Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-02-17, 08:56 AM   #2626
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: catho7 查看文章
篇文測試角度荒誕之極,所以印象深刻姐
當係俾大家從「靈異」角度,去解釋點解咁多古怪事情喇
OIC,搞到有點期望今年蘋果的NS測試~!

舊 03-02-17, 09:17 AM   #2627
IDGAF
The One

NS主機review,IGN比6.7分…

係咪因為隻左邊手制有斷線問題,其實官方有無提Day 1更新會唔會改善到個問題?

似乎玩ZELDA最佳體驗係用手提mode用玩返本身個720p螢幕玩,
好過用TV MODE玩咁喎~!900p勉強推去1080p的問題?

IGN

Nintendo Switch Review In Progress

https://www.youtube.com/watch?v=_BMPpDZu7dk

此篇文章於 03-02-17 09:47 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線  
舊 03-02-17, 09:51 AM   #2628
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
IGN 話部機手提mode就very powerful
console mode 就 underpowered, unreliable
無 multimedia function 包括睇片,browser
所以比6.7 分.
Hello MiMi 目前離線  
舊 03-02-17, 09:56 AM   #2629
IDGAF
The One

有個疑問,點解兩邊Joy‑Con都有出個Strap嚟確保唔會玩玩下跌咗,
或者好似以前Wii remote咁飛咗出去打爆部電視…
但到手提MODE時又好似無個位用嚟扣Strap係手或頸,成部機一跌落地咪完蛋了…

Engadget

https://www.engadget.com/2017/03/01/...switch-review/

Nintendo Switch | Review

https://www.youtube.com/watch?v=GBMaQkiQI40

The Verge

https://www.youtube.com/watch?v=MXJG_8mOSXA

Polygon

NINTENDO SWITCH Review! Polished Hardware, Unfinished Software, and Expensive Accessories

https://www.youtube.com/watch?v=BQc6NFrhkSg

此篇文章於 03-02-17 10:10 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線  
舊 03-02-17, 10:12 AM   #2630
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
我見有人拆左JOY CON,唔見有波(誤)

森林,zelda 普通版都無貨了......

此篇文章於 03-02-17 10:17 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線  
舊 03-02-17, 10:17 AM   #2631
IDGAF
The One

引用:
作者: 信長 查看文章
我見有人拆左JOY CON,唔見有波(誤)
有無link?

其實點做到個HD震動?

舊 03-02-17, 10:17 AM   #2632
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
應該係無比錢,SONY 點會咁睇得起UNWIRE
因為街外人好多都係入左尼種評審模式, 唔比錢都會自動「埋位」
評機能,評尺寸,評大細... 落定論
不過永遠唔理其中一個因素:老任係全世界最TOP 的遊戲開發廠之一

老任秘密開發緊咩GAME ,大家都唔知, 佢地出新機有特點時,多少都會好好利用
NDS, WII 就係咁,有D GAME 爆左就食糊, 爆起的都唔係傳統大作先堅
12 switch 有機會爆起,都唔奇,
咁多社交網絡下,睇人羞恥PLAY ,就會有人想同朋友一齊羞恥PLAY
香港D網媒係咁嫁啦

你話有乜好個個當你收左錢賣廣告 睇都廢事
你搵D野踩下 又有個大波妹托住部機係心口 就反而就有人碌入去睇下你點踩

真係做到比較持平ge 評論 過多幾日先啦
唔洗時間咩
izumo 目前離線  
舊 03-02-17, 10:19 AM   #2633
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
有無link?

其實點做到個HD震動?
http://bbs.a9vg.com/thread-5192094-1-1.html
我都唔識睇個震收去咩位

信長 目前離線  
舊 03-02-17, 10:21 AM   #2634
哥薩克
Game Master
んふんふ

註冊日期: Mar 2006
Wii U IDivandeep
3DS Friend Code1633 4968 1311
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
有無link?

其實點做到個HD震動?
HD震動其實都係摩打者
只不過個震動有更多變速做到唔同震動模擬唔同效果

舊 03-02-17, 10:25 AM   #2635
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
http://bbs.a9vg.com/thread-5192094-1-1.html
我都唔識睇個震收去咩位
點解拆一半又唔拆一半,個震動應該係電池後面?

舊 03-02-17, 10:28 AM   #2636
IDGAF
The One

引用:
我都唔識睇個震收去咩位
THX~!
我估白色果部份似係做震動的,
因為見個殼有D坑位似係防止震動時移位的設計。
電池原來佔Joy‑Con內部最多空間~!
唔知未來出改良版的時候,可唔可以進一步縮少或加大電池容量呢?

此篇文章於 03-02-17 10:44 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線  
舊 03-02-17, 10:32 AM   #2637
IDGAF
The One

引用:
作者: Eking 查看文章
點解拆一半又唔拆一半,個震動應該係電池後面?
電池後面似係各個按鈕的位置,
佢個Joy‑Con咁薄,應該無乜位放震動的組件吧?

