Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-20-16, 03:39 PM   #2701
david
The One

註冊日期: Mar 2002
3,000人塞爆場 
撐何韻詩有種

引用:
【本報訊】有一種漂亮叫何韻詩。國際化妝品牌Lancôme受中共黨媒及內地網民施壓,取消與歌手何韻詩合辦音樂會,何韻詩昨午於同一地點上環普慶坊舉辦免費音樂會及社區文化日,3,000人無懼酷熱到場力撐,人潮擠滿整條街道。她預料針對自己的打壓陸續有來,但不須因打壓而恐懼退縮,會繼續反抗向強權說不,呼籲港人不能讓香港繼續醜陋下去,「守護有種的漂亮」。

兩周前Lancôme於網上發聲明,單方面中止與何韻詩合作,並以安全理由取消原定昨在上環普慶坊合辦的音樂會,至今未作任何公開交代。面對打壓,日前何韻詩宣佈於同一時間、同一地點續辦街頭免費音樂會,以「有種的漂亮 The Beauty of WE」為主題,籲港人出席為事件表態。
音樂會昨下午3時半開始,雖然天氣酷熱,但有人早於昨中午12時已到達表演咖啡店前霸位。至午飯時間後,平日相對寧靜的普慶坊驟變人山人海,人潮由街頭擠到街尾,行人路、樓梯、旁邊球場等全部站滿人,連行車線亦被群眾佔據。為求搶得最佳觀賞位置,不少人更冒險爬上鄰近公園護土牆及大樹,附近的太平山街也有不少人駐足。何韻詩其後在fb指有3,000位有種香港人捧場。

讚揚林榮基敢講真相

音樂會中何韻詩共演唱9首歌曲,其中以《你是八十年代》中的歌詞「全球被你轟動」去回應原主辦單位,希望他們拿出勇氣去面對打壓。她又讚揚銅鑼灣書店店長林榮基敢出來講真相,特別認同其說話「我都可以,點解你唔可以」,並唱出林憶蓮的《破曉》,認為香港的破曉終有日會到來。

何指今次續辦音樂會,是希望以個人力量回應事件,「我哋唔需要因為人哋打壓而恐懼、唔需要退縮,唔需要因為人哋話畀我哋聽唔可以做乜嘢,我哋就自己去滅聲」。她相信打壓絕非單一,不少品牌與其合作都會面對壓力,但無透露品牌名字,「我會選擇反抗,香港人係需要對呢種強權、打壓說不」。

何重申自己只是想做一個歌手,「但原來社會話畀你聽唔可以」,認為港人習慣自我滅聲太久,「初時以為忍一忍讓一讓強權就會退步,但面對霸凌,讓一讓就係咁(指自己)」。她不相信唱一首歌世界就會變回彩色,但相信人與人之間互相連繫,就可將內心發光發亮敵過黑暗,呼籲港人不能讓香港繼續醜陋下去,「我哋要守護有種的漂亮」。

除市民及歌迷,何韻詩爸爸及兄長亦在場支持,時事評論員李怡、廣告人畢明及人民力量立法會議員陳志全同樣現身撐場。陳志全稱音樂會雖又熱又擠迫,但秩序良好,「請問有乜安全理由呢?」他認為香港自由一直受內地力量蠶食,或香港商界自我收窄空間,「冇話死晒絕路,只要我哋唔驚行出嚟,佢哋就唔敢咁過份」。

何韻詩語錄

‧勇者唔只我一個!今日嚟到現場唔止係撐我,係撐自己、撐香港,我哋拒絕一切打壓,拒絕一切恐怖!
‧每一個人都有擅長嘅嘢,唔係要你哋每一個都拚死衝出嚟,但喺自己生活入面係可以有所堅持,喺能夠(控制)嘅範圍相信自己力量、相信個人力量。
‧我唔相信黑暗可以蓋過所有光,但我絕對相信人同人之間互相連繫,令到心入面嘅光可以發亮,亦希望大家相信人嘅心可以敵過黑暗。
‧我真係只係想做一個歌手,但社會話畀你聽,原來你做一個歌手要付出代價,做一個歌手都唔可以,但我今日話畀大家聽,我哋可以靠自己力量去做番自己,做番應該要做嘅事情。
非法集結?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-16, 09:02 AM   #2702
david
The One

'Unprecedented': Trash from China swamps Hong Kong beaches

http://edition.cnn.com/2016/07/06/as...ion/index.html

【網民hot talk】內地越洋「送禮」 CNN關注大量垃圾淹港泳灘

引用:

珠海水域與香港沿海相鄰,加上近日內地多處暴雨成災,不少垃圾被沖進大海,展開「漂流旅程」,香港不幸成為落腳點。近日有網民上載多張港島及大嶼山泳灘相片,有大量垃圾被沖上岸,有指受影響泳灘包括赤柱、石澳、貝澳、長沙等,亦有人指馬灣自6月初已有垃圾湧現劣況。海洋垃圾中,大多為印有簡體字的塑膠物料,例如膠樽、即棄餐具、農藥及肥料袋等,有網民形容垃圾多如固體漏油污染(oil spill)。

