Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 11-28-12, 10:52 PM   #176
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
咁都仲平過香港既,香港閒閒地一條日版800-900~
琴晚坐另一架n巴又ok喎~一粒鐘內出到cwb 我轉車返去十分鐘唔使~
學精左~下次照拎上機,我見d人4,5件野照上到機....可惡...當交學費~
拉麵入左一千
東京都內,2日都嫌多
我買果3條hk都有~sogo特價後$1297 (outlet 埋單7695 yen)

我覺得男裝比較少MADE IN JAPAN~
反而女裝都搵到下~不過我肚腩大得濟著唔落Orz
26腰著唔落兼見到1000 yen一條 made in japan真係好灰....

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
結果咪有D我咁ge 人, 上機重重過寄倉(其實主要係電腦同D鏡重...
去旅行仲帶mud鬼電腦呀

引用:
作者: leotam3 查看文章
我坐巴士番沙田都係咁啦

P.S. 可唔可以再講下點寄行李?
一來個人已經累~巴士又搖黎搖去搖到想嘔~
到巴士站拉行李番家果段路真係好難頂...你當我身子差啦

國內寄行李去酒店你有咩疑問
睇完我呢篇應該有個CONCEPT掛~我影晒相

寄的情況---> http://blog.yahoo.com/hitomi-kong/ar...B%E8%A1%8C2012

到達~行李早過我個人到酒店---> http://blog.yahoo.com/hitomi-kong/articles/27771/index

Hitomi 目前離線  
舊 11-28-12, 10:55 PM   #177
leotam3
God of Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Hitomi 查看文章
我買果3條hk都有~sogo特價後$1297 (outlet 埋單7695 yen)

26腰著唔落兼見到1000 yen一條 made in japan真係好灰....

一來個人已經累~巴士又搖黎搖去搖到想嘔~
到巴士站拉行李番家果段路真係好難頂...你當我身子差啦

國內寄行李去酒店你有咩疑問
睇完我呢篇應該有個CONCEPT掛~我影晒相

寄的情況---> http://blog.yahoo.com/hitomi-kong/ar...B%E8%A1%8C2012

到達~行李早過我個人到酒店---> http://blog.yahoo.com/hitomi-kong/articles/27771/index
唔多識日文都溝通到?

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線  
舊 11-28-12, 11:11 PM   #178
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: leotam3 查看文章
唔多識日文都溝通到?
我地唔識日文...

拎個地址出黎指住件行李人地實明白個意思
我地都係口啞啞手指指架咋~加幾個英文單字"We want to send this" 囉XD

Hitomi 目前離線  
舊 11-28-12, 11:40 PM   #179
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
不嬲去日本都唔駛識日文架啦

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線  
舊 11-29-12, 01:41 AM   #180
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:

冇電腦點上網, 打blog, 西相, 執相, check 資料?
我係火車上一有時間就入相西相/打blog

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線  
舊 11-29-12, 12:00 PM   #181
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
冇電腦點上網, 打blog, 西相, 執相, check 資料?
我都想唔帶電腦,可惜唔得..每日影既相都要過返電腦..

舊 11-29-12, 12:25 PM   #182
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
我都想唔帶電腦,可惜唔得..每日影既相都要過返電腦..
tablet囉
tablet真係對旅行最偉大發明之一,地圖、資料、通訊包辦

Metal Gear NT 目前離線  
舊 11-29-12, 01:33 PM   #183
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
冇錢買多張memory card, 我係帶部陳年netbook 每晚由單反去過相.

tablet 自身都唔係大容量...

舊 11-29-12, 03:09 PM   #184
拉辛斯基
Game Master
Evertonian

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDradzinskiJP
岩岩番黎

去左幾個大既 紅葉景點 嵐山 東福寺 香嵐溪 仲有 伊勢神宮 都好靚

睇黎紅葉呢個夢可以暫時完結 ~~~
拉辛斯基 目前離線  
舊 11-29-12, 04:12 PM   #185
BOYBOYBOY

引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
tablet囉
tablet真係對旅行最偉大發明之一,地圖、資料、通訊包辦
每日打十幾廿GB RAW 
我部NB 有250GB先夠用

舊 11-29-12, 04:13 PM   #186
BOYBOYBOY

引用:
作者: Squaresoft 查看文章
冇錢買多張memory card, 我係帶部陳年netbook 每晚由單反去過相.

tablet 自身都唔係大容量...
冇錯,正解,我張卡32GB 大約2日就要清一次過入NB度

我發現秋冬去既好處對於我呢D大汗人士就係不用回酒店沖身換衫再戰ROUND 2。。
7點出門直落11點幾返酒店

舊 11-29-12, 08:21 PM   #187
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
上網打blog check 資料 --> 電話

不過你要堅持路途中執埋相咁我無野講GE...

旅行期間仲有精力打blog西相執相真係好體能+好精神力...
我在HK屋企打一篇旅行BLOG西相執相都要幾粒鐘(我認我手腳慢)
旅行期間我自問做唔到呢D功夫...

