Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-19-15, 05:15 PM   #476
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
其實真係唔可以叫冷血,情況其實同非洲童兵相似,一係餓死,一係俾人殺死,一係拎起支槍重有可能有啖飯食。除非自問真係會選擇死都唔殺人,唔係真係好難話冷血,始終你無可能用一個太世盛世的道德強加係戰亂地區到……
而且重點係,對家唔係搵你飲茶,係來殺你的。俾著你有幾十個朋友/戰友因為對家而死,你聽完原來勝左都無下文重咁有心情聽人自high?早d收工好過啦,因為一定重有下文會派人來打過,有時間都為下場戰鬥做準備啦。

舊 10-19-15, 07:01 PM   #477
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 尼路 查看文章
其實真係唔可以叫冷血,情況其實同非洲童兵相似,一係餓死,一係俾人殺死,一係拎起支槍重有可能有啖飯食。除非自問真係會選擇死都唔殺人,唔係真係好難話冷血,始終你無可能用一個太世盛世的道德強加係戰亂地區到……
而且重點係,對家唔係搵你飲茶,係來殺你的。俾著你有幾十個朋友/戰友因為對家而死,你聽完原來勝左都無下文重咁有心情聽人自high?早d收工好過啦,因為一定重有下文會派人來打過,有時間都為下場戰鬥做準備啦。
突然覺得三日月叫大叔唔好再講唔係見佢傷重辛苦,而係覺得大叔好交叉煩

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 07:16 PM   #478
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: casio 查看文章
突然覺得三日月叫大叔唔好再講唔係見佢傷重辛苦,而係覺得大叔好交叉煩
我個人覺得根本係……如果唔係都唔會講到一半就啪。

舊 10-19-15, 07:36 PM   #479
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: 尼路 查看文章
我個人覺得根本係……如果唔係都唔會講到一半就啪。
三日月心諗:我問一句…你答我10句…頂!阻人收工天誅地滅!

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 07:38 PM   #480
stcdavidhk
God of Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: Eclair 查看文章
三日月心諗:我問一句…你答我10句…頂!阻人收工天誅地滅!
應該係:晒時間聽你遺言,不如索多陣手繩好過

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 07:59 PM   #481
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
明顯就係啦
佢只係無興趣聽落去先叫大叔收嗲
你叫到我殺左你就開兩槍幫下你 不過你講咩依然無興趣聽

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 08:33 PM   #482
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
或者唔係冷血,佢之前都辣低個人,可能係見慣無感動~ 殺人如平常,但係可以用平常心去形容?三日月捱過唔少殘酷嘅經歷,心理可能在下一時三刻未能了解。

三日月個老細開打之前已經落咗柯打要造低大叔,之後大叔又開到聲要佢幫手,其實都等到佢噏晒「遺願」先「免為其難」開鎗,算係咁;佢打完之後同開打之前都一樣有擺條繩嚮心口前,係當佢護身符

睇完烤魚後補完:

1. 死到臨頭都仲作威作福,有啲人真係唔見棺材唔流馬尿~
2. 雖則話何患無詞,但白毛要趕走班成年人合晒道理,唔係只係為咗班少年。係全部人都可以生存。
3. 原來個人機系統執過,所以無晒啲H訊號(誤)
4. 大小姐講嗰位富豪,就係OP嗰位戴牛仔帽嘅人?
5. 鐵華團?乜咁櫻花大戰嘅?!(誤)
6. 照睇設定當時世界4分,除咗號角軍之外,應該遲啲會有其他勢力加入
7. 越睇越覺得係W加00減晒啲超機人設定~

JJ播嘅時間實際係星期六零時零五分,星期五同樣時間係做HxH,因為TVB啲節目表係朝早06:00開始計到第二日嘅05:59,所以話係星期五首播,執生留意~

此篇文章於 10-19-15 08:36 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 09:31 PM   #483
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
搶奪基地控制權好順利,好彩冇女角們攪局.最怕又攪婆媽野劇情和平共存之類.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 10:02 PM   #484
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
過在今集,大家應該對放深夜播冇意見啦

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 10:03 PM   #485
enishi

Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
呢個題材 cctvb 肯播, 除左好多廣告費, 高層肯定無睇過
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 10:06 PM   #486
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: enishi 查看文章
呢個題材 cctvb 肯播, 除左好多廣告費, 高層肯定無睇過
高層肯定諗:只是一套卡通片,無嘢嘅。

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 10:45 PM   #487
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
班一軍大人隊人你去死
尼挑戰個大叔係敵人又自己求死
啪底佢地好合理吧

話說剎細個那夠啪底老媽,00未一樣下晝播

反而唔明大哥點解唔交大小姐出去

此篇文章於 10-19-15 10:52 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 10:53 PM   #488
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: mikemike 查看文章
高層肯定諗:只是一套卡通片,無嘢嘅。
唔知電視台買嘢有咩過程,不過一來有強力贊助,二來係高達,三則應該睇過少少版(第一話喇起碼),有血但無黃賭毒,咪買嚟深夜播,點知伏咗~~~

