Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-16-12, 11:20 AM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3

上一回 : 日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2

剛剛才發現上個topic已爆...請各位在此繼續..
真係無諗過有Vol.3....

引用:
作者: jason_kasim 查看文章
台灣人比起香港人不太富有,
消費上當然要省得一點得一點,
對我黎講住宿能慳得一點得一點,反正冇得可留係酒店/guesthouse,
不過真係好難唔shopping,衰d講句外國d月亮特別買,
上年年尾係大阪買左個公事包仲好好用得黎個款係香港根本搵唔到
個價都係港幣一千元左右
講起住宿~~上次住左兩間平靚正A_A
靚正唔一定無得慳XD

首先係呢間2010年落成 9200YEN for 2 persons for 2 nights(不包早餐)
間房又夠大真係全開4-5個大行李都無問題XD
不可思議的價錢~仲平過住民宿/guesthouse~~
鶯谷站行3分鐘~方便到不得了~行去metro入谷around 5-6分鐘

---------------------------------------------------------

另一間是青森~呢間又係平靚~
6300yen/night for 2 persons包早餐(個早餐好多野食)~扣埋jalan points係 5100YEN
仲有大浴場同露天風呂(聲稱天然溫泉XD 唔理佢真定假行完一日可以浸下其實已經好Relax
距離車站5-6分鐘路程~剛剛翻新左~d設施勁新 ~jalan分數有4.x分架

仲有個幾大的衣帽間~~咁ge價錢有咁ge房size又係正到不得了~
老公話下次去青森唔洗諗一定住番呢間

---------------------------------------------------------

另外呢間就係住到我燥底果間..在盛岡~
相比之下呢間真係唔抵住6300yen/night for 2 persons(包超簡單早餐)
開到行李就開唔到廁所門...!!!!開左廁所門開唔到行李!!
平時果d衰極都開到半個行李呀!!

唔shopping以前都可以~宜家唔得啦~~
(第一次只買左一個3千幾yen的袋~haha)

引用:
作者: leotam3 查看文章
窮遊日本(唔計買野), 我都試過,
日日早餐酒店, 晚餐松屋,
第一次仲ok, 出左來做野之後就決定唔計咁多啦
(上次去一個人駛左23k...........所以要儲番d錢先去得)

p.s. 係backpacker成日見d台灣人想一張jr pass遊全日本.....
正如我第一次自由行係衝行程趕景點~之後都愈plan愈hea了~

有d早餐酒店好正嘛~~
不過我老公話日本吉吉家好食過松屋(佢兩間都試左~佢話吉吉家好好好好食)~
我只試左後者~~不過松屋已經好食過香港的吉吉家...

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
"全家是你好朋友"

有時夜左搵唔到野食都係入去是旦夾d野食一餐就訓算
我地差不多晚晚都有去Lawson買宵夜呀~
Lawson果d串燒呀炸物真係好好食~

此篇文章於 06-16-12 11:32 AM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線  
舊 06-16-12, 01:06 PM   #2
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
Vol 3 萬歲 XD

松屋好好食喎. eg, 漢堡set

舊 06-16-12, 01:43 PM   #3
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
窮遊日本(唔計買野), 我都試過,
日日早餐酒店, 晚餐松屋,
第一次仲ok, 出左來做野之後就決定唔計咁多啦
(上次去一個人駛左23k...........所以要儲番d錢先去得)

p.s. 係backpacker成日見d台灣人想一張jr pass遊全日本.....
一張JR PASS遊全日本好正常啊...~
成十幾年前 (sosad!! 已經十幾年前了 = =) 就已經做過了~
去21日~

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線  
舊 06-16-12, 01:53 PM   #4
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Squaresoft 查看文章
Vol 3 萬歲 XD

松屋好好食喎. eg, 漢堡set
松屋我都覺得幾好食~不過老公話吉吉家仲好食
就連我以前舊公司個日本經理~佢都話去日本一定要食吉吉家

引用:
作者: irismong 查看文章
一張JR PASS遊全日本好正常啊...~
成十幾年前 (sosad!! 已經十幾年前了 = =) 就已經做過了~
去21日~
可能佢指...用1張7 days pass由九州玩到北海道XD