------------------------

我地會帶3張memory card(32+16+16)~影raw~
去8日~我地鐘意影相不過唔係喪影果隻~所以夠用
memory card呢d算係中長線用品買左唔會side的~自己旅行又方便一點

不過我認識一對男女去旅行的裝備真係令我--> *O*
三部單反
五支鏡 (其中一支係70-300另一支係28-300...都唔知仲咩要兩支拎晒...)
一支腳架
一部 DC 仔
一部 Cam
一部ipad
一部galaxy tap
一部14" notebook
三部電話

似行軍多過似旅行

Hitomi 目前離線  
舊 11-29-12, 08:29 PM   #188
BOYBOYBOY

引用:
上網打blog check 資料 --> 電話

不過你要堅持路途中執埋相咁我無野講GE...

旅行期間仲有精力打blog西相執相真係好體能+好精神力...
我在HK屋企打一篇旅行BLOG西相執相都要幾粒鐘(我認我手腳慢)
旅行期間我自問做唔到呢D功夫...

------------------------

我地會帶3張memory card(32+16+16)~影raw~
去8日~我地鐘意影相不過唔係喪影果隻~所以夠用
memory card呢d算係中長線用品買左唔會side的~自己旅行又方便一點

不過我認識一對男女去旅行的裝備真係令我--> *O*
三部單反
五支鏡 (其中一支係70-300另一支係28-300...都唔知仲咩要兩支拎晒...)
一支腳架
一部 DC 仔
一部 Cam
一部ipad
一部galaxy tap
一部14" notebook
三部電話

似行軍多過似旅行
以上行李已經占左20KG以上.....CRAZY
我都係2電話,一NB,一單反+雙鏡
而家D電話好方便,可以成個網頁做OFFLINE DOWN落黎睇~
可以輕便已盡量輕~衫褲都帶2-3件就算~

此篇文章於 11-29-12 08:32 PM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線  
舊 11-29-12, 09:26 PM   #189
irismong
Goo ◕ ω ◕

用IPAD搵料的人路過
唔會影RAW, 亦好少執相...

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 11-29-12, 10:17 PM   #190
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

註冊日期: Apr 2004
從11月30日/12月6日起新増的對應手提電話通信的地下鐵隧道範圍(NTT Docomo/KDDI/Softbank/emobile)

舊 11-29-12, 11:15 PM   #191
BOYBOYBOY

我見到呀,千YEN一條,係廋既就好開心了

舊 11-29-12, 11:57 PM   #192
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
以上行李已經占左20KG以上.....CRAZY
我都係2電話,一NB,一單反+雙鏡
而家D電話好方便,可以成個網頁做OFFLINE DOWN落黎睇~
可以輕便已盡量輕~衫褲都帶2-3件就算~
你說中~~據事主說果堆野真真實實over 20KG....出發日已有一個行李爆磅XD

第一次自由行時我地帶4鏡1外閃1合金腳~日日咩出去真係好累(雖然唔係我咩)~
經一事長一智~宜家只帶2鏡(1長插+1影遠)1外閃~一般旅行夠影
俾多少少$$換支碳纖腳~輕鬆得多囉~

btw~所以我地連上網卡都慳番唔買(我發現我地旅行期間原來係接受到同外界隔絕XD)~
在香港扯定google map落電話到時GPS定位~check野就夜晚酒店上網check~

突然好奇以前d人自由行點搞?
print晒d map落黎成疊notes ?

Hitomi 目前離線  
舊 11-30-12, 12:00 AM   #193
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

引用:
10年前真係咁做架
再有野要加就用toyoko inn個部printer
個部野一打柴就玩完

舊 11-30-12, 12:04 AM   #194
BOYBOYBOY

引用:
你說中~~據事主說果堆野真真實實over 20KG....出發日已有一個行李爆磅XD

第一次自由行時我地帶4鏡1外閃1合金腳~日日咩出去真係好累(雖然唔係我咩)~
經一事長一智~宜家只帶2鏡(1長插+1影遠)1外閃~一般旅行夠影
俾多少少$$換支碳纖腳~輕鬆得多囉~

btw~所以我地連上網卡都慳番唔買(我發現我地旅行期間原來係接受到同外界隔絕XD)~
在香港扯定google map落電話到時GPS定位~check野就夜晚酒店上網check~

呢D人去旅行同係香港冇分別。。帶咁多野
我盡量留位,乜都唔係點帶~預左買野~
腳架都未必需要~XD
SIM就睇人~唔熟路第一次去有張SIM上網CEHCK 慳返好多時間。。
我今次有日都係上網即時CHECK改行程。。

話說我去日光他鄉遇故知,係新幹線上有對退休夫婦一齊上車
一齊去日光~
佢老公真係印晒成本書既A4資料出黎
時間表,車程,MAP的
其實我發覺書都唔輕,用電話CHECK真係方便好多~

舊 11-30-12, 12:17 AM   #195
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 肥仔 查看文章
10年前真係咁做架
再有野要加就用toyoko inn個部printer
個部野一打柴就玩完
所以我上網見到有人十幾年前去日本東北呢D地方我都幾驚訝
日本東北果時資料應該勁少...

