Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-12-13, 04:52 PM   #1
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
呢排係咪好多強國人打落黎扮親戚呃錢?

今日收到個大陸打黎既電話:

我: Hello?
蝗: (半咸淡廣東話)喂,好耐無見
我: 邊位?
蝗: 你唔係呀嘛?我wor!
我: 哦~!三叔!
蝗: 係呀!咪係三叔lor!
我: 早幾年變左性果個oY嘛!
蝗: (猶豫左半下)..係..係呀...
我: 我記得!兩年前show過個36"巨胸比我睇oY嘛
蝗: (無出聲)........
我: 點呀?今次剪左條〇未?
蝗: (即刻收線)

d咁既騙案仲有人信?
有無人有其它好笑既答法?

舊 03-12-13, 04:56 PM   #2
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
你應該扮傻順勢講落去之後報警等佢無機會搵下一個

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 04:59 PM   #3
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
exciting old news is exciting.

舊 03-12-13, 05:28 PM   #4
男
わーい(^ωq)♪

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
オレオレ

|・∀・)              \\∧∧ :・:∵
|⊂ノ彡シュッ  =====○ =====○)Д´>
| /   シュッ            .∨/つ つ
|             , ...,.. ~(,,(~),(~)...,...
男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 05:30 PM   #5
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
呢個答法好

舊 03-12-13, 05:47 PM   #6
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
上年中過一次,見到個電話號碼水蛇春咁長都估到咩事。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 05:56 PM   #7
david
The One

註冊日期: Mar 2002
基本上佢o地係亂撞電話,我用電話卡都中過。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 06:11 PM   #8
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
切。。。你之前話過切左拎來整餐香腸宴,你唔係走數下話
由手機版發出
J+1 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 06:55 PM   #9
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
呢個答法好
值得參考

我都係試過飛線給安信兄弟

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 09:46 PM   #10
bomber
Crazy Gamer
失業大王

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
今日收到個大陸打黎既電話:

我: Hello?
蝗: (半咸淡廣東話)喂,好耐無見
我: 邊位?
蝗: 你唔係呀嘛?我wor!
我: 哦~!三叔!
蝗: 係呀!咪係三叔lor!
我: 早幾年變左性果個oY嘛!
蝗: (猶豫左半下)..係..係呀...
我: 我記得!兩年前show過個36"巨胸比我睇oY嘛
蝗: (無出聲)........
我: 點呀?今次剪左條〇未?

d咁既騙案仲有人信?
有無人有其它好笑既答法?
幾時約出黎飲茶, 你差我果十萬仲未還

パズドラCombo ,最強コンボ for パズドラ, Big Combo
我要努力向上
妒忌別人風光一面,卻不會嘗試理解別人背後的辛酸……
PS轉用GIMP啦, https://zh.wikipedia.org/wiki/GIMP
AI轉用Inkscape啦, http://zh.wikipedia.org/wiki/Inkscape
bomber 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 09:54 PM   #11
zzz
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
無用的, 有D警察會唔太show你, 可能佢地中意大事化小掛
所以我有個朋友遇過咁既情況, 除左順勢講落去, 佢仲會由報案開始, 將成個過程靜雞雞錄音, 仲會將拍片影相, 同時暗示如果唔認真處理, 依D材料會SEND去報館, 放上網, 咁先真正有用
zzz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 10:38 PM   #12
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

註冊日期: Sep 2002
有個類似經歷...
上年有個把聲同我一樣既人打俾我媽
話擔保左人借貴利, 而+無錢還俾人捉左
最攞命係我媽真係信左
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 03:43 AM   #13
plokplok00
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
1872遊花園- 鄒凱光示範如何擊退欺騙電話- YouTube
www.youtube.com/watch?v=pBEGvUrS40Q
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 09:02 AM   #14
夏諾諾
Senior Gamer
平民

註冊日期: Aug 2008
我媽咪接過
個大陸人話係佢女婿
媽咪答番佢話........我個女都未結婚
夏諾諾 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 09:20 AM   #15
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
如果個電話係大陸打黎既話, 冇用的, 警方最多落簿, 但做唔到野

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 10:57 AM   #16
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
就算係月球打黎佢都要收錢架啦

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 11:33 AM   #17
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
其實我尋日真係等緊個好重要既大陸電話,見個來電顯示就即刻飛撲去聽,
點知原來係白撞搞到我好想玩返佢.