引用:
作者: 真!DC 查看文章
班一軍大人隊人你去死
尼挑戰個大叔係敵人又自己求死
啪底佢地好合理吧
合理,仲連累埋一軍死得人仲多;一軍阿頭衰口臭,其實佢未必要死,畀人食住仲擺出個乞人憎款,咪畀人拎嚟祭旗立威,佢副手衰狗衝,唔亂郁嘅執返條命仲有錢收。

大叔衰咗要攬晒上身,重傷到自栽都唔得,無計。

舊 10-19-15, 10:59 PM   #489
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
呢套野唔掛高達個名同高達頭應該都收得啦...
掛左高達頭就多好多顧慮...一陣又好似00咁為左收視改變作風就慘...

舊 10-19-15, 11:03 PM   #490
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
「機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ」公式HPを更新!
引用:
公式サイトにて下記情報を公開しました!

【World】
Character Chart の情報を更新
http://g-tekketsu.com/world/index.html
【Story】
第三話「散華」 の情報を追加
http://g-tekketsu.com/story/index.html
【Character】
トド・ミルコネン の情報を追加
ハエダ・グンネル の情報を追加
デクスター・キュラスター の情報を追加
http://g-tekketsu.com/character/index.html
引用:
引用:

此篇文章於 10-26-15 06:17 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-19-15, 11:18 PM   #491
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
邊洗等今集
第一集已經爆頭

希望製作組係就玩盡D
定時定候交代陣亡人數

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 02:49 AM   #492
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
大肚腩我倒希望不要這麼老套發展,雖然他是混但也是現實的人性啊,如果還是老套地後來賣整隊人或求其退場未免老土了(反而我暫時覺得鐡華團最有可能叛變是多口金毛)
金毛似ACV的RD

真的好可能會食假便當實際走左去對面幫手

引用:
作者: teealpha 查看文章
大小姐繼續係每集笑點

三日月呢D先係高效率員工,我係黎做野唔係聽人講野,大叔你快D收工我就可以早D收工

點解咁多人都會問唔打爆對面部機……有得揀就梗係唔好打爆佢啦,仲要拆佢D PARTS出黎用嫁

大肚腩底衫佬點睇都係長命角色,佢果種現實向錢看既心態先係私人企業小員工既縮影,講理想都要搵食嫁,冇錢點開飯喎係咪先?
大小姐其實是想做大事但不懂怎樣做=空有理想的人
跟香港的"離地"的意思有不同....香港的離地根本就是沒理想的....
而且一直都見到大小姐有在學習有在思考,其實這樣已經是很好的了

>點解咁多人都會問唔打爆對面部機
機體爆炸,尤其雜卒爆,一向只是方便作畫的處理....畫爆炸C&P簡單過下下要畫殘骸

引用:
作者: wai2408 查看文章
其實主角唔係冷血 而係遵從緊弱肉強食既生存法則 你可能見佢開槍殺人好似當食飯咁好冷血 但想想佢一路係咁樣先可以"生存"到而家就知 佢只係係呢個無情既社會上努力求存罷了
再加上對殺手來說不多想才是保住自己心理的最好方法

引用:
作者: 真!DC 查看文章
反而唔明大哥點解唔交大小姐出去
一來識英雄重英雄

二來對被父親拋棄的大小姐有點同理心吧?

舊 10-20-15, 03:33 AM   #493
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
大家係活係和平太耐啦

戰鬥本來就係咁
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 05:14 AM   #494
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
用三集來總結故事大綱
故事節奏控制得宜是監督的功力
感覺上多方面都回歸到創作高達的原點

今集三日月的表現有個強烈的對比
不停的咀嚼食物和殺人不留情顯示生存的重要性
或都阿賴耶識的實驗關係
對於殺大人這件事會變理所當然

我也很喜歡奧彌加對主角的比喻
既貪婪又清高

看完今集對比起第一集sniper shoot頭見血原來只係小兒科..

此篇文章於 10-20-15 05:17 AM 被 aquarius 編輯。
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 08:06 AM   #495
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: supermanlady 查看文章

除此以外, 火星比地球離太陽更遠, 應該比地球更暗, 單睇第二話公路嗰幕, 好似地球咁晒, 都有少少問題

舊 10-20-15, 08:16 AM   #496
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: knight-philip 查看文章
大小姐其實是想做大事但不懂怎樣做=空有理想的人
跟香港的"離地"的意思有不同....香港的離地根本就是沒理想的....
而且一直都見到大小姐有在學習有在思考,其實這樣已經是很好的了
佢恨自己不足成事, 唔了解佢想幫嘅孤兒, 又幫唔到手戰鬥, 被三日月同白毛啟發搵到自己條路嘅方向, 希望唔好好似電視姬咁收場, W嘅莉莉娜其實都唔好得幾多