去21日呢個日數買21 Days 如果由九州玩到北海道相對上正路得多

Hitomi 目前離線  
舊 06-16-12, 03:07 PM   #5
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: Hitomi 查看文章
松屋我都覺得幾好食~不過老公話吉吉家仲好食
就連我以前舊公司個日本經理~佢都話去日本一定要食吉吉家

可能佢指...用1張7 days pass由九州玩到北海道XD

去21日呢個日數買21 Days 如果由九州玩到北海道相對上正路得多
7日唔係唔得, 會走馬看花囉...
分分鐘連酒店都唔駛BOOK TIM @@"

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 06-16-12, 06:27 PM   #6
leotam3

註冊日期: Oct 2003
我係睇人想7日玩大阪東京北海道

今日行完國際旅遊展(淨係行左日本區)
冇減價($25)已經ok多人, 聽日一定打晒蛇餅

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線  
舊 06-16-12, 06:49 PM   #7
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: Reishin 查看文章
想問下而家日本節約用電嘅情況係點…? 會唔會有D地方會有間歇性供電 = =?
由手機版發出
節電目標を設ける各電力管内の対象期間は、関西、中部、北陸、中国、四国、九州の6社が7月2日~9月7日。夏の到来が遅い北海道は7月23日~9月14日とする。いずれも平日午前9時から午後8時まで。お盆の8月13~15日は除く。
Janus 目前離線  
舊 06-16-12, 07:05 PM   #8
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: irismong 查看文章
7日唔係唔得, 會走馬看花囉...
分分鐘連酒店都唔駛BOOK TIM @@"
佢地真係做得出

舊 06-16-12, 10:09 PM   #9
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
我又post下今次去福岡既酒店....
第三日湯布院既古老酒店:

大堂

第四日別府海邊
應該可以住5-6人

舊 06-16-12, 10:17 PM   #10
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
引用:

旅遊展要入場費嗎
韓國觀光社派左兩張免費飛俾我
日本區開左好多檔

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線  
舊 06-16-12, 10:24 PM   #11
leotam3

引用:
旅遊展要入場費嗎
韓國觀光社派左兩張免費飛俾我
日本區開左好多檔
今日25, 聽日15

http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
舊 06-16-12, 10:44 PM   #12
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Norm 查看文章
我又post下今次去福岡既酒店....
第三日湯布院既古老酒店:

第四日別府海邊
應該可以住5-6人
第二間樓底太矮個空間感有D奇怪....

第一間就真係幾正~~九州果邊好幾個溫泉區D酒店都好鬼正~好多好選擇~

東北果邊(主力睇青森盛岡)arm我胃口的選擇相對上少(呢次住左兩晚)~~~
唔知係咪東北果邊興混浴
無mud露天風呂付客室揀......一係就貴到飛起(港幣六千幾蚊...)

其中一晚~在花卷溫泉~典型和室12疊~唔夠你第一間咁好feel~~

不過貪佢有十幾個溫泉池~多款露天風呂~

另有貸切露天風呂(我個plan包左一次)~~當係補償番我搵唔到心水的露天風呂付客室啦

引用:
今日25, 聽日15
呢次又有咩野拎呀?
我嫌佢入場貴唔入...

此篇文章於 06-16-12 10:49 PM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線  
舊 06-16-12, 11:07 PM   #13
leotam3

今次住過, 算係高級少少既溫泉旅館

あやかし陰陽録討論區
舊 06-16-12, 11:10 PM   #14
leotam3

引用:
作者: Hitomi 查看文章
呢次又有咩野拎呀?
我嫌佢入場貴唔入...
紀念品通常要填問卷/facebook click個like俾佢
仲有抽獎
資料性既資料就好充足

p.s.$15好貴咩

あやかし陰陽録討論區
舊 06-16-12, 11:39 PM   #15
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
有講座聽
有表演睇
有機票送
有小冊子拿
又有d禮卷送(我係韓國區拿到的一d都唔廢
其實都幾好行