網絡群組「唐生大地震」分享來自「Ocean Recovery Alliance」群組相片,可見泳灘鋪滿垃圾。CNN亦有報道此事,指垃圾堆積如山,引述海洋守護組織Sea Shepherd東南亞總監Gary Stokes,形容情況前所未有,可能因不尋常的水流及風向而湧至,相信垃圾由內地合法及非法棄置於海洋,亦可能來由珠海管轄、與長洲只相距數公里的外伶仃島,因上星期拍下照片顯示,島上被棄置大量垃圾。據天文台資料顯示,本港過去一周普遍吹南至東南風。

環保署證實,自今年6月20日起,接獲報告指在香港南部多個海灘及沿岸地區,包括深水灣、石澳、蒲台、南丫沿岸、長沙、貝澳及塘福等,發現海上垃圾,已即時知會食環署、海事處及康文署加強清理。

署方解釋,受到降雨、水流及西南季候風影響,在夏季發現的海上垃圾一般會較其他季節為多,惟各部門反映近日在部份沿岸地區收集到的海上垃圾數量,是往常夏季一般收集量的6至10倍。最近收集所得的垃所圾中,有大量木板、樹幹、家居餐具以及其他一般不會在日常清理海上垃圾時發現的廢屑。

環保署又說,留意到廣東、廣西、湖南及江西等珠江沿岸省市,在6月中旬出現嚴重暴雨及洪水,亦有報道指,廣東省及廣西柳州市遭逢可能屬20年一遇的洪水,認為這次水災或會將垃圾沖到大海,並經由西南季候風及海流漂到香港;類似情況曾在2005年發生,當時內地出現百年一遇洪水,香港多個海灘及沿岸地區亦發現大量垃圾及廢屑。

---
舊 08-16-16, 07:52 AM   #2703
david
The One

重奪公民廣場案 
年輕人純真 勇於表達意見 
官:法庭應寬容理解

唔判入冊可恥

---
舊 08-16-16, 09:06 AM   #2704
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: david 查看文章
重奪公民廣場案 

唔判入冊可恥
等睇律政師上訴?

舊 08-16-16, 09:56 AM   #2705
vjoose

註冊日期: Jan 2014
引用:
重奪公民廣場案 

唔判入冊可恥
香港d法棺一向都垃9圾,專為特權階級,政棍,耶撚,禍港勢力服務

法劣面前,窮人含L把啦,幕後黑手果班一定唔可以重罰,否則法庭無生意點算?
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 10:10 AM   #2706
Thaws
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
呢到幾時變到可以亂出粗口?
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 10:18 AM   #2707
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
TK 退位後?

其實佢退位係咪應該解放返 濫ban 果 d ?
如小 G

此篇文章於 08-16-16 06:36 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 10:34 AM   #2708
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁計係咪要放埋D 5毛?

舊 08-16-16, 10:38 AM   #2709
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: vjoose 查看文章
香港d法棺一向都垃9圾,專為特權階級,政棍,耶撚,禍港勢力服務

法劣面前,窮人含L把啦,幕後黑手果班一定唔可以重罰,否則法庭無生意點算?
由手機版發出
法官都還ok
警察就真係為特權階級,政棍,禍港勢力服務喇
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 10:40 AM   #2710
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
香港d警察一向都垃圾,專為特權階級,政棍,耶青,禍港勢力服務

法律面前,窮人含忍把啦,幕後黑手果班一定唔可以重罰,否則黑社會無生意點算?
由手機版發出
謝分享
由手機版發出
舊 08-16-16, 10:41 AM   #2711
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁計係咪要放埋D 5毛?
KENNNZ OK
由手機版發出
舊 08-16-16, 11:38 AM   #2712
神人ではない!新人だ

話時話,小G好似係因分身而被錢大永BAN既。
其實TK好似冇咩永BAN,印象中好似得光之傻_同K5毛等…

舊 08-16-16, 11:43 AM   #2713
vjoose

引用:
作者: Thaws 查看文章
呢到幾時變到可以亂出粗口?
由手機版發出
其實問題係粗口定政治立場,心照啦

自問已經盡量無直接用粗口字,亦唔係鬧緊版友,學法棺大人話齋,判刑前考慮下被告犯案目的好無啫?
由手機版發出
舊 08-16-16, 11:55 AM   #2714
神人ではない!新人だ

在下咁睇,指向會員一定執法,唔代表唔指向會員就可以隨便爆粗
正正常常咁發表意見好難架?

此篇文章於 08-16-16 11:57 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 11:56 AM   #2715
david
The One

引用:
唔判入冊可恥
曲線要講明?

