變」。消息稱,這是為了回應特首在政改報告中指出,「香港社會普遍期望特區的選舉制度能進一步民主化,並按照《基本法》的規定盡快達至普選目標」的訴求。

提名門檻待港府立會共識
■接納特首在政改報告中提出的「特首先行、立法會普選隨後」方向推動普選,並且明言香港2017年「可以先進行普選行政長官」,但人大的決定將不會提及2017年普選特首的「提名門檻」安排。消息人士指出,後者的細節要待特區政府與立法會,按循序漸進的原則商議出一個有三分之二立法會議員支持兼得到特首同意的共識,然後提交人大備案。

功能組別存廢2017後處理
■立法會功能團體議席的存廢問題,由於香港社會仍然意見紛紜,所以決定延後至2017年之後才處理。換言之,立法會中有關功能議席所佔的半數比例,最早也要到2020年開始的一屆才會減少。

聞悉上述主要決定後,民主黨議員張文光昨晚即時回應謂,今後香港的政制安排會「十分不合理」,因為行政長官與立法會邁向普選的步伐很不一樣,特別是後者的步伐十分緩慢,以致前者的認受性會逐步提高,後者則原地踏步,因而會出現一個認受性高的特首竟然要向一個認受性低的立法會負責,最終必然會出現「強(政)府弱(立法)會」的不健康局面。
當年又話2007年普選太早違反循序漸進原則,家陣2012又黎
5年之後又5年,5年之後又5年,真係隨時拖到2046年

| Facebook | Plurk | Blog | Pixiv | dART |
XMew 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 10:29 AM   #2
fatraymond
God of Gamer
期待~~

註冊日期: Sep 2002
曾生記者會表示2017年「可以」先普選行政長官
立法會2020年普選

係唔係=confirm呢兩年一定會有普選

舊 12-29-07, 01:06 PM   #3
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: fatraymond 查看文章
曾生記者會表示2017年「可以」先普選行政長官
立法會2020年普選

係唔係=confirm呢兩年一定會有普選
官方既野...一日唔用"一定","肯定"呢d字眼
都可以有得o交

而加先2007..真係有排
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 01:18 PM   #4
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
我一路睇news, 一路鬧
廢, ,

所有野都有條件性, 有乜意思?
2017可以選特首有乜用?
曾燕子講到明話候選人得二至四個, 仲要由"各界人仕"支持,
即係同葉劉既講法一樣啦
泛民要玩呢個遊戲可以話係冇乜可能
到時個特"手"選舉同第一屇冇分別,
只不過將800條茂利既工作交左俾我地香港市民
大家一齊做傻仔, 去參加"所謂既普選"

如果候選人都有限額, 咁所有選舉都應該有啦
一個位最好三四個候選人好喇, 先到先得啦

舊 12-29-07, 01:21 PM   #5
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
只係見到曾獻梓個死人樣

就知香港無直選

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 01:22 PM   #6
The One
業餘歌手

引用:
作者: mikemike 查看文章
只係見到曾獻梓個死人樣

就知香港無直選
唔係黑心
2017佢應該睇唔到
佢又唔係好似六叔身體咁好

舊 12-29-07, 01:39 PM   #7
StevenLeong

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: lauchai 查看文章
唔係黑心
2017佢應該睇唔到
對果班老不死的老野冇期望

所以唔存在失望
StevenLeong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 01:42 PM   #8
LIGHTTHELIGHT
Ultimate Gamer
火狐控

註冊日期: Jul 2004
呢家就睇下泛民點接呢招
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 01:59 PM   #9
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
我承認自己有d盲目憎恨左派
如果有本死亡筆記, 我真係想殺哂佢地, 佢地d咀臉好難頂

舊 12-29-07, 02:03 PM   #10
oogami
帝國華擊團

註冊日期: Aug 2002
唉... 阿公邊有o甘容易放俾我地玩...
講真... 整多個50萬人上街先可能考慮下.

- 做工務員之路 -
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 02:11 PM   #11
The One
業餘歌手

引用:
作者: LIGHTTHELIGHT 查看文章
呢家就睇下泛民點接呢招
接?
接乜?
2012冇左, 2017又係有限制既?
根本就係廢招, 接都廢事
成日話泛民唔妥協, 都要睇吓值唔值得嘛

舊 12-29-07, 02:14 PM   #12
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
有直選又點?咪又係比商家玩晒

舊 12-29-07, 02:35 PM   #13
The One
業餘歌手

引用:
作者: 某F 查看文章
有直選又點?咪又係比商家玩晒
哥仔
你指既係"真"直選定"假"直選呀?

舊 12-29-07, 02:47 PM   #14
Hunter

不嬲都唔認為會有直選
除非共黨byebye 啦

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 04:09 PM   #15
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: mikemike 查看文章
只係見到曾獻梓個死人樣

就知香港無直選
引用:
唔係黑心
2017佢應該睇唔到
曾廁紙同何熊伸果d...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 04:17 PM   #16
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
2036.......

舊 12-29-07, 04:24 PM   #17
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
望直選, 不如望保住份工好過.

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 06:04 PM   #18
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

五年之後又五年,五年之後又五年……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 06:07 PM   #19
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
引用:
哥仔
你指既係"真"直選定"假"直選呀?
真假都係架啦
無商家d黨派可來甘多錢去玩選舉
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 06:18 PM   #20
The One
業餘歌手

引用:
作者: wgzc 查看文章
真假都係架啦
無商家d黨派可來甘多錢去玩選舉
阿爺俾咪得囉

舊 12-29-07, 06:20 PM   #21
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
拖多十年八載
到e+一班受"國民教育"長大o既小朋友話事就冇人理架喇

舊 12-29-07, 06:27 PM   #22
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
阿爺俾咪得囉
佢又屈機o者.

鍾意就搬個基本法出來叫人跟過三關.

之前同而家又蹺過過三關先決定.

算~~就俾你屈機.

咁又講得唔清唔楚,唔肯講一定有又肯俾香港自己來.

究竟想點呀?!
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-07, 06:29 PM   #23
The One
業餘歌手

引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
佢又屈機o者.

鍾意就搬個基本法出來叫人跟過三關.

之前同而家又蹺過過三關先決定.

算~~就俾你屈機.

咁又講得唔清唔楚,唔肯講一定有又肯俾香港自己來.

究竟想點呀?!
咪就係屈機囉
"基本法"O係佢地手上點UP都得
一句"循序漸進"就玩死你D泛民啦

舊 12-29-07, 06:30 PM   #24
小嘉
The One

我完全唔明白幾時先叫時機成熟
香港咁多選民都選左咁多年選舉
咁都唔叫成熟可以叫咩
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章