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線  
舊 06-16-12, 11:48 PM   #16
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
今次住過, 算係高級少少既溫泉旅館
間房無MUD comment
不過個view正

引用:
紀念品通常要填問卷/facebook click個like俾佢
仲有抽獎
資料性既資料就好充足

p.s.$15好貴咩
我星期六先出街嘛~$25入場我馬鞍山過埋海兩條友我覺得貴

呢期鐘意去圖書館多D~~XDDDDDD

Hitomi 目前離線  
舊 06-16-12, 11:49 PM   #17
魔法小王子
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2011
下星期去日本....
撞正古超......sad
魔法小王子 目前離線  
舊 06-17-12, 02:41 AM   #18
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:

如果飛機票可以EG. 東京入SAPPORO走~
咁7日唔係唔得既 @@"
唔難呀~

舊 06-17-12, 08:35 AM   #19
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
啱啱去完東京番黎

雖然無入場券
但都去左SkyTree 潮聖
PIC

舊 06-17-12, 09:59 AM   #20
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
有講座聽
有表演睇
有機票送
有小冊子拿
又有d禮卷送(我係韓國區拿到的一d都唔廢
其實都幾好行
我上網睇到有唐吉訶德coupon
不過如果得呢啲...就唔去啦

Metal Gear NT 目前離線  
舊 06-17-12, 12:11 PM   #21
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
返黎了~SkyTree冇飛入場都值得一去
由淺草慢慢行過去搵位影,周圍又悠閒又舒服
最緊要係去買SkyTree限定Choco Banana
日本人睇黎真係好重視呢個新Landmark, 閒日去都超多人
引用:
今次搵到日本幫手搞買取,N年前既遊戲都可能賣到咁好價
引用:
隻GUNDAM UC - BD1 美品保存良好有膠film重有得另加1500円

メモリはプライスレス
My Trophy Road

此篇文章於 06-17-12 12:13 PM 被 草薙さん 編輯。
草薙さん 目前離線  
舊 06-17-12, 12:49 PM   #22
leotam3

國際旅遊展.....
北陸果檔冇紀念品, 所以好少人去睇
其他有果d就排長龍
西jr3點後冇人睇檔, 冇乜誠意

p.s.今次拎左好多新資料(特別係北陸果面), plan行程好有用

あやかし陰陽録討論區
舊 06-17-12, 02:17 PM   #23
lancersea

註冊日期: Oct 2011
成田搞入境係米要搞好耐?
如果星期五,16:50到日本
計埋買nex飛,17:15個班係米應該趕唔到,要坐18;15個班?
新宿落車,
咁既話搭limousine bus會唔會好d??
會唔會塞車尼><
lancersea 目前離線  
舊 06-17-12, 02:17 PM   #24
魔法小王子

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: StOnE 查看文章
啱啱去完東京番黎

雖然無入場券
但都去左SkyTree 潮聖
PIC

SKY TREE成為必去地點
魔法小王子 目前離線  
舊 06-17-12, 02:53 PM   #25
leotam3

引用:
作者: lancersea 查看文章
成田搞入境係米要搞好耐?
如果星期五,16:50到日本
計埋買nex飛,17:15個班係米應該趕唔到,要坐18;15個班?
新宿落車,
咁既話搭limousine bus會唔會好d??
會唔會塞車尼><
放心, 一定趕唔切
我上次已經係超速過關(班機冇乜香港人+件行李好快就出),都要半個鐘
skyliner啦m9

あやかし陰陽録討論區
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
6/7 angela Live Tour 2015 in 香港 開催決定 money 日本動漫畫討論版 160 06-08-15 09:38 PM
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
林達永.金光鉉「FREEZING VIBRATION」#12 (終)「Shaft of Light」 supermanlady 日本動漫畫討論版 290 02-04-15 01:05 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 10:03 AM

手機版 | APP版