Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-24-07, 07:36 PM   #51
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: riceking 查看文章
曝了光的片要盡快沖是常識

Rice
放2個星期唔係好耐姐,之前影135一筒片影1個月到係咁啦

舊 04-24-07, 07:46 PM   #52
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

求教影夜景時曝光技巧

想問下影夜景時.....如果測光錶的讀數顯示住30秒同1分鐘,
點處理好?之前睇過倒易率呢個名詞,但以上的曝光時間應該
不用做補償呢....求教THX

我用的是呢隻菲林,因感光度低.....唔識搞

舊 04-24-07, 09:59 PM   #53
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
我花展堆片都仲未沖~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-07, 10:34 PM   #54
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 奸詐餅 查看文章
我花展堆片都仲未沖~
原來有人仲誇張過我

舊 04-24-07, 11:20 PM   #55
時之旅
Senior Gamer
等待中~

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
原來有人仲誇張過我
搵日要問你拎返個堆相先
請問你scan好左d相未?

LX-2
http://www.fotop.net/izone
時之旅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-07, 11:37 PM   #56
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 時之旅 查看文章
搵日要問你拎返個堆相先
請問你scan好左d相未?
SCAN好了

舊 04-25-07, 08:25 AM   #57
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
放2個星期唔係好耐姐,之前影135一筒片影1個月到係咁啦
錯...............影左之後.......化學起左變化........保存期好短........應盡快沖洗.........

如不能短期內沖洗........也應放雪櫃內丫

舊 04-25-07, 08:30 AM   #58
OldCake
Moderator

引用:
求教影夜景時曝光技巧

想問下影夜景時.....如果測光錶的讀數顯示住30秒同1分鐘,
點處理好?之前睇過倒易率呢個名詞,但以上的曝光時間應該
不用做補償呢....求教THX

我用的是呢隻菲林,因感光度低.....唔識搞
每隻菲林有不同例逆系數........去查下丫

一分鐘內應該唔駛點補..........

長曝用 kodak 好D........例逆少D

RVP 長曝.........會發泠色..........好青........夜景不太適合

RVP 50 己絕版.........唔好浪費.........留番好太陽彫.......

>>測光錶的讀數顯示住30秒同1分鐘

一定用1分鐘著數D啦

舊 04-25-07, 11:02 PM   #59
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: OldCake 查看文章
錯...............影左之後.......化學起左變化........保存期好短........應盡快沖洗.........

今日沖好左啦.......

舊 04-25-07, 11:20 PM   #60
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:

放得耐會點?
剛才睇返原來筒片先打o左6張,仲有排打~
"
舊 04-25-07, 11:25 PM   #61
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
放得耐會點?
"
點解可以影咁耐呢???

舊 04-25-07, 11:29 PM   #62
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
點解可以影咁耐呢???
人家有部即食機~
咁部鹽機個快門自然特別堅硬~
"
舊 04-26-07, 09:16 AM   #63
OldCake
Moderator

引用:
放得耐會點?
"
D 色走樣 lor

舊 06-25-07, 03:14 AM   #64
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
LOMO holga 的GCFN 120 算唔算?

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-07, 05:51 AM   #65
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Rosicky 查看文章
LOMO holga 的GCFN 120 算唔算?
乜野算唔算?
你話佢係咪中底?

舊 06-25-07, 11:57 AM   #66
Rosicky
我愛攝影

引用:
乜野算唔算?
你話佢係咪中底?
而家我都投入了銀鹽世界...
暫時都係超初級...

我想買部雙反,有冇平靚正好介紹??二手都唔拘

此篇文章於 06-25-07 12:27 PM 被 Rosicky 編輯。
舊 06-26-07, 12:22 AM   #67
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
暫時都係超初級...

海鷗啦.....有米就rolleiflex啦

舊 06-26-07, 12:35 AM   #68
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
引用:
呢排係禽流感高峰期,試唔試禽流雀?

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-07, 01:31 AM   #69
Rosicky
我愛攝影

何止試,直頭想擁有
上次長洲櫻花見k大玩得好過癮..
可能望左個對焦屏後,埋下了伏線..

舊 06-26-07, 06:13 AM   #70
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
何止試,直頭想擁有
上次長洲櫻花見k大玩得好過癮..
可能望左個對焦屏後,埋下了伏線..
望對焦屏就中招???
你要唔要試下hassy呀

舊 06-26-07, 08:58 AM   #71
OldCake
Moderator

引用:
暫時都係超初級...

Budget 有幾多.............

舊 06-26-07, 04:25 PM   #72
Rosicky
我愛攝影

引用:
望對焦屏就中招???
你要唔要試下hassy呀
引用:
Budget 有幾多.............
平平地玩住海鷗先喇
我怕蝦嫂會令我萬劫不復...

舊 06-26-07, 07:52 PM   #73
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
暫時都係超初級...

Mamiya C330
http://www.lumieresenboite.com/colle...&c=Mamiya_C330

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo

此篇文章於 06-26-07 07:58 PM 被 DCIP 編輯。
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-07, 05:02 PM   #74
cyclop
Junior Member

註冊日期: May 2005
新手求助....
想問要點樣先可以同時影清楚 近同遠景?
好似下圖咁
影到近.但後面的景朦哂

請大家幫幫忙....
cyclop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-07, 07:06 PM   #75
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: cyclop 查看文章
新手求助....
想問要點樣先可以同時影清楚 近同遠景?
好似下圖咁
影到近.但後面的景朦哂

請大家幫幫忙....
只要想影既野清
大光圈就得

想全部都清就
收收光圈

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:39 PM

手機版 | APP版