舊 03-02-17, 10:33 AM   #2638
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
我都唔識睇個震收去咩位
最底長方型個零件就係所謂HD震動

其實未即係觸控馬達(Taptic Engine)無咩特別
ayane123 目前離線  
舊 03-02-17, 10:42 AM   #2639
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
Nintendo Switch 情報區 1 | 2017年3月3日正式發售 | 港版 HKD2,340

係長條型果舊無誤,呢種摩打叫linear resonant actuator

Sent from my iPhone using Gaforum

此篇文章於 03-02-17 10:48 AM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線  
舊 03-02-17, 11:04 AM   #2640
ayane123

註冊日期: Sep 2003
睇個設計,訊號位好可能係設計缺陷

LAG同斷線問題未必咁容易用FW解決到
ayane123 目前離線  
舊 03-02-17, 11:17 AM   #2641
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: ayane123 查看文章
睇個設計,訊號位好可能係設計缺陷

LAG同斷線問題未必咁容易用FW解決到
一般情況下使用,唔會有大問題~最好唔好離得太遠玩
設計上係左joy-con訊號會比右joy-con弱(可能因為右joy-con有埋NFC同IR CAM),因硬件設計有別
係預計有訊號干擾情況底下左joy-con會易受干擾影響,所以點解唔係個個都遇呢個問題

在什麼差訊號情況底下會連唔連番個掣同主機,呢d可以在系統優化

-------

https://youtu.be/ADbhGlLUn2E
在室外真係玩到,而且夠大聲

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 03-02-17 11:53 AM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線  
舊 03-02-17, 01:19 PM   #2642
芝麻糊

註冊日期: Oct 2006
今日去問訂左果間又話紅藍要+$200.....

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 03-02-17, 01:32 PM   #2643
任仔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch ID3331-5879-8302
引用:
作者: 芝麻糊 查看文章
今日去問訂左果間又話紅藍要+$200.....

我都係
應該同師見同一間訂,葵廣?
要灰色算

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
任仔 目前離線  
舊 03-02-17, 01:34 PM   #2644
芝麻糊

引用:
作者: 任仔 查看文章
我都係
要灰色算

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Yes......Exactly.......
估唔到呢間都咁

舊 03-02-17, 01:35 PM   #2645
Eking

引用:
我都係
要灰色算

訂完俾人屈為乜~

舊 03-02-17, 01:37 PM   #2646
芝麻糊

引用:
我都係
要灰色算

係。。估唔到呢間都咁

舊 03-02-17, 01:38 PM   #2647
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
係。。估唔到呢間都咁

葵廣都有幾間啵,門口掛滿公仔果間??

lineage19 目前離線  
舊 03-02-17, 01:39 PM   #2648
芝麻糊

我想問下,如果雙打,我可以兩對Joy-Con打嗎?我下個月過日本買多對紅藍算

舊 03-02-17, 01:41 PM   #2649
Eking

引用:
我想問下,如果雙打,我可以兩對Joy-Con打嗎?我下個月過日本買多對紅藍算

係, 依家見係一機最多4PLAY, 8PLAY應該要2機/ ONLINE

舊 03-02-17, 01:43 PM   #2650
IDGAF
The One

NS帶試食…?!

原來係為了小孩的安全。

【點解要咁做?】任天堂Switch遊戲帶味道似殺蟲劑 原來有原因

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70302/56374664

Nintendo Switch水貨已經到港,除了搶先試玩遊戲之外,會唔會試埋Nintendo Switch遊戲好唔好味呢?幾日前開始有外國遊戲網站為Nintendo Switch遊戲帶做過「味道測試」,發覺氣味好難頂。之後有遊戲KOL同科技網站跟風齊齊試,好似科技網站The Verge執行編輯舔完Nintendo Switch新遊戲《薩爾達傳說 荒野之息》之後留低「味道好似殺蟲劑」的評語,但問題係點解要舔遊戲帶先?

遊戲網站寫手Alanah Pearce在Twitter留言話Nintendo將遊戲帶整得咁難食是可防止孩童吞食。其實當中都不無道理,尤其是Nintendo Switch遊戲帶只如記憶卡大小,孩童可能會唔小心將遊戲帶放入口。Nintendo事後亦回覆The Verge話為防止幼童可能吞食的意外,特別在遊戲帶上加上帶苦味的苯甲地那銨(Denatonium Benzoate)化合物,但強調這種化合物是無害。但唔知除Nintendo自家出品外,其他廠商開發的Nintendo Switch遊戲帶係唔係一樣咁難食呢?

關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5808 03-26-24 02:09 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 07:00 PM

手機版 | APP版