Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 09-01-08, 08:34 PM   #151
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
dchome同fever都唔見
要幫你手搵?

舊 09-01-08, 08:48 PM   #152
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
要幫你手搵?
加賀兄你有方法??

舊 09-01-08, 09:34 PM   #153
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
加賀兄你有方法??
等我消息啦

舊 09-01-08, 10:07 PM   #154
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
等我消息啦
巧感動
目標係TLR

舊 09-02-08, 01:05 AM   #155
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
邊到有海鷗120?
二手都ok
鴨記找唔到
美麗華那區............XD

舊 09-02-08, 01:09 AM   #156
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

pcm gear 788期 (page. 029)

>>抵玩菲林掃瞄器

現在數碼年代,相片均可存放到電腦內管理,可說十分方便。如果想把以往的菲林以同樣的方法管理的話,Fujitac 最近推出的 FS100 底片掃瞄器就可以幫到大家。此機可掃瞄 35mm 彩色或單色負片,具有 48bit 3600dpi 的解像度,並附送 135 菲林底片架,使用時只要連接電腦,按下頂部的 【copy】鍵,就可以半秒高速掃瞄一張底片,操作簡單方便,加上售價只是 $980,實在抵玩。

http://www.soae.com.tw/T5004ShowCmdy...&y_CompId=114&

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 01:24 AM   #157
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: M-eye 查看文章
美麗華那區............XD
早幾日係果到睇過D中古鏡
貴到HIHI

今日有幸睇過一部TLR
120片幅的腰平感動已經插入左我內心

唔買番部120對唔住自己ar

舊 09-02-08, 01:32 AM   #158
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

現在數碼年代,相片均可存放到電腦內管理,可說十分方便。如果想把以往的菲林以同樣的方法管理的話,Fujitac 最近推出的 FS100 底片掃瞄器就可以幫到大家。此機可掃瞄 35mm 彩色或單色負片,具有 48bit 3600dpi 的解像度,並附送 135 菲林底片架,使用時只要連接電腦,按下頂部的 【copy】鍵,就可以半秒高速掃瞄一張底片,操作簡單方便,加上售價只是 $980,實在抵玩。

http://www.soae.com.tw/T5004ShowCmdy...&y_CompId=114&
係今期?????

舊 09-02-08, 03:08 AM   #159
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

掃唔掃到120?

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 06:30 AM   #160
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

呢D scanner....算把啦

舊 09-02-08, 11:56 AM   #161
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
你諗唔諗645? 我建議可以考慮Mamiya 645...
選可以換背的款式... 蟲屋買一套平平地約HK$2K

可配個轉P6 mount.. 我都打算eBay訂購... 約HK$250
你需要可以代訂..

而且... 你將來可以upgrade用Hass Mount

*我有用Mamiya 645 Super...

引用:
邊到有海鷗120?
二手都ok
鴨記找唔到

舊 09-02-08, 12:01 PM   #162
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
作者: NetNetBoy 查看文章
你諗唔諗645? 我建議可以考慮Mamiya 645...
選可以換背的款式... 蟲屋買一套平平地約HK$2K

可配個轉P6 mount.. 我都打算eBay訂購... 約HK$250
你需要可以代訂..

而且... 你將來可以upgrade用Hass Mount

*我有用Mamiya 645 Super...
唔係好重既咩??

舊 09-02-08, 02:22 PM   #163
NetNetBoy

你講貴 還是 重量?

腰平計.. mamiya應該比Kiev88CM輕少少.. 我諗100g咁上下...
但.. 由6x6變為645...

而645快門較輕... 但要用電...
如是645 super款... 冇電有1級快門.. 記得係1/60

基本上.. Mamiya d 645係可以share...
比如可以加電子上片... 換片盒... 等....

引用:
唔係好重既咩??

舊 09-02-08, 02:26 PM   #164
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
你講貴 還是 重量?

腰平計.. mamiya應該比Kiev88CM輕少少.. 我諗100g咁上下...
但.. 由6x6變為645...

而645快門較輕... 但要用電...
如是645 super款... 冇電有1級快門.. 記得係1/60

基本上.. Mamiya d 645係可以share...
比如可以加電子上片... 換片盒... 等....

唔該哂
重未諗到買邊部

m645 係咪有幾款??

舊 09-02-08, 02:34 PM   #165
NetNetBoy

如果買2手計... 選擇都唔少...
但我對mamiya不太在行...

主要.. 可以分AF or MF類...
如唔打算用AF len (不建議)
買MF的款就夠了...

而如以上說.. part可以share...
你可以先買 腰平的... 再後加測光頂之類...
但.. 使用測光錶... 或DC測光玩住先也不錯...

你不如出去TST蟲屋 和 那些 影相館之類.. 走轉先...
或者約 餅爺指導/飯局

引用:
唔該哂
重未諗到買邊部

m645 係咪有幾款??

舊 09-02-08, 03:36 PM   #166
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
呢D scanner....算把啦
咁d個價位有セ選擇, 唔好叫小弟買d天價野 在下無$

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-08, 12:10 AM   #167
M-eye
菜鳥蛋

有要做問題少年啦....
我想請問有邊隻120的正片好介紹.....

舊 09-16-08, 10:23 AM   #168
NetNetBoy

都係 RVP 50 和 100VS 吧...

引用:

舊 09-16-08, 04:40 PM   #169
M-eye
菜鳥蛋

其實我都一直有問題想請問...
我見d鹽片...
向型號後面的英文字母代表咩意思呢???
如XXX Pro 800 Z...個Z...
我又見有C有S....係點解呢????

舊 09-16-08, 06:45 PM   #170
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

HEHE
終於找到海鷗賣家
明天交易

舊 09-17-08, 01:05 AM   #171
M-eye
菜鳥蛋

引用:
HEHE
終於找到海鷗賣家
明天交易
你就好啦...有雙鏡機玩....
我還沒錢住呢...
但好在部Zeiss Ikonta 仲有好多野玩緊

舊 09-17-08, 01:24 AM   #172
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
你就好啦...有雙鏡機玩....
我還沒錢住呢...
但好在部Zeiss Ikonta 仲有好多野玩緊
4百蚊m大你有既

舊 09-17-08, 01:54 AM   #173
M-eye
菜鳥蛋

引用:
都係 RVP 50 和 100VS 吧...

謝謝...我買了一卷RVP 50 試下先

舊 09-17-08, 08:39 AM   #174
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
其實...........香港可買到的款式已不多.......見到就買筒試下.....

選定岩心水的長期使用就可以了........

舊 09-17-08, 08:41 AM   #175
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
謝謝...我買了一卷RVP 50 試下先
香港的 Lab 用 Kodak 藥.......沖富士的活.....iso 不太足

用 RVP50......可試下 set iso 40 來影...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:05 PM

手機版 | APP版