引用:
呢D人去旅行同係香港冇分別。。帶咁多野
我盡量留位,乜都唔係點帶~預左買野~
腳架都未必需要~XD
SIM就睇人~唔熟路第一次去有張SIM上網CEHCK 慳返好多時間。。
我今次有日都係上網即時CHECK改行程。。

話說我去日光他鄉遇故知,係新幹線上有對退休夫婦一齊上車
一齊去日光~
佢老公真係印晒成本書既A4資料出黎
時間表,車程,MAP的
其實我發覺書都唔輕,用電話CHECK真係方便好多~
腳架我地就唔帶唔得~~唔帶我地就影唔到d結婚式肉麻旅行合照XDDD

我當中有樣野係用緊古法...
就係會Print去果幾個地方的新幹線時間表以防當日臨時改行程XD
事後覺得低能左放落電話度咪得囉XD

Hitomi 目前離線  
舊 11-30-12, 01:11 AM   #196
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:

腳架我地就唔帶唔得~~唔帶我地就影唔到d結婚式肉麻旅行合照XDDD

就係會Print去果幾個地方的新幹線時間表以防當日臨時改行程XD
碳腳+DSLR+三支鏡
MBP13"+iPod Touch+蛋
手機…我冇Smartphone

冇腳我真係冇自信影夜景…我唔係鐵手

火車時間表我靠晒「換乘案內」(iOS apps, 好好用)
不過打Blog 唔用電腦真係會死…所以都係帶
下年會考慮買隻4G iPad mini 去頂下

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線  
舊 11-30-12, 02:19 AM   #197
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

引用:
資料就一定有既
不過絶大部分都係for當地人所以只有一D識日文既人會知窿路點去另外仲有D乜野玩
而家多左人去除左for foreigners既資料多左之外in HK咁計其實係多得某旅行社

舊 11-30-12, 07:27 AM   #198
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:

下... 都唔會呀 @@
果時已經同屋企人兩個人去日本21日
行成個日本 (有上北海道, 不過去得唔多地方)
我最記得果時果本書叫日本遊~ 黃色的
早多幾年我仲見有得買
形式好似LONELY PLANET咁之嘛... ._.
不過我地兩個人都唔識日文BOR XDDDD
所以D人成日都問 "唔識日文去唔去得日本咁" 我覺得真係太多慮

舊 11-30-12, 10:52 AM   #199
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
orz, 似乎各位都好後生.... w

一真去旅行都唔想成日get connected.
n 年前開始去日本玩, 冇電話打來不知幾relax~~~ (當然返工後就要時間攪番...)

上web print 定出來, 一個folder 走天涯吧.
又唔係行山, 點都唔會迷路.
真係攪唔掂咪原路行回起點. XD

時間可能用多左. 但多點体會~~~
(好記得以前去一個景點, 先去巴士站抄底回程巴士的時間. 幾年後有dc就直接影底, 到而家.... 上web 找timetable XDD )

舊 11-30-12, 08:11 PM   #200
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Squaresoft 查看文章
orz, 似乎各位都好後生.... w

一真去旅行都唔想成日get connected.
n 年前開始去日本玩, 冇電話打來不知幾relax~~~ (當然返工後就要時間攪番...)

上web print 定出來, 一個folder 走天涯吧.
又唔係行山, 點都唔會迷路.
真係攪唔掂咪原路行回起點. XD

時間可能用多左. 但多點体會~~~
(好記得以前去一個景點, 先去巴士站抄底回程巴士的時間. 幾年後有dc就直接影底, 到而家.... 上web 找timetable XDD )
我同老公都係比較enjoy旅行與世隔絕
如果唔係要晚上報平安同埋臨時臨急要之前果晚改行程~
我地番到酒店都盡量少上網

引用:
作者: irismong 查看文章
下... 都唔會呀 @@
果時已經同屋企人兩個人去日本21日
行成個日本 (有上北海道, 不過去得唔多地方)
我最記得果時果本書叫日本遊~ 黃色的
早多幾年我仲見有得買
形式好似LONELY PLANET咁之嘛... ._.
不過我地兩個人都唔識日文BOR XDDDD
所以D人成日都問 "唔識日文去唔去得日本咁" 我覺得真係太多慮
料就唔會無~不過十幾年前網上資料少嘛~我見d人以前應該係狂去圖書館借書
日本東北就真係多得無線N年前果幾個節目多左人認識
(裕美果套東北拍得唔錯~不過之後無線D日遊節目愈拍愈垃圾)

Hitomi 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
11/7 11/8 Kalafina Special LIVE in Hong Kong 2015開催決定!丨梶浦由記総合THREAD Vol.2 神秘過客 日本動漫畫討論版 790 05-31-23 06:40 PM
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
あなたの力でBD化プロジェクト 総合THREAD money 日本動漫畫討論版 36 02-23-13 07:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 04:08 PM

手機版 | APP版