引用:
作者: knight-philip 查看文章
一來識英雄重英雄

二來對被父親拋棄的大小姐有點同理心吧?
第三個可能係白毛畀大人跣過一次, 更加唔會信號角軍, 你兵臨城下, 我交咗個人出去又點? 容乜易你反口(有埋伏可能)畀你鏟平, 就算死唔去以後仲有人信我嘅? 反正咱家都有MS, 有得搏未為輸, 打咗先講

引用:
作者: aquarius 查看文章
今集三日月的表現有個強烈的對比
不停的咀嚼食物和殺人不留情顯示生存的重要性
或都阿賴耶識的實驗關係
對於殺大人這件事會變理所當然
諗起 House of Cards, 下木每次「做完嘢」, 都會幫襯開嗰間BBQ店, 係咁食肉~
=====

係咪三日月唔耐煩斃咗大叔, 在下試撮要畀各位品評一下:

(巴巴托斯打低大叔機,撳住嚮地想再加一拳落去,見大叔重傷,停手,三日月拎住手鎗出機艙)
大叔:果然係個細路。
三日:喂,嗱而家我嬴咗,你之前無講清楚, 咁點先? (按: 有少少年少好勝, 又有少少想攞騷)
大叔:唔好意思,唔係有心想昆你,其實咩都無, 但我無得唔嬴,咁返去就陀衰家。 呢度死鬼咗就我揹晒呢隻鑊。
三日:得喇唔洗講⋯⋯(表情變咗) (按: 畀著唔耐煩呢個係最好開鎗位)
大叔:幫吓手,而家連自栽都做唔到。
(三日月擰頭望向左邊,無奈咁抓吓頭 回過頭向上翻一下眼,最後用鎗指住大叔)
(大叔見三日月肯幫手,目光一變)謝⋯⋯
(連續三下鎗聲,響遍沙漠)

此篇文章於 10-20-15 08:39 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 08:29 AM   #497
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
大小姐係人地既人,只從利用角度考慮
唔交人都好正常(就如SEED早期地聯留住拉魔)
同埋自己覺得大哥似對大小姐有D同感
由手機版發出
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 09:22 AM   #498
casio

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
佢恨自己不足成事, 唔了解佢想幫嘅孤兒, 又幫唔到手戰鬥, 被三日月同白毛啟發搵到自己條路嘅方向, 希望唔好好似電視姬咁收場, W嘅莉莉娜其實都唔好得幾多

第三個可能係白毛畀大人跣過一次, 更加唔會信號角軍, 你兵臨城下, 我交咗個人出去又點? 容乜易你反口(有埋伏可能)畀你鏟平, 就算死唔去以後仲有人信我嘅? 反正咱家都有MS, 有得搏未為輸, 打咗先講

諗起 House of Cards, 下木每次「做完嘢」, 都會幫襯開嗰間BBQ店, 係咁食肉~
=====

係咪三日月唔耐煩斃咗大叔, 在下試撮要畀各位品評一下:

(巴巴托斯打低大叔機,撳住嚮地想再加一拳落去,見大叔重傷,停手,三日月拎住手鎗出機艙)
大叔:果然係個細路。
三日:喂,嗱而家我嬴咗,你之前無講清楚, 咁點先? (按: 有少少年少好勝, 又有少少想攞騷)
大叔:唔好意思,唔係有心想昆你,其實咩都無, 但我無得唔嬴,咁返去就陀衰家。 呢度死鬼咗就我揹晒呢隻鑊。
三日:得喇唔洗講⋯⋯(表情變咗) (按: 畀著唔耐煩呢個係最好開鎗位)
大叔:幫吓手,而家連自栽都做唔到。
(三日月擰頭望向左邊,無奈咁抓吓頭 回過頭向上翻一下眼,最後用鎗指住大叔)
(大叔見三日月肯幫手,目光一變)謝⋯⋯
(連續三下鎗聲,響遍沙漠)
我哋講三日月覺得大叔好交叉煩所以叫大叔收聲
唔係話三日月覺得大叔好交叉煩啪大叔
重點係三日月其實對大叔係生係死都冇興趣

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-15, 09:39 AM   #499
肉羊哩咖
griffin611

引用:
我哋講三日月覺得大叔好交叉煩所以叫大叔收聲
唔係話三日月覺得大叔好交叉煩啪大叔
重點係三日月其實對大叔係生係死都冇興趣
得喇唔洗講⋯⋯(表情變咗) (按: 畀著唔耐煩呢個係最好開鎗位)

舊 10-20-15, 09:51 AM   #500
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
大叔講自己背景時,三日月話夠喇,係表現出三日月對佢既事零興趣
大叔要佢殺,三日月就好快咁啪佢,係表現出殺人對佢係平常事,見人死仲多個食飯[你要死?好啊>DOUBLE TAP
呢段應該好易理解

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 08:06 PM

手機版 | APP版