引用:
作者: bomber 查看文章
幾時約出黎飲茶, 你差我果十萬仲未還
都係一個方法

引用:
作者: Ringo 查看文章
有個類似經歷...
上年有個把聲同我一樣既人打俾我媽
話擔保左人借貴利, 而+無錢還俾人捉左
最攞命係我媽真係信左
咁真係比人呃左...?

舊 03-13-13, 12:36 PM   #18
飛燕
懺悔不用等

試過有人打電話比我爸不斷叫 "阿爸"

但我家叫法是老豆

改用代號可以防止這個問題
比如叫阿爸做Alpha One

再加溝通暗號
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 12:38 PM   #19
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
其實應該好多年前開始有~

4-5年前我都接過呢d電話~當時問番屋企人佢地都話聽聞過
不過表電話果時無意識係扼人電話(果下放緊工遊雲緊)

我: 喂?
蝗: (半咸淡廣東話) 知唔知我係邊個呀?
我: 呃...唔知...你係邊個?
蝗: 我呀! 表哥呀!
我: 下? 表哥? (果時個腦真係load緊邊個表哥但把聲完全唔arm )
蝗: 搞錯呀,表哥把聲都認唔到?
我: 下? 邊個表哥呀? 你到底搵邊位呀?

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 12:52 PM   #20
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: 飛燕 查看文章
試過有人打電話比我爸不斷叫 "阿爸"

但我家叫法是老豆

改用代號可以防止這個問題
比如叫阿爸做Alpha One

再加溝通暗號
阿爸叫大佐,自己就"こちらスネーク"

舊 03-13-13, 12:53 PM   #21
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
我:喂?
蝗:喂,最近點啊?
我:もしもし、聞こえません〜
蝗:....(收線)

舊 03-13-13, 12:57 PM   #22
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我阿媽中過, 有人打去話佢個仔欠人錢.
最後錢就無唔見到, 不過嘈左好耐
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 12:59 PM   #23
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Hitomi 查看文章
其實應該好多年前開始有~

4-5年前我都接過呢d電話~當時問番屋企人佢地都話聽聞過
不過表電話果時無意識係扼人電話(果下放緊工遊雲緊)

我: 喂?
蝗: (半咸淡廣東話) 知唔知我係邊個呀?
我: 呃...唔知...你係邊個?
蝗: 我呀! 表哥呀!
我: 下? 表哥? (果時個腦真係load緊邊個表哥但把聲完全唔arm )
蝗: 搞錯呀,表哥把聲都認唔到?
我: 下? 邊個表哥呀? 你到底搵邊位呀?
我:下,表哥?呀,你係上面係唔係唔夠錢洗?
蝗:係呀
我:咁我聽日去XXX燒比你呀,記著收錢呀
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 01:46 PM   #24
kotetsu
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2010
前2日先接過,電話號碼勁長,
對方講廣東話,口音正常我以為香港人,
問佢搵邊位又唔答,再問佢邊個又唔答
然後我cut左佢線

後來查番前面係+861=大陸手機號碼
kotetsu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-13, 01:54 PM   #25
團子~o~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDLuke365
引用:
作者: kev00269270 查看文章
我:下,表哥?呀,你係上面係唔係唔夠錢洗?
蝗:係呀
我:咁我聽日去XXX燒比你呀,記著收錢呀
冥通幣唔係淨係地府通行咩?
蘇哥地頭收唔收架(照計響天堂應該使mana

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:
http://www.youtube.com/playlist?list...moG1KUp3YSbgzP

團子~o~ 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:36 PM

手機版 | APP版