---
舊 08-16-16, 11:59 AM   #2716
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

五毛最可恥
由手機版發出
舊 08-16-16, 12:07 PM   #2717
david
The One

大狀斥教局恫嚇違法治精神

引用:
【本報訊】教育局前晚回應傳媒查詢時,揚言鼓吹港獨的教師須承擔「後果」,若專業失德嚴重或被取消教師資格。法政匯思成員、大律師黃瑞紅批評,教局的言論違反根本法律原則及法治精神,若教師因此遭解僱,法團校董會或須承擔法律責任;香港民族黨批評教育局思想審查,但無阻師生追求思想自由,又稱港獨只是「時間問題」。

無理解僱 教師可索償

黃瑞紅續指,教師談論港獨並不足以違反操守,「煽動學生違法,例如偷嘢,專業操守就有問題,但係同學生講毒品、偷嘢,唔會構成老師被警告,更何況港獨唔係毒品,我睇唔到邊一條法例話講港獨或自決係犯法」。

教局重申港獨牴觸《基本法》,黃強調《基本法》是憲法,與可以執行的香港法例有別。後者經過立法會審議等程序立法,「所以(建制派)先至成日講23條立法」,「(教育局)將《基本法》變做基本法例,完全違反法律原則」。政府也無權在法律層面下定論,反而言論自由受《基本法》保障,政府無合理理由限制校園談港獨的自由。

黃又提醒各法團校董會,教師可因無理解僱向法庭申索。學校受教育局資助的前提只是提供優質教育,「冇話你唔准講港獨」。教協昨表明不贊成教師向學生鼓吹港獨,但討論時應客觀,尊重不同立場。教協副主席張銳輝批教育局言論形同恐嚇。他指教師不應鼓吹偏頗政治觀點,「但係校園應該有個開放環境討論,你唔畀學生講,係咪就冇港獨呢樣嘢?」
胶肉焗:我想點就點

---
舊 08-16-16, 12:21 PM   #2718
vjoose

引用:
在下咁睇,指向會員一定執法,唔代表唔指向會員就可以隨便爆粗
我都想問下依家d小朋友
點解一定要衝擊執法人員,做埋d犯法野?

d法官仲搞笑
無人受傷肯定放人
有人受傷都未必唔放人
gaf d 板主可能都要跟佢地學下野
由手機版發出
舊 08-16-16, 12:32 PM   #2719
神人ではない!新人だ

引用:
我都想問下依家d小朋友
點解一定要衝擊執法人員,做埋d犯法野?

d法官仲搞笑
無人受傷肯定放人
有人受傷都未必唔放人
gaf d 板主可能都要跟佢地學下野
由手機版發出
因為正正常常政府唔會聽,奶粉都係反水貨到出晒面先至有限奶令。
雖然唔多想講,不過的確港獨勢力未有起色,政府同土共都唔會理咩本土理念。

香港一向都係咁,SO FAR某位喺入境處殺人放火人士依家一樣喺香港開公司。
唔鍾意既都冇問題,過多5至10年香港判刑一定係政府話晒事,忍多幾年啦。

舊 08-16-16, 12:41 PM   #2720
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
我都想問下當年d共軍
點解一定要攻擊國民黨軍,做埋d殺人放火犯法野?

由手機版發出
謝分享
由手機版發出
舊 08-16-16, 12:46 PM   #2721
luciferdark

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
謝分享
由手機版發出
毛魔: 多謝日軍

舊 08-16-16, 12:49 PM   #2722
vjoose

引用:
因為正正常常政府唔會聽,奶粉都係反水貨到出晒面先至有限奶令。
雖然唔多想講,不過的確港獨勢力未有起色,政府同土共都唔會理咩本土理念。

香港一向都係咁,SO FAR某位喺入境處殺人放火人士依家一樣喺香港開公司。
唔鍾意既都冇問題,過多5至10年香港判刑一定係政府話晒事,忍多幾年啦。
不如你都睇下你樓下果位朋友d回覆幾有智慧先?
有呢d智將支援,港毒何愁大事不成?我ed老餅返鄉下耕田算把啦!希望香港快d回復成一條小漁村,夠晒本土,正呀!
由手機版發出
舊 08-16-16, 12:55 PM   #2723
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
支持樓上番鄉下
香港很危險的
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 12:58 PM   #2724
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
不如你都睇下 689 d回覆幾有智慧先?

"學校係有責任去引導同學往正確方向去討論港獨問題"

有呢d智將支援,港毒何愁大事不成?我ed五毛返鄉下耕田算把啦!希望中華人民共和國快d回復成共產鎖國,夠晒法西斯,正呀!
由手機版發出
嘩咁講野既你
由手機版發出
舊 08-16-16, 12:58 PM   #2725
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
3,000